Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Obrisase mi post jer se nasao na pogresnom mjestu:
zna li neko kako je moguce da na posiljku od 980E placam porez/carina/spedicija 615km (nisu bas ove cifre, ali ublizu).
Pa pametnije mi je kupiti ga u EU i prevuci ga autom preko grane.
zna li neko kako je moguce da na posiljku od 980E placam porez/carina/spedicija 615km (nisu bas ove cifre, ali ublizu).
Pa pametnije mi je kupiti ga u EU i prevuci ga autom preko grane.
Zadnja izmjena: huupmil, dana/u 30 avg 2023, 16:08, ukupno mijenjano 1 put.
Boze sacuvaj, ne dodjem jedan dan na temu, moram brisati 10 stranica gluposti, politike, ratnih prica isl
Ko nastavi, bice udaljen po mom subjektivnom izboru
Ko nastavi, bice udaljen po mom subjektivnom izboru
Nabij clana familije po vlastitom izboru u Banovicima. Ko da si ti nekom toliko bitan da ti cita postove u 10 obrisanih stranicaElCartel11 je napisao/la: ↑30 avg 2023, 16:08Nabijem onog koji mi je obrisao post u kojem sam samo iznio istinu i realno stanje naše države.

Sunce ti kakve su ovo rubrike i tekstovi na portalu u zadnje vrijeme. Majko mila.

@igrajlopte 🐦
Sve iznad 300 km placas prvo 10% carinu, pa 17% pdv na sve to i placas usluge spedicije koja se bavi tim procesom (nece biti ispod 100 km njihova usluga).
Sjecam se kad si molio da te odbanujem obecavajuci da neces vise pljuvati po portalu. Tad si bio manji od makovog zrna jer ti je trebao star profil za botovanje o zelji. Ima na lobotomiji boljih rubrika, bujrum
E ode mi kafa na stranu. 

Prijavio sam se samo da vidim jesam li prezivio
Ma kad su pojedini prezivili da ne dobiju ban, prezivit ces drug i ti

Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
Auuuuu, kako ugasi lik švedskog kera. 

1992, 2006, 2009, 2011, 2015 🏆
Niko nije dobio ban prije brisanja oftopica i upozorenja.
Ali nakon upozorenja je vec druga prica
Ali nakon upozorenja je vec druga prica

Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je

"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Zna l’ neko zašto kad pokušam instalirati threads piše nije dostupno u vašoj državi
Don't hate what you don't understand.
- feniksptica
- Kontakt:
Mora da djeca danas nisu tražila drugi zalogaj mesa pa je nagodan
- ArtemisFowl
- Kontakt:
- feniksptica
- Kontakt:
Medju bh proizvode koje imaju potencijal da postanu zasticeni, prema FAO i Agenciji za sigurnost hrane BiH te uz pomoc USAID-a, spadaju:Općina Travnik pokrenula je projekat zaštite geografskog porijekla travničkog sira. Ovaj, izuzetno važan projekat, kako za ovaj vezirski grad tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a provodi se u saradnji sa Institutom za prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Inicijativu je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona na čelu sa ministrom Advanom Akeljićem sa kojim je načelnik Općine Travnik Kenan Dautović potpisao Ugovor o sufinansiranju ovog, za poljoprivredu šireg područja vlašićkog platoa, izuzetno važan projekat.
Zaštitom geografskog porijekla travničkog sira će se omogućiti plasman ovog proizvoda na evropsko tržište, kao i standardizacija proizvodnje i brendiranje jedinstvenog travničkog proizvoda u budućnosti.
Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) i Agencija za sigurnost hrane BiH, nedavno su identificirali 63 bh. proizvoda koji imaju ogroman potencijal da postanu zaštićeni. Među njima se našao i travnički/vlašićki sir. U objavljenoj publikaciji je navedeno da je područje njegove proizvodnje određeno u širim granicama od samog područja gdje se proizvodi sir iz razloga što ovce preko ljeta odlaze na udaljene pašnjake i spremaju sijena za ishranu tokom zime.
Ovo bi svakako natjeralo vladajuce na bolje potpore prije svega u stocarstvu te detaljnije kontrole uvoza i generalno jacanje domaceg stocarstva, jer ne mozes imati zasticen primjer hercegovacki prsut il krajiski sudzuk od govedine, a da uvozis nekakvo zlj meso il da klaonice rade ispod svakog nivoa.Ćevapi, visočki sudžuk, hercegovački pršut, visočka ovčija stelja, visočka pečena janjetina, visočka kaurma, krajiški pršut/pastrma od goveđeg mesa, visočki pirjan, hercegovačka suha jarčetina i krajiški sudžuk od goveđeg mesa.
Od sireva to su: trapist - Marija Zvijezda, hercegovački sir iz mijeha, sir torotan, vlašićki/travnički, kupreški, majevički dimljeni sir zarac, hercegovački škripavac, janjska pletenica, blatnički, repovački, krajiški ovčiji sir, kalenderovački, zarica i krajiški polutvrdi sir. Ostali proizvodi životinjskog porijekla kod kojih je prepoznat potencijal su: hercegovački med, kestenov med cazinske, kostajnički kestenov med, romanijski skorup-kajmak, gatački kajmak iz mješine, petrovačka basa – pomješa, janjski kajmak.
Svoje mjesto u zaštićenim proizvodima svakako imaju i ulja i masti, poput hercegovačkog ekstra djevičanskog maslinovog i bundevinog. Među voćem, povrćem i žitaricama, u prirodnom stanju ili prerađeni, su: semberski kupus, hercegovačka suha smokva, hercegovačka trešnja, grah poljak, raštika, nar, rogatički i glamočki te fojnički krompir, hercegovački ćupter, pekmez od smokve, paradajz iz Buturović Polja, pekmez od jabuka, suha šljiva, krnjinska jagoda, kukuruz stodanjak, sok od jabuke, krompir poluranka i kesten.
Potencijal da budu zaštićeni svakako imaju i neumske školjke kamenice, neretvanska mekousna, mušule, pastrmka glavatica te ostali proizvodi poput žalfije/kadulje, narodnog čaja, kiseljačke pogače, grmečkog integralnog hljeba, trhane, omača i cicvare.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.