Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

bavariapivo
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la bavariapivo » 05 sep 2023, 12:53

ArtemisFowl je napisao/la:
05 sep 2023, 12:52
A inače kad katolička crkva kaže nešto, to postane činjenica :lol:
:urnebes: :clap:

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 05 sep 2023, 12:54

ArtemisFowl je napisao/la:
05 sep 2023, 12:52
A inače kad katolička crkva kaže nešto, to postane činjenica :lol:
Naravno da postane. Svidjalo se to nama ili ne Katolička crkva je najjača organizacija na svijetu.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 05 sep 2023, 12:55

sljivo je napisao/la:
05 sep 2023, 12:37
U osnovi vara, laze ti o onom zbog cega te poziva. Recimo kao cajevi, pomagala preko call centra.
Svake godine oko 200 000 ljudi posjeti Međunarodni muzej NLO-a i istraživački centar u Roswellu.

Onda, zamak Tintagel koji Britanci vezu za legendarnog kralja Arthura godisnje posjeti preko pola miliona turista itd.

Da ne pominjem nekakva ritualna zgarista po nekim planinama u Bugarskoj i slicno.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 05 sep 2023, 13:04

Može doći ko i gdje hoće, to ne mjenja činjenicu da je prevara. Ja o tome govorim. Kao što su u osnovi prevare razni čajevi, pomagala, eliskiri, izcjeljitelji, gospe, koji se promovišu zamotavajući/prešućujući istinu igrajući na kartu emocije ili teškoće ne bi li uspjeli prodati proizvod.

Ne govorim o biznisu. Gledajući isključivo biznis stranu ja skidam kapu. To sve može biti materijalno uspješno i za državu i lokalnu zajednicu, ne kažem drugačije, ali ne možeš to nazvati korektnim, istinitim jer ono to nije.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 sep 2023, 13:07

Samo Bosnjo jedva ceka da popljuje svoje. Svugdje u svijetu prodaju maglu, pola atrakcija ciste izmisljotine i mitovi ali nasima je sve to u redu. Samo ne moze kod nas :rol:.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 05 sep 2023, 13:08

19vendetta87 je napisao/la:
05 sep 2023, 12:50
Faraon iz Visokog je napisao/la:
05 sep 2023, 12:49
sljivo je napisao/la:
05 sep 2023, 12:37
U osnovi vara, laze ti o onom zbog cega te poziva. Recimo kao cajevi, pomagala preko call centra.
Sve je besplatno, jedino što se plaća je ulaz u tunel, ko želi posjetiti. I to sa vodičem se plaća više. Ako želiš sam uci dodje skoro besplatno. 10ak godina već mu nije fokus na priču oko piramida, nego oko parka i "ljekovitog tunela", gdje je odradio vrhunski posao. Većina turista sad koji dolaze, dolaze zbog parka i tunela.
I ona voda se naplaćuje, čuo sam da je malo skuplja
Pojedinci prodaju zrak :kafa:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 sep 2023, 13:20

Bundesliga je napisao/la:
05 sep 2023, 13:07
Samo Bosnjo jedva ceka da popljuje svoje. Svugdje u svijetu prodaju maglu, pola atrakcija ciste izmisljotine i mitovi ali nasima je sve to u redu. Samo ne moze kod nas :rol:.
Sto se tice piramida ne laze niko, ili jeste ili nije

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 05 sep 2023, 13:27

Puna podrška za Semira.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 05 sep 2023, 13:49

sljivo je napisao/la:
05 sep 2023, 12:23
Meni smeta to sto se ljudi varaju i to im se naplacuje. I druga stvar koja mi smeta je ta neka alternativa ili pseudonauka koja se tamo promovise a nema veze s mozgom.

I smeta mi suprotan odnos prema stvarnim historijskim lokalitetima, bilo od onih koji su za to zaduzeni ili od strane obicna naroda. Ali tako je, danas se sve koercijaliziralo, i laz postaje cinjenica ako ima neko da je plati ili unovci.
Rijetki su ljudi koji bogatstvo ne steknu varanjem, iskoristavanjem drugog, prodavanjem magle. Na tom je vecinom svijet zasnovan a to je zastupljeno posebno kod nas na Balkanu.

Cak i ljudi koji imaju legalan biznis, prvo odrade neku prevaru, zgrnu lovu i onda predju u legalu. Primjer Ajdina neki dan kad smo diskutovali o tom. Varaju sitni sibicari i sverceri, prodavaci auta, pa sve do ljudi u vrhu, politicara, lafo biznismena. Ljudi koji skupljaju oboljelim za pomoc, ma svi. Semir nije izuzetak.

Druga je stvar sto kod nas ne funkcionise pravosudni sistem i tuziteljstvo jer bi covjek kao sto je Semir nakon onih izjava i nacina na koji radi, na zapadu odmah bio uhapsen nakon zavrsetka emisije. Zbog uticaja koji ima na mase ljudi, svjesno laze, petlja i vara. I to ne bi bio problem da covjek ne izvlaci finansijsku korist od toga. E to je vec krivicno djelo. Kao sto bi bio uhapsen i Batko i slicni ljudi cije bi se organizacije momentalno ukinule i jos bi morali vratiti novac s kamatama porodicama bolesnih i ostalim.

Jel bilo prije par godina da je onaj "humanitarac" i prevarant Billy Agic dao bubreg za bolesnu curicu (nista bi od toga). A onda nakon par mjeseci upalio stream i zgrnuo pare za novu kucu i auto. Kasnije mu nasli finu kolekciju auta u vrijednosti cca 100k KM. Pare od ljudi koji su davali za bolesne, uzimaju vecinu i finansirao svoja auta.

Dakle imas covjeka koji je na birou, dolazi na biro da se javi sa autom od 30k eura. I to niko ne pita sta radi, cime se bavi. To u drugim zemljama ne postoji.

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 05 sep 2023, 13:55

Počeli smo miješati babe i žabe što bi rekli. Ne možemo Piramide u Egiptu, Stoneheng, zamak Tintagel stavljati u istu ravan sa Tunelima u Visokom, Loch Nesom i Međugorjem. Piramide u Egiptu, Stoneheng, zamak Tintagel, Machu Pichu su naučni fakti, građevine koje postoje, mogu se ljudskim čulima osjetiti. Ljudi h posjećuju da ih vide, još ko se uz to veže neka misterija, to lokalitetu ili objektu daje dodatnu draž za posjetiti. Sa druge strane u Međugorju, Loch Nesu i Visokom, čovjek nema šta vidjeti, niti je to nešto što nauka ili čovjek mogu razumom i čulima opaziti.
U suštiti piramide u Egiptu ili Stonhenge možeš objektivno predstaviti široj javnosti i opisati, pa će i oni otići to isto vidjeti. Međugorje i Visoko se mogu doživjeti isključivo subjektivnim svojim stavom, tvoje subjektivno mišljenje. Zbog toga što to doživljavaš kao subjektivno mišljenje, ne možeš da predstavljati trećima kao nešto dokazano.
Npr. ako ja odem u Međugorje, vidjeti ću samo brdo i kaamanje, dok neki katolik ako ode on će zbog svog vjerskog ubjeđenja imati drugačiji subjektivni odnos prema tom istom brdu koje ja gledam. Međutim, ako nas dvoje posle Međugorja odem u Kairo, vidjeti ćemo iste piramide. Dakle, to je razlika. Isto je i u Visokom, uđeš u tuneke i neko će reći bolje se osjećam neke neće.

Ako je fokus na ljekovitim tunelima, onda ga tako i treba predstavljati, a ne kao kompleks piramida ravan egiptu i meksiku. Moj problem sa Semirom jeste što teorije zavjera predstavlja kao fakte, a definitno sam istog otpisao kada je u zadnjem nastupu na Face Tv pravdao Rusku agresiju na Ukrajinu, time da su Ukrajinci imali neke laboratorije za otrove koje su planirali poslati na Rusiju, a to je radio da bi se šlihtao istočnim komšijama.

xaviesta
Kontakt:

Post Postao/la xaviesta » 05 sep 2023, 13:57

Joj kad kaže pljujem svoje, nikad me nećeš ubijediti da je neki šarlatan i neka izmišljotina moja. Boli me kuratz sto je 13 km udaljeno od mene, da mi je pored avlije.
Prevarant je prevarant, znaci kriv je čovjek koji vjeruje da
mu neka energija pomaze u borbi protiv raka, a da neko prodaje neke lazne tablete ona je kriv prodavač.
Don't hate what you don't understand.

IceTea
Kontakt:

Post Postao/la IceTea » 05 sep 2023, 13:59

𝐒𝐋𝐎𝐁𝐎𝐃𝐀 𝐓𝐔𝐙𝐋𝐀

𝐅𝐔𝐊𝐀𝐑𝐄 𝟏𝟗𝟖𝟕

𝐅𝐑𝐄𝐄 𝐏𝐀𝐋𝐄𝐒𝐓𝐈𝐍𝐄

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 sep 2023, 14:06

xaviesta je napisao/la:
05 sep 2023, 13:57
Joj kad kaže pljujem svoje, nikad me nećeš ubijediti da je neki šarlatan i neka izmišljotina moja. Boli me kuratz sto je 13 km udaljeno od mene, da mi je pored avlije.
Prevarant je prevarant, znaci kriv je čovjek koji vjeruje da
mu neka energija pomaze u borbi protiv raka, a da neko prodaje neke lazne tablete ona je kriv prodavač.
Niko ne tjera nikog da ide tu, da kupuje bilo kakve tablete. Tih sto prodaju maglu da nesto pomaze protiv takvih bolesti je ogroman broj. Na pojedincu je hoce li vjerovati u to i popusiti tu pricu. Ljudi donose zemzem vodu i govore da ima ljekovita svojstva.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 05 sep 2023, 14:10

Ne tjera ali to ne znaci da je legalno to sto radi. Ljude svjesno dovodi u zabludu, prevarom i uzima im pare.

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 05 sep 2023, 14:18

Živimo u državi gdje 90% populacije gleda Zadrugu i gdje su bile kilometarske kolone ispred Zetre da ih ispipa Torabi i zalije svetom vodom tako da Semir Osmanagić nije neko koji bi se trebao predstaviti kao "problem" tako da...

Desetine lokacija u svijetu nemaju naučnu potvrdu ali ipak ih turisti obilaze u stotinama hiljada.Naši se ufatili Semira i pokušavaju ga na sve načine popljuvati.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 05 sep 2023, 14:20

Blago nam se ako nam je najveći problem u BiH Semir i visočke piramide.
Koševo Zapad

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 05 sep 2023, 14:33

LegendKiller je napisao/la:
05 sep 2023, 13:55
Turistima (u tom broju) neki zabaceni zamak nece biti zanimljiv samo zbog svoje istorije vec legendi i mitova koje ga okruzuju.

Naravno taj zamak je rusevina i nista sem maste ga ne veze sa legendom o Arthuru (preciznije rodjenju pomenutog koji je poslije postao sta jeste), isaranom mnostvom fantasticnih likova i dogadjaja.

Stonhenge te ostali lokaliteti megalita poput onih u Francuskoj il Malti su nesto drugo, takva mjesta ne trebaju legende (iako se u obrisima pominju divovi vezani za Maltu), to je samo po sebi fascinantno, bilo zbog lokacije il nacina slaganja/gradnje.

Semir brendira domace cudo. Naravno da ono nije vidjelo piramide ali, gradi se prica koja privlaci sve vise stovatelja pseudonauke, misterija i nadnaranvog. Svake godine se po "posebnim" planinama diljema svijeta odrzavaju rituali u cast nekim dodadjajima inspirisanim mitovima, ljudi posjecuju uklete sume gdje su druidi izvodili cuda, spustaju se na izvore koji podmladjuju itd. A da ne pominjemo fenomen ufologije i Amere.

Ljudi su kroz istoriju vjerovali u cuda, cuda su im bila nadahnuce, prosvjetljenje, a kroz prividjenja i slicno su nastajale velike stvari poput price o Konstantinu Velikom i gorucem krstu. A neki cak ugledni naucnici bili su strasni alhemicari itd.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 05 sep 2023, 14:41, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

bavariapivo
Kontakt:

Post Postao/la bavariapivo » 05 sep 2023, 14:41

mozda da bilo korisno, da "nadju" ljude gustere u tim tunelima, bio bi svjetski hit za debile, koji u to vjeruju :mrgreen:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 sep 2023, 14:50

Asteriks je napisao/la:
05 sep 2023, 14:33
Nije isto da pricas legendu o nekoj tvrdjavi gdje zivio zmaj/drakula koja je jela ljudske bebe, ili shumi gdje su se vampiri skupljali nocu sa piramidom ili takvom konstrukcijom. Jer ovo drugo mijenja cijelu historiju jednog naroda ili podrucija, piramide u Mexiku ili Machi Picchu dokazuje da su tu zivjeli neki ljudi koji su bili sposobni za nesto a ne primitivni karin.ashi, to postaje ljudska historija ne samo njihova, svatas. Uostalom @legen je objasnio, ko zeli svatit, svatit ce

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 sep 2023, 15:00

I opet dođeš do tog da bi te trebala boliti ona stvar ako to nikome ne škodi. Promoviše se malo država, ljudi zarađuju, dolaze ti svjetska imena kao što su Đoković ili naši košarkaši. Ako se nekome ide u te tunele, ode i vidi kako je. Ako je prodavanje magle, neće ići opet sigurno. A ako nekome pomaže za zdravlje zašto da ne. Da Bogdo naprave još atrakcija, pa da se može šta i vidjeti. A ne odeš na neko mjesto, jedva dođeš do njega koliko put ne valja, i kada naposlijetku stigneš tamo sve zaraslo, raspada se.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 26 gostiju.