Svjetsko prvenstvo u košarci - 2023

Aktuelna dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88

Ko osvaja SP?

Anketa je završila: 11 sep 2023, 13:37.

SAD
32
32%
Francuska
3
3%
Kanada
19
19%
Australija
1
1%
Srbija
17
17%
Španija
4
4%
Slovenija
4
4%
Njemačka
19
19%
Litvanija
2
2%
Italija
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 101

lumani
Kontakt:

Re: Svjetsko prvenstvo u košarci - 2023

Post Postao/la lumani » 05 sep 2023, 22:21

Franz se sutra vraca bice jos laksa pobjeda a Kanada ima laksi trening sutra.

djoleprijedor
Kontakt:

Post Postao/la djoleprijedor » 05 sep 2023, 23:14

Sutra će jedan autsajder proći u 1/2f.
Ja tipujem na Slovence, dok će Njemci rutinirati Latviju i neće dovesti pobjedu u pitanje.
Znači polufinale:
SAD-Njemačka
Srbija-Slovenija
Mens sana in corpore sano.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 06 sep 2023, 09:21

Kanada ce uzeti Slovence lakse od ocekivanog. 15+ razlike
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Divos
Kontakt:

Post Postao/la Divos » 06 sep 2023, 10:41

Predstoje preostala dva meča četvrtfinala.

Njamačka - Letonija. Njamačka je ostavila itvanredan utisak, jedina su neporažena ekipa na SP. Pobjeda protiv jake Australije, Sloveniju su demontirali +29. Imaju igru, imaju širinu, jaki i spolja i u reketu. Motor ekipe, čigrasti Šruder drži visok ritam, velika energija, brz, eksplozivan, od njega sve počinje, no zna upasti u crne minute, temperament zna otići i u svađu sa saigračima pa i sa trenerom. Centar Tajs mu daje veliku podršku, dovbro sarađuje, nekoliko prelijepih akcija u režiji ovog dvojca. Drugi centar, stariji Vagner igra takođe ivanredno SP; čak i bolja statistika od Tajsa iako ne daje taj doprinos u odbrani, trojku ima izvabnrednih 50%, opasan tandem centara ima Njamačka. Tamnoputi atletski potentni Bonga je odlično zamijenio Franca Vagnera koji je na prvom meču iskrenuo skočni zglob i koji bi se trebao vratiti, ne toliko u napadu opasan kao mlađi Vagner, ali odličan u defanzivi, izuzetne predispozicije. Tu je i kombo bek Maodo Lo, izuzetno zahvalan igrač. Sa Francom Vagnerom Njamačka ima pokriće očekivati velike stvari.

Letonija je najprijatnije iznenađenje turnira. Nemaju nekih NBA igrača, zapravo imaju tek Davisa Bertansa koji je postao striogi epizodista u en-bi-eju. Nemaju ni nekih evroligaških igrača, tu je ovaj Šmits, ne toliko eksponiran, ali izutetno koristan i zahvalan centar. & i nenametljivi ali baš zahvalni krilni igrač Gražulis, te nandem mladih bekova Žagars - Zorkis. Nekako po imenima, sa jednim NBA i jednim EL igračem ekipa za borbu 17-24.mjesto. Malo ko je vjerovao da mogu dobiti Francuze, učinili su senzaciju i dobili. Malo ko je vjerovao da mogu dobiti Španiju, učiniše senzaciju i dobiše. Malo ko je vjerovao da mogu dobiti Brazil, ne da su dobili, nego ih razbucali +20.
Da li mogu do nove senzacije? Gladajući individualni kvalitet, Njamačka je apsolutni favorit, jednostavno imaju prednost na svim poticijama. Ali ekipa koja dobije Francusku, Španiju i Brazil je ekipa koja može iznenaditi.

Slovenija - Kanada
Kanada ima taj poraz od Brazila, ali ostavili su izvanredan utisak. Djeluju moćno, često premoćmno. Oslanjaju se na NBA sedmorku, možemo reći NBA ekipa, ali atipična NBA ekipa, gdje imaju igrača sa atipičnim pristupom za en-bi-ej sgvatanja. Centri Pauel i Olinik, izuzetno zajvalni i korisni, racionalni, podređuju se timu, rade ono što se od njih očekuje. Šai Gildžes-Aleksander je prvo ime, silna energija, drži visok tempo, nikad se ne umara, rođeni takmičar. Beret zna pogoditi ali zna odigrati i racionalno, ne robuje statistici, izuzetan igrač koji će iraditi i veliku NBA karijeru. Dilon Bruks koji zna upasti u to svoje divljanje i Lugenc Dort izuzetni atleticizam i odlični defanzivci.
Opasna je Kanada, u meču odluke protiv Španije su pokazali karakter i napravili veliki preokret u 4/4.

Slovenija? Tu možemo sve sažeti u dvije riječi. Luka Dončić. Centar Tobi daje taj svoj doprinos, zna pogoditi i trojku, dobro gradi reket, Klemen Prepelič jeste konstantan šuter, Zoran Dragić i Blažič u tom svom promjenjivom ritmu, Aleksej Nikolić dajej doprinos u defanzivi, ne sve počinje i sve završava sa Lukom, igra sve pozicije od 1-4, kreira, kada ponestane rješenja a često ponestane on uzima šuteve, često teške, preteške, i pogađa. Dobili su Australiju, protiv Njamačke je odlučila širina.
Po meni prednost Kanadi
Zadnja izmjena: Divos, dana/u 06 sep 2023, 11:02, ukupno mijenjano 1 put.

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 06 sep 2023, 10:56

Kad počne semper citirati narod poslije tekme :mrgreen:

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 06 sep 2023, 10:59

nerkolfc je napisao/la:
06 sep 2023, 10:56
Kad počne semper citirati narod poslije tekme :mrgreen:
klasika, uvijek ove ekipe sto igraju najbolje grupnu fazu, napate se u nokaut fazi ili cak i ispadnu odma
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 06 sep 2023, 11:07

Maestralna partija Srbije, brutalna odbrana :salut: Čini mi se da od Australije i polufinala u Riju 2016. nismo neku ozbiljnu repku ovako pregazili.
Slažem se sa tim što je neko napisao iznad, Srbija generalno na Mundobasketu ništa naročito, pogotovo igrački, što je i sam Pešić juče potvrdio na konferenciji nakon utakmice rekavši da nam fali širine i taj nedostatak nadoknađujemo timskom odbranom. Ali bih i dodao, koliko god Srbija imala tu širinu ili je ne imala, Srbija će uvijek biti tim sa pedigreom vrhunske repke. Pogotovo je opasna kad se na nju ne obraća previše pažnje ili kad se podcijeni. Takva je situacija na ovom turniru, a tako je bilo i 2014. Baš siromašan roster tada, 3 poraza u grupi, ali onda gaženje Grka i Brazilaca, pobjeda protiv Francuske koja je prethodno izbacila domaćine Špance i u finalu nije bilo šanse protiv Amera.
Znalo se da ovdje Srbija fizički može da odgovori Litvaniji, samo se postavljalo pitanje koliko mogu u odbrani da zatvore Jonasa i njihovu trojku. Osim lošeg ulaska u meč kad su Litvanci šutnuli trojku 4/4, krenula je odbrana da funkcioniše. Jonas juče u prvoj minuti 5 poena, poslije toga ga Milutinov limitirao na još samo 6 poena do kraja utakmice :salut: Koliko sam vidio ovdje, Milutinova neki baš podcjenjuju, ali generalno igra vrhunski turnir i sigurno će biti veliko pojačanje za Oly u narednoj sezoni. Bogdanović nakon one indijanštine protiv Italije, juče pametno, rezonski, kapitenski... Strašna partija :salut: Avramović i Davidovac pokidali u odbrani, Stefan Jović iskažnjavao kad se lomilo, Petrušev vrhunska partija takođe... Gudurić, Dobrić... ma svi su dali doprinos. Prava timska pobjeda :tokralju:
Pešić kojeg su mnogi osporavali (ja prvi), se taktički ispishao po rumenku sa litvanske klupe...

Poceko kmeči, nismo zaslužili da igramo protiv Amera, bili smo prvi u grupi.. :rol: :rol: Pa evo nzm šta je trebalo, pošto su bili prvi u grupi, trebalo im je možda dovesti Jordan u četvrtfinale da sa njima igraju. Takvim idiotskim rezonovanjem, šta bi Dominikanci trebali da kažu? Dobili Italiju koja na kraju završi prva, a Dominikanci ne prođu ni grupu...

Što se tiče utakmice Kanada - Slovenija, sa jedne strane navijam za Kanadu jer u tom slučaju osim borbe za medalje Srbija ide direktno i na OI sljedeće godine, što je za ovu i ovakvu ekipu Srbije uspjeh ravan osvajanju svjetskog zlata. Sa druge strane, dobro bi bilo da prođe Slovenija jer cijenim da ćemo lakše izaći na kraj sa njima nego sa Kanadom jer nemaju Slovenci baš neku širinu, a msm da bismo i fizički lakše izašli na kraj sa njima nego sa Kanadom. Ako moram da biram, izabrao bih Sloveniju, i zbog stvari koje sam gore naveo, a i zbog onog finala 2017., da pokušamo da im se revanširamo.

Za kraj, malo o ovoj temi.
Juče Srbija razbila Litvaniju, lik piše kako se šteluje Srbiji, Litvanci se sklonili, uz standardnu porciju priče o ratu :rol: Posebno je smiješno iščuđavanje i sablažnjavanje na komentarisanje utakmica na sk, uz obaveznu porciju priče o ratu :rol: . Zamisli molim te srpski komentator na srpskom kanalu pristrasno komentariše četvrtfinale sp u koje igra Srbija. Kakav bezobrazluk i drskost. Treba Plavšić da navija za Litvaniju, tad bi bio cool lik, ha ja :mrgreen: Kad gledam utakmicu, meni ako se ne sviđa komentator ili sam kvalitet prenosa, uđem na net, hvala Bogu postoji milion strimova, čak i u HD rezoluciji, izaberem šta hoću, tako da...
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 06 sep 2023, 11:11

filip13 je napisao/la:
05 sep 2023, 20:51
dark44 je napisao/la:
05 sep 2023, 20:46
Ne vidim što se Kanada ovoliko potcenjuje? Po meni su favoriti za medalju, ima li nešto da nisam primjetio ili?
imaju igrača iuz prve nba petorke,imaju igrače koji su startwri u nba timovima,barrett,dort,olynik,powell,brooks,tako da su bas favoriti za medalju,nije valjda slovenija
Sve ok, al taj Dort je recimo jedna velika štetočina, često više štete nego koristi od njega, Barett je poznat po nestajanju, generalno kad se pogleda, ova ekipa je i dalje pobjediva na čelu sa SGA, koji jest prva petorka, al igra u indijanskoj ekipi u NBA i ostajem pri tome da je ova Kanada tipičan primjer indijanske ekipe u košarci.
Ne znam šta se desilo sa Špancima, imali su ih 3/4 i negdje u 4/4 su se ugasili. Eto nećemo uzimati zasluge Kanađanima da su ih ugasili, al brte ja ne vidim da oni nešto igraju ili da imaju riješenje kad im se postavi pismena ekipa.
Baš bih volio vidjeti duel Srbije i Kanade, naravno ako prođu Slovence danas.
Koševo Zapad

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 06 sep 2023, 11:17

alan_kardec je napisao/la:
06 sep 2023, 11:07
Maestralna partija Srbije, brutalna odbrana :salut: Čini mi se da od Australije i polufinala u Riju 2016. nismo neku ozbiljnu repku ovako pregazili.
Slažem se sa tim što je neko napisao iznad, Srbija generalno na Mundobasketu ništa naročito, pogotovo igrački, što je i sam Pešić juče potvrdio na konferenciji nakon utakmice rekavši da nam fali širine i taj nedostatak nadoknađujemo timskom odbranom. Ali bih i dodao, koliko god Srbija imala tu širinu ili je ne imala, Srbija će uvijek biti tim sa pedigreom vrhunske repke. Pogotovo je opasna kad se na nju ne obraća previše pažnje ili kad se podcijeni. Takva je situacija na ovom turniru, a tako je bilo i 2014. Baš siromašan roster tada, 3 poraza u grupi, ali onda gaženje Grka i Brazilaca, pobjeda protiv Francuske koja je prethodno izbacila domaćine Špance i u finalu nije bilo šanse protiv Amera.
Znalo se da ovdje Srbija fizički može da odgovori Litvaniji, samo se postavljalo pitanje koliko mogu u odbrani da zatvore Jonasa i njihovu trojku. Osim lošeg ulaska u meč kad su Litvanci šutnuli trojku 4/4, krenula je odbrana da funkcioniše. Jonas juče u prvoj minuti 5 poena, poslije toga ga Milutinov limitirao na još samo 6 poena do kraja utakmice :salut: Koliko sam vidio ovdje, Milutinova neki baš podcjenjuju, ali generalno igra vrhunski turnir i sigurno će biti veliko pojačanje za Oly u narednoj sezoni. Bogdanović nakon one indijanštine protiv Italije, juče pametno, rezonski, kapitenski... Strašna partija :salut: Avramović i Davidovac pokidali u odbrani, Stefan Jović iskažnjavao kad se lomilo, Petrušev vrhunska partija takođe... Gudurić, Dobrić... ma svi su dali doprinos. Prava timska pobjeda :tokralju:
Pešić kojeg su mnogi osporavali (ja prvi), se taktički ispishao po rumenku sa litvanske klupe...

Poceko kmeči, nismo zaslužili da igramo protiv Amera, bili smo prvi u grupi.. :rol: :rol: Pa evo nzm šta je trebalo, pošto su bili prvi u grupi, trebalo im je možda dovesti Jordan u četvrtfinale da sa njima igraju. Takvim idiotskim rezonovanjem, šta bi Dominikanci trebali da kažu? Dobili Italiju koja na kraju završi prva, a Dominikanci ne prođu ni grupu...

Što se tiče utakmice Kanada - Slovenija, sa jedne strane navijam za Kanadu jer u tom slučaju osim borbe za medalje Srbija ide direktno i na OI sljedeće godine, što je za ovu i ovakvu ekipu Srbije uspjeh ravan osvajanju svjetskog zlata. Sa druge strane, dobro bi bilo da prođe Slovenija jer cijenim da ćemo lakše izaći na kraj sa njima nego sa Kanadom jer nemaju Slovenci baš neku širinu, a msm da bismo i fizički lakše izašli na kraj sa njima nego sa Kanadom. Ako moram da biram, izabrao bih Sloveniju, i zbog stvari koje sam gore naveo, a i zbog onog finala 2017., da pokušamo da im se revanširamo.

Za kraj, malo o ovoj temi.
Juče Srbija razbila Litvaniju, lik piše kako se šteluje Srbiji, Litvanci se sklonili, uz standardnu porciju priče o ratu :rol: Posebno je smiješno iščuđavanje i sablažnjavanje na komentarisanje utakmica na sk, uz obaveznu porciju priče o ratu :rol: . Zamisli molim te srpski komentator na srpskom kanalu pristrasno komentariše četvrtfinale sp u koje igra Srbija. Kakav bezobrazluk i drskost. Treba Plavšić da navija za Litvaniju, tad bi bio cool lik, ha ja :mrgreen: Kad gledam utakmicu, meni ako se ne sviđa komentator ili sam kvalitet prenosa, uđem na net, hvala Bogu postoji milion strimova, čak i u HD rezoluciji, izaberem šta hoću, tako da...
Možda je i bolje to što su iz sjene, mislim ovaj scenario koji se odvio.
Sjeti se EP i fijaska.

Ko god piše da se nešto šteluje nije dobar u glavu.
Kako ćeš štelovati, treba ti pobjeda da prođeš dalje??

Ovo sa Litvanijom i USA, niko Litvaniju nije tjerao da dobije USA. NISU MORALI!

I tu treba stati s tom pričom o namještanju ili još gore, kako neko nekog pusta u KO fazi.

To što neko navija za svoju zemlju samo po sebi ne bi trebalo biti problem (iako ima onih kojim jeste).
Međutim, kad se u svemu tome lupaju i neke pristransne gluposti, valjda se smije ukazati na to :D
Koševo Zapad

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 06 sep 2023, 11:47

kakva partija Schrödera :rol:
Don't believe the hype.

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 06 sep 2023, 11:47

Shategabri je napisao/la:
06 sep 2023, 11:17
To što neko navija za svoju zemlju samo po sebi ne bi trebalo biti problem (iako ima onih kojim jeste).
Međutim, kad se u svemu tome lupaju i neke pristransne gluposti, valjda se smije ukazati na to :D
Gledao sam juče prenos na SK i ja te neke pristrasne gluposti nisam čuo. Doduše gledao sam u punom lokalu pa se sve dobro nije ni čulo, ali ne mislim da su ovi sa sk rekli baš nešto vauu pristrasno da bi se o tome ovdje trebalo guslati na 5 strana i napisati jedno 40 komentara.
Generalno, kad se prati Srbija ili neki srspki sportista, ovdje se gusla o komentatorima kakvi god oni bili, reko je ovo, reko je ono, kmee Arena prenosi Fulem zbog Mitrovića... Opet kažem, kome se ne sviđa sadržaj ili komentatori na bilo kojem sportskom kanalu pa tako i na srpskom, može to da premijeni sa tri klika na tastaturi, kamara sajtova postoji sa milion strimova bilo kojeg sportskog događaja, možeš da biraš sve, od komentatora do kvaliteta snimka pa izvoli... Nećeš zbog sk i Plavšića da plaćaš kablovsku... raskineš ugovor, uzmeš drugog operatera, izabereš paket koji ti paše i udri.
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 06 sep 2023, 11:49

Šruder šut iz igre 1/13 :crazy:
RIP Adis Selmanović

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 06 sep 2023, 11:56

06 sep 2023, 11:47
Gledao sam juče prenos na SK i ja te neke pristrasne gluposti nisam čuo. Doduše gledao sam u punom lokalu pa se sve dobro nije ni čulo, ali ne mislim da su ovi sa sk rekli baš nešto vauu pristrasno da bi se o tome ovdje trebalo guslati na 5 strana i napisati jedno 40 komentara.
Generalno, kad se prati Srbija ili neki srspki sportista, ovdje se gusla o komentatorima kakvi god oni bili, reko je ovo, reko je ono, kmee Arena prenosi Fulem zbog Mitrovića... Opet kažem, kome se ne sviđa sadržaj ili komentatori na bilo kojem sportskom kanalu pa tako i na srpskom, može to da premijeni sa tri klika na tastaturi, kamara sajtova postoji sa milion strimova bilo kojeg sportskog događaja, možeš da biraš sve, od komentatora do kvaliteta snimka pa izvoli... Nećeš zbog sk i Plavšića da plaćaš kablovsku... raskineš ugovor, uzmeš drugog operatera, izabereš paket koji ti paše i udri.
Pa pogledaj i ostale teme, uvijek su komentatori za nešto krivi :D

Ako si pratio dok je BiH igrala pretkvalifikacije za olimpijski turnir, mogao si vidjeti da su komentatori glavna tema.

Da li je na mjestu, nešto jeste, nešto se pretjeruje, standardno.

Eh, al stream zapinje, a SK piči HD, laganica ;)
Koševo Zapad

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 06 sep 2023, 11:57

Nije problem pristrasnost, problem je što se taj kanal emituje na teritoriju BiH a nema nijednog komentatora iz BiH, zašto je Hrvatska dobila svoje komentatore i na Areni i na SK, a BiH ne može, nek oni navijaju to nije nikakav problem al daj nama komentatore na bosanskom jeziku i da svi budemo sretni i zadovoljni.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 06 sep 2023, 11:59

rio_Ferdy88 je napisao/la:
06 sep 2023, 11:57
Nije problem pristrasnost, problem je što se taj kanal emituje na teritoriju BiH a nema nijednog komentatora iz BiH, zašto je Hrvatska dobila svoje komentatore i na Areni i na SK, a BiH ne može, nek oni navijaju to nije nikakav problem al daj nama komentatore na bosanskom jeziku i da svi budemo sretni i zadovoljni.
Ma imaš Bahu, Kemu, koga ono još...pa opet bude drvlje i kamenje i na njih.
Komentatori su uvijek tema iz ovih ili onih razloga.
Koševo Zapad

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 06 sep 2023, 12:00

Koliko je ocito da je Njemacka kvalitetnija al nikako da se to osjeti na rezultatu.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 06 sep 2023, 12:00

06 sep 2023, 11:59
rio_Ferdy88 je napisao/la:
06 sep 2023, 11:57

Ma imaš Bahu, Kemu, koga ono još...pa opet bude drvlje i kamenje i na njih.
Komentatori su uvijek tema iz ovih ili onih razloga.
Ima kad se BiH prenosi, al nema uvijek, kao što Hrvati imaju.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

arelinho
Kontakt:

Post Postao/la arelinho » 06 sep 2023, 12:02

Hajde da imamo mi neke dobre komentatore pa da ljudi sa pravom traže da ih slušamo, ali od ovih koje imamo priliku da slušamo na SK ne bih slušao ni jednog od njih. Gojka je bolje slušati nego Bahu ili Kemu. Svi znamo koliko je loš komentator Gojko.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 06 sep 2023, 12:02

A gdje je Vlado Majer?
15.10.2013.

Alminjo99
Kontakt:

Post Postao/la Alminjo99 » 06 sep 2023, 12:06

Kakav turnir igra Žagars :clap:
Rezultat je trend, ideal je vječan!

Odgovori

Natrag na “Aktuelne teme”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.