'Hitzfeld me zove, a HNS me razočarao. Nikada me nisu nazvali, čak ni pitali kako sam'
Poveznice između Marija Gavranovića i Ivana Rakitića su velike. Izdanak švicarske škole na pravome je putu da se prikloni srcu, zemlji iz koje potječe. I premda se taj korak već očekivao, Gavranović i dalje čeka. Ništa drugo nego obični telefonski poziv, posjet, bilo što... I to ga, dojam je, tišti.
- Niti želim, niti je moj stil nametati se preko novina. Niti sam, da se razumijemo, ljut na bilo koga.
Prije godinu dana otvoreno je kazao "Hrvatska je moja domovina". I to, za rođenog Švicarca, na perfektnom hrvatskom jeziku. Međutim, s druge strane žice nikako da se pojavi netko iz HNS-a. Kakva je danas situacija?
- Situacija se promijenila. Ne, ne mogu reći da sam sada dokazan igrač, jer to ne bi odgovaralo istini. Ali da sam koraknuo na još jednu višu stubu u vlastitom razvoju, jesam. A u međuvremenu, dakle, u proteklih godinu dana, iz Hrvatske me, osim vas, nitko nije nazvao. A moj je broj lako nabaviti. Žao mi je što me nitko nije nazvao ili posjetio, došao u Gelsenkirchen i pitao kako sam. Ili pitao Felixa Magatha kako napredujem... Ponavljam, nisam ljutit, ali...
Ali što?
- Kontakti sa Švicarskim savezom vrlo su intenzivni. Ottmar Hitzfeld (izbornik Švicarske, nap. a.) nazvao je odmah nakon utakmice, čestitao, pohvalio. Mediji u Švicarskoj također prate, pišu, zovu, s njihove strane osjećam mnogo veći interes, da to je ta riječ, nego s hrvatske strane. Švicarskoj je, naime, svaki igrač važan, to je mala nacija kojoj svaki odlazak zadaje udarac. A nakon što su se Petrić i Rakitić odlučili za Hrvatsku, a Kuzmanović za Srbiju, pušu i na hladno.
Jeste li se odlučili?
- Iskreno, još ne. Premda, ako, recimo, zabijem i u subotu protiv Stuttgarta, stvari bi se vrlo brzo mogle promijeniti. Švicarska, naime, već u ožujku igra prijateljsku utakmicu s Bugarskom, a mene u medijima nazivaju nasljednikom Alexa Freia. Zaista, bila bi demagogija da vam kažem kako je odluka donesena. Najiskrenije, nije, ali ne bi stajala niti izjava kako bi sada jedan poziv Slavena Bilića sve promijenio. I prije godinu dana kazao sam vam što osjećam, iz srca, ne iz interesa, ali mnogo je vremena prošlo, a nitko se javio nije.
Ovo se mora srediti .. očekujem od HNS-a, Bilića i Rakitića da ovo obavešto prije.

...što je više lome to je volim jače...