FK Sarajevo
Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz
Re: FK Sarajevo
Ja sam Jos pod dojmom atmosfere i igre
FC United Of Manchester !
Against Modern Football !
This is how it feels to be FC
This is how it feels to be Home
This is how it feels when you don't sell you're arse to gnome !
Against Modern Football !
This is how it feels to be FC
This is how it feels to be Home
This is how it feels when you don't sell you're arse to gnome !
Saraj'vu zakletvu ja sam dao i ponavljam ja nju svaki dan jer njemu ja vjecno cu biti odan
ko Šoja Stojan
ko Šoja Stojan
-
- Kontakt:
Od ove sezone očekujem da se uigramo i oformimo sistem , da odradimo poslije toga jedne bazične pripreme jake isfiltriramo ekipu i napravimo stroj koji će kad osvoji titulu izaći u Europu i lijepo nas predstaviti. Ove godine teško da ćemo osvojiti ligu ****, prosuli smo već puno u odnosu na ono sto nam treba da u ovakvoj situaciji budemo bara bara sa ekipom koja ima zagarantovano bodove protiv 80% drugih ekipa. Nek on njih utegne uigra poslije toga nek dostojno odigraju Europu a slijedeća godina je za velike stvari.
Ono što vodi i vuče svijet, nisu lokomotive, nego ideje. – Viktor Igo.
- GalileoGalilei
- Kontakt:
Ne vidim razlog zašto ne bi mogli doći do titule..
Raja se nesto bas rano halalila od titule…GalileoGalilei je napisao/la: ↑11 okt 2023, 23:27Ne vidim razlog zašto ne bi mogli doći do titule..
Svima je jasna situacija za borac al ja fakat ne vidim sto to mi njih ne bi mogli dobit, prejaku ekipu imamo sa trenercinom i na stranu za sudjenje jer da se i njih nadyebat samo pamet u glavu.
Pa ne mogu ni oni vjecno tako, samo polako iz tekme u tekmu

I grb što kuca, umjesto srca…🔴⚪️
COYG‼️
COYG‼️
Iz vise razloga koji nisu fudbalske prirode, jedan od razloga je to sto nemas prije svega nikoga u savezu, drugi razlog zbog toga sto te ni drzava ne gura i glavni razlog je taj sto u nekim utakmicama neces igrati protiv 11 protivnickih igraca vec protiv 15. Ja se iskreno ne nadam tituli mada bi mozda kup i mogli osvojiti.GalileoGalilei je napisao/la: ↑11 okt 2023, 23:27Ne vidim razlog zašto ne bi mogli doći do titule..
Akšam pada od mog grada još se bijeli kapija, na kapiji pjesmu pjeva, pjeva moja jalija!
Dobri u dobru
Zli u zlu
Dobri u dobru
Zli u zlu
- PeppermintSA
- Kontakt:
Ključna stvar kod svakog potencijalnog trenera je talenat. Mi nekako zaboravljamo da trenerski posao ovisi o talentu u jednakoj mjeri kao i kod fudbalera. Nekada se u staroj Jugoslaviji o tome vodilo računa. Iz svake generacije bi struka prepoznala trenerski talenat u jednom ili dvojici veterana-igrača, pa bi ih poslali na višu trenersku školu, zatim bi ih odmah priključili omladinskom pogonu da rade kao treneri, slali ih na testiranja u FSJ. Nije svako mogao biti trener, tražili su se oni koji imaju talenat za to. Kao što je postojalo selektiranje dječaka za omladinski pogon, tako je postojalo i selektiranje trenera na osnovu suhog talenta kojeg su stručnjaci prepoznavali i kasnije razvijali. Danas se kod nas sve svelo na licence i lične ambiciju. Imaš Bašića koji je bio igrač u pokušaju. U 28. godini odlučio da postane trener, pozavršavao licence, pokupio trenerski žargon i sad glumi Gvardiolu. E sad, postavlja se pitanje šta je trenerski talenat. U prvom redu, to je oko za fudbal - razumijevanje fudbala, umijeće gledanja utakmice, primjecivanje kvalitete/nekvalitete kod igrača. Gvardiola je vrhunski trener između ostalog zbog toga što je u stanju da gleda utakmice Liverpula, primijeti osrednjeg veznog igrača Maskerana i da shvati - "eh, ovaj mi treba. I to ne da mi igra veznog, već da mi igra štopera." To je talenat, to je trenersko oko, to je ono nešto s čime se rodiš. Trenerski talenat je takođe vođenje utakmice - da si psihički i karakterno jak, da ne podliježeš emocijama, da si trezven u trenucima velikog emocionalnog naboja, da primjetiš da imaš problem u sredini terena i da primjetiš koji je problem, da te nema na drugoj lopti, da ti curi po boku ne zato što bek kasni, već zato što mu štoper me zatvara leđa, itd. Feđa Dudić je pokazao da nema trenerski talenat onda kada je na derbiju na Grbavici izvadio sve visoke igrače i na kraju primio dva gola upravo zbog nedostatka visine. Mirza Varešanović je pokazao da nema trenerski talenat kad ga je u dvije utakmice zaredom Torpedo ubio preko boka, a on nije to shvatio. Talenat je takođe, kao što rekoh, prepoznavanje kvalitete. Mirza je forsirao Vrančića koji nije fudbaler na kojem se može graditi ozbiljna igra. Ovdje su svi drkali na njega zbog njegovog CV-a ali nije to to. S druge strane, klupirao je Mustafića koji je kod njega bio epizodista za kojeg sam i ja mislio da je bezveze igrač. Međutim, pojavi se Rožman koji ima talenat, ima trenersko oko, klupira Vrančića jer ga zaboli za njegov CV, izvuče Mustafića iz naftalina i gurne ga u vatru. Taj isti Mustafić je možda bio naš najbolji igrač na derbiju jer je obavljao gotovo sav prljav posao. Obratite pažnju na treći gol - na dugu loptu skoči i spusti je, onda uđe u sendvič između trojice, glavom izbije loptu iz njega, spusti je i odigra je Kyeremehu. To su sitnice, to je ono kad Rožman dovede Julardžiju i pokaže se da nam baš on treba. Kada nogira Baltu i Šerbečića koje su svi hvalili kao aman zaman kvalitete, izvuče Đuričkovića, gurne ga u vatru odmah i on se pokaže kao klasni štoper za naše uslove. Ponavljam, talenat: umijeće gledanja utakmice, umijeće čitanja utakmice, umijeće prepoznavanja kvaliteta i mana kod igrača.Pitarsam je napisao/la: ↑11 okt 2023, 21:15Nije bas i da je svaki stranac garancija za uspjeh!NisamIsmirMirvic je napisao/la: ↑11 okt 2023, 17:43Dijagnoza ko Dr. HousePeppermintSA je napisao/la: ↑11 okt 2023, 16:05Problem je što kod nas imaš dva tipa trenera. Prvi su nekadašnji vrhunski/dobri igrači koji se po inerciji počnu baviti trenerskim poslom jer ne znaju šta će dalje, nisu dovoljno zaradili u igračkoj karijeri da igraju golfa do kraja života, a zapravo misle da su pokupili svu pamet ovog svijeta jer su bili dobri igrači, sjede kod Minje na mesu i palamude: “šjoooo jarane de da ti ja reknem kako to ide, kacam ja igro, taće on meni objašnjavati.” Drugi su ovi bilmezi ala Bašić koje je neko skinuo s kamiona ili baustela, uplatio im kurs u Savezu i oni sad prosipaju demagogiju a veze nemaju, seru o transformacijama i tranzicijama, a ne vide da im bek pojma nema. Nemaš ništa između.![]()
To je to. Ili bivsi igraci ili ovi polu-pismeni likovi koji kontaju da su na DIF-u svu pamet svijeta pokupili. Ni manje ni vise, u skoro svakom sportu je tako, ne samo u fudbalu.
Najbolji primjer je Hajduk koji je u zadnji 10-tak
godina promjenio hipten trenera -stranaca pa i
Predsjednika.
Kad analiziramo sistem rada par u klubova sto svi
Znamo imamo Slijedeće:
CZ -Kako dodje Vučić delija sa Severa CZ poce biti
Neprikosnovena u Srbijanskom fudbalu.
Bolesnik koji je bio u velikim dugovima koji je jedva
U Evropskim kupovina u predkolima pobjeđivao udje
Direktno u LP.
Sve to u samo 10 godina.
Dinamo-neprikosnoven na ovim prostorima po rezultatskim
Evropskim uspjesima i financijama.
Sve zahvaljujući Zdravku Mamicu!
Sada kad njega vise nema u strukturama od Albanaca gube.
Nama bi trebala biti najzanimljivija Rijeka.
Imamo tog Predjednika Rijeke.Jaka ličnost,uveo
Stranca(italijana) prvo u investiciju.Doveo Slovenca Keka.
Napravio novi stadion, jednu titulu,imao evropski uspjeh!
Napravio sistem,pa onda počeo uzimati lovu,jer se lova
sama nudila?
Ujedno,možda i najvažnije ušao u strukture HNS!
Onda imamo Pereza iz Reala.Opet dugogodišnji Predsjednik
i jaka ličnost koja čvrsto drži dizgine u rukama.
Samo par primjera gdje se vidi da glava sistema mora
Biti jaka osoba!!
F.K. Sarajevo je dobilo Tana prije 10-tak godina.
Da smo samo imali pošten i pametan kadar sada
bi za sigurno imali dugogodišnju rezultatsku dominaciju,
Obnovljeno Kosevo i napravljen moderan Kamp!!
Druga bitna stvar kod analize trenera je njegov rad. Igra nastaje na treningu. Kada gledate neki dobar tim koji igra odlično, on ne igra odlično zato što je trener na dan utakmice izmislio toplu vodu, skockao neku formaciju i taktiku te poslao igrače na teren. Igra se stvara. Nije Barcelona za vrijeme Gvardiole igrala onako moćan fudbal gdje je protiv svakog protivnika, pa i Reala, imala posjed veći od 70% zato što je imala dobre igrače. Na onome se danonoćno radi. To su trosatni i četvorsatni treninzi, skraćeni prostor, igra se 4 na 4 sa džokerom, uz presing po izgubljenoj lopti; to su vježbe posjeda i osvajanja lopte koje traju satima, vježbe automatizacije kretnji, gdje se svaki detalj koriguje. Dobar trener je onaj koji ima svoj rukopis. Kad mu gledaš ekipe jasno vidiš da ih on vodi i jasno vidiš na kojoj igri on insistira te da na njoj radi. Kod Rožmana se to već sada vidi. Od ekipe koja je loptu peglala i meljala na sredini, u kojoj je svaki igrač istu morao najmanje tri puta dotaći prije nego što je odigra dalje, mi sada imamo u trenucima nestvarno dobru polukontru i kontru. Lopta se iznosi iz zadnje linije kroz pas. Ne vraća se svaka lopta golmanu. Vidi se rad. Vide se korekcije. Jedini poslijeratni trener prije Rožmana koji je imao svoj očit rukopis bio je Dženo Uščuplić. Zato sam njega volio i zato ga i dalje cijenim kao trenera. On je težio igri, njegovo Sarajevo je igralo, insistiralo na posjedu i unutrašnjem pasu uz puno rizika. Zato smo i primali onoliko golova, kiksali kući itd., ali je postojao rukopis koji je bio dobar. Svi ovi ostali to nemaju jer nisu spremni da rade. Husrefov jedini rukopis je bio da namontira direka u napad - nekad je to bio Raščić, kasnije Ahmetović, a nekad i Hare Handžić. U polje stavi iskusne igrače, masu izlapljelih povratnika i duraj na špica nek on spušta. Zato Sarajevo nikada nije igrao dopadljiv fudbal pod Husrefovom. Uvijek je to bio ho-ruk i uvijek je imao dobru ekipu pa bi se rezultati pravili. Nikada nije davao priliku mladim igračima, ugasio ih je bezbroj. Dakle, ponavljam: jasna vizija igre te predani, dugi, iscrpni rad da bi se takva igra razvila i da bi se vremenom iskorigovala.
Treća bitna stvar kod analize trenera su njegove ljudske kvalitete. Trener je u prvom redu psiholog i pedagog. Murinjo je napravio sve ovo što je napravio prevashodno zato što od ekipe napravi vojsku koja je spremna za njega poginuti. Kad je s Interom postao prvak Evrope, Samjuel Eto, jedan od najboljih ako ne i najbolji špic u prethodnih pet godina vratio se da igra beka, da ide glavom na kopačku, zato što je bio spreman poginuti za Murinja. A da bi to uspio, moraš kao prvo vjerovati da trener zna svoj posao, odnosno da zna šta radi; a kao drugo, da te cijeni i da tebi kao pojedincu želi dobro. Da s tobom individualno radi, da prepoznaje tvoje nedostatke i otklanja ih. To je ono kada se govori atmosfera i motivacija. Nije to ovo što priučeni papčić Bašić pokušava kojekakvim raftinizima dok ga igrači bojkotuju. Ne, to je da budeš u stanju igračima biti i mentor, i trener, i prijatelj, i psiholog, i jaran, i general i batinaš. Da te nazove kad ima problem sa ženom, a i da sagne glavu kad mu **** sve po spisku jer je svjestan da mu želiš sve najbolje i da želiš sve najbolje ekipi te da znaš šta radiš i zašto to tako radiš. Tu kvalitetu ima i Klop i to je očito svakome ko gleda Liverpul. On je božanstvo među svojim igračima. Gvardiola s druge strane vrlo često, kažu, ima loše privatne odnose sa svojim igračima, ali on je takva fudbalska riznica, takav taktičar i fudbalski filozof, čovjek koji je fudbalsku igru promijenio do te mjere, promijenio pozicije na terenu, da njega igrači slijede kao mesiju, ma šta o njemu privatno mislili. No u sva ta tri primjera, uz trenerove ljudske kvalite, moraju postojati i one druge dvije stavke: talenat i rad.
U danasnjem vaktu trener je puno vazniji ama bas u
svakom kolektivnom sportu.
Zato sto su igraci razmazeni,puno para i puno kurava
se vrti okolo.
Znaci,ako trener nema iza sebe vlasnika da udovolji
Njegovim zahtjevima u vidu pojacanja,plata na vrijeme
i sl..moze on biti mega-giga trener,al’djaba.
Malo ljudi zna da je poslije Brozovica nas(bordo)
Najuspjesniji trener bio Vukasin Visnjevac.
Zasto?
Oba dvojica su zatekli smjenu generacije.
Brozovic je uzeo titulu,a Visnjevac je ubacio bordo
juniore u vatru i istesao Safeta Susica.Onda je dalje
nadigradio Muzurovic,pa Antic pokupio maslo.
Zanimljivo je da se Muzurovic rijesio Petkovica sada
Cuvenog trenera,na ustrb H.Musemica!?
Oba dvojica odlicni u igri glavom,samo sto je Petko bio
Nas skolovani junior.
Da ne idem u detalje ima ona cuvena i tacna:
“Ne glavom Husrefe”,kada bi Husref maltene glavom na
kopacku jer je bio ocajan u igri nogom!
svakom kolektivnom sportu.
Zato sto su igraci razmazeni,puno para i puno kurava
se vrti okolo.
Znaci,ako trener nema iza sebe vlasnika da udovolji
Njegovim zahtjevima u vidu pojacanja,plata na vrijeme
i sl..moze on biti mega-giga trener,al’djaba.
Malo ljudi zna da je poslije Brozovica nas(bordo)
Najuspjesniji trener bio Vukasin Visnjevac.
Zasto?
Oba dvojica su zatekli smjenu generacije.
Brozovic je uzeo titulu,a Visnjevac je ubacio bordo
juniore u vatru i istesao Safeta Susica.Onda je dalje
nadigradio Muzurovic,pa Antic pokupio maslo.
Zanimljivo je da se Muzurovic rijesio Petkovica sada
Cuvenog trenera,na ustrb H.Musemica!?
Oba dvojica odlicni u igri glavom,samo sto je Petko bio
Nas skolovani junior.
Da ne idem u detalje ima ona cuvena i tacna:
“Ne glavom Husrefe”,kada bi Husref maltene glavom na
kopacku jer je bio ocajan u igri nogom!
Mi smo Pitari,najaci smo najaci!
👉Ubica Mitomana i Botova😎
👉Ubica Mitomana i Botova😎
-
- Kontakt:
Naravno da je moguce al bit ce baš tesko. Zrinjski odlican tim koji ima igrace koji imaju iskustva biti prvaci i imaš borac koji kontroliše mnoge stvari. Derby utakmice jesu bitne al nama za titulu ključ ce biti utakmice u gostima kod zvijezde 09,goška, Igmana, Sloge D. To su utakmice gdje se gube titule.GalileoGalilei je napisao/la: ↑11 okt 2023, 23:27Ne vidim razlog zašto ne bi mogli doći do titule..
- GalileoGalilei
- Kontakt:
Sve to stoji, ali ja u potpunosti vjerujem da se može do titule. Ne mora nas niko gurati, gledati samo sebe, da svaku tekmu odigramo što je najbolje moguće. Što kaže Rožman, dizati nivo iz utakmice u utakmicu, te uz dobre pripreme na zimu imaćemo jako dobru podlogu i za Evropu.ubipara je napisao/la: ↑12 okt 2023, 00:18Iz vise razloga koji nisu fudbalske prirode, jedan od razloga je to sto nemas prije svega nikoga u savezu, drugi razlog zbog toga sto te ni drzava ne gura i glavni razlog je taj sto u nekim utakmicama neces igrati protiv 11 protivnickih igraca vec protiv 15. Ja se iskreno ne nadam tituli mada bi mozda kup i mogli osvojiti.GalileoGalilei je napisao/la: ↑11 okt 2023, 23:27Ne vidim razlog zašto ne bi mogli doći do titule..
Previše ste se vi prepali, shvatam ja da je tu Vico, da ih gura maksimalno, ali ja ne sumnjam da će njih Rožman spremiti kako treba. Svjestan je i on šta se radi, jer je sigurno pregledao svaku njihovu utakmicu. Odigrati pametno, kloniti se glupih i bespotrebnih faulova.
Svako mrzi nepravdu, zato se treba dodatno naložiti i ništa nije nemoguće.
Kad ih je mogao Zrinjski naguzziti u sred Banja Luke, onda ne vidim razloga zašto ih i mi ne bi mogli dobiti. Časno i pošteno, pa neka kuje na čelu s Tegeltijom pjene do sutra.
- Lobudaraczapamcenje
- Kontakt:
bolje da je atmosfera da smo je halalili.. Bolje iz drugog plana, ne bi imao nista protiv da u posljednjem kolu preskocimo borac na prvom mjestuChony533 je napisao/la: ↑11 okt 2023, 23:49Raja se nesto bas rano halalila od titule…GalileoGalilei je napisao/la: ↑11 okt 2023, 23:27Ne vidim razlog zašto ne bi mogli doći do titule..
Svima je jasna situacija za borac al ja fakat ne vidim sto to mi njih ne bi mogli dobit, prejaku ekipu imamo sa trenercinom i na stranu za sudjenje jer da se i njih nadyebat samo pamet u glavu.
Pa ne mogu ni oni vjecno tako, samo polako iz tekme u tekmu![]()
- 1 9 4 6 -
pored nas ovakvih, dusmani nam nisu potrebni!
MI NIKAD ODUSTATI NECEMO!
-
- Kontakt:
Nisu Telgetiju doveli onako reda radi. Najvili su titulu i tako ce biti,prptiv toga nikad moci necemo,nemamo nikog u savezu,drzavu boli k dok ove iste stite i to je to.Nadao sam se i ja proje dok nisam vidio sve lakrdije.GalileoGalilei je napisao/la: ↑12 okt 2023, 09:36Sve to stoji, ali ja u potpunosti vjerujem da se može do titule. Ne mora nas niko gurati, gledati samo sebe, da svaku tekmu odigramo što je najbolje moguće. Što kaže Rožman, dizati nivo iz utakmice u utakmicu, te uz dobre pripreme na zimu imaćemo jako dobru podlogu i za Evropu.ubipara je napisao/la: ↑12 okt 2023, 00:18Iz vise razloga koji nisu fudbalske prirode, jedan od razloga je to sto nemas prije svega nikoga u savezu, drugi razlog zbog toga sto te ni drzava ne gura i glavni razlog je taj sto u nekim utakmicama neces igrati protiv 11 protivnickih igraca vec protiv 15. Ja se iskreno ne nadam tituli mada bi mozda kup i mogli osvojiti.GalileoGalilei je napisao/la: ↑11 okt 2023, 23:27Ne vidim razlog zašto ne bi mogli doći do titule..
Previše ste se vi prepali, shvatam ja da je tu Vico, da ih gura maksimalno, ali ja ne sumnjam da će njih Rožman spremiti kako treba. Svjestan je i on šta se radi, jer je sigurno pregledao svaku njihovu utakmicu. Odigrati pametno, kloniti se glupih i bespotrebnih faulova.
Svako mrzi nepravdu, zato se treba dodatno naložiti i ništa nije nemoguće.
Kad ih je mogao Zrinjski naguzziti u sred Banja Luke, onda ne vidim razloga zašto ih i mi ne bi mogli dobiti. Časno i pošteno, pa neka kuje na čelu s Tegeltijom pjene do sutra.
a joj kakvog trenera dobismo, mlad, obrazovan i moderan sa potpisom ciji se rad, a i cilj vidio poslije samo jedne utakmice i to je ono sto sam uvijek zelio. Dokle god je u Sarajevu, neovisno o rezultatima, imat će moju podršku. Drugi bi stadion prodali za ovakvog stručnjaka. Hvala Ismire.
NEMA NAZAD
- Lobudaraczapamcenje
- Kontakt:
a za Mirvica bi mozda i boje kluba promijeniliholyman je napisao/la: ↑12 okt 2023, 09:44a joj kakvog trenera dobismo, mlad, obrazovan i moderan sa potpisom ciji se rad, a i cilj vidio poslije samo jedne utakmice i to je ono sto sam uvijek zelio. Dokle god je u Sarajevu, neovisno o rezultatima, imat će moju podršku. Drugi bi stadion prodali za ovakvog stručnjaka. Hvala Ismire.

- 1 9 4 6 -
ma ako cemo za 5 godina na etihadu igrati nek radi sta hoceLobudaraczapamcenje je napisao/la: ↑12 okt 2023, 09:51a za Mirvica bi mozda i boje kluba promijeniliholyman je napisao/la: ↑12 okt 2023, 09:44a joj kakvog trenera dobismo, mlad, obrazovan i moderan sa potpisom ciji se rad, a i cilj vidio poslije samo jedne utakmice i to je ono sto sam uvijek zelio. Dokle god je u Sarajevu, neovisno o rezultatima, imat će moju podršku. Drugi bi stadion prodali za ovakvog stručnjaka. Hvala Ismire.![]()

NEMA NAZAD
.
Zadnja izmjena: H8Z7, dana/u 12 okt 2023, 18:11, ukupno mijenjano 1 put.
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene
L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!
L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!
Trenutno korisnika/ca: bhfanatic14, Haksss, r3m1 i 73 gosta.