Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Re: Odlazak u inostranstvo
Ja nikad u životu nisam koristio Western Union, samo preko kartice i sve je uvijek džaba.
Jednom su mi naplatili neku manju proviziju prije 2-3 godine ali to je bila moja greška.
Jednom su mi naplatili neku manju proviziju prije 2-3 godine ali to je bila moja greška.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- numanumaye22
- Kontakt:
Tako je jer smo van EU i sistema SEPA (BIH nije clan tog sistema logicno) i zbog toga banke naplacuju minimalno 20-25 eura provizije kad ti stize uplata iz inostranstva. Ovo moze potvrditi svako ko ima devizni racun u BIH. Za obicne ziro racune nisam siguran i u konverziju.
Ko dobije uplatu recimo sedmicnu onda se provizija vec penje na 80-100 eura mjesecno a to je mali kreditic i totalno je neisplativo. S Paypalom nije nesto bolje ima dosta restrikcija, recimo u Njemackoj dobijam normalno pare na Paypal cak i bez povezivanja kartice dok kod nas moras povezat i to cini mi se samo Visa ide. Jadno u svakom slucaju.
Ko dobije uplatu recimo sedmicnu onda se provizija vec penje na 80-100 eura mjesecno a to je mali kreditic i totalno je neisplativo. S Paypalom nije nesto bolje ima dosta restrikcija, recimo u Njemackoj dobijam normalno pare na Paypal cak i bez povezivanja kartice dok kod nas moras povezat i to cini mi se samo Visa ide. Jadno u svakom slucaju.
Super onda ću tako odsad slati. Nisam do ovog poskupljenja ni primjećivao a kamoli razmišljao o drugim opcijamaAshburtonG je napisao/la: ↑30 jul 2023, 13:35Ja stalno saljem direktno preko WU na racun. Primalac ne placa nista, jedino sto bude malo losiji kurs cini mi se, zbog toga i jest taj transfer fee manji. Ali je u granicama normale i svakako se vise isplati.RiNo je napisao/la: ↑30 jul 2023, 13:28Mali offtopic
Sad primjetih da je Western Union poskupio, bio €3,90 sad €9,90.
Zanima me je li neko koristio ovu drugu opciju od WU gdje bi primalac dobio pare direktno na bankovni račun, jer ta opcija košta tek €0,90 a ako transakciju odradim direktno preko svoje banke naplatili bi mi oko €25![]()
100% sportski i krajnje opušten potpis
- AshburtonG
- Kontakt:
Ma ja imao par puta problem da u posti u Banovicima nisu imali para.RiNo je napisao/la: ↑30 jul 2023, 13:52Super onda ću tako odsad slati. Nisam do ovog poskupljenja ni primjećivao a kamoli razmišljao o drugim opcijamaAshburtonG je napisao/la: ↑30 jul 2023, 13:35Ja stalno saljem direktno preko WU na racun. Primalac ne placa nista, jedino sto bude malo losiji kurs cini mi se, zbog toga i jest taj transfer fee manji. Ali je u granicama normale i svakako se vise isplati.RiNo je napisao/la: ↑30 jul 2023, 13:28Mali offtopic
Sad primjetih da je Western Union poskupio, bio €3,90 sad €9,90.
Zanima me je li neko koristio ovu drugu opciju od WU gdje bi primalac dobio pare direktno na bankovni račun, jer ta opcija košta tek €0,90 a ako transakciju odradim direktno preko svoje banke naplatili bi mi oko €25![]()

Ja nikad ne nosim puno kesa sa sobom, pa onda sve sto nisam mogao karticom placat, posaljem sam sebi preko WU kad mi zatreba i dignem. Tako se par puta sj.ebao i morao ici u druge gradove dizat pare, jer u Banovicima banke ne rade vise valjda sa WU. I posaljem tako na karticu od stare prvi put i dodje u roku od par sati. Od tada bukvalno samo tako pare saljem i do sad nikakvih problema nije bilo. Cak sam slao i placao neke racune preko WU na poslovne racune kompanija i isto je funkcioniralo normalno.
Ja dignem sa bilo kojeg bankomata sa Americkom karticom, oko cenera mi uzme a mogu dici 1000km dnevno.AshburtonG je napisao/la: ↑30 jul 2023, 14:33Ma ja imao par puta problem da u posti u Banovicima nisu imali para.RiNo je napisao/la: ↑30 jul 2023, 13:52Super onda ću tako odsad slati. Nisam do ovog poskupljenja ni primjećivao a kamoli razmišljao o drugim opcijamaAshburtonG je napisao/la: ↑30 jul 2023, 13:35
Ja stalno saljem direktno preko WU na racun. Primalac ne placa nista, jedino sto bude malo losiji kurs cini mi se, zbog toga i jest taj transfer fee manji. Ali je u granicama normale i svakako se vise isplati.![]()
Ja nikad ne nosim puno kesa sa sobom, pa onda sve sto nisam mogao karticom placat, posaljem sam sebi preko WU kad mi zatreba i dignem. Tako se par puta sj.ebao i morao ici u druge gradove dizat pare, jer u Banovicima banke ne rade vise valjda sa WU. I posaljem tako na karticu od stare prvi put i dodje u roku od par sati. Od tada bukvalno samo tako pare saljem i do sad nikakvih problema nije bilo. Cak sam slao i placao neke racune preko WU na poslovne racune kompanija i isto je funkcioniralo normalno.
Ima li teoretske sanse da se iznajmi stan dok sam u BiH? Kako ste vi to rijesili ?
- numanumaye22
- Kontakt:
Nemoguce nije, ali veoma tesko je na duze da ti neko iznajmi stan iz Bosne, dok si jos tamo. U vecim gradovima jos teze ide. Stanovi su skupi ili ih jednostavno nema dovoljno zbog velike potraznje. Postavi se u poziciju stanodavca. Na 3 mjeseca, sezonski kad se ide nema problema tu.
Imas termin za stan na koji dodje po 20-30 ljudi a nerijetko i po 100, vecina su nijemci naturalizirani ili sa stalnim papirima i sad postavi sebi pitanje, kome bi ti prije izdao stan, covjeku koji je tu cca 5 godina ili nekom strancu koji nije ni prijavljen u Njemackoj? Jer ne zaboravi da stan ne mozes dobiti bez platnih lista, a radit i prijavit se ne mozes bez adrese stanovanja i onda dolazimo do zacaranog kruga.
Nije ko kod nas, sve ide na ugovor i ne mozes ti banut samo i uselit se u stan vec npr, stan je slobodan od 12 mjeseca 2023 jer se mora unaprijed mnogo najaviti iseljavanje. Sa djetetom ide jos teze pronalazak stana, nijemci stanodavci ih jednostavno ne vole zbog vise razloga, i prije ces dobiti ako nemas 100 %.
Zbog toga vecini stan sredi poslodavac a onda su to sobe sa jos 3-4 covjeka najcesce i tu se moras strpiti dok ne skupis love i 3 platne liste jer moras platiti i kauciju koja je najcesce 2-3 hladne kirije.
Druga alternativa je cista sreca i poznanstvo nekog iz Njemacke koji ti cuva stan i izda bez problema i bez platnih listi, tu sam ja licno imao srecu.

- numanumaye22
- Kontakt:
Njemačka vlada odobrila je danas, u srijedu nacrt ministra unutrašnjih poslova Nancy Faeser (SPD) o novom zakonu o državljanstvu. Ovo je saopšteno iz krugova nemačke vlade. Semaforska koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a želi olakšati strancima u Njemačkoj da dobiju njemačko državljanstvo. Prijedlog zakona sada ide u Bundestag, ali može stupiti na snagu samo ako ga parlament odobri što se i očekuje.
U principu, trebalo bi da bude moguće podnijeti zahtjev za njemački pasoš nakon pet godina boravka. Ko god želi da se naturalizira, mora se istovremeno posvetiti vrijednostima slobodnog društva. Ljudi koji su počinili zločine sa antisemitskim ili rasističkim motivima su stoga izričito isključeni. Preduvjet bi također trebao biti da općenito možete zarađivati za život bez socijalnih beneficija. Posebno dobro integrisani ljudi, volonteri ili ukoliko su posebno dobri u svom poslu, trebali bi moći da dobiju njemačko državljanstvo nakon samo tri godine. Multinacionalnost takođe treba omogućiti zakonom.

- TzBulevar87
- Kontakt:
Novi zakon za strucne kadrove(hvala Natasa):
1.Nije vise ambasada zaduzena nego Bundesamt für Auswärtige Angelegenheiten i viza ce se dobivati DIREKT U NJEMACKOJ!
2.Sistem sa poenima i Chancenkarte
3.Mogucnost da se roditelji dovedu - vazi samo za nove koji dodju po novom zakonu
4.Stupa na snagu od nove godine
5.Familija dolazi direkt
6.Priznanje diplome tek kasnije u Njemackoj
7.Plava Karta ce se prosiriti i olaksati
8.Preko poen-sistema se dobije godinu dana vremena da se u Njemackoj nadje posao. Ako se nadje, rjesava se sve u Njemackoj.
9. 2 godine ste vezani za posao u struci, onda mozete mjenjati paragraf i posao!
Njemacka sa novim zakonom zeli konkurisati Kanadi, Australiji i Novom Zelandu koji su uzor za poen-sistem.
Ovo je kopirano iz one Dinine grupe GASTARBAJTER. Da li neko zna kada bi ovo trebalo stupiti na snagu?
1.Nije vise ambasada zaduzena nego Bundesamt für Auswärtige Angelegenheiten i viza ce se dobivati DIREKT U NJEMACKOJ!
3.Mogucnost da se roditelji dovedu - vazi samo za nove koji dodju po novom zakonu
5.Familija dolazi direkt
8.Preko poen-sistema se dobije godinu dana vremena da se u Njemackoj nadje posao. Ako se nadje, rjesava se sve u Njemackoj.
9. 2 godine ste vezani za posao u struci, onda mozete mjenjati paragraf i posao!
Njemacka sa novim zakonom zeli konkurisati Kanadi, Australiji i Novom Zelandu koji su uzor za poen-sistem.
Ovo je kopirano iz one Dinine grupe GASTARBAJTER. Da li neko zna kada bi ovo trebalo stupiti na snagu?
075
- AshburtonG
- Kontakt:
Taj zakon je donesen krajem juna, a trebalo bi se od novembra pocet s postepenom implementacijom.
- TzBulevar87
- Kontakt:
Dakle, ako sam dobro razumio? Nostrifikovao diplomu sad ili cekao na ovo, isto mi ga dodje?AshburtonG je napisao/la: ↑29 avg 2023, 16:19Taj zakon je donesen krajem juna, a trebalo bi se od novembra pocet s postepenom implementacijom.
075
- numanumaye22
- Kontakt:
Vise ne treba ni ambasada za struku, pa ovi ce izvuci sve sta valja bukvalno.TzBulevar87 je napisao/la: ↑29 avg 2023, 16:06Novi zakon za strucne kadrove(hvala Natasa):
5.Familija dolazi direkt

Tek se vlada vratila s Urlauba, kabinet potvrdio isto zakon o drzavljanstvu novi, trebalo bi sve pocetkom sljedece godine da stupi na snagu, vjerovatno ce biti doneseni do novembra ove godine.
-
- Kontakt:
Radila sam u Slovačkoj, mogu vam reći da ni tamo nije baš super... dobro zarađujete, ali dok platite kiriju i hranu, sve se potroši, ne možete puno uštedjeti. Na primjer, ja sam radila u Smolenicama, a tamo je dvorac, prekrasan!! tako da barem možete vidjeti nešto lijepo u Slovačkoj.
https://www.daibau.sk/clanok/1158/smolenicky_zamok

SuhlasimMerilynka70 je napisao/la: ↑19 okt 2023, 14:19Radila sam u Slovačkoj, mogu vam reći da ni tamo nije baš super... dobro zarađujete, ali dok platite kiriju i hranu, sve se potroši, ne možete puno uštedjeti. Na primjer, ja sam radila u Smolenicama, a tamo je dvorac, prekrasan!! tako da barem možete vidjeti nešto lijepo u Slovačkoj.https://www.daibau.sk/clanok/1158/smolenicky_zamok
Mada ako si ti tamo nije samo dvorac nesto lijepo sto mozemo vidjeti u Slovackoj
Nadam se da ces nastaviti sa savjetima
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
- TzBulevar87
- Kontakt:
Od 01.11.2023. oni sa full priznatom diplomom u Njemackoj mogu traziti poslove u bilo kojoj struci, ne samo u svojoj. Sto neko napisa gore, bukvalno ce sve izvuci iz ove drzave... I neka ce.
075
-
- Kontakt:
Čuj u bilo kojoj struci? Kako ce diplomirani ekonomista traziti posao u zdravstvu ili IT sektoru?TzBulevar87 je napisao/la: ↑23 okt 2023, 19:09Od 01.11.2023. oni sa full priznatom diplomom u Njemackoj mogu traziti poslove u bilo kojoj struci, ne samo u svojoj. Sto neko napisa gore, bukvalno ce sve izvuci iz ove drzave... I neka ce.
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎
Čovjek je napisao da može tražiti, a ne da će naći.19vendetta87 je napisao/la: ↑23 okt 2023, 20:48Čuj u bilo kojoj struci? Kako ce diplomirani ekonomista traziti posao u zdravstvu ili IT sektoru?TzBulevar87 je napisao/la: ↑23 okt 2023, 19:09Od 01.11.2023. oni sa full priznatom diplomom u Njemackoj mogu traziti poslove u bilo kojoj struci, ne samo u svojoj. Sto neko napisa gore, bukvalno ce sve izvuci iz ove drzave... I neka ce.

Zezam se. Ne znam, davno sam riješio svoj status, ali pretpostavljam da će ovim biti dosta lakše kao tzv. Quereinsteiger. Njemački pojam koji opisuje osobu koja se prebaci iz jedne branše u drugu bez da za to ima specifično obrazovanje (promijeni karijeru). To bi npr. bio diplomirani ekonomista koji se prebacio u IT sektor. Naravno da to nije moguće sa svim poslovima.
The saddest thing in life is wasted talent.
- TzBulevar87
- Kontakt:
Odnosi se na zanate/srednje škole.19vendetta87 je napisao/la: ↑23 okt 2023, 20:48Čuj u bilo kojoj struci? Kako ce diplomirani ekonomista traziti posao u zdravstvu ili IT sektoru?TzBulevar87 je napisao/la: ↑23 okt 2023, 19:09Od 01.11.2023. oni sa full priznatom diplomom u Njemackoj mogu traziti poslove u bilo kojoj struci, ne samo u svojoj. Sto neko napisa gore, bukvalno ce sve izvuci iz ove drzave... I neka ce.
075
- TzBulevar87
- Kontakt:
Ako imaš IT ili zdravstvo nećeš citati ovaj forum i pitati se kako do odeš do Njemačke. Sigurno!
075
Jel istina da nakon 6 godina u njemackoj MORAS poloziti njemacki jezik? Ili moze i bez jezika se produzavat viza npr po godinu dana?
Ja znam da za stalnu ti treba jezik i leben in de, al ovo jedan kolega mi isprica pa da cujem ima li tu istine.
Ja znam da za stalnu ti treba jezik i leben in de, al ovo jedan kolega mi isprica pa da cujem ima li tu istine.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.