Velid Imamović, koga su UEFA i FIFA postavile za koordinatora za usvajanje Stauta FS BiH (ne)očekivano je podnio ostavku. U obrazloženju svoje odluke naveo je:
"Mediji u Sarajevu razvili su veliku kampanju protiv mene, a rukovodstvo FS BiH je samo ćutalo, nije stalo u moju zaštitu. Nisam bio čovjek koji donosi odluke već samo vrši koordinaciju na ralaciji FS BiH - FIFA - UEFA. Pojedincima ne odgovaraju moji izvještaji, jednostavno nisu znali da ću u analizama ići tako duboko i dataljno. Zato su uslijedili pritisci iz Kantona Sarajevo".
Valjda je sad, kad se oglasio Imamović, svima jasno gdje su problemi, ko su krivci (do sad su uvijek napadani ljudi iz FSRS) što je fudbal krenuo stanputicom, što je mu prijeti suspenzija, za koju će najveći ceh, ni krivi ni dužni, platiti klubovi i reprezentacije, jer će im biti zabranjen izlazak na međunarodnu scenu, odnosno biće eliminisani iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
Ako je sve bilo čisto i regularno, a svi dobro znaju da nije u kantonu Sarajevu (u Mostaru izbori nisu ni održani), zašto je onda počela prava fudbalska hajka na Imamovića. Očigledno da se mnogima u Sarajevu, a ne u Banjoj Luci, nisu svidjeli njegovi izvještaji koje je slao FIFA i UEFA, a u kojim je objektivno i realno odslikao sve ono što se dešava u fudbalu BiH.
Mnoge mutne stvari u FS BiH do sad su ostale velika tajna. Niko nikad nije odgovarao kada je nestao sef iz prostorija Saveza, kada su potpisivani dupli ugovori o prodaji TV prava, kada su se trošile ogromne pare iz klupske blagajne i još mnogo, mnogo toga.
Na ta pitanje tek treba da se dobiju dugo očekivani odgovori, a ne da se non-stop guraju pod tepih. Onaj koji je nekad bio prvi čovjek Saveza (Jusuf Pušina) kada je nestao sef ponovo želi da se vrati na fudbalsku scenu. Upravo zbog njega i njemu sličnih, a u FS BiH ih ima koliko ti srce želi, fudbal je došao na ivicu provalije.
Fudbalske maske, naravno one u Sarajevu, konačno su pale, sad je na potezu FIFA i UEFA. Oni treba, kad u bh. savezu nije bilo snage, želje, volje, da naprave čistku, da iz fudbala za sva vremena otjeraju one koji u njemu ni ne zaslužuju da budu.
A, njih nije malo...