Pa to je pravo jačeg, čili prijatelju. Tako prosto. Ja to ovdje potenciram sve vrijeme ali NIJEDNOM nisam rek'o da je to normalno i OK. Pa ko god je nešto malo čit'o zna kakva su zvijerstva radili Britanci, Belgijanci i Haolandjani.chily-rz je napisao/la: ↑12 nov 2023, 14:17Meni je argument da je ta Evropa se trpala drugima u živote, s kojim pravom ta Evropa zajedno sa Amerikom je gurala svoje interese svugdje po svijetu ? Jel to po tebi opravdano i normalno ? Šta će Britanci u Palestini da sprovode red ? Šta će Ameri svugdje po svijetu da guraju svoje interese?Centre forward je napisao/la: ↑12 nov 2023, 14:06Kako ima jednodimenzionalnih likova da ne povjeruješ ??![]()
Kako da napišem a da me ne proglase islamofobom, što bi bio paradox jer i sam sam musliman.
"Allahu ekber" po Kelnu, Esenu, Amsterdamu i co, na protestima bilo koje vrste je opasno za baš te muslimane koji žive tu. Ljudi, to kulturološki ne pripada Evropi, Ti domicijelni ljudi tamo to neće nikad prihvatit', što je samo realno i ništa više. Pravi samo kontra efekat.
Kažem opet, meni je argument historija Evrope koju kad pažljivo čitaš vidiš definiciju konzerviranosti.
Dakle, jednodimenzionano je posmatrati Evropu kao nešto što je isključivo rezervisano za zapadne vrijednosti dok to isto ne važi za neke druge dijelove svijeta.
Svijet je mjesto bez mrve pravde, niko to ne spori, al' on jednostavno funkcioniše tako, svidjalo se ili ne to tebi i meni. Ovo što radi zvanični Izrael, pa to nije vidjeno u savremenoj historiji sem možda u Ruandi 1994 godine. To svako normalan vidi.
Pa ako ja trajno dodjem na neko mjesto i manjina sam, je li normalno i red da prihvatim osnovne kulurološke postulate tih krajeva koji ne ugrožavaju moja ljudska prava. Samo mi navedi da li se neka vjerska prava uskraćuju muslimanima po Evropi ??
Ja sam ko student bio u Njemačkoj par mjeseci. Ko god je htio da klanja bilo koji od 5 vakata (jer se u fabrici sira radi 3 smjene) mog'o je to bez problema. U BiH to ne možeš, znam i ličan primjer da je jedan momak dobio otkaz samo što je to pit'o. Nije mi običaj al' kunem ti se da je tako bilo.
Postoje individuaalne i kolektivne vrijednosti, prava i obaveze. To se mora odvojiti, bez obzira na kojem meridijanu živiš.
Pis