Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Asteriks
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Asteriks » 17 nov 2023, 15:17

Do aprila naredne godine proizvođači bamije u Brčko distriktu očekuju oznaku zaštite geografskog porijekla za ovu kulturu. Oni su, inače, najveći proizvođači bamije na Balkanu, iako se uzgoj odvija uglavnom na nivou domaćinstava.

Ulaganja nisu velika, sjeme je njihovo, sačuvaju ga svake godine, dok se hemijska sredstva se ne koriste. Na području distrikta se uzgaja na oko 12 hektara površine, a uvrštena je i u program poticaja.

Brendiranje bamije kao nacionalno prepoznatljivog proizvoda nosi brojne benefite. Iskustva su pokazala da takvom proizvodu cijena poraste i do 30 posto, a korist dobija i lokalna zajednica, potrošači, kao i cijeli lanac distribucije. No prethodno je potrebno proći dvije faze.

"Jedan dio je kreiranje proizvođačke specifikacije,dokumenta koji je ključan. Kada se ona kompletira, Voćni klub, kao nosilac aktivnosti podnosi zahtjev Agenciji za sigurnost hrane, onda se dobija kolektivni žig za proizvod bamija iz Brko distrikta BiH. U drugoj fazi uzgajivači pristupaju provjeri usklađenosti proizvodnje sa specifikacijom nakon čega svaki dobija pojedinačni certifikat", pojasnio je Grujica Vico, stručnjak za brendiranje proizvoda.
:salut:
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 17 nov 2023, 15:17

StevieG8 je napisao/la:
17 nov 2023, 14:29
DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
17 nov 2023, 00:44
Ne pušim jedno 8 sedmica, razlika u kvaliteti zivota ogeomni.
Kakve pozitivne promjene si primjetio
Najveca promjena je energija i postao sam pričljiviji na poslu i društvu. Neka euforija.

Ostalo je standard, bolji kardio, ne kasljes sljam, cist si i mirisljav.

Par puta sam pomislio jednu zapalit i onda se sjetim onog inicijalnog bljak udara kad jedno vrijeme ne pušiš pa uzmeš jednu.
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 17 nov 2023, 15:20

To mi je otp jedini porok u životu, ono baš. Počelo je u gimnaziji i traje i dan danas.

Ovi momci koji su se kurtarisali tog smeća, kako ste uspjeli? Vrijedi li ono, zgužvam kutiju i par komada u njoj i neću više nikad.

Ja sam jednom im'o kratak prekid, baš gadn'o kašljo. Jest mi bilo ljepše na neki način, al' opet ta neka potreba za njom ubija insana.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 17 nov 2023, 15:26

Centre forward je napisao/la:
17 nov 2023, 15:20
To mi je otp jedini porok u životu, ono baš. Počelo je u gimnaziji i traje i dan danas.

Ovi momci koji su se kurtarisali tog smeća, kako ste uspjeli? Vrijedi li ono, zgužvam kutiju i par komada u njoj i neću više nikad.

Ja sam jednom im'o kratak prekid, baš gadn'o kašljo. Jest mi bilo ljepše na neki način, al' opet ta neka potreba za njom ubija insana.
Zajebano brate, ko god kaže lako je, nije bio ozb pušač. Ono što ti garantovano mogu reći, nakon tipa 3 mjeseca, prođe te ta potreba, kao da nikad nisi pušio, živiš sasvim normalno i ne razmišljaš o cigarama. Ako se plašiš kako se navići, navikne se čovjek bez cigara ko što se i navikao na njih. Ali prva 2, eto možda i 3 mjeseca nakon prestanka, gadno je jbg, trpiš realno, čekaš da prođe, i prođe na kraju.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 17 nov 2023, 15:28

Ja sam batalio nakon 8 godina aktivnog pušenja ovog juna. Istini za volju, zadnju godinu sam konstantno smanjivao, tipa 2-3 dnevno, i uspio sam se spustiti skroz da eto već ulazim u peti mjesec. Vjerovatno sam i prelomio tim postepenim kočenjem.

Što se tiče promjena, osim izostanka nikotinskog smrada odjeće, ne vidim nešto posebno. Ali neka :)
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Bolivia
Kontakt:

Post Postao/la Bolivia » 17 nov 2023, 15:29

Meni je knjiga "Lako je prestati pušiti" pomogla, nakon 13 godina pušenja prestao bez problema.

Ima i video na youtubeu, skraćena verzija knjige:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 17 nov 2023, 15:40

Prvi put sam uz pomoc elektricne uspio, prije toga pokusavo ono smanjiti (nea od tog nista). Jedno jutro usto nakon cuge do ranih jutarnih sati, grlo puno smeca, pluca sprzena (mozda sam i 3 kutije sprzio tu noc), i reko necu vise, odem uzmem elektricnu ali onu dobru (oko $120), nju pocnem dimiti ali je.be.no se navici jer ne znas kad stati, znao sam i pola sata neprestajno, no prve 2 sedmice je zeznuto dok se odviknes samog osjecaja drzanja cigare, pa ono uz kafu, pa nakon jela/obroka, pa cuga. Nakon 2 mieseca batalim i elektricnu i 4 godine nista. Bolje sam se osjeco (ovo sto @d pise), ali mi se otvorio apetit nerealno ono prije dok sam ousio dok kafa ovo ono ne jedem do 12-1, bez cigara u 10 ujutru skapahes od gladi. Pa sam se 20 kila barem udebljo.

@schols

Slicno jarane, samo smo kupovali negdje daleko od kuce Aura light, tad se moglo ono nije te niko pito za godine, pa po porusenim kucama dimili. Samo si puno nabio 3 kutije dnevno, mnogo brate

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 17 nov 2023, 15:47

Da, k'o što fin kaže, ko god kaže da je laHko, nije srcem i dušom bio u tome. :D

@aleme, mislim da su te neke elektronske možda čak i gore. Prob'o sam i to, al nije to to. Ovu knjigu koju je Bolivia predložio imam u pdf još od faxa, jedan profa mi snimio. Nikad se nisam usudio da je čitam,a evo baš ste me vi potakli da probam i da se riješim smeća. Em zdravstveno, em 6 KM danas bukvlanog bacanja.

Možda i najjači input je ljekar. Kod mene tetak tako im'o neke belaje. Internista i pulmolog mu rekli ako nastaviš nećeš dočekat' sljedeću Olimpijadu. Bacio u momentu, al' sad je pametniji od bilo koga kako treba bacit', kako košta, kako smrdiš i sebi i drugima, a pušio 50 godina, prob'o Moravu prije majčinog mlijeka.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 17 nov 2023, 15:57

17 nov 2023, 15:47
Da, k'o što fin kaže, ko god kaže da je laHko, nije srcem i dušom bio u tome. :D

@aleme, mislim da su te neke elektronske možda čak i gore. Prob'o sam i to, al nije to to. Ovu knjigu koju je Bolivia predložio imam u pdf još od faxa, jedan profa mi snimio. Nikad se nisam usudio da je čitam,a evo baš ste me vi potakli da probam i da se riješim smeća. Em zdravstveno, em 6 KM danas bukvlanog bacanja.

Možda i najjači input je ljekar. Kod mene tetak tako im'o neke belaje. Internista i pulmolog mu rekli ako nastaviš nećeš dočekat' sljedeću Olimpijadu. Bacio u momentu, al' sad je pametniji od bilo koga kako treba bacit', kako košta, kako smrdiš i sebi i drugima, a pušio 50 godina, prob'o Moravu prije majčinog mlijeka.
Ne znam jesu'l gore, znam da mi od nje nista nije bilo u grlu, ustanes normala, i da mi je pomogla da bacim cigare prvi put. Ovaj put mi ni ona ne pomaze, probo nedavno na isti fazon, nista. Morat cu cold turkey kad odlucim da bacim, a blizu sam da batalim.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 17 nov 2023, 16:00

Mom pradedi doktor rekao ako prestane pušiti da će tek tad biti јeban, pušio od 8 godine i haman plućima to normalna pojava bila :rol:

A drugi pradedo nije bio tako brutalan ali je pušio sigurno 60-ak godina, prebacio stotku. Samo što su i jedan i drugi pušili duhan koji su sami sadili.

moj uzor-S.G
Kontakt:

Post Postao/la moj uzor-S.G » 17 nov 2023, 16:01

Uzmem dvije kutije Chesterfielda dok sam na ljetovanju/zimovanju i kapak.
Zauvijek u svojim srcima
brata cuva bordo armija

Istina za Vedrana!

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 17 nov 2023, 16:11

Finn je napisao/la:
17 nov 2023, 15:26

Zajebano brate, ko god kaže lako je, nije bio ozb pušač. Ono što ti garantovano mogu reći, nakon tipa 3 mjeseca, prođe te ta potreba, kao da nikad nisi pušio, živiš sasvim normalno i ne razmišljaš o cigarama. Ako se plašiš kako se navići, navikne se čovjek bez cigara ko što se i navikao na njih. Ali prva 2, eto možda i 3 mjeseca nakon prestanka, gadno je jbg, trpiš realno, čekaš da prođe, i prođe na kraju.
Zajebano ako nisi karakter , jednostavno je . Ja odlučio kad bude 30 rođendan prestajem pušiti i to je to , došao 30 rođendan kupio naravno Davidoff Gold i završio . Par dana ponekad mi čudno bilo šta sa rukama kad sam u kafiću , bez ikakvih problema prestao . To je bilo prije 7 godina , u međuvremenu kada mi je ćeif tompuse dimim , nekad u mjesecu 2-3 , a nekad prođe i pola godine da nijedan ne zapalim , jednostavno je ...

Kad sam prestao pušiti nestale su glavobolje nakon cuganja , hrana puno ukusnija i ono najdraže da je kafa još bolja :ljepota:
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 17 nov 2023, 16:12

Najjači su mi oni što kažu "ma samo u glavi skontaš da nećeš više, ostaviš i ćao".. a ono pušili po jednu uz kafu ujutro.

Jest al u qrcu Mugdime. Vidio bih te da ih haman ne vadiš iz usta.

Par mojih drugova je prestalo tako što su cigare zamijenili tik-takom ili tako nekim bombonama. Kad god ti se pripuši, uzmeš jednu. I haman nekad prestaneš. E sad je pitanje koliko to stvarno pomaže. Jedino probati pa vidjeti.

Svakako ću pogledati i ovu knjigu..

@alem, ma jesam brate, bruka Bogami. Posao, nervoza, stres, jbg. Mora se prestati, nema druge. Ubrzo će i beba aBd. Neću da dijete pokupi od mene smećarske navike.
The saddest thing in life is wasted talent.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 17 nov 2023, 16:13

Ma u glavi je sve, kad sam sa sobom presiječeš gotovo je to.

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 17 nov 2023, 16:13

Meni onaj IQOS smrdi gore od obične cigare
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 17 nov 2023, 16:18

Jel moguće je kafa ukusnija i bolja bez nje, Dina ti ? :tokralju: :tokralju:
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Bolivia
Kontakt:

Post Postao/la Bolivia » 17 nov 2023, 16:25

17 nov 2023, 16:18
Sigurno da je jer kad ne pušiš fokus je na kafi i bolje osjetiš okus.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 17 nov 2023, 16:30

scholsey je napisao/la:
17 nov 2023, 16:12
Najjači su mi oni što kažu "ma samo u glavi skontaš da nećeš više, ostaviš i ćao".. a ono pušili po jednu uz kafu ujutro.

Par mojih drugova je prestalo tako što su cigare zamijenili tik-takom ili tako nekim bombonama. Kad god ti se pripuši, uzmeš jednu. I haman nekad prestaneš. E sad je pitanje koliko to stvarno pomaže. Jedino probati pa vidjeti.

@alem, ma jesam brate, bruka Bogami. Posao, nervoza, stres, jbg. Mora se prestati, nema druge. Ubrzo će i beba aBd. Neću da dijete pokupi od mene smećarske navike.
Moj djed i otac su tako a pusili su kutiju-dvije dnevno. Obojica samo jedan dan rekli ne pusim vise i to je to :urnebes:
Doduse djed je bio cudan karakter, tako je prestao i sa alkoholom a bio je teski alkoholicar.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 17 nov 2023, 16:34

17 nov 2023, 16:18
Naravno da jeste , cigara sve kvari . Jedino je dobra uz alkohol :kafa:
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 17 nov 2023, 16:35

scholsey je napisao/la:
17 nov 2023, 16:12

Imas i onu caku kad se razbolis (gripa), usput prestanes :mrgreen: prve 2 sedmice su najjebenije, poslije rega. Sjecas se k'o mali, obavezno se zvake imale, pa prije nego sto udjes u kucu, protljas malo po prstima :mrgreen:

Meni je kafa bolja sa cigarom jebga, cim gut kafe odma se pali pa ide jedno s drugim. Nisam primjetio promjenu ukusa i kad nisam pusio.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.