FK Sarajevo

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz

Šta očekujemo od Evrope?

Prolazak u 3. pretkolo
93
42%
Prolazak u Play off
53
24%
Grupnu fazu
74
34%

Ukupno glasova: 220

ŠTA_JE
Kontakt:

Re: FK Sarajevo

Post Postao/la ŠTA_JE » 06 dec 2023, 16:48

NisamIsmirMirvic je napisao/la:
06 dec 2023, 16:29
AVNOJ je napisao/la:
06 dec 2023, 16:20
06 dec 2023, 14:34
Okvirno, o kakvoj cifri bi se radilo da se pravi stadion od nule negdje van grada?
Cijena izgradnje stadiona se projektuje po sjedecem mjestu, po trenutnim cijemama cat.4 bi koštala oko 2000€ bez cujene zemljišta.
Hvala Avnoj. Nisam znao za to. Jbg to je enormna cifra za nase prilike, jos kad dodas sve ostalo.
Ma nije puno. Puno kad ti i ja ili ovakvi kao mi bi pravili. Ali iznos taj kad uzmeš razne EU fondove za sport od kojih mozes dobiti pare, Uefa, fifu, nas savez, investitora, kredit pa sve rasporedis na npr 5 godina koliko bi se recimo stadion pravio ne izgleda tako strašno ni nedostižno.

AVNOJ
Kontakt:

Post Postao/la AVNOJ » 06 dec 2023, 18:21

Sama izgradnja spostrskih borilišta je specificna sama po sebi, evo sad mi zelimo stadion na to utjece puno faktora prije svega se odnosi na finasiranje, prvo sto je bitno jeste lokacija. Ovde neko spominje Butila, Rajlovac itd.gradnja na takvim lokacijama tj van gradske sredine odma iskljucuje bilo kakav privatni kapital i ulaganje onda si 100% oslonjen na državni novac koji se jako teško moze izvuci u danasnjoj politickoj situaciji.
Gradnja u uzim gradskim podrucjima npr evo sad Kosevo otvara puno vise mogucnosti investiranja privatnog i dzavnog cije ulaganje se puno brze vraca a i sam odrzivost takvog stadiona je jednostavnija jer izgradnja neceg sto nakon zavrsetka ima vrijednost mnogo lakse ide.
Ne znam.koliko je neko upoznat primjer Maksimr i sjeverna tribina koja je davno sama insfinansirala kroz razne poslovne prostore i urede kompanija.
A i sama cijena izgradnje nije bas fiksna dosta je tu uticaja koju odredzuju ukupnu cijenu a koji nisu fiksni pogotovo sa materijalima sa.kojima se posluje na berzama, jer npr neko ulaganje od 60 miliona u gradjevinarstvu odma znas da dobar dio toga odlazi na zeljezo ciju cijenu diktira svjetsko trziste sto moze utjecati na cijenu od par miliona u konacnici to je samo jedan primjer.mozda jos jako bitno cijena rada koja je dosta razlicita kod nas ili u Europi gdje opet u konacnici dobijes razliku od nekoliko miliona.
Čovjek nije slobodan dok sve ne izgubi.

ŠTA_JE
Kontakt:

Post Postao/la ŠTA_JE » 06 dec 2023, 18:25

AVNOJ je napisao/la:
06 dec 2023, 18:21
Sama izgradnja spostrskih borilišta je specificna sama po sebi, evo sad mi zelimo stadion na to utjece puno faktora prije svega se odnosi na finasiranje, prvo sto je bitno jeste lokacija. Ovde neko spominje Butila, Rajlovac itd.gradnja na takvim lokacijama tj van gradske sredine odma iskljucuje bilo kakav privatni kapital i ulaganje onda si 100% oslonjen na državni novac koji se jako teško moze izvuci u danasnjoj politickoj situaciji.
Gradnja u uzim gradskim podrucjima npr evo sad Kosevo otvara puno vise mogucnosti investiranja privatnog i dzavnog cije ulaganje se puno brze vraca a i sam odrzivost takvog stadiona je jednostavnija jer izgradnja neceg sto nakon zavrsetka ima vrijednost mnogo lakse ide.
Ne znam.koliko je neko upoznat primjer Maksimr i sjeverna tribina koja je davno sama insfinansirala kroz razne poslovne prostore i urede kompanija.
A i sama cijena izgradnje nije bas fiksna dosta je tu uticaja koju odredzuju ukupnu cijenu a koji nisu fiksni pogotovo sa materijalima sa.kojima se posluje na berzama, jer npr neko ulaganje od 60 miliona u gradjevinarstvu odma znas da dobar dio toga odlazi na zeljezo ciju cijenu diktira svjetsko trziste sto moze utjecati na cijenu od par miliona u konacnici to je samo jedan primjer.mozda jos jako bitno cijena rada koja je dosta razlicita kod nas ili u Europi gdje opet u konacnici dobijes razliku od nekoliko miliona.
Mozes li objasniti zašto gradnja u Butilama ili Rajlovcu isključuje privatni kapital?

pierce
Kontakt:

Post Postao/la pierce » 06 dec 2023, 18:35

od kad se prica o izgradnji stadiona ili pokrivanju koseva, ja bih do sad sam osalovao i izlio stubove i natkrio crijepom na jednu vodu...
doktor

ŠTA_JE
Kontakt:

Post Postao/la ŠTA_JE » 06 dec 2023, 19:15

pierce je napisao/la:
06 dec 2023, 18:35
od kad se prica o izgradnji stadiona ili pokrivanju koseva, ja bih do sad sam osalovao i izlio stubove i natkrio crijepom na jednu vodu...
100%

NisamIsmirMirvic
Kontakt:

Post Postao/la NisamIsmirMirvic » 06 dec 2023, 19:21

ŠTA_JE je napisao/la:
06 dec 2023, 16:48
06 dec 2023, 16:29
AVNOJ je napisao/la:

Cijena izgradnje stadiona se projektuje po sjedecem mjestu, po trenutnim cijemama cat.4 bi koštala oko 2000€ bez cujene zemljišta.
Hvala Avnoj. Nisam znao za to. Jbg to je enormna cifra za nase prilike, jos kad dodas sve ostalo.
Ma nije puno. Puno kad ti i ja ili ovakvi kao mi bi pravili. Ali iznos taj kad uzmeš razne EU fondove za sport od kojih mozes dobiti pare, Uefa, fifu, nas savez, investitora, kredit pa sve rasporedis na npr 5 godina koliko bi se recimo stadion pravio ne izgleda tako strašno ni nedostižno.
Kad tako pogledas nije, to je sica za jace klubove, gradove i drzave. Mislim da je glavno pitanje da li postoji motiv kod Mirvica, Tana i ostalih. Ako postoji, moze se to zavrsiti. Ako ne postoji, mi navijaci mozemo pokrenuti nesto i tako zakotrljati stvari. Mada opet, iskreno da ti kazem, iznenadila me cifra. Znam da je sve sad skupo i znam kakve su pare u fudbalu danas, ali bas bi se morali maksimalno angarzovati po ovom pitanju. Sad, koliko volje postoji, to je pitanje. Nemoguce je izmjeriti raspolozenje kluba i navijaca, mi pricamo ovako na forumu, ali prica je prica.

NajvecaRadosti
Kontakt:

Post Postao/la NajvecaRadosti » 06 dec 2023, 19:52

Hahahahaha ne vjerujem da se ovdje svake 2 sedmice poteze prica o stadionu.Manite se gluposti kakve bordo arene i qurci.Imamo mi preceg posla sad u klubu.
Nek natkriju istok i dosta.I mozda neka bordo podloga umjesto ove atletske i bolje nam ne treba.
Sto da neko ulaze u novi stadion?Eto zasto?To je bacanje para u bunar.Natkrij jednu tribinu i imat ces uvijek jaku posjetu.Treba malo pospremiti oko stadiona i ocistiti tipa ofarbati ograde,tribine detaljno ocistiti,stepenice ofarbati i imat ces najbolji u drzavi.
Sta se ono tamo cuje
Ko to tamo pjesmu pjeva
To heroji idu majko
Navijaci Sarajeva!

AVNOJ
Kontakt:

Post Postao/la AVNOJ » 06 dec 2023, 20:21

ŠTA_JE je napisao/la:
06 dec 2023, 18:25
AVNOJ je napisao/la:
06 dec 2023, 18:21
Mozes li objasniti zašto gradnja u Butilama ili Rajlovcu isključuje privatni kapital?
Da, pokusat cu.
Iz razloga povratka investicije tj ulozenog i vremena koje je potrebno za povrat. Nije isto kad ti sebi pravis kucu i ulazes 100.000 i znas da ona nece vrijediti toliko kad je zavrsis jer ti je potrebna za nesto drugo. Privatnici tj.investitori koji ulazu milione evo sad kod nas je primjer stadion koji ide pod gradjeviske investicije niko od njih nece pristati da po zavrsetku projekta to isto ne vrijedi min 5% od ulozenog.
Eh sad imas eto konkretno Butila ta ti.lokacija smanjuje mogucnost i namjenu samog objekta na minimum samim tim i vrijednost nakon zavrsetka a i sama gradjevina kao sto je stadion je specificna pa i tu si ogranicen sa namjenom samog objekta. Sad ako neko ulozi 10 mil.nece niko cekati 10-15 godina da mu se vrati ulozeno.
Tu isto.moramo razdvojiti finansiranje i ulaganje u projekat finansijeri uglavnom mogu biti drzavne institucije koje ne ocekuju nikakav povrat novca osim glasova na izborima i politicke podrske do neko ko je investitor zeli samo novoc i to sto prije. Ako bi neko sad predstavio stadion kao priliku za in estiranje i oodjelio na dva dijela tj profitabilni i neprofitabilni dio da privatnici vrade ulazu u nesto sto ce vrijediti vise nakon izgradnje i oko cega ce se vrtiti novac a drzava ovaj drugi dio lako bi se doslo do realizacije ali ponovo je lokacija ta koja je presudna.
Uzimam jednostavan primjer, iskoristivist podtribinskog prostora ja kao neko speman sam uloziti u izradnju parkinga
I svu vrijednost tih radova ja snosim ili zelim uredski prostor isto tako cijenu tih radova ja placam logično mi je akonsam zainetresovan za tu vrstu ulaganja da mi je lokacija u centru grada nego na periferiji.
Ne kazem da nema ljudi koji bi u takvom prostoru i na bilo kojoj lokaciji pronasli neku namjenu istog ali to je vemo mali broj ljudi barem po mom iskustvu koje sam imao.
Valjda nisam predugo. Pozdrav.
Čovjek nije slobodan dok sve ne izgubi.

Pitar6785
Kontakt:

Post Postao/la Pitar6785 » 06 dec 2023, 20:42

AVNOJ jeste upravu, ako gledamo iz ugla koliko taj stadion zaradjuje nivca investitoru na dnevnoj mjesecnoj godisnjoj osnovi, ALI NIJE UPRAVU U KONCEPTU STADIONA..

Investitor recimo MIRVIC, ako je odlucio da od FK SARAJEVA napravi BOSANSKI dinamo ( 20 godina prvak) igranje svake godine grupu le ili konfederacije, i zeli da svoj novac povrati i zaradi 5xvise nego sto je ulozi onog momenta kad odluci to, on mora da digne kvalitet ne samo tog sportskog uspjeha, vec i akademije i samog stadiona..

Ti mozes bit 20x prvak bih igrat 20 godina u grupi le konfederacije ja kad dodjem na kosevo i vidim pustos jaro ja to nekupujem posebno ako sam strani investitor jer znam kako je tesko domacim doc dotih dozvola kuraca palaca, a kamoli strancu, njegovi advokati kad provjere trziste da se mora svaki papir na crno izvadit sa podplacivanjem on uto nece uc nikako ili ce uradit nesto nabrzinu da cvokne kao tan sto je uradio ili onaj turcin u celiku..

Ali kad ti imas klub sa svoim stadionom kampom dobrom tvornicom zeljeza ( igraca) igras grupice isprodajes dobro igrace pokazu se ti isti igraci (ne ko sad od 20 igraca koje smo uvalili jedino kovacevic igra u nekom ok klubu donekle mujakic i odavno gojko sve ostalo nebi mogli igrat u prvih 11 u **** velezu

Pitar6785
Kontakt:

Post Postao/la Pitar6785 » 06 dec 2023, 21:05

I na kraju krajeva koje MANDIC ILI BILO KOJI NACELNIK, da on nesto brani dozvoljava nedozvoljava, on treba da radi u korist naroda te opstine federacije grada drzave..

Ako para nemas da nadkrijes 7,5 k sjedeci mjesta, to je znak da nemas ni za totalnu rekonstrukciju, u tom slucaju ako para nemas zovnes ljude koji imaju das im uslove dobre oni ti od raspalog stadiona od kojeg vec 40 godina imas samo gubitke napravi stadion sa 5 zvjezdica, poslovaces bar 20% u +, vrijednost zemljista kompletnog oko stadiona ce otic za 20% gore od citave opstine 10%, i klub FK SARAJEVO ce svoju vrijednost dic za 30%. Sta je problem problem je saka manijada iz novog sarajeva sto ce protestovat dajete nasu zemlju.. ljudi iz druge opstine, 10 koljena njihovi nije ulozilo utaj stadion 2 km.

Ako se geic mandic boji sergijaca treba drugi da dodje.. dat mirvicu i zemlju i parking i stadion dzaba da covjek uredi opstinu..

A manikitice nek protestvuju lod fadila novalica i seke

deda
Kontakt:

Post Postao/la deda » 06 dec 2023, 21:50

Pozdrav ljudi, izvinjavam se ako je vec pisano a ja nisam upratio. Sta je sa Halidom Sabanovicem? Vidim nema ga u Angersu nikako, ne vodi se u momcadi vise? Inace dobro stoje, 1 u Lige 2.

Unknown2
Kontakt:

Post Postao/la Unknown2 » 06 dec 2023, 22:13

Imao je povredu i vratio se u drugi tim da igra. ali nije jos 100% zdrav.

Amcho1
Kontakt:

Post Postao/la Amcho1 » 06 dec 2023, 22:56

Prati li neko onog malog Farisa Delibasica što je u Famosu, kakav je, hoće li biti šta od njega i od onog malog što smo ga posudili u Igman? Pozz
Samo realno, samo iskreno, samo objektivno, samo istina, samo FK Sarajevo, od malena za sva vremena Sarajevo ljubavi jedina.

hordasDoboj
Kontakt:

Post Postao/la hordasDoboj » 06 dec 2023, 23:36

Ja bih sad dao 2 milje za neki projekat tipa natkrivanje Istoka, promjena stolica i postavljanje druge podloge. Pas bio ko slagao, citirajte me.

Ako ima neko ko ima poznanstva da to pokrene realno u tom dijelu smo tanki..

Vjerujem da bi i ostali onda fino pogurali.

Subota 16h, vidimo se na Koševu!
Nikad neću zaboraviti riječi kapitena Biogradlića: “Upamtite, Sarajevo može biti prvak države, a može i ispasti iz lige, ali Želju uvijek treba pobijediti, jer ta nam je pobjeda najvažnija” - sjeća se Čerkić.

luckystrike
Kontakt:

Post Postao/la luckystrike » 07 dec 2023, 00:16

Vjerujem da postoji 20,000 ljudi koji bi halalili po 50-100 KM za natkrivanje i uz podršku ostalih shareholdera moglo bi se napraviti na Istoku barem kao na zapadu na Marakani. Samo fali dobre volje i htjenja.

FCUM
Kontakt:

Post Postao/la FCUM » 07 dec 2023, 00:21

AVNOJ je napisao/la:
06 dec 2023, 14:34
Okvirno, o kakvoj cifri bi se radilo da se pravi stadion od nule negdje van grada?
Odmah bi dao ove pare. Nek mi dadnu 10 godina da gledam dzabe tekme meni dosta.
FC United Of Manchester !
Against Modern Football !

This is how it feels to be FC
This is how it feels to be Home
This is how it feels when you don't sell you're arse to gnome !

hordasDoboj
Kontakt:

Post Postao/la hordasDoboj » 07 dec 2023, 00:46

luckystrike je napisao/la:
07 dec 2023, 00:16
Vjerujem da postoji 20,000 ljudi koji bi halalili po 50-100 KM za natkrivanje i uz podršku ostalih shareholdera moglo bi se napraviti na Istoku barem kao na zapadu na Marakani. Samo fali dobre volje i htjenja.
Samo to bi bio milion KM, gdje su privrednici, opcina, kanton, savez i klub. Fali angazovanja i proaktivnosti a vjerujem da je dostizno.
Nikad neću zaboraviti riječi kapitena Biogradlića: “Upamtite, Sarajevo može biti prvak države, a može i ispasti iz lige, ali Želju uvijek treba pobijediti, jer ta nam je pobjeda najvažnija” - sjeća se Čerkić.

JavierBosnia
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 07 dec 2023, 01:15

luckystrike je napisao/la:
07 dec 2023, 00:16
20.000 ljudi bi dalo 100 KM, a jedva bude 2.000 onih sto ce za clansku dati cvaju.
Realno je da navijaci mogu skupiti oko 150 milja i to je to
EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3

JuricaSpindl
Kontakt:

Post Postao/la JuricaSpindl » 07 dec 2023, 04:51

Imal nekih laznih insajderskih, dosadno ovako...

tabba77
Kontakt:

Post Postao/la tabba77 » 07 dec 2023, 07:13

JuricaSpindl je napisao/la:
07 dec 2023, 04:51
Imal nekih laznih insajderskih, dosadno ovako...
Bit će sutra u 21 nešto :opaopa:

Odgovori

Natrag na “FK Sarajevo”

Trenutno korisnika/ca: Aduka87, r3m1, rimljanin90, SAMO BORDO i 31 gost.