Ruska invazija na Ukrajinu

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

armando
Kontakt:

Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post Postao/la armando » 29 dec 2023, 09:06

Isto tako Sarajevo neće dopustiti ocjepljenje u ovoj formi da mu Srbi, odnosno Srbija bude na obroncima grada.
Dakle, nikada. Ili novo crtanje mapa ili rat.
Ubi Concordia, Ibi Vicktoria

Evander
Kontakt:

Post Postao/la Evander » 29 dec 2023, 09:53

armando je napisao/la:
29 dec 2023, 09:06
Isto tako Sarajevo neće dopustiti ocjepljenje u ovoj formi da mu Srbi, odnosno Srbija bude na obroncima grada.
A ko ce i sa cim ratovati, ko ce placati rat?
U sustini, bit ce onako kako velike sile odluce, kao i uvijek sto je bilo. Za nasih zivota, vjerovatno ce se zadrzati ovo ludjacko stanje.
Prije svakih izbora ponovi cemo se naslusati prica o otcjepljenju RS-a, o unitarizaciji, ukidanju RS-a i jednom predsjedniku, o trecem entitetu...
Naravno, od svega toga nista biti nece. Samo suplja prica za prepadanje masa.
Svakoj strani na vlasti, savrseno odgovara ovakvo stanje, gdje svako vlada u svom toru.
Zadnja izmjena: Evander, dana/u 29 dec 2023, 09:59, ukupno mijenjano 1 put.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 29 dec 2023, 10:03

Naša je sreća što Hrvati ni u snu neće dopustit' da im više od polovine državne granice bude sa "Velikom Srbijom". Al' ono, i oni se ništa ne pitaju, al' 'ajde.

Postavlja se pitanje kako će medjunarodna zajednica "kompenzovat" Srbiji tolike gubitke. Realno su najveći luzeri raspada SFRJ. Najvećim dijelom su sami sebi krivi, to stoji al' opet.

Nikada mi neće biti jasno zašto su crnogorski četnik Milošević i ekipa odbili Z4 plan. Ta bi "tvorevina" imala veće ingerencije nego današnja genocidna tvorevina. Nesvhvatljivo mi je to, i logički i politički.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

mma_hz
Kontakt:

Post Postao/la mma_hz » 29 dec 2023, 10:13

Centre forward je napisao/la:
29 dec 2023, 10:03
Naša je sreća što Hrvati ni u snu neće dopustit' da im više od polovine državne granice bude sa "Velikom Srbijom". Al' ono, i oni se ništa ne pitaju, al' 'ajde.

Postavlja se pitanje kako će medjunarodna zajednica "kompenzovat" Srbiji tolike gubitke. Realno su najveći luzeri raspada SFRJ. Najvećim dijelom su sami sebi krivi, to stoji al' opet.

Nikada mi neće biti jasno zašto su crnogorski četnik Milošević i ekipa odbili Z4 plan. Ta bi "tvorevina" imala veće ingerencije nego današnja genocidna tvorevina. Nesvhvatljivo mi je to, i logički i politički.
Kakva ba kompenzacija srbiji,sta su bolan gubitnici...dobili su rs,skoro pa samostalna drzava.Imaju sve kao drzava,sami se pitaju za sve.
Etnickim ciscenjem i genocidom su nekaznjeno dobili jos jednu cistu srpsku drzavu.O cemu ti pricas,kakvi luzeri.
Jedini luzeri smo mi i nama se treba kompenzovati,prezivjeli smo genocide,stradanja,etnicke progone,grantatiranja i na kraju nista dobili nismo.Samo na papiru imamo drzavu koju niko od njih nece.Pola drzave vladaju srbi,drugom polovinom je dao sad Smit da vladaju hrvati.Ti si kume u Bosni obicna k.arina.1 hrvat vrijedi ko 5 bosnjaka.
Jedini primjer u svijetu gdje se narod koji je velika vecina nista ne pita.Al bas nista.
FK SARAJEVO.

FROM THE RIVER TO THE SEA PALESTINE WILL BE FREE.

Evander
Kontakt:

Post Postao/la Evander » 29 dec 2023, 10:20

Srbi su itekako gubitnici, ako gledamo desavanja unazad 100 godina.
Nakon prvog svjetskog rata, mogli su imati sve. Cijelu Crnu Goru, Jadran sve do Zadra, pola Slavonije, cijelu BiH. Bilo im malo, osmislili Jugoslaviju.
Nakon toga, za njih je krenulo naopako, najvise zahvaljuci odabiru pogresnih saveznika.
Dozivjeli su genocid u drugom svjetskom ratu. Devedesetih, masovno protjerani iz Hrvatske, oteto im Kosovo na kraju, izgubili uticaj u Crnoj Gori dugorocno.
Jedini kakav takav uspjeh im je RS.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 29 dec 2023, 10:36

mma_hz je napisao/la:
29 dec 2023, 10:13

Kakva ba kompenzacija srbiji,sta su bolan gubitnici...dobili su rs,skoro pa samostalna drzava.Imaju sve kao drzava,sami se pitaju za sve.
Etnickim ciscenjem i genocidom su nekaznjeno dobili jos jednu cistu srpsku drzavu.O cemu ti pricas,kakvi luzeri.
Jedini luzeri smo mi i nama se treba kompenzovati,prezivjeli smo genocide,stradanja,etnicke progone,grantatiranja i na kraju nista dobili nismo.Samo na papiru imamo drzavu koju niko od njih nece.Pola drzave vladaju srbi,drugom polovinom je dao sad Smit da vladaju hrvati.Ti si kume u Bosni obicna k.arina.1 hrvat vrijedi ko 5 bosnjaka.
Jedini primjer u svijetu gdje se narod koji je velika vecina nista ne pita.Al bas nista.
To da smo mi najveći gubitnici to je tačno, više sam puta pisao o tome. Ideja "naših" je bila otp., daj nam Sarajevo, za ostalo nas nije briga.

Ne radi se samo o teritoriji, radi se o širem društvenom kontekstu. Srbi su imali konformizam u bivšoj SFRJ kakav nijedan drugi narod nije im'o ni blizu. Protjerani iz Slovenije, Hrvatske. Crna Gora im je odmakla debelo, kao i nama, u Makedoniji ne postoje iako su kroz historiju bili veoma bitan faktor, Kosovo je de facto država itd.

Niko ovdje ne vlada ničim, to je samo privid. Nacionalisti iz Srbije često potenciraju RS kao jedinu pobjedu i slave Miloševića. Kola su se slomila na nama, to se slažem, al' ovo što Vučko radi stvara animozitet Srba sa obje strane Drine. Tu mi trebamo tražit' svoju šansu.
Ne treba zaboravit' da je ta ista Srbija garant cjelovitosti BiH, te da RS nije kompaktna teritorija, isto veoma bitan faktor.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 29 dec 2023, 10:50

29 dec 2023, 10:36
mma_hz je napisao/la:
29 dec 2023, 10:13

To da smo mi najveći gubitnici to je tačno, više sam puta pisao o tome. Ideja "naših" je bila otp., daj nam Sarajevo, za ostalo nas nije briga.

Ne radi se samo o teritoriji, radi se o širem društvenom kontekstu. Srbi su imali konformizam u bivšoj SFRJ kakav nijedan drugi narod nije im'o ni blizu. Protjerani iz Slovenije, Hrvatske. Crna Gora im je odmakla debelo, kao i nama, u Makedoniji ne postoje iako su kroz historiju bili veoma bitan faktor, Kosovo je de facto država itd.

Niko ovdje ne vlada ničim, to je samo privid. Nacionalisti iz Srbije često potenciraju RS kao jedinu pobjedu i slave Miloševića. Kola su se slomila na nama, to se slažem, al' ovo što Vučko radi stvara animozitet Srba sa obje strane Drine. Tu mi trebamo tražit' svoju šansu.
Ne treba zaboravit' da je ta ista Srbija garant cjelovitosti BiH, te da RS nije kompaktna teritorija, isto veoma bitan faktor.
Srbi su daleko najveći gubitnici jer su napali sve i uspjeli izgubiti dio svoje države a niko im nije bio ni ravan što se tiče ljudstva i naoružanja.
Protjerani iz Hrvatske i brutalno poniženi, ovdje su tehnički izgubili rat jer nisu dobili ništa. Treba ponoviti da je bio cilj da ovo postane Srbija i da su se zadovoljili entitetom unutar Bosne. Na to gledaju kao na pobjedu čisto jer su izgubili Kosovo i jer su brutalno poraženi poniženi u ratovima na ovim prostorima. Kakva god bila, Bosna je ipak zadržala cjelovitost, nismo izgubili ništa. Entitet RS jeste autonoman ali on ipak ne može donositi državničke odluke, pa vidite da Dodik konstantno cvili i ima neke zahtjeve poput gasovoda sa Rusijom. Da može on bi to uradio ali ne može.
Entitet može donositi odluke ali nemojte zaboraviti da je po dejtonu kompletna Bosna takva. Nešto slično mogu i kantoni raditi, imaju svoju vladu, svoje ministre, skupštinu pa čak i drugačije zakone u odnosu na entitete u nekim slučajevima. Ljudi su uradili najgore i najteže zločine poslije Nacista na tlu Europe i opet su sve izgubili. Problem stagniranja je što mi nemamo dostojnog političara ili političku stranku/e da nas predstavljaju i da lobiraju kao npr. Kosovari. Ne možeš samo šutjeti, samo misliti na sebe 30 godina iz udobnih i toplih prostorija u centru Sarajeva i onda se pitati kako ovo ili kako ono. Neće ti ništa pasti sa neba i mene iskreno čudi da imamo i ovakvu podršku koliko je sve bilo mutavo i tiho, niko ništa nije radio po pitanju vanjske diplomatije. Notorna je laž da se bilo šta radilo i na istoku jer su nam trebale vize za svaku državu, apsolutno nikakvih sastanaka nije ni bilo. Srbija je mnogo više radila na istoku recimo, nije nam niko kriv za to već direktno oni koji nas predstavljaju.
Još ne mogu da shvatim kako možeš biti tako jadan a predstavljati se kao patriota dok su ti svi drugi izdajice čim izgubiš dvije fotelje, odvratno da ne može odvratnije biti. Nama je skoro sve na nuli bilo radi tih ljudi.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 29 dec 2023, 11:11

Vjerovatno su kontali da imaju JNA iza sebe, sa puno vojske i ogromnom količinom naoružanja, pa da će Hrvatsku lako riješiti.

Vjerovatno smo ih i mi zeznuli, jer da smo mi ostali u Jugi, Hrvatska bi bila skroz opkoljena i mogli bi sa njima raditi sta god hoce.

Zato smo ga mi popusili, jer smo nezavisnoscu otvorili novi front i tako omogućili Hrvatskoj da prodise.

Zahvalili su nam se tako što su nas napali sa ledja '93 :oops:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 29 dec 2023, 11:20

Ruski teroristi ne miruju

"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 dec 2023, 13:10

kraljttbvb je napisao/la:
29 dec 2023, 11:11
Vjerovatno su kontali da imaju JNA iza sebe, sa puno vojske i ogromnom količinom naoružanja, pa da će Hrvatsku lako riješiti.

Vjerovatno smo ih i mi zeznuli, jer da smo mi ostali u Jugi, Hrvatska bi bila skroz opkoljena i mogli bi sa njima raditi sta god hoce.

Zato smo ga mi popusili, jer smo nezavisnoscu otvorili novi front i tako omogućili Hrvatskoj da prodise.

Zahvalili su nam se tako što su nas napali sa ledja '93 :oops:
Popusili zrtvama da, s druge strane smo uvidjeli svoju sansu da se pocnemo graditi kao narod, jer si 500 godina zivio k'o Kurd, drugi ti sve nametali, bio si k'o priljepak, niko te nista nije pito, to je jedan od glavnih nacina da gradis indentitet i napredujes kao narod da imas nesto svoje. Sve je to malo veca/dublja slika ali povezano. Skupo se platila cijena ali tako je kako je.

Da si osto u Yugi bio bi Sandzaklija

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 29 dec 2023, 14:11

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 29 dec 2023, 14:35

alemsa je napisao/la:
29 dec 2023, 13:10
Ili Crna Gora, koja se na kraju mirnim putem odvojila i postala nezavisna, jer smo i mi kao i oni bili republika u Jugoslaviji ;)

Mada je CG imala vjetar u ledja od Amera, jer je Amerima trebalo da preko NATO-a "zakljucaju" Jadransko more (luka Bar i ostale manje luke), da ga slucajno ne bi prije njih ugrabila Rusija :salut:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 dec 2023, 14:44

kraljttbvb je napisao/la:
29 dec 2023, 14:35
alemsa je napisao/la:
29 dec 2023, 13:10
Ili Crna Gora, koja se na kraju mirnim putem odvojila i postala nezavisna, jer smo i mi kao i oni bili republika u Jugoslaviji ;)

Mada je CG imala vjetar u ledja od Amera, jer je Amerima trebalo da preko NATO-a "zakljucaju" Jadransko more (luka Bar i ostale manje luke), da ga slucajno ne bi prije njih ugrabila Rusija :salut:
To je "nakon bitke kapetan", a i to se ne zna bil proso k'o CG (vece su sanse da ne bi), tad je bilo to, igro si sa kartama koje si imo u ruci i to je to. Mozda bi slijedecenje dijeljenje dobio jokera, ali haj pa znaj.

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 29 dec 2023, 15:07

Da su Srbi iole državotvorna i sposobna nacija mi bi svi bili u jednoj državi.
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 dec 2023, 15:13

DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
29 dec 2023, 15:07
Da, da su bili vise flexibilni, imali bi i dan danas Yugu gdje bi i dalje bili "glavni", ali su se ponasali da na svaki tvoj zahtjev da zelis nesto svoje, su reagovali kao da napadas njihovo. Moj dedo bio neopredeljen jebte, moro ti moliti njih da se imas pravo izjasniti kako zelis, i to je jedva Dzemal Bjedic izganjo za nas, jer je htio Bosnjak i tad, ali je licno rekao da "Srbi nisu dali", nego su dali Musliman sa velikom M, na kraju su ih svi i odje.bali i to je to.

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 29 dec 2023, 15:22

Na pocetku vijeka se islo sa Srbijim kao Pijemontom ili Pruskom. Dakle integrisi prostor po jezickom i kulturnom kljucu koliki ti pripada i stvori novu drzavu. Takva jd bila prva Jugoslavija. Premalo vremena je ostalo za unutrasnju harmonizaciju tako je WW2 unio novo sjeme razdora i osvanulo se u potpuno drugacijoj drzavnoj strukturi.
Sada su to bile republike unutar SFRJ, skeptici kazu da je tu projektovano sjeme buduceg raspada, jer se stvari promisljaju i stavljaju u pogon 10- 50 do 100 unaprijed.
Kako je vrijeme mira islo zaboravljalo se kao i u Pruskoj Svabiji i Saksoniji plemensko odredjenje, vec je ostalo drzavno. Tako je i ovdje bilo do 90-ih. Tesko je govoriti da da bi neko bio kurd ili slicno, pogotovo u kapitalizmu, to prakse drugih zemalja ne poznaju.
Znaci zakasnila je Yu jedno 30 godina.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 dec 2023, 15:32

huupmil je napisao/la:
29 dec 2023, 15:22
Na pocetku vijeka se islo sa Srbijim kao Pijemontom ili Pruskom. Dakle integrisi prostor po jezickom i kulturnom kljucu koliki ti pripada i stvori novu drzavu. Takva jd bila prva Jugoslavija. Premalo vremena je ostalo za unutrasnju harmonizaciju tako je WW2 unio novo sjeme razdora i osvanulo se u potpuno drugacijoj drzavnoj strukturi.
Sada su to bile republike unutar SFRJ, skeptici kazu da je tu projektovano sjeme buduceg raspada, jer se stvari promisljaju i stavljaju u pogon 10- 50 do 100 unaprijed.
Kako je vrijeme mira islo zaboravljalo se kao i u Pruskoj Svabiji i Saksoniji plemensko odredjenje, vec je ostalo drzavno. Tako je i ovdje bilo do 90-ih. Tesko je govoriti da da bi neko bio kurd ili slicno, pogotovo u kapitalizmu, to prakse drugih zemalja ne poznaju.
Znaci zakasnila je Yu jedno 30 godina.
Nego sta smo bili nego tretirani k'o Kurdi. Pola vijeka te drzave nismo se imali pravo izjasniti, gdje smo bili politicki zastupljeni? Nigdje, niko nas nije je.bavo ni za suhu sljivu. U Sarajevu odakle si i sam, 90-e vas je bilo 30%, a 80% ulica, skola itd. Po Srbima. Moras malo realno sagledati stvari, i sa ugla Bosnjaka. Previse ste htijeli dominirati, a za to ste sami krivi jebga

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 29 dec 2023, 15:44

Izrael priznao da je u napadu ubio 86 Palestinaca, kažu da su koristili pogrešnu bombu

Glasnogovornik izraelske vlade kazao je da je zračni napad u kojem je ubijeno 86 ljudi na izbjeglički kamp u Gazi bio "žalosna pogreška".
Eylon Levy je za Sky News rekao da je incident na lokaciji Maghazi na Badnjak bio posljedica upotrebe neodgovarajuće municije i da se nije smio dogoditi.

No odbio se ispričati za gubitak života, unatoč tome što ga je voditelj Niall Paterson nekoliko puta pritisnuo.

"Nećemo se ispričati za vođenje ove kampanje kako bismo Hamasov teroristički režim priveli pravdi", rekao je.

Levy je potvrdio izvještaje izraelskih medija da su Izraelske odbrambene snage priznale da su koristile pogrešnu munciju, ali je rekao da ne zna koja je vrsta korištena.

"Svaka smrt civila je za žaljenje", rekao je, ali je naglasio da je u ratu neizbježno da će biti napravljene greške.

Levy je ponovio da će se rat Izraela protiv Hamasa nastaviti sve dok se Hamas ne preda i oslobodi preostale zarobljenike i dodao da ako se Hamas preda da bi rat mogao "sutra završiti".

Udar na izbjeglički kamp Maghazi bio je jedan od najkrvavijih u dosadašnjem sukobu. Snimke koje je snimila ekipa Sky Newsa pokazale su golema razaranja, tijela izvučena ispod ruševina i lica djece u bolnici s ožiljcima od šrapnela. Među mnogim mrtvima su žene i djeca.

UN je izvijestio o ukupnom broju ubijenih ljudi, koje je gospodin Levy optužio za "usmjeravanje" civila u "Hamasova uporišta", a ne u područja koja je Izrael označio kao sigurna.

UN i skupine za ljudska prava rekli su da civili nisu adekvatno zaštićeni, a zdravstveni dužnosnici Gaze su iznijeli podatke da je više od 21.100 ljudi ubijeno u Gazi od početka rata.

Čak i u područjima gdje je Izrael rekao stanovnicima Gaze da se presele radi sigurnosti, događaju se napadi.

Levy je inzistirao na tome da je napad na Maghazi bio "iznimka" od pravila koje Izrael čini sve što je moguće kako bi zaštitio civile.

"Želimo da civili idu u područja gdje mogu biti zaštićeni, ne želimo ih unutar Hamasovih uporišta", kazao je Levy.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 dec 2023, 16:18

DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
29 dec 2023, 15:07
Ne bi jer je Jugoslavija jos pokazala da to nije odrzivo. Osim jezika nista nam nije zajednicko. Ekonomija je bila katastrofalna, sve se urusilo, de facto su bankrotirali. Dok su mediji forsirali da je sve super, pa kakva je to bila drzava ako si je osnovao da bi se krvlju raspala na kraju? Zar to nije potracen zivot? Dakle nije bila dobra.

Uostalom, Bejha ti je danas Jugoslavija u malom pa vidimo kako zivimo, gdje smo i s kakvim problemima se susrecemo. Vise ljudi vani nego u drzavi, to sve govori.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 dec 2023, 16:24

armando je napisao/la:
29 dec 2023, 09:06
Kakav rat, bukvalno smo kokuzi i mi i oni. Svaki ispaljeni metak kosta, drugo je kad si imao JNA iza sebe. Pola ti ljudi vani, ko ce pusku u ruke i za koga? Da bi ti za 5 godina opet dosla neka trojica, da rintacis za njihove bijele hljebove, jel?

Vraceni smo ratom 100 godina unatrag, novi rat bi nas vratio jos 100. Evo i da dobijes cjelovitu Bejha (sto se nikad nece desit), kakva buducnost ce tu biti i za koga? Hoce li bit kakvih firmi? Gdje ce se radit? Za koga? Kakva ce infrastruktura bit poslije novih granata? Jer na zgradama jos imas rupe od starih, ni to nisi pokrpao za 30 godina. :rol: S koliko para ce ljudi prezivljavati? Desio bi ti se jos veci egzodus nego sad, jer bi nas tad uzimali i na azil, ne bi ti niko u drzavi ostao. Ovi politicari sa svojom milijarderskom imovinom, pogotovo vani bi ti se prvi ispalili s djecom. Meni je zao kako neko ovo ne moze skontat.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.