alemsa je napisao/la: ↑29 dec 2023, 19:16
huupmil je napisao/la: ↑29 dec 2023, 18:46
Vidi, narod do 90 ih masovno nije pojma imao sta je, niti ih je bolila briga. Znali su religiju i ime oca. I onda je odjednom postalo bitno. Ja tebi pricam iz perspektive tog vremena. Ti govoris o proslosti iz perspektive svog identiteta danas. Znaci rijec Bosnjak danas, 90. i 69. je znacila tri razlicite stvari. A nacionalni identitet niste imali, nego se i dalje gradi. I ne namecem bilo kome bilo sta. Nema od toga nista. A i nije pristojno, pa bih preskocio. Ja kazem da u Jugi prirodnim razvojem bi se razvila BIH nacija i Bosnjacka .. ali samo kao podnacija Jugoslovenske, to bi vlasti gledale. Da to politicki ne ugrozi sistem. A to da bi Bosnjaci bili neki Kurdi nema osnova. Jer si imao Halide, Elvise J , i sta znam milion ljudi u kulturi koji su nesmetano radili.
EDIT Spaho je bio vrhunski politicar u to vrijeme i bitna karika razvoja Bosnjackog identiteta. Pa eto pogledaj politiku kako su se Bosnjacki prvaci 20 godina njega odnosili prema imenu Bosnjak koje je AU pokusavala donijeti ?
Jeste bilo jara, kao Yugosloven se samo (u vecini) izjasnjavali mjesani brakovi, nije bilo u Sarajevu i tvom okruzenju jer je bilo masu mjesanih brakova, ali nije SA cijela Bosna. Znalo se i tad dobro ko je ko. Samo sto nije bilo bitno, ali u kuci ili podsvjesno sigurno. 1981-e ti se samo 5% populacije Yuge, izjasnilo kao Yugosloven. To ti je cinjenica.
Ne govorim ti ja iz doba proslosti, Bosnjaci su uvijek htjeli svoj indentitet nije im se dalo, ili se ne razumijemo ili ne svatas. I ne kazem da nameces ti licno bilo sta, daleko od tog bilo. Ali kad pogledas cjelokupnu sliku i poziciju Bosnjaka u istoj, svatit ces.
Sto se tice popisa, pravo pitanje je koliko je tih B/H/S nacionalne komponente identifikovalo sebe tada ( kasnije je drugacije bilo- jer su uticaji takvi bili) kao BHS bez Jugoslavije. Koliko njih je moglo zamisliti svoju naciju kao prepreku Jugoslovenskoj ideji ? Ja sam ubijedjen, a takva je bila i komunisticka praksa, da su osnovne nacije jako bitne posebnosti koje zajedno cine jedan veliki projekat slobode. Pa pogledaj kroz filmove kako se razmisljalo i mislilo o ideji Jugoslavije. Stvar je takodje da je po selima bila stara generacija i uglavnom slabo pismeni ljudi, vidi se to poslije rata koliko daleko ih njihova tradicionalna kompetencija moze dovesti, koga je obuhvatilo obrazovanje zemlje bio je dobar i savjestan gradjanin.
E sada, ovaj dio o kojem se natezemo citav dan.
Dakle, identitet nije genetski kod ili religijsko ili kulturno uvjerenje, to je Bosnjacima priznato bespogovorno. Nacija je politicka konstrukcija za koju treba puno naucnog, istorijskog, knjizevnog i svakog drugog rada.
Dakle nacionalni identitet postoji kada se sagradi u procesu. Crnogorci su isto nacionalni identitet sagradjen u Jugoslaviji, drugo je sto oni imaju tradiciju drzavnosti, a eto pogledaj da su i tu Djilas i ostali vijecali da li postoje pretpostavke za priznanje nacije. Pogledaj proces dobijanja Makedonske nacije ( ne znam puno mi ja ali cu iscitati bas).
To su politicka i kulturna pitanja, to je stvar ocjene i razmatranja i dugog djelovanja na istoj osi, nije stvar da te neko marginalizuje i ne dopusta tvoje dekretom, jednostavno cinjenicno ne odgovara.
Mesa Selimovic je nor u Bosnjackom korpusu , Kulenovic isto, okrenuti su bili drugacije po pitanju Bosnjaka i Bosne.
Neko kaze da su vidjeli ovaj rat promijenili bi mislienje, ja se sa tim slazem, jer nas je ovaj rat udaljio, i izbrisao sistem u kojem smo gradili nacije. Ali mi pricamo o tome kako je bilo u Yu, izbrisi sve poslije 83 kada o ovome mislimo.