Ruska invazija na Ukrajinu

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post Postao/la alemsa » 29 dec 2023, 16:24

numanumaye22 je napisao/la:
29 dec 2023, 16:18
DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
29 dec 2023, 15:07
Da su Srbi iole državotvorna i sposobna nacija mi bi svi bili u jednoj državi.
Ne bi jer je Jugoslavija jos pokazala da to nije odrzivo. Osim jezika nista nam nije zajednicko. Ekonomija je bila katastrofalna, sve se urusilo, de facto su bankrotirali. Dok su mediji forsirali da je sve super, pa kakva je to bila drzava ako si je osnovao da bi se krvlju raspala na kraju? Zar to nije potracen zivot? Dakle nije bila dobra.

Uostalom, Bejha ti je danas Jugoslavija u malom pa vidimo kako zivimo, gdje smo i s kakvim problemima se susrecemo. Vise ljudi vani nego u drzavi, to sve govori.
Nije bilo odrzivo jer oni nisu znali da se nose s odgovornosti koju nose kao najbroniji narod. Vidis kako su Ameri naucili u zadnjih 60 godina, crnac hoce black tv, daj mu, crnac hoce black univerzitet daj mu, crnac hoce da bude oredsjednik daj mu, crnac hice u congress daj mu, crnac hoce ulicu MLK daj mu. Ljudi skontali kako se treba ophoditi prema manjinama, i lagano.

BiH je nesto drugo, tu jos uvijek sjede ljudi koji su navikli da zive ko Sojic, zavrce preduzece, a ovi to rade na drzavnom nivou, ali nece ni to do vijeka valjda

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 dec 2023, 16:26

alemsa je napisao/la:
29 dec 2023, 16:24
DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
29 dec 2023, 15:07
Da su Srbi iole državotvorna i sposobna nacija mi bi svi bili u jednoj državi.
Ne bi jer je Jugoslavija jos pokazala da to nije odrzivo. Osim jezika nista nam nije zajednicko. Ekonomija je bila katastrofalna, sve se urusilo, de facto su bankrotirali. Dok su mediji forsirali da je sve super, pa kakva je to bila drzava ako si je osnovao da bi se krvlju raspala na kraju? Zar to nije potracen zivot? Dakle nije bila dobra.

Uostalom, Bejha ti je danas Jugoslavija u malom pa vidimo kako zivimo, gdje smo i s kakvim problemima se susrecemo. Vise ljudi vani nego u drzavi, to sve govori.
Nije bilo odrzivo jer oni nisu znali da se nose s odgovornosti koju nose kao najbroniji narod. Vidis kako su Ameri naucili u zadnjih 60 godina, crnac hoce black tv, daj mu, crnac hoce black univerzitet daj mu, crnac hoce da bude oredsjednik daj mu, crnac hice u congress daj mu, crnac hoce ulicu MLK daj mu. Ljudi skontali kako se treba ophoditi prema manjinama, i lagano.

BiH je nesto drugo, tu jos uvijek sjede ljudi koji su navikli da zive ko Sojic, zavrce preduzece, a ovi to rade na drzavnom nivou, ali nece ni to do vijeka valjda
Znam ja da si ti u Americi, ali porediti Ameriku sa nama u bilo cemu, pa i jedan njihov kvart je besmisleno. I to u svakom smislu.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 29 dec 2023, 16:28

Nastavlja se prokletstvo ruskih prozora, još jedan Putinov prijatelj poginuo u padu

Ruski zastupnik i saveznik predsjednika Vladimira Putina, Vladimir Egorov pronađen je mrtav pod misterioznim okolnostima u srijedu nakon što je pao s trećeg sprata svoje kuće, izvijestili su ruski državni mediji.

Vladimir Egorov koji je bio član Putinove vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, pao je devet metara u smrt u svom domu u gradu Tobolsk, koji se nalazi u zapadnoj sibirskoj regiji Tjumenjske oblasti. Medijska kuća Baza izvijestila je na svom Telegram kanalu da je Egorovljevo tijelo pronađeno u srijedu poslijepodne u dvorištu jedne kuće i da policija istražuje što je uzrok njegove smrti.

Ruska novinska agencija TASS također je izvijestila da je Egorov pao u smrt, pozivajući se na istražni odjel iz regije Tyumen.

New York Post, pozivajući se na novinsku kuću 72, izvijestio je da je Egorov možda imao problema sa srcem prije smrtonosnog pada.

Egorov, koji je također bio advokat, bio je prisiljen napustiti gradsku upravu 2016. godine nakon korupcijskog skandala za koji nije osuđen, navodi New York Post. Zatim se vratio u političku borbu.

Mnoge druge značajne osobe u Rusiji umrle su od padova od početka rata s Ukrajinom.

U junu je Kristina Baikova, 28-godišnja glamurozna potpredsjednica ruske banke, pala sa svog stana na 11. spratu, dok se u februaru viša ruska vojna oficirka Marina Yankina srušila sa 16 sprata u smrt u Sankt Peterburgu.

U septembru 2022. Ravil Maganov, predsjednik uprave ruskog naftnog diva Lukoil, preminuo je nakon pada s prozora bolnice na šestom spratu u Moskvi.

U međuvremenu, u augustu, vođa Wagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin i nekoliko njegovih viših poručnika poginuli su kada se njihov avion srušio na pola puta između Moskve i St. Petersburga.

U maju je zamjenik ruskog ministra nauke Pjotr Kučerenko, koji je navodno bio privatni kritičar invazije na Ukrajinu, iznenada preminuo nakon što mu je teško pozlilo na letu za Moskvu.

U aprilu je vrhunski energetski šef Igor Shkurko pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji nakon što je optužen za primanje mita.​
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 dec 2023, 16:42

29 dec 2023, 16:26
alemsa je napisao/la:
29 dec 2023, 16:24

Znam ja da si ti u Americi, ali porediti Ameriku sa nama u bilo cemu, pa i jedan njihov kvart je besmisleno. I to u svakom smislu.
Ok posteno, ali ti je (ne) prezentovanje nekog naroda negdje, manje-vise univerzalno ponasanje naroda, svugdje na svijetu. I Malcolm X ti je bio zagovornik da crncima treba dati state/drzavu, da je imao podrsku poput MLK mozda bi i izguro u tome, ali se ploca morala okrenuti od strane Amera, da ne bi postalo gore. Ali dobro nebitno

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 29 dec 2023, 17:20

alemsa je napisao/la:
29 dec 2023, 15:32
huupmil je napisao/la:
29 dec 2023, 15:22
Na pocetku vijeka se islo sa Srbijim kao Pijemontom ili Pruskom. Dakle integrisi prostor po jezickom i kulturnom kljucu koliki ti pripada i stvori novu drzavu. Takva jd bila prva Jugoslavija. Premalo vremena je ostalo za unutrasnju harmonizaciju tako je WW2 unio novo sjeme razdora i osvanulo se u potpuno drugacijoj drzavnoj strukturi.
Sada su to bile republike unutar SFRJ, skeptici kazu da je tu projektovano sjeme buduceg raspada, jer se stvari promisljaju i stavljaju u pogon 10- 50 do 100 unaprijed.
Kako je vrijeme mira islo zaboravljalo se kao i u Pruskoj Svabiji i Saksoniji plemensko odredjenje, vec je ostalo drzavno. Tako je i ovdje bilo do 90-ih. Tesko je govoriti da da bi neko bio kurd ili slicno, pogotovo u kapitalizmu, to prakse drugih zemalja ne poznaju.
Znaci zakasnila je Yu jedno 30 godina.
Nego sta smo bili nego tretirani k'o Kurdi. Pola vijeka te drzave nismo se imali pravo izjasniti, gdje smo bili politicki zastupljeni? Nigdje, niko nas nije je.bavo ni za suhu sljivu. U Sarajevu odakle si i sam, 90-e vas je bilo 30%, a 80% ulica, skola itd. Po Srbima. Moras malo realno sagledati stvari, i sa ugla Bosnjaka. Previse ste htijeli dominirati, a za to ste sami krivi jebga
Dobiti naciju unutar odredjenog sistema je proces, nimalo lagan iz razloga sto budjenje posebnog identita u politickom kljucu prvo nije nesto sto ide u korist sistemu- njemu odgovara hegemonizacija.
Prvo Bosnjacki identitet kao i svaki mora se afirmisati kroz kulturu politicki zivot, izdavastvo, folklor i sta vec ne.
Knjige o Bosnjackom identitetu sa M. Filipovicem su krenule 1960 ih i to je morala biti pretpostavka.
To je evolutivni proces i laz je da je 80 ih svijest i percepcija nove nacionalnosti bila ista kao 10 20 ili 59 godina ranije.
Nacija je i kategorija koja trazi pismenost. Kako je krenulo opismenjavanje i zelja naroda da se poistovijeti
sa nacijom to je i dozvoljavano. Sistem nije bio represivan ni blizu koliko se potencira.

Sto se tice ulica u gradu, to jeste , ali mislim da bi bilo dosta opravdanja u to vrijeme, ne sumnjam da bi sa nekim novim Bosnjackim velikanima ulice dobijale drugo ime.
Moja teza je da su i Srbi bili jednako motivisani da ne pricaju o naciji, sto mogu potvrditi svjedocanstva. Ne isplati drzavi nista osim Jugoslovenstva, ali je dozvoljen taj podidentitet.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 dec 2023, 17:50

huupmil je napisao/la:
29 dec 2023, 17:20
alemsa je napisao/la:
huupmil je napisao/la:
Na pocetku vijeka se islo sa Srbijim kao Pijemontom ili Pruskom. Dakle integrisi prostor po jezickom i kulturnom kljucu koliki ti pripada i stvori novu drzavu. Takva jd bila prva Jugoslavija. Premalo vremena je ostalo za unutrasnju harmonizaciju tako je WW2 unio novo sjeme razdora i osvanulo se u potpuno drugacijoj drzavnoj strukturi.
Sada su to bile republike unutar SFRJ, skeptici kazu da je tu projektovano sjeme buduceg raspada, jer se stvari promisljaju i stavljaju u pogon 10- 50 do 100 unaprijed.
Kako je vrijeme mira islo zaboravljalo se kao i u Pruskoj Svabiji i Saksoniji plemensko odredjenje, vec je ostalo drzavno. Tako je i ovdje bilo do 90-ih. Tesko je govoriti da da bi neko bio kurd ili slicno, pogotovo u kapitalizmu, to prakse drugih zemalja ne poznaju.
Nego sta smo bili nego tretirani k'o Kurdi. Pola vijeka te drzave nismo se imali pravo izjasniti, gdje smo bili politicki zastupljeni? Nigdje, niko nas nije je.bavo ni za suhu sljivu. U Sarajevu odakle si i sam, 90-e vas je bilo 30%, a 80% ulica, skola itd. Po Srbima. Moras malo realno sagledati stvari, i sa ugla Bosnjaka. Previse ste htijeli dominirati, a za to ste sami krivi jebga
Dobiti naciju unutar odredjenog sistema je proces, nimalo lagan iz razloga sto budjenje posebnog identita u politickom kljucu prvo nije nesto sto ide u korist sistemu- njemu odgovara hegemonizacija.
Prvo Bosnjacki identitet kao i svaki mora se afirmisati kroz kulturu politicki zivot, izdavastvo, folklor i sta vec ne.
Knjige o Bosnjackom identitetu sa M. Filipovicem su krenule 1960 ih i to je morala biti pretpostavka.
To je evolutivni proces i laz je da je 80 ih svijest i percepcija nove nacionalnosti bila ista kao 10 20 ili 59 godina ranije.
Nacija je i kategorija koja trazi pismenost. Kako je krenulo opismenjavanje i zelja naroda da se poistovijeti
sa nacijom to je i dozvoljavano. Sistem nije bio represivan ni blizu koliko se potencira.

Sto se tice ulica u gradu, to jeste , ali mislim da bi bilo dosta opravdanja u to vrijeme, ne sumnjam da bi sa nekim novim Bosnjackim velikanima ulice dobijale drugo ime.
Moja teza je da su i Srbi bili jednako motivisani da ne pricaju o naciji, sto mogu potvrditi svjedocanstva. Ne isplati drzavi nista osim Jugoslovenstva, ali je dozvoljen taj podidentitet.
Duboka tema burazeru, mi nismo imali predstavnika koji je prezentovo volju Bosnjackog naroda, do Dzemala, ali je i on zavrsio kako je zavrsio (da li je slucajno ili likvidiran, ne bih ulazio u to), prije toga su bili likovi podobni poput Spahe. Taj Filipovic je trebao zatvora lezati jer odrzo govor u podrsci da Muslimanke mogu nositi marame. Mi svoju nacionalnu svjest datiramo prije Osmanlija, samo sto se vi ne slazete s tim i to je ok, i mi smatramo da ste i vi Bosanci i Hercegovci k'o i mi ali vi smatrate drugacije. Samo sto ste vi nama nametali a na prvu pomisao da bi vam mi mogli nametnuti bilo sto ste stvorili RS da ne bi to slucajno se moglo desiti, mada to nije bio cilj Bosnjaka niti je ali vi opet smatrate drugacije, e mi smo u tom nametanje zivjeli preko 100 godina. Opet ti kazem, samo malo se iskljuci da si s tih prostora, budi Kinez, Francuz, pa ce ti malo biti jasnije.

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 29 dec 2023, 18:46

Vidi, narod do 90 ih masovno nije pojma imao sta je, niti ih je bolila briga. Znali su religiju i ime oca. I onda je odjednom postalo bitno. Ja tebi pricam iz perspektive tog vremena. Ti govoris o proslosti iz perspektive svog identiteta danas. Znaci rijec Bosnjak danas, 90. i 69. je znacila tri razlicite stvari. A nacionalni identitet niste imali, nego se i dalje gradi. I ne namecem bilo kome bilo sta. Nema od toga nista. A i nije pristojno, pa bih preskocio. Ja kazem da u Jugi prirodnim razvojem bi se razvila BIH nacija i Bosnjacka .. ali samo kao podnacija Jugoslovenske, to bi vlasti gledale. Da to politicki ne ugrozi sistem. A to da bi Bosnjaci bili neki Kurdi nema osnova. Jer si imao Halide, Elvise J , i sta znam milion ljudi u kulturi koji su nesmetano radili.
EDIT Spaho je bio vrhunski politicar u to vrijeme i bitna karika razvoja Bosnjackog identiteta. Pa eto pogledaj politiku kako su se Bosnjacki prvaci 20 godina njega odnosili prema imenu Bosnjak koje je AU pokusavala donijeti ?

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 29 dec 2023, 19:02

Što Saudijci gotive Ataturka? Nije propagirao islam onakvim kakvim ga saudija hoće?

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 dec 2023, 19:16

huupmil je napisao/la:
29 dec 2023, 18:46
Vidi, narod do 90 ih masovno nije pojma imao sta je, niti ih je bolila briga. Znali su religiju i ime oca. I onda je odjednom postalo bitno. Ja tebi pricam iz perspektive tog vremena. Ti govoris o proslosti iz perspektive svog identiteta danas. Znaci rijec Bosnjak danas, 90. i 69. je znacila tri razlicite stvari. A nacionalni identitet niste imali, nego se i dalje gradi. I ne namecem bilo kome bilo sta. Nema od toga nista. A i nije pristojno, pa bih preskocio. Ja kazem da u Jugi prirodnim razvojem bi se razvila BIH nacija i Bosnjacka .. ali samo kao podnacija Jugoslovenske, to bi vlasti gledale. Da to politicki ne ugrozi sistem. A to da bi Bosnjaci bili neki Kurdi nema osnova. Jer si imao Halide, Elvise J , i sta znam milion ljudi u kulturi koji su nesmetano radili.
EDIT Spaho je bio vrhunski politicar u to vrijeme i bitna karika razvoja Bosnjackog identiteta. Pa eto pogledaj politiku kako su se Bosnjacki prvaci 20 godina njega odnosili prema imenu Bosnjak koje je AU pokusavala donijeti ?
Jeste bilo jara, kao Yugosloven se samo (u vecini) izjasnjavali mjesani brakovi, nije bilo u Sarajevu i tvom okruzenju jer je bilo masu mjesanih brakova, ali nije SA cijela Bosna. Znalo se i tad dobro ko je ko. Samo sto nije bilo bitno, ali u kuci ili podsvjesno sigurno. 1981-e ti se samo 5% populacije Yuge, izjasnilo kao Yugosloven. To ti je cinjenica.

Ne govorim ti ja iz doba proslosti, Bosnjaci su uvijek htjeli svoj indentitet nije im se dalo, ili se ne razumijemo ili ne svatas. I ne kazem da nameces ti licno bilo sta, daleko od tog bilo. Ali kad pogledas cjelokupnu sliku i poziciju Bosnjaka u istoj, svatit ces.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 29 dec 2023, 19:29

@kraljtbvb, sve je jasno al' tako ispada da su mislili da će aneksirati cijelu Hrvatsku, pardon katoličku Hrvatsku. To ni najveći fanatici velike Srbije ne bi pomislili. Meni Srbi, odnosno njihove vodje nisu nikako jasne. Vidim da si involviran u situaciju od devedesetih pa 'vamo, i sjetićeš se da je svaki sljedeći politički sporazum, nebitno u vezi čega, bio sve pogubniji za Srbiju. I pored toga, oni su ters. Ne mogu da shvatim da svjesno budućim generacijama stavljaš sve veći teret na pleća, de facto autodestruktivno.

@mortem je rek'o dobru i prije svega ključnu stvar, koju slabo ko hoće da prizna. To je, da mi nemamo političkog lidera, tačnije državnika koji će svoju sposobnost i znanje staviti na raspolaganju svom narodu. Nije važna politička stranka, neg' mi stv nemamo nekog k'o što je Albin Kurti. Ozbiljan, odmjeren, obrazovan i ima neki cilj za svoj narod, a Albancima smo se smijali, i mi i neki drugi.

Svaki od njih misli od danas do sutra i često padam u depresivna stanja i obuzme me ljubomora, kad naprosto vidim kakve idiote mi imamo, a kakvi su neki drugi. Mislim da bilo ko ko osjeća i mrvu neke ljubavi prema domovini, se to česšće zapita.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Evander
Kontakt:

Post Postao/la Evander » 29 dec 2023, 19:30

alemsa je napisao/la:
huupmil je napisao/la:
Direktno povezano sa tim sto su se muslimani najmanje skolovali. U sustini, Bosnjake je najvise Turska unazadila u 19. vijeku, kad su pobijali svu Bosnjacku pamet. Nadji podatak koliko je Bosnjaka bilo fakultetski obrazovano 1910. Shebat ces se. Jednostavno, Bosnjak nikad nije volio skolu i previse je znacaja pridonosio religiji. Tako je i danas.

mma_hz
Kontakt:

Post Postao/la mma_hz » 29 dec 2023, 19:58

Gdje bolan Bosnjak daje znacaj religiji pobogu si.??
Bosnjak ne daje znacaj nicemu nego sto Dodik kaze podanickom mentalitetu.Sve bi svoje prodali i samo radimo kako nam stranci govore Je bo te drzava takva.Ne kontam svrhu postojanja takve drzave.

Nije ni Kurti nista aman neka alfa lider al ima narod iza sebe koji ga mozda pljuje izmedju sebe ali narod koji je uz njega kada treba da bude,a ne naso fgr ovci dan te hebo svakog bi naseg pljuvali da budu veci srbi od srba.
FK SARAJEVO.

FROM THE RIVER TO THE SEA PALESTINE WILL BE FREE.

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 29 dec 2023, 20:03

alemsa je napisao/la:
29 dec 2023, 19:16
huupmil je napisao/la:
29 dec 2023, 18:46
Jeste bilo jara, kao Yugosloven se samo (u vecini) izjasnjavali mjesani brakovi, nije bilo u Sarajevu i tvom okruzenju jer je bilo masu mjesanih brakova, ali nije SA cijela Bosna. Znalo se i tad dobro ko je ko. Samo sto nije bilo bitno, ali u kuci ili podsvjesno sigurno. 1981-e ti se samo 5% populacije Yuge, izjasnilo kao Yugosloven. To ti je cinjenica.

Ne govorim ti ja iz doba proslosti, Bosnjaci su uvijek htjeli svoj indentitet nije im se dalo, ili se ne razumijemo ili ne svatas. I ne kazem da nameces ti licno bilo sta, daleko od tog bilo. Ali kad pogledas cjelokupnu sliku i poziciju Bosnjaka u istoj, svatit ces.
Sto se tice popisa, pravo pitanje je koliko je tih B/H/S nacionalne komponente identifikovalo sebe tada ( kasnije je drugacije bilo- jer su uticaji takvi bili) kao BHS bez Jugoslavije. Koliko njih je moglo zamisliti svoju naciju kao prepreku Jugoslovenskoj ideji ? Ja sam ubijedjen, a takva je bila i komunisticka praksa, da su osnovne nacije jako bitne posebnosti koje zajedno cine jedan veliki projekat slobode. Pa pogledaj kroz filmove kako se razmisljalo i mislilo o ideji Jugoslavije. Stvar je takodje da je po selima bila stara generacija i uglavnom slabo pismeni ljudi, vidi se to poslije rata koliko daleko ih njihova tradicionalna kompetencija moze dovesti, koga je obuhvatilo obrazovanje zemlje bio je dobar i savjestan gradjanin.

E sada, ovaj dio o kojem se natezemo citav dan.
Dakle, identitet nije genetski kod ili religijsko ili kulturno uvjerenje, to je Bosnjacima priznato bespogovorno. Nacija je politicka konstrukcija za koju treba puno naucnog, istorijskog, knjizevnog i svakog drugog rada.
Dakle nacionalni identitet postoji kada se sagradi u procesu. Crnogorci su isto nacionalni identitet sagradjen u Jugoslaviji, drugo je sto oni imaju tradiciju drzavnosti, a eto pogledaj da su i tu Djilas i ostali vijecali da li postoje pretpostavke za priznanje nacije. Pogledaj proces dobijanja Makedonske nacije ( ne znam puno mi ja ali cu iscitati bas).
To su politicka i kulturna pitanja, to je stvar ocjene i razmatranja i dugog djelovanja na istoj osi, nije stvar da te neko marginalizuje i ne dopusta tvoje dekretom, jednostavno cinjenicno ne odgovara.

Mesa Selimovic je nor u Bosnjackom korpusu , Kulenovic isto, okrenuti su bili drugacije po pitanju Bosnjaka i Bosne.

Neko kaze da su vidjeli ovaj rat promijenili bi mislienje, ja se sa tim slazem, jer nas je ovaj rat udaljio, i izbrisao sistem u kojem smo gradili nacije. Ali mi pricamo o tome kako je bilo u Yu, izbrisi sve poslije 83 kada o ovome mislimo.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 dec 2023, 20:20

huupmil je napisao/la:
29 dec 2023, 20:03

Sto se tice popisa, pravo pitanje je koliko je tih B/H/S nacionalne komponente identifikovalo sebe tada ( kasnije je drugacije bilo- jer su uticaji takvi bili) kao BHS bez Jugoslavije. Koliko njih je moglo zamisliti svoju naciju kao prepreku Jugoslovenskoj ideji ? Ja sam ubijedjen, a takva je bila i komunisticka praksa, da su osnovne nacije jako bitne posebnosti koje zajedno cine jedan veliki projekat slobode. Pa pogledaj kroz filmove kako se razmisljalo i mislilo o ideji Jugoslavije. Stvar je takodje da je po selima bila stara generacija i uglavnom slabo pismeni ljudi, vidi se to poslije rata koliko daleko ih njihova tradicionalna kompetencija moze dovesti, koga je obuhvatilo obrazovanje zemlje bio je dobar i savjestan gradjanin.

E sada, ovaj dio o kojem se natezemo citav dan.
Dakle, identitet nije genetski kod ili religijsko ili kulturno uvjerenje, to je Bosnjacima priznato bespogovorno. Nacija je politicka konstrukcija za koju treba puno naucnog, istorijskog, knjizevnog i svakog drugog rada.
Dakle nacionalni identitet postoji kada se sagradi u procesu. Crnogorci su isto nacionalni identitet sagradjen u Jugoslaviji, drugo je sto oni imaju tradiciju drzavnosti, a eto pogledaj da su i tu Djilas i ostali vijecali da li postoje pretpostavke za priznanje nacije. Pogledaj proces dobijanja Makedonske nacije ( ne znam puno mi ja ali cu iscitati bas).
To su politicka i kulturna pitanja, to je stvar ocjene i razmatranja i dugog djelovanja na istoj osi, nije stvar da te neko marginalizuje i ne dopusta tvoje dekretom, jednostavno cinjenicno ne odgovara.

Mesa Selimovic je nor u Bosnjackom korpusu , Kulenovic isto, okrenuti su bili drugacije po pitanju Bosnjaka i Bosne.

Neko kaze da su vidjeli ovaj rat promijenili bi mislienje, ja se sa tim slazem, jer nas je ovaj rat udaljio, i izbrisao sistem u kojem smo gradili nacije. Ali mi pricamo o tome kako je bilo u Yu, izbrisi sve poslije 83 kada o ovome mislimo.
Zabluda kralju moj, to je tako bilo na papiru i u praksi ali ne u glavama ljudi. Svati jarane ne znam kako da ti objasnim, evo ti crnci i bijelci u Usa, sve je rega, zene se medjusobno, cugaju, druze se, rade, ali k'o sto ti reko @soko kad ga ufatis na samo, reci ce ti sta zapravo misle jedni o drugim, logicno da to nece javno, da je sve apsolutno korektno. Tako ti je bilo i u Yugi, farsa, fata morgana obicna. Zato se lahko i zapalilo. To ti ili ne zelis da svatis, ili zivis u nekom svom uvjerenju. I to ti je sasvim normalno, dok se ljudi razlikuju po necemu, imat ce neko misljenje, posebno ako ima historije (opcenito/generalno, ne po individualnim slucajevima).

Ljudi koji istinski veruju u bratstvo jedinstvo i to neku suplju Yugoslovenstva ne sprovode genocid i masakre nad tom drugom bracom i Yugoslovenima. Nego je to mnogo dublje od bilo kakve Yuge. Sve sto se desilo ukuzuje da sam 100% u pravu. Floskula obicna (Yuga)

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 29 dec 2023, 21:45

Pa ono sto je na papiru je najbitnije.
Ljudi se ne postuju izmedju sebe i ne vole iz milion tazloga. Pa pogledaj sta intimno najbliza familija prica o drugoj strani i izvedi zakljucak iz toga. Pogledaj bilo koji tekst na klixu i procitaj komentare, bosnjaka o Merlinu, hodzi ili sta znam. Ili Bn o Dodiku, ili neke Fb grupe i misljenja o Jokicu ili Vucicu.
Mrzi se iz sopstvene navike i frustracije, jer se ne zna
izaci na kraj sa kompleksnsoscu licnih osjecanja problema itd. Eto u Usa se mrze crnci i bijelci, ima osnove da je tamo bilo vise razloga za nezadovoljstvvo bego ovdje, istorijski posmatrano. Onaj aparthejd je ovdje nezapamcen i nepoznat, jer nema klasne razlike.
Amerikanci niposto nece moci uci u gradjanski rat, iako se mozda mrze 5 ili 100 puta vise. Zato jer imaju sistem sistem koji zna koliko je rat stetan po interese svih ucesnika

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 dec 2023, 21:57

huupmil je napisao/la:
29 dec 2023, 21:45
Ljudi se ne postuju izmedju sebe i ne vole iz milion tazloga. Pa pogledaj sta intimno najbliza familija prica o drugoj strani i izvedi zakljucak iz toga. Pogledaj bilo koji tekst na klixu i procitaj komentare, bosnjaka o Merlinu, hodzi ili sta znam. Ili Bn o Dodiku, ili neke Fb grupe i misljenja o Jokicu ili Vucicu.
izaci na kraj sa kompleksnsoscu licnih osjecanja problema itd. Eto u Usa se mrze crnci i bijelci, ima osnove da je tamo bilo vise razloga za nezadovoljstvvo bego ovdje, istorijski posmatrano. Onaj aparthejd je ovdje nezapamcen i nepoznat, jer nema klasne razlike.
Amerikanci niposto nece moci uci u gradjanski rat, iako se mozda mrze 5 ili 100 puta vise. Zato jer imaju sistem sistem koji zna koliko je rat stetan po interese svih ucesnika
Pa nije najbitnije jebga zavisi kako gledas, zato je to sve bolno, jer su mislili jedno a ovo sto se desilo je zapravo bilo pravo misljenje. Moras malo tako gledati, sad makar nea lazi i prevare.

Ne mrze se crnci i bijelci daleko od tog, da ne bi pogresno svatio, ali imaju misljenje k'o sto ti imas misljenje ne znsm o Romima, Kinezima....

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 29 dec 2023, 22:19

alemsa je napisao/la:
29 dec 2023, 21:57
huupmil je napisao/la:
29 dec 2023, 21:45
Pa nije najbitnije jebga zavisi kako gledas, zato je to sve bolno, jer su mislili jedno a ovo sto se desilo je zapravo bilo pravo misljenje. Moras malo tako gledati, sad makar nea lazi i prevare.

Ne mrze se crnci i bijelci daleko od tog, da ne bi pogresno svatio, ali imaju misljenje k'o sto ti imas misljenje ne znsm o Romima, Kinezima....
Slazem se. Mora se i ta strana sagledati.
👌👌

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 dec 2023, 22:24

huupmil je napisao/la:
29 dec 2023, 22:19

Slazem se. Mora se i ta strana sagledati.
👌👌
:thumbup:

Bjez ba jebte politika, zavrsio bi poso prije 2 sata :rol:

Uzdravlje

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 30 dec 2023, 09:49

Centre forward je napisao/la:
29 dec 2023, 19:29
@kraljtbvb, sve je jasno al' tako ispada da su mislili da će aneksirati cijelu Hrvatsku, pardon katoličku Hrvatsku. To ni najveći fanatici velike Srbije ne bi pomislili. Meni Srbi, odnosno njihove vodje nisu nikako jasne. Vidim da si involviran u situaciju od devedesetih pa 'vamo, i sjetićeš se da je svaki sljedeći politički sporazum, nebitno u vezi čega, bio sve pogubniji za Srbiju. I pored toga, oni su ters. Ne mogu da shvatim da svjesno budućim generacijama stavljaš sve veći teret na pleća, de facto autodestruktivno.
Cini se da oni uvijek idu na maximalan rezultat i da sve hoce za sebe (pogledaj sad Dodika, nece nista da se dogovara i da pravi kompromis, sve hoce da je po njegovom).

Tako da cesto ostanu i bez onog dijela koji su trebali dobiti...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Arnelv52
Kontakt:

Post Postao/la Arnelv52 » 30 dec 2023, 12:11

Evander je napisao/la:
29 dec 2023, 19:30

Direktno povezano sa tim sto su se muslimani najmanje skolovali. U sustini, Bosnjake je najvise Turska unazadila u 19. vijeku, kad su pobijali svu Bosnjacku pamet. Nadji podatak koliko je Bosnjaka bilo fakultetski obrazovano 1910. Shebat ces se. Jednostavno, Bosnjak nikad nije volio skolu i previse je znacaja pridonosio religiji. Tako je i danas.
Dijelom ima i do toga. Drugi bitan momenat u historiji Bošnjaka (što će reći Bosanca jer je to isto) je dolazak Austrougarske u Bosnu kad su iz Bosne pobjegli skoro svi koji su mogli da plate kartu. (Karikiram).

Druga tačka je ta da se u to doba mjerila pismenost u smislu ko zna čitati i pisati latiniciom. Puno povoljnija statistika bi bila da se pobrojalo ko sve zna pisati i čitati arebicu koja se do tada po Bosni učila čitati i pisati.

Tu je bilo dijelom i tihog bojkota austrougarskog školskog sistema, dijelom nesnalaženja jer su 1910. vrijeme turbulencije. Takodje nekad do početka 20. stoljeća je u A-U i dalje važila politika da u državnoj administraciji mogu raditi samo katolici (ne sjećam se koje godine je to tačno ukinuto, ali eho tog vremena je sigurno odzvanjao i 1910.) tako da su muslimani tog vremena imali i sužen prostor u napredovanju u okviru tog novog carstva.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa, bavariapivo, Jabroni, lol89 i 8 gostiju.