Ma bruda, ima i Indija ljudstvo pa mudo marjanovo. Radije bi svako zivio u Norveskoj
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
al u kurcu
ne vode se ratovi da dobijes ljude nego prirodne resurse
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
+1
U Bosni je daleko bolji standard zivota nego u Indiji, a njih milijarda+
USA je inače oličenje demokratije. Moralne vertikale koje su pobile više ljudi na svijetu nego kuga, ebola, sida, sifilis, covid i sve ostale bolesti skupa. Ljudi su ba izmislili nekakvo oružje za masovno uništenje i na kraju, nakon što su pobili na hiljade ljudi izjavili 'Izvinite, greška'. Jadan li je onaj kome je Amerika uzor u demokratiji i moralu.
Ceri mi se u facu a ja njega pitam!
Dobro se i kontrolisu obrzirom da za 12 sati mogu obrisati ostatak planeteJudd je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:13USA je inače oličenje demokratije. Moralne vertikale koje su pobile više ljudi na svijetu nego kuga, ebola, sida, sifilis, covid i sve ostale bolesti skupa. Ljudi su ba izmislili nekakvo oružje za masovno uništenje i na kraju, nakon što su pobili na hiljade ljudi izjavili 'Izvinite, greška'. Jadan li je onaj kome je Amerika uzor u demokratiji i moralu.

" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
Koga ce dovesti? Na Zapad svi idu rado a Bgm u Kinu tesko. Kineski jezik je veoma tezak, drustvo je vrlo netolerantno prema strancima a disbalans mladih i starih ce biti ogroman. Govorimo o milionima ljudi, situacija ce biti gora nego u Japanu.Centre forward je napisao/la: ↑05 jan 2024, 20:31Sve je to OK Gospodo al' Kina će uraditi sve što su i ostali Zapadni takmaci, a to je infuzija ljudskog kapitala.
Oni su 1994 godine još uvijek umirali od gladi, kada je i donešen zakon da to "stane" a danas su poslije 30 godina ubjedljivo druga ekonomija svijeta.
Ako ih šta uništi, to će bit' masovno prihvaćanje svega onog lošeg sa Zapada. Dobrog su dosta usvojili.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Merhametli nacija baš. Allah ih nagradioharden je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:14Dobro se i kontrolisu obrzirom da za 12 sati mogu obrisati ostatak planeteJudd je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:13USA je inače oličenje demokratije. Moralne vertikale koje su pobile više ljudi na svijetu nego kuga, ebola, sida, sifilis, covid i sve ostale bolesti skupa. Ljudi su ba izmislili nekakvo oružje za masovno uništenje i na kraju, nakon što su pobili na hiljade ljudi izjavili 'Izvinite, greška'. Jadan li je onaj kome je Amerika uzor u demokratiji i moralu.![]()

Ceri mi se u facu a ja njega pitam!
Poredeci sa ostalim imperijama kroz historiju, moze se reci i da jesuJudd je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:17Merhametli nacija baš. Allah ih nagradioharden je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:14Dobro se i kontrolisu obrzirom da za 12 sati mogu obrisati ostatak planeteJudd je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:13USA je inače oličenje demokratije. Moralne vertikale koje su pobile više ljudi na svijetu nego kuga, ebola, sida, sifilis, covid i sve ostale bolesti skupa. Ljudi su ba izmislili nekakvo oružje za masovno uništenje i na kraju, nakon što su pobili na hiljade ljudi izjavili 'Izvinite, greška'. Jadan li je onaj kome je Amerika uzor u demokratiji i moralu.![]()
![]()
- Centre forward
- Kontakt:
To je tačno. Zapad je mislio da će ovi vazda šljakat' za njih al' su se prevarili. Oni su jeftinim radom "kupili" znanje i sad marširaju naprijed.alemsa je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:01Ubjedljivo druga ekonomija svijeta zbog zapadne Evrope i Amerike, koji imaju tamo svoje firme i inzinjere zbog jeftinije radne snage. Vidijeli bi gdje bi stajali kad bi isti otisli. Japan je prava druga ekonomija svijeta.Centre forward je napisao/la: ↑05 jan 2024, 20:31Sve je to OK Gospodo al' Kina će uraditi sve što su i ostali Zapadni takmaci, a to je infuzija ljudskog kapitala.
Oni su 1994 godine još uvijek umirali od gladi, kada je i donešen zakon da to "stane" a danas su poslije 30 godina ubjedljivo druga ekonomija svijeta.
Ako ih šta uništi, to će bit' masovno prihvaćanje svega onog lošeg sa Zapada. Dobrog su dosta usvojili.
Amerika, uz Englesku, je bastion liberalizma pa je uvodeći carine u Trampov vakat pogazila svoj osnovni postulat, i to je OK, tako se štiti država.
Neke tehnologije nemaju, kao što je vojna, farmaceutska, industrija najsavremenije medicinske opreme itd., al' ne znače da neće stić', a neke su i prestigli.
Početkom 80-ih u AmeriKi je 50 posto od svih TV aparata bilo Sony, a danas ??
Ono što je možda još i bitnije je Kinin geopolitički status.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
Sumnjam u njihovo znanje i tom marsiranju. GDP im je 4-5x manji od Japanskog (zaboravio sam, provjeri). Plus sto komunisti to sminkaju...... I Indija ti se vodi kao 5-6 ekonomija svijeta (provjeri i to zaboravio sam), pa ti je plata 500km mjesecna i to ako. Pusti toCentre forward je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:19To je tačno. Zapad je mislio da će ovi vazda šljakat' za njih al' su se prevarili. Oni su jeftinim radom "kupili" znanje i sad marširaju naprijed.alemsa je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:01Ubjedljivo druga ekonomija svijeta zbog zapadne Evrope i Amerike, koji imaju tamo svoje firme i inzinjere zbog jeftinije radne snage. Vidijeli bi gdje bi stajali kad bi isti otisli. Japan je prava druga ekonomija svijeta.Centre forward je napisao/la: ↑05 jan 2024, 20:31Sve je to OK Gospodo al' Kina će uraditi sve što su i ostali Zapadni takmaci, a to je infuzija ljudskog kapitala.
Amerika, uz Englesku, je bastion liberalizma pa je uvodeći carine u Trampov vakat pogazila svoj osnovni postulat, i to je OK, tako se štiti država.
Neke tehnologije nemaju, kao što je vojna, farmaceutska, industrija najsavremenije medicinske opreme itd., al' ne znače da neće stić', a neke su i prestigli.
Početkom 80-ih u AmeriKi je 50 posto od svih TV aparata bilo Sony, a danas ??
Ono što je možda još i bitnije je Kinin geopolitički status.
- Centre forward
- Kontakt:
@Stivi, imaju cijelu JI Aziju da "crpe". Mnogo je to insana.
Nisam ja nikakav fan Kine da se razumijemo, ko dobar dio javnosti u Srbiji koji mašta da Amerika legne, Kinezi počnu vozat' nosače aviona i onda im daju Srbiju od Beča do Soluna.
Meni je fascinanto kako su se oni kao društvo organizovali za samo 30 godina. Fenomen.
Nisam ja nikakav fan Kine da se razumijemo, ko dobar dio javnosti u Srbiji koji mašta da Amerika legne, Kinezi počnu vozat' nosače aviona i onda im daju Srbiju od Beča do Soluna.
Meni je fascinanto kako su se oni kao društvo organizovali za samo 30 godina. Fenomen.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
- Centre forward
- Kontakt:
aleme, kontam ja tebe al' oni su po nekakvim ekonomskim hijerarhijama Zapada još u povojima, a džin su u svijetu, da se ne lažemo.
Meni je fascinantno kako su oni preskočili mnoge etape opće prihvaćenog razvoja i da su "svoju" industrijsku revoluciju tako brzo "svarili"
Kina je kapitalistička zemlja sa Komunističkom partijom na čelu, tako su oni izglasali prije par godina.
Ali pokvariće ih konzumerizam, koliko god da si robot, kad se vrata svijeta otvore, taj sistem te jednsotavno usisa i to je to.
Meni je fascinantno kako su oni preskočili mnoge etape opće prihvaćenog razvoja i da su "svoju" industrijsku revoluciju tako brzo "svarili"
Kina je kapitalistička zemlja sa Komunističkom partijom na čelu, tako su oni izglasali prije par godina.
Ali pokvariće ih konzumerizam, koliko god da si robot, kad se vrata svijeta otvore, taj sistem te jednsotavno usisa i to je to.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Ma doso Svabo i Amer da ne placa 10 eura satnicu po svojim drzavama, placo Kineza 30 feninga po satu, poslo svog inzinjera, ovaj samo sklapa. Bujvalno se isto desilo u Argentini, kad su Englezi bili tamo sa svojim inzinjerima, bili su top 10 ekonomija svijeta, otiso Englez on 80 godina zna samo meso prodati.Centre forward je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:25@Stivi, imaju cijelu JI Aziju da "crpe". Mnogo je to insana.
Biti najrazvijenija zemlja u današnje vrijeme znači biti vojna sila broj jedan (glede kontrole globalnih tokova), a to se nadovezuje na visoke tehnologije te ulaganje u razvoj i istraživanje. Tačnije ulaganje u istrazivačke institute, univerzitetske i državne laboratorije itd. Drugim riječima prioritet je imati renomirane institucije koje su registrovane kao naučno-istraživačke.
Onda naravno ide i olakšan pristup energentima, vlastita proizvodnja i dominacija u izvozu istih i sl.
Ono što su Ameri, pa Japan te J. Koreja i neke zemlje EU, gledajući dostupnu radnu snagu te doprinos na polju tehnologije, Kinezi mogu maštati. Njih izvlači dobro iskorištena brojnost stanovništva itd.
Onda naravno ide i olakšan pristup energentima, vlastita proizvodnja i dominacija u izvozu istih i sl.
Ono što su Ameri, pa Japan te J. Koreja i neke zemlje EU, gledajući dostupnu radnu snagu te doprinos na polju tehnologije, Kinezi mogu maštati. Njih izvlači dobro iskorištena brojnost stanovništva itd.
In the midst of chaos, there is also opportunity.
- Centre forward
- Kontakt:
Pa da, ali za razliku od Argentine, tamo je nikao "Huawei", ako me razumiješ šta želim da kažem.alemsa je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:30Ma doso Svabo i Amer da ne placa 10 eura satnicu po svojim drzavama, placo Kineza 30 feninga po satu, poslo svog inzinjera, ovaj samo sklapa. Bujvalno se isto desilo u Argentini, kad su Englezi bili tamo sa svojim inzinjerima, bili su top 10 ekonomija svijeta, otiso Englez on 80 godina zna samo meso prodati.Centre forward je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:25@Stivi, imaju cijelu JI Aziju da "crpe". Mnogo je to insana.
Opasno su se nameračili i na Afriku, a realno nisu ni imali gdje drugo. OK, moožda Rusiju, koja sad služi kao benzinska pumpa Kine.
Ako kijamet ne počne u JZ Pacifiku, u Africi će.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Huawei im je medju i jedinim iznimkama (da je kvalitetan produkt), 90% sto sam napravi je krs obicni i dalje. Kupis dijetetu onaj autic sto se vozi, kineske marke za 7 dana se raspradne, svi sarafi poisbadaju, kakav Kinez...Centre forward je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:34Pa da, ali za razliku od Argentine, tamo je nikao "Huawei", ako me razumiješ šta želim da kažem.alemsa je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:30Ma doso Svabo i Amer da ne placa 10 eura satnicu po svojim drzavama, placo Kineza 30 feninga po satu, poslo svog inzinjera, ovaj samo sklapa. Bujvalno se isto desilo u Argentini, kad su Englezi bili tamo sa svojim inzinjerima, bili su top 10 ekonomija svijeta, otiso Englez on 80 godina zna samo meso prodati.Centre forward je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:25@Stivi, imaju cijelu JI Aziju da "crpe". Mnogo je to insana.
Opasno su se nameračili i na Afriku, a realno nisu ni imali gdje drugo. OK, moožda Rusiju, koja sad služi kao benzinska pumpa Kine.
Kina samo treba da cuti i da radi sta radi.Centre forward je napisao/la: ↑05 jan 2024, 20:31Sve je to OK Gospodo al' Kina će uraditi sve što su i ostali Zapadni takmaci, a to je infuzija ljudskog kapitala.
Ja radim u aero industriji.
Trenutno imamo dosta projekta sa ovim glavnim prozivodjacima avio motora GE, PW i RR. Sve se salje u Kinu, Kina ima lovu a ove korporacije ce sve prodati samo da imaju vece stocks.
Imaju ljudi jako dobre inzinjere, dosta ih ima PhD. Prije su vecinom teoriju ganjali al sad posto im zapad prodaje sve, imaju i praksu.
I po americkim i evropskim firmama ima dosta ovi research inzinjera kineza. Dolaze u Ameriku i Europu da studiraju MS, PhD.
Amerika, vidjecemo sta ce biti. Skolovanje skupo, ljudi vecinom nemaju volje za ucenje. Sad je bitka u novim stvarima, te vojnim te informacije a zato trebas imati ljude koji su zeljni i gladni.
Zadnja izmjena: soko, dana/u 05 jan 2024, 22:47, ukupno mijenjano 1 put.
- AshburtonG
- Kontakt:
Wake up bro, nije 1992. godinaalemsa je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:40Huawei im je medju i jedinim iznimkama (da je kvalitetan produkt), 90% sto sam napravi je krs obicni i dalje. Kupis dijetetu onaj autic sto se vozi, kineske marke za 7 dana se raspradne, svi sarafi poisbadaju, kakav Kinez...Centre forward je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:34Pa da, ali za razliku od Argentine, tamo je nikao "Huawei", ako me razumiješ šta želim da kažem.alemsa je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:30
Ma doso Svabo i Amer da ne placa 10 eura satnicu po svojim drzavama, placo Kineza 30 feninga po satu, poslo svog inzinjera, ovaj samo sklapa. Bujvalno se isto desilo u Argentini, kad su Englezi bili tamo sa svojim inzinjerima, bili su top 10 ekonomija svijeta, otiso Englez on 80 godina zna samo meso prodati.
- VensanKasel
- Kontakt:
Ne bih se složio . Eto pogledaj kakve satove prave za 100-150 eura Pagani , automatski mehanizam i safirno staklo dobiješ .alemsa je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:40Huawei im je medju i jedinim iznimkama (da je kvalitetan produkt), 90% sto sam napravi je krs obicni i dalje. Kupis dijetetu onaj autic sto se vozi, kineske marke za 7 dana se raspradne, svi sarafi poisbadaju, kakav Kinez...Centre forward je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:34Pa da, ali za razliku od Argentine, tamo je nikao "Huawei", ako me razumiješ šta želim da kažem.alemsa je napisao/la: ↑05 jan 2024, 21:30
Ma doso Svabo i Amer da ne placa 10 eura satnicu po svojim drzavama, placo Kineza 30 feninga po satu, poslo svog inzinjera, ovaj samo sklapa. Bujvalno se isto desilo u Argentini, kad su Englezi bili tamo sa svojim inzinjerima, bili su top 10 ekonomija svijeta, otiso Englez on 80 godina zna samo meso prodati.
Ima već preko godinu dana naručujem preko Ali-Expressa , od multimedija do gluposti stvarno ne mogu da vjerujem kako je dobar kvalitet .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
To mozda na vasem marketu, ja sam uzeo neki scooter na baterije u walmartu prije par godina, i sarafi poispadali, sreca pa sam mogao vratiti. Inace i ne uzimam nista njihovo
@van
Sat samo Japan
@van
Sat samo Japan
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 05 jan 2024, 23:10, ukupno mijenjano 1 put.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 12 gostiju.