tuzlak1987 je napisao/la: ↑07 jan 2024, 10:27
Cudno je to sve, ja sam prosao sigurno 30 gradova u RS i upoznao nekih 1000 ljudi i nisam imao nikada nikakve neugodnosti. Isto tako nisam imao ni u Srbiji. Srbi imaju kulturu docekivanja gosta. A ovako pomazem ja njih, pomognu oni meni, slavili, pili, jeli, druzili se nikada nista neugodno.
Ali opet mislim da svi glumimo jer da ne glumimo ne bi jedni drugima cinili grozote u proslosti. Mislim da se svi pravimo uzivo da smo bolji nego sto jesmo, a da tamo u cetiri zida pricamo sto nas je sramota pricati ovako.
Zato sto je to stvar kulture. Imas kulturne ljude i nekulturne, i trecu grupu, one zatucane. Kulturan covjek ce ti uvijek kulturno odgovoriti, nekulturan - nekulturno.. a sa zatucanim ces imati problema. Praviti neku famu i generalizovati bilo sta na osnovu jednog cice koji je zvao taksi je meni presmijesno, jer se takve stvari podrazumjevaju. Samo izgleda da ovaj Svicarac i dalje zivi u nekom filmu gdje ocekuje da ga u Srpskim sredinama muce i ubijaju kad pita za autobusku stanicu, pa nije ni cudo sto ga pjesma "Bozic je" vrijedja.
Skoro sam cuo za situaciju gdje je u jednom kaficu u blizini jedan pijani Srbin poceo napadati neku dvojicu Hrvata zato sto imaju hrvatska obiljezja. A momci bukvalno nisu ni na kakav nacin provocirali. Gazda kafica kad je to cuo od konobara, odma dosao i j*bao mater i istjerao ovog i zabranio mu da dolazi. Dakle nesumnjivo ima zatucanih govana, kao sto je ovaj ili oni u Vlasenici, ali daleko od toga da je su uvijek svi isti. Mada, razumijem da je to tesko shvatiti bilo kome ko dolazi od zatucanih roditelja ili iz sredine u kojoj su samo pripadnici jednog naroda, gdje nemas kontakta sa druga dva. Mislim da je moja sreca sto sam iz multinacionalne sredine od rodjenja, pa sam tako jos u osnovnoj shvatio da nemam potrebe dijeliti ljude po imenu i vjeri, jer su mi kroz zivot daleko bolji bili neki Bosnjaci i Hrvati nego Srbi.