Power10 je napisao/la: ↑07 jan 2024, 15:16
Ima nešto što želim reći, a znam da se vjerovatno niko sa mnom neće složiti. Pitanje za sve: zašto bi pare svih nas trošili prosječni sutaci lopte, koji usput i naplaćuju ulaznice od tih istih gradana, i imaju besplatno korištenje javnog stadiona? Ljudi dragi, šta je vama? Ovo je kapitalizam i ta socijalna davanja i tavorenje ne vode nigdje. Jasno je da politika drži svoje ljude u sportu, na ime davanja javnih para, ali eto gdje smo stigli. Osim rukometa, u gradu nema sporta, a imamo 10 kosarkaskih , 15 tak fudbalskih, 30 karate klubova itd. I niko ni blizu državnog vrha, a kamoli nekog iskoraka. OK, neka grad izdvoji 500 000 KM za fudbal, ali ako nema ljudi koji će donijeti još duplo, ne treba ni da postoji klub, bez obzira kolika je istorija. Pa veći klubovi u Evropi i svijetu više ne postoje, jer nisu održivi. Sjeca li se neko Catania-e, Levskog, Palerma i ostalih fudbalskih klubova? Ili kosarkaskih Lukoil Academic, Fortitudo, Ulker se fuzionisao sa Fenerom, rukometni klub Vardar je prije 4 godine bio prvak Evrope(!!!). Gdje su sada ti klubovi, a svi imaju i titula i istoriju bogatiju od Slobode.
I ne, nisam ni došlo, niti sam mlad. Išao sam po Beogradu, Zadru, Sarajevu prije rata, bio na prvom zajedničkom doigravanju za prvaka, išao kao gledalac, u Široki, Zenicu, Laktase, Banjaluku ... pratio KK Slobodu u prvoj B ligi bivše Jugoslavije, kada vjerovatno većina nije bila ni rođena. Mi se moramo odreći tog sentimentalnog balasta i početi da živimo za sutra. Vjerujte, biće nam lakše svima. Ako je pošteno da država plaća dugove, a niko ne polaže računa, onda OK. Tolike firme su propale, sa hiljadama radnika i nista. Da je uloženo pola u te firme, kao što je u zadnjih samo 5 godina u FK Sloboda, sigurno bi barem jedna danas bila gigant. Spucali su 10 miliona najmanje u zadnjih 10 godina, a ni euro takmičenja, ni kakvog rezultata