Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Ti si sampion u ubacivanju tudjih rijeci u usta sagovornika.RacioEmocionalan je napisao/la: ↑09 jan 2024, 15:53Ne bi se slozila 3 toma od preko 1200 stranica knjige Arhipelag Gulag od Aleksandra Solzenjicina s tobom da se nacisticki i sovjetski zlocini razlikuju. Ti isti Sovjeti su gledali Poljake kako im nacisti guse ustanak za vrijeme II svijetskog rata iz okruzenja Varsave, samo zato sto ustanicki pokret nije imao komunisticku pozadinu a mogli su da im pomognu. Sovjeti nisu uopste daleko od njemackih nacista kada se malo prelistaju historijske knjige.
Da li zelis da kazes da nije jednako tezak zlocin onoga koji je napadao i onoga koji se branio u odnosu na ideologiju koju su zastupali?
Gdje sam rekao ovo boldovano? Da, i komunizam i nacizam su totalitarne idelogolije, zbog ove prve je stradalo 3 puta vise ljudi ako cemo o brojkama.
Kad kazem svi, mislim i na Amerikance i Francuze i Italijane i Poljake i sve vojske koje su ratovale u Drugom svjetskom ratu. Svako je negdje pocinio neki zlocin na civilima, neko vise neko manje.
Neko je pobio par hiljada civila iz npr. odmazde, a neko je pobio milion ili desetine miliona ljudi zbog ideologije.
Ne moze da bude isto.
Zato se pitam kako cetnike koji su pobili par hiljada civila u Istocnoj Bosni i Sandzaku i jos nekim mjestima izjednacavate sa ustasama koji su pobili preko milion ljudi u NDH. Mozda zato sto ti je vecina sunarodnika koja je nosila pusku bila kod ovih drugih pa je onda lakse da se sve izravna?
Sunce ti je.bem 

Without a moral compass, the human mind will justify anything.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
udaras im na drzavni budzetsamoposmatram je napisao/la: ↑09 jan 2024, 18:57Onih 15 maraka godisnje sto sam znao potrositi kod vas, necete vise vidjeti.

" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
- legenda reala
- Kontakt:
Ja jedino zalim za Boscom

Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.
Ovo gore je činjenica za Bogu plakat , da su Bogdom svi otišli i mlado i staro u Handžar divizije , narodne milicije i slično.Spasili bi hiljade i hiljade života , nešto kao legendarni Avdaga Hasić iz Kladnja , ili organizovane Bošnjačke jedinice u Sandžaku , i jedni i drugi su branili tada muslimane od združenog partizansko - četničkog agresora. I jedni i drugi su kažnjavani poslije IIsv rata zbog toga.
Tamo gdje nije bilo ovog nivoa organizacije imaš jedno 20 hiljada mrtvih ( Foča, Goražde, Nevesinje ...)
Slava herojima
Tamo gdje nije bilo ovog nivoa organizacije imaš jedno 20 hiljada mrtvih ( Foča, Goražde, Nevesinje ...)
Kladanj je branila lokalna muslimanska milicija pod vodstvom Avdage Hasića. Držali su Kladanj sigurnim, podalje i od četnika i od partizana. Sarađivali su s ustaškim vlastima. Susjedni Šekovići, od kojih je prijetila opasnost, bili su četnički do pred sami kraj rata. Tada su promijenili stranu i “prebjegli” u partizane. Po oslobođenju, Kladanj je kao “ustaško” mjesto bio sankcioniran. Svi su ga poslijeratni infrastrukturni projekti zaobilazili. Ta vrsta blokade trajala je do sredine sedamdesetih.

Slava herojima

“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png
Jbt, fakat ne znam šta je poenta ovog njegovog pisanja, četnici su željeli etnički čistu Srbiju u granicama koje još uvijek sanjaju tako da se na VRS sasvim sigurno može gledati kao na neku obnovljenu četničku kvazi vojsku koja je devedesetih pokušala uraditi ono što četnici nisu mogli godinama ranije.
Ista ideologija i ciljevi, zločini dosta slični jer ko je upućen zna da su četnici klali, silovali, pljačkali i ubijali sve što hoda na dvije noge tamo gdje su mogli. Kad su skontali da će biti poraženi i da je ipak nova Jugoslavija nešto realnije od neke velike Srbije poceli su mahom prelaziti u Partizane.
Ista ideologija i ciljevi, zločini dosta slični jer ko je upućen zna da su četnici klali, silovali, pljačkali i ubijali sve što hoda na dvije noge tamo gdje su mogli. Kad su skontali da će biti poraženi i da je ipak nova Jugoslavija nešto realnije od neke velike Srbije poceli su mahom prelaziti u Partizane.
jedini forumas za kojim ne treba nikako zaliti je besic
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
Krenuo sam napisat da ih SDAJugend pokušava rehabilitirat al' eo ne moram, Beško je već to odradio
Meni je tragikomično. Smiješno mi je da ne znaju šta da odgovore na prva dva pitanja, em im nije rečeno, em sami ne znaju, jer ih se pola ponosi što su počistili istočnu Bosnu od svega nesrpskog, druga polovina negira da se išta desilo
A po entuzijazmu posljednjeg odgovora tačno vidiš da se skupila šaka jada da uzme cener za dolazak.
- BosniaBoston
- Kontakt:
Ruku na srce, malo su se utišali na ovo zadnje pitanje o vojscisamoposmatram je napisao/la: ↑09 jan 2024, 18:57Fakat sam tolerantan, ali ovo ni za gnjojiva nije.
Onih 15 maraka godisnje sto sam znao potrositi kod vas, necete vise vidjeti.

#Punoljetstvo
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
Steta sto ti preci nisu skoncali na BleiburguRollMan je napisao/la: ↑09 jan 2024, 19:01Ovo gore je činjenica za Bogu plakat , da su Bogdom svi otišli i mlado i staro u Handžar divizije , narodne milicije i slično.Spasili bi hiljade i hiljade života , nešto kao legendarni Avdaga Hasić iz Kladnja , ili organizovane Bošnjačke jedinice u Sandžaku , i jedni i drugi su branili tada muslimane od združenog partizansko - četničkog agresora. I jedni i drugi su kažnjavani poslije IIsv rata zbog toga.
Tamo gdje nije bilo ovog nivoa organizacije imaš jedno 20 hiljada mrtvih ( Foča, Goražde, Nevesinje ...)Kladanj je branila lokalna muslimanska milicija pod vodstvom Avdage Hasića. Držali su Kladanj sigurnim, podalje i od četnika i od partizana. Sarađivali su s ustaškim vlastima. Susjedni Šekovići, od kojih je prijetila opasnost, bili su četnički do pred sami kraj rata. Tada su promijenili stranu i “prebjegli” u partizane. Po oslobođenju, Kladanj je kao “ustaško” mjesto bio sankcioniran. Svi su ga poslijeratni infrastrukturni projekti zaobilazili. Ta vrsta blokade trajala je do sredine sedamdesetih.
Slava herojima![]()
Realno stanje Srba ogleda se u sljedećem.
Veličaju Gavrila Principa i slave što je ubio prestolonasljednika, da bi sve 80ak godina kasnije počeli odlaziti u zemlju prestolonasljednika.
I onda se neki čude nečega od njih, ima ih i normalnih ali to je veoma mali broj nažalost.
Krive Bošnjake za zločine što su ustaše počinile u ww2 iako nismo bili dio toga, ali se odmah hvataju Handžar divizije a ne znaju (ili se barem prave) što je ta divizija osnovana. Još kad im kažeš da su upravo pripadnici te divizije napravili prvi slobodni teritorij u zapadnoj Europi (isitna trajao je svega par dana).
Veličaju Gavrila Principa i slave što je ubio prestolonasljednika, da bi sve 80ak godina kasnije počeli odlaziti u zemlju prestolonasljednika.
I onda se neki čude nečega od njih, ima ih i normalnih ali to je veoma mali broj nažalost.
Krive Bošnjake za zločine što su ustaše počinile u ww2 iako nismo bili dio toga, ali se odmah hvataju Handžar divizije a ne znaju (ili se barem prave) što je ta divizija osnovana. Još kad im kažeš da su upravo pripadnici te divizije napravili prvi slobodni teritorij u zapadnoj Europi (isitna trajao je svega par dana).
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene
L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!
L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!
Epidaurus je napisao/la: ↑09 jan 2024, 19:14Steta sto ti preci nisu skoncali na BleiburguRollMan je napisao/la: ↑09 jan 2024, 19:01Ovo gore je činjenica za Bogu plakat , da su Bogdom svi otišli i mlado i staro u Handžar divizije , narodne milicije i slično.Spasili bi hiljade i hiljade života , nešto kao legendarni Avdaga Hasić iz Kladnja , ili organizovane Bošnjačke jedinice u Sandžaku , i jedni i drugi su branili tada muslimane od združenog partizansko - četničkog agresora. I jedni i drugi su kažnjavani poslije IIsv rata zbog toga.
Tamo gdje nije bilo ovog nivoa organizacije imaš jedno 20 hiljada mrtvih ( Foča, Goražde, Nevesinje ...)Kladanj je branila lokalna muslimanska milicija pod vodstvom Avdage Hasića. Držali su Kladanj sigurnim, podalje i od četnika i od partizana. Sarađivali su s ustaškim vlastima. Susjedni Šekovići, od kojih je prijetila opasnost, bili su četnički do pred sami kraj rata. Tada su promijenili stranu i “prebjegli” u partizane. Po oslobođenju, Kladanj je kao “ustaško” mjesto bio sankcioniran. Svi su ga poslijeratni infrastrukturni projekti zaobilazili. Ta vrsta blokade trajala je do sredine sedamdesetih.
Slava herojima![]()
Bas sam danas nesto razmisljao o ovoj tematici i definitivno osudjujem bilo kakav oblik fasizma i podrzavanja istog. Jedino sto mozda ne razumijem ili se pitam je da li su imali alternativu i sta uopste uraditi kad se nadjes u tom vremenu i okruzenju u kojem su oni bili. Jesu li mogli postupiti drugacije a da osiguraju sopstveni opstanak?
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Pokenjam im se u fesić.RollMan je napisao/la: ↑09 jan 2024, 19:01Ovo gore je činjenica za Bogu plakat , da su Bogdom svi otišli i mlado i staro u Handžar divizije , narodne milicije i slično.Spasili bi hiljade i hiljade života , nešto kao legendarni Avdaga Hasić iz Kladnja , ili organizovane Bošnjačke jedinice u Sandžaku , i jedni i drugi su branili tada muslimane od združenog partizansko - četničkog agresora. I jedni i drugi su kažnjavani poslije IIsv rata zbog toga.
Tamo gdje nije bilo ovog nivoa organizacije imaš jedno 20 hiljada mrtvih ( Foča, Goražde, Nevesinje ...)Kladanj je branila lokalna muslimanska milicija pod vodstvom Avdage Hasića. Držali su Kladanj sigurnim, podalje i od četnika i od partizana. Sarađivali su s ustaškim vlastima. Susjedni Šekovići, od kojih je prijetila opasnost, bili su četnički do pred sami kraj rata. Tada su promijenili stranu i “prebjegli” u partizane. Po oslobođenju, Kladanj je kao “ustaško” mjesto bio sankcioniran. Svi su ga poslijeratni infrastrukturni projekti zaobilazili. Ta vrsta blokade trajala je do sredine sedamdesetih.Slava herojima![]()
I found freedom. Losing all hope was freedom.
Mislim da neće ništa jeftinije biti. Mogu samo biti iste cijene ili čak još rasti. Meni se posrećilo 2020. kad sam kupovao, od bivšeg igrača Olimpijakosa otac imao ovdje stan i prodao mi ispod cijene. Prodao ga prošle godine, nekad u junu, za duplo veću cijenu od kupovne.
Jedva sam našao nešto da mi odgovara po ovim novim cijenama.

Masovne zlocine je u Podrinju cinila Crna legija u saradnji sa Handzar divizijom.H8Z7 je napisao/la: ↑09 jan 2024, 19:17Realno stanje Srba ogleda se u sljedećem.
Ljudi to rijetko minimalizuju.
Drugo je pitanje da li su neki morali ciniti takva zvjerstva.
Imal ti sestra kakvu kolegicu? Jel ti ono dolazis u posjetu preko bare. Nek te upozna sa kakvom nurse, ako nemas cure, pa ostani maloMarsal je napisao/la: ↑09 jan 2024, 16:58Smiješno ono kako su naši ljudi uvijek pričali da tamo vani čitav život radiš da imaš kuću a evo moja sestra otplatila vilu u Americi za 7 godina, a ja nemam **** šanse ovdje da kupim 40 kvadrata bez da se uvalim čitav život u kredit.deantinho je napisao/la: ↑09 jan 2024, 16:55Nevjerujem.
Ja sam bio ubijeđen da će nakon korone padati cijena. Cijena je rasla. Živim u RS, vjerujem da je i u Federaciji identična priča. I kao što vidim, ove što su se tek počele graditi i dalje cijena raste. Po sistemu svakog tromjesečja bar za 100 maraka skuplji kvadrat.
Nekako mi se čini da su građevinske firme u talu sa političarima i da bukvalno imaju neki tajni dogovor da se ne gradi tako masovno dok se ne proda, onda u takvim okolnostima se i cijena drži.![]()
Već sam se pomirio s tim da nikad neću imati svoju nekretninu.
I koji je plan danas sutra za stvaranje porodice? Plaćat stan od 35 kvadrata 350 maraka plus režije ili da ipak ko klasični Bošnjo sačekam da roditelje ispratim u mezar nedo Bog.