Sta tebi predstavlja NDH? Smrt i patnju Srpskog naroda jel tako? E to za nas predstavlja RS. Iritira vas sto Hrvati slave Oluju, jos je cista vojna operacija, zamisli da slave NDH. Mozda je i NDH bila volja Hrvatskog naroda ali sta su ucinili u/tokom stvaranja iste, mora imati prvobitno negativnu konotaciju a ovo (tipa volja) sekundarno. Samo sto to kod vas nije slucaj. Hajde nadam se da si razumiodscile je napisao/la: ↑10 jan 2024, 15:38Od kako su krenule ovakve proslave ja sam pisao na forumu da je Dan RS-a najvise dobio na znacaju zbog ljudi iz Federacije. Znaci tvrdim da je bio nebitan za 80% Srba dok se nije doslo do toga da neko hoce da ga ukine, zabranjuje, itd.. E onda na scenu stupa inat.ArtemisFowl je napisao/la: ↑10 jan 2024, 15:29Za obilježavanje 9. januara su krivi mediji iz FBiH. Pa taj datum uopće nije bio bitan do prije par godina.
Ono, razumijem da je za dobar dio ovdje ljudi Republika Srpska neko zlo koju bi unistili, pa samim tim ne prihvataju nista vezano za nju, ali generalno ne razumijem sto je sporan datum koji je direktno povezan sa nastajanjem RS? Zato sto pada na Sv. Stefana? Pa otvorite crkveni kalendaric, svaki dan ima neki svetac, manji ili veci.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 10 jan 2024, 16:15, ukupno mijenjano 1 put.
Samo sloga pojedince spašava.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
Pa ne obiljezava se kao krsna slava, ili zbog krsne slave, nego zbog datuma na koji se potrefila sjednica kada je proglasena RS (ili kako se vec tada zvala). Ispravi me ako grijesim? Ne mogu lagati, ne pratim taj dan sa bilo kakvim posebnim uzbudjenjem, a kamoli da gledam Dodika na rtrs-u cijeli dan. Cisto me zanima, ako si upucen, da li se radi bilo sta vezano za obiljezavanje tog sveca? Krsni kolac, kadjenje ili sta vec treba ici, pa da smatras da je to vezano za njega?Epidaurus je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:08Jer Republika Srpska nije ekskluzivno entitet srpskog naroda kao ni Federacija BiH bosnjackog ili hrvatskog. Uostalom to je i presuda Ustavnog Suda BiH. Dan RSa kao takav nije sporan al to ne moze biti krsna slava i pogotovo nije normalno da se ovako obiljezava.dscile je napisao/la: ↑10 jan 2024, 15:38Od kako su krenule ovakve proslave ja sam pisao na forumu da je Dan RS-a najvise dobio na znacaju zbog ljudi iz Federacije. Znaci tvrdim da je bio nebitan za 80% Srba dok se nije doslo do toga da neko hoce da ga ukine, zabranjuje, itd.. E onda na scenu stupa inat.ArtemisFowl je napisao/la: ↑10 jan 2024, 15:29Za obilježavanje 9. januara su krivi mediji iz FBiH. Pa taj datum uopće nije bio bitan do prije par godina.
Ono, razumijem da je za dobar dio ovdje ljudi Republika Srpska neko zlo koju bi unistili, pa samim tim ne prihvataju nista vezano za nju, ali generalno ne razumijem sto je sporan datum koji je direktno povezan sa nastajanjem RS? Zato sto pada na Sv. Stefana? Pa otvorite crkveni kalendaric, svaki dan ima neki svetac, manji ili veci.
Ali, svakako da se slazem da RS ne smije biti entitet samo srpskog naroda, kao ni Federacija bosnjackog ili hrvatskog, iako sve ide ka tome jos od tog rata.
Pa aleme brate citaj cijeli post, vidis da sam napisao da sam svjestan da vecina vidi RS kao neko zlo i zato ne prihvataju nsita vezano za nju. Pitao sam iskljucivo zbog datuma, jer sam citao u medijima ovih dana kako je problem datum, tj ne bi bio problem da se slavi nekog drugog dana. To je to bukvalno. Mozda grijesim, ali cini mi se cak da sam vidio i izjavu ambasadora SAD kako je problem datum kao datum, a ne slavljenje dana RS. Iz tog razloga je uslijedilo pitanje.alemsa je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:13Sta tebi predstavlja NDH? Smrt i patnju Srpskog naroda jel tako? E to za nas predstavlja RS. Iritira vas sto Hrvati slave Oluju, jos je cista vojna operacija, zamisli da slave NDH. Mozda je i NDH bila volja Hrvatskog naroda ali sta su ucinili u/tokom stvaranja iste, mora imati prvobitno negativna konotacija a ovo (tipa volja) sekundarno. Samo sto to kod vas nije slucaj. Hajde nadam se da si razumio
To sto si ti napisao nema veze sa presudom Ustavnog suda. Ali fakticki je tacno.alemsa je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:13Sta tebi predstavlja NDH? Smrt i patnju Srpskog naroda jel tako? E to za nas predstavlja RS. Iritira vas sto Hrvati slave Oluju, jos je cista vojna operacija, zamisli da slave NDH. Mozda je i NDH bila volja Hrvatskog naroda ali sta su ucinili u/tokom stvaranja iste, mora imati prvobitno negativnu konotaciju a ovo (tipa volja) sekundarno. Samo sto to kod vas nije slucaj. Hajde nadam se da si razumiodscile je napisao/la: ↑10 jan 2024, 15:38Od kako su krenule ovakve proslave ja sam pisao na forumu da je Dan RS-a najvise dobio na znacaju zbog ljudi iz Federacije. Znaci tvrdim da je bio nebitan za 80% Srba dok se nije doslo do toga da neko hoce da ga ukine, zabranjuje, itd.. E onda na scenu stupa inat.ArtemisFowl je napisao/la: ↑10 jan 2024, 15:29Za obilježavanje 9. januara su krivi mediji iz FBiH. Pa taj datum uopće nije bio bitan do prije par godina.
Uglavnom licemjerni Bosnjaci se kriju iza neustavnosti, iako praznik nije neustavan zbog onog zbog cega oni misle da jest. I zato je SDA zabila autogol i svom narodu i drzavi.
Datum je skroz nebitan, 9, 15, 28, maj juni august. Nego sta ista predstavlja nama, i to u vecini bez srama i stida niti osude (u velikoj vecini, cast izuzetcima).dscile je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:15
Pa aleme brate citaj cijeli post, vidis da sam napisao da sam svjestan da vecina vidi RS kao neko zlo i zato ne prihvataju nsita vezano za nju. Pitao sam iskljucivo zbog datuma, jer sam citao u medijima ovih dana kako je problem datum, tj ne bi bio problem da se slavi nekog drugog dana. To je to bukvalno.
Sto se obiljezavanja tice mislio sam na svo ludilo sa postrojavanjima i festivalom srbovanja na maksimumu. To je apsolutno nenormalno i ne sluzi nicemu do zastrasivanju i provociranju svega nesrpskog u RS.dscile je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:15Pa ne obiljezava se kao krsna slava, ili zbog krsne slave, nego zbog datuma na koji se potrefila sjednica kada je proglasena RS (ili kako se vec tada zvala). Ispravi me ako grijesim? Ne mogu lagati, ne pratim taj dan sa bilo kakvim posebnim uzbudjenjem, a kamoli da gledam Dodika na rtrs-u cijeli dan. Cisto me zanima, ako si upucen, da li se radi bilo sta vezano za obiljezavanje tog sveca? Krsni kolac, kadjenje ili sta vec treba ici, pa da smatras da je to vezano za njega?Epidaurus je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:08Jer Republika Srpska nije ekskluzivno entitet srpskog naroda kao ni Federacija BiH bosnjackog ili hrvatskog. Uostalom to je i presuda Ustavnog Suda BiH. Dan RSa kao takav nije sporan al to ne moze biti krsna slava i pogotovo nije normalno da se ovako obiljezava.dscile je napisao/la: ↑10 jan 2024, 15:38
Od kako su krenule ovakve proslave ja sam pisao na forumu da je Dan RS-a najvise dobio na znacaju zbog ljudi iz Federacije. Znaci tvrdim da je bio nebitan za 80% Srba dok se nije doslo do toga da neko hoce da ga ukine, zabranjuje, itd.. E onda na scenu stupa inat.
Ali, svakako da se slazem da RS ne smije biti entitet samo srpskog naroda, kao ni Federacija bosnjackog ili hrvatskog, iako sve ide ka tome jos od tog rata.
Pa aleme brate citaj cijeli post, vidis da sam napisao da sam svjestan da vecina vidi RS kao neko zlo i zato ne prihvataju nsita vezano za nju. Pitao sam iskljucivo zbog datuma, jer sam citao u medijima ovih dana kako je problem datum, tj ne bi bio problem da se slavi nekog drugog dana. To je to bukvalno. Mozda grijesim, ali cini mi se cak da sam vidio i izjavu ambasadora SAD kako je problem datum kao datum, a ne slavljenje dana RS. Iz tog razloga je uslijedilo pitanje.alemsa je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:13Sta tebi predstavlja NDH? Smrt i patnju Srpskog naroda jel tako? E to za nas predstavlja RS. Iritira vas sto Hrvati slave Oluju, jos je cista vojna operacija, zamisli da slave NDH. Mozda je i NDH bila volja Hrvatskog naroda ali sta su ucinili u/tokom stvaranja iste, mora imati prvobitno negativna konotacija a ovo (tipa volja) sekundarno. Samo sto to kod vas nije slucaj. Hajde nadam se da si razumio
Sto se datuma tice, on se takodjer vodi i kao krsna slava RSa. Zbog toga je Ustavni Sud donio odluku kakvu je donio. Takodjer se moze uzeti i to samo proglasenje Srpske Republike BiH 09.01.1992 sto je vrlo jasno bilo osmisljeno kao ekskluzivitet srpskog naroda i samim time direktno diskriminise Bosnjake i Hrvate koji su opet ponavljam po ustavu apsolutno jednaki Srbima u RS kao i obratno u FBiH.
Druže @dscile pa 9. januara '92 je formirana "republika srpskog naroda u BiH", što je bio uvod u zlo koje se dogodilo kasnije. Eto šta je problem u datumu.
Valjda je prikladnije da se Dan RS obilježava kada je potpisan Dejton jer je u Dejtonu RS ozvaničen kao neka teritorija priznata unutar BiH. Do tada je područje RS bila čista paratvorevina poput RSK ili HR HB.
9. januar je čista provokacija, mada meni lično je u principu beskurac kad šta ko slavi i obilježava, jer se sve to radi zbog političkih poena i prepucavanja, nema tu ni s od slavlja i p od praznika u izvornom obliku.
Valjda je prikladnije da se Dan RS obilježava kada je potpisan Dejton jer je u Dejtonu RS ozvaničen kao neka teritorija priznata unutar BiH. Do tada je područje RS bila čista paratvorevina poput RSK ili HR HB.
9. januar je čista provokacija, mada meni lično je u principu beskurac kad šta ko slavi i obilježava, jer se sve to radi zbog političkih poena i prepucavanja, nema tu ni s od slavlja i p od praznika u izvornom obliku.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"
1.mart je uskoro, to je praznik gdje nebo iznad Bosne treba da gori od proslave Dana Nezavisnosti, 10 puta više nego kad smo se onomad plasirali u Brazil
. Od Mostara, Tuzle, Bihaća, Srebrenice,Jajca, Travnika, Janje, Kozarca, Viteza, Zepča itd do Zenice. Medjutim takav praznik se kod nas obiljezi tako da pomislis da se obilježava malo jača svadba.
Fokusirao bi se na naše drzavne praznike i njih maksimalno popularizovao. Milion ljudi na ulicama da bude toga dana.
A tako će i biti.

Fokusirao bi se na naše drzavne praznike i njih maksimalno popularizovao. Milion ljudi na ulicama da bude toga dana.
A tako će i biti.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
- JayCatwright
- Kontakt:
Pa to vec razumijem, to je i posteno reci. Generalno nisam razumio ovaj religijski kontekst oko datuma, ali nije tesko zakljuciti da bi stav Bosnjaka bio isti bilo koji datum da je stavljen kao Dan RS-a.alemsa je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:19Datum je skroz nebitan, 9, 15, 28, maj juni august. Nego sta ista predstavlja nama, i to u vecini bez srama i stida niti osude (u velikoj vecini, cast izuzetcima).dscile je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:15
Pa aleme brate citaj cijeli post, vidis da sam napisao da sam svjestan da vecina vidi RS kao neko zlo i zato ne prihvataju nsita vezano za nju. Pitao sam iskljucivo zbog datuma, jer sam citao u medijima ovih dana kako je problem datum, tj ne bi bio problem da se slavi nekog drugog dana. To je to bukvalno.
@Epidaurus
Hvala na odgovoru!
@Raonffa
Pa to je cista poenta i zato bih i ponovio da do ovoga nije doslo dok ga nisu poceli zabranjivati, a Dodik skontao da tako moze Srbovati i skupljati sebi poene. Jos smo usli u izbornu godinu, tek sad cemo citati o nekim nezavisnostima i slicnom od kojih niti treba biti nista, niti moze biti ista, niti ce biti ista.9. januar je čista provokacija, mada meni lično je u principu beskurac kad šta ko slavi i obilježava, jer se sve to radi zbog političkih poena i prepucavanja, nema tu ni s od slavlja i p od praznika u izvornom obliku.
Ajde momak objasni mi odakle kipovi, idoli i sveci u pravoslavlju? Kako je neki Savo ili Stefan postao sveti ako je to kontradiktorno sa onim što je Isus pripovjedao?dscile je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:06Ja bih stvarno volio da mi neko napise jesam li ovdje lud ja ili on, posto imam osjecaj ko da pisem nekom zidu.
A sto je najjace, niti sam mu se obratio, niti imam namjeru da se obracam, niti imam zelju da pisem o jednoj od hiljadu religija na ovom svijetu.
Ali ajde, mozda covjek konta da ce zaraditi djevice i sevapa kod saboraca iz Sirije ako radikalizuje nekog Pravoslavca.![]()
Knjiga Izlaska (20:2,3,4)
,,Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.”
Kažem ti opet, nemam problem da ti vjeruješ u šta želiš ali nazovi to pravim imenom, eto baš oni Arapi pravoslavci znaju za neke vaše svete likove kojima se molite i koje slavite.
Nazovi to buraz pravim imenom, to kod vas je Srboslavlje.
Ne znam ko si pa ti neću odgovoriti jer ovdje je okupljena masa jugobalija, komunjara, četnika i ostalih mrzitelja Bosne i pogotovo Bosnjaka. Mozda si neko od ovih sto pucaju po kucama povratnika a jutro pocinjes sa Mir Božji.
Ne znam, ne mogu vas pohvatati sve tako da samo ti mogu reci sačekaj 1.Mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine pa da vidimo.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
Treba hajcat preko tiktoka, tad bi nas i bilo. Aaa al me prvomartira aa.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
Jaštaće, može biti jedino milion storyja na instagramu.avenija je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:251.mart je uskoro, to je praznik gdje nebo iznad Bosne treba da gori od proslave Dana Nezavisnosti, 10 puta više nego kad smo se onomad plasirali u Brazil. Od Mostara, Tuzle, Bihaća, Srebrenice,Jajca, Travnika, Janje, Kozarca, Viteza, Zepča itd do Zenice. Medjutim takav praznik se kod nas obiljezi tako da pomislis da se obilježava malo jača svadba.
A tako će i biti.
Ja se slažem da treba obilježiti Dan nezavisnosti i Dan državnosti u svim gradovima i među građanima koji slave taj praznik, ali nažalost niko se toga nije sjetio dok ovi u RS nisu počeli agresivnije obilježavati taj svoj dan.
Tako da bi sve to bio začarani krug šiljena qurca u svojim torovima, bez ikakvog iskonskog slavlja i prazničenja. Pa kod nas svijet više slavi vjerske praznike, nove godine, prve majeve, pičqke materine nego državne praznike i to je dovoljan pokazatelj svega.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"
nemam problem da ti vjeruješ u šta želiš
- Nicim izazvan napise 5 postova u kojim mi objasnjava zasto moja religija nije ispravna.
Osjecam se ko da me neko ubacio u neki skec nadrealista kad god me ovaj citira
Ja ne volim puno pisati o politici, al evo da i ja dodam. Iskreno ne volim RS. Zasto? Manjaca, Omarska, Trnopolje i ostale stvari sto su se desavale na proljece/ljeto 1992 mojoj familiji i komsijama.dscile je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:27Pa to vec razumijem, to je i posteno reci. Generalno nisam razumio ovaj religijski kontekst oko datuma, ali nije tesko zakljuciti da bi stav Bosnjaka bio isti bilo koji datum da je stavljen kao Dan RS-a.alemsa je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:19Datum je skroz nebitan, 9, 15, 28, maj juni august. Nego sta ista predstavlja nama, i to u vecini bez srama i stida niti osude (u velikoj vecini, cast izuzetcima).dscile je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:15
@Epidaurus
Hvala na odgovoru!
@Raonffa
Pa to je cista poenta i zato bih i ponovio da do ovoga nije doslo dok ga nisu poceli zabranjivati, a Dodik skontao da tako moze Srbovati i skupljati sebi poene. Jos smo usli u izbornu godinu, tek sad cemo citati o nekim nezavisnostima i slicnom od kojih niti treba biti nista, niti moze biti ista, niti ce biti ista.9. januar je čista provokacija, mada meni lično je u principu beskurac kad šta ko slavi i obilježava, jer se sve to radi zbog političkih poena i prepucavanja, nema tu ni s od slavlja i p od praznika u izvornom obliku.
To se nikad nece moci zaboravati.
Sta dalje? Jako tesko pitanje. Evo ovo pucanje i gluposti po RS, onda ovi idoti iz Zenice uzvracaju jos sigurno pod alkoholom ko fol tekbir.
To politicari i zele. Ko je.be ljudi sto nemaju normalne uslove za zivot.

"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Osjećam da nemaš pojma o pravoslavlju i životu Isusa a za sebe tvrdiš da slijediš istog i da si pravoslavac.
Ti si taj koji je došao sa pričom da nekom smeta neki Stefan i ja te pitam odakle je on u opšte postao neki svetac i po kojim uvjerenjima ? Naravno, s obzirom da nemaš odgovor logično je da izbjegavaš raspravu jer ni sam ne znaš u šta vjeruješ.
-
- Kontakt:
Neznam sta imas slaviti kad nesmijes u Banja Luci pisnuti a kamoli slaviti. Drzava nepostoji na 99 % teritorije. Ono 1 % je parlament i OHR. Svugdje ostalo mozes dobiti po usima ako pogresan pozdrav das. Sve nakurceno i do zuba naoruzano.avenija je napisao/la: ↑10 jan 2024, 16:251.mart je uskoro, to je praznik gdje nebo iznad Bosne treba da gori od proslave Dana Nezavisnosti, 10 puta više nego kad smo se onomad plasirali u Brazil. Od Mostara, Tuzle, Bihaća, Srebrenice,Jajca, Travnika, Janje, Kozarca, Viteza, Zepča itd do Zenice. Medjutim takav praznik se kod nas obiljezi tako da pomislis da se obilježava malo jača svadba.
A tako će i biti.
- BosniaBoston
- Kontakt:
Ja volim RS, porijeklom sam većinom sa teritorije RSa. Samo ne volim da se tako zove.
#Punoljetstvo
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.