Sve OK , samo sam pitao . Mir sa vama baš lijepo zvuči , ja koliko god mogu koristim naše riječi . Je li se meni čini da se prije rata puno više koristio pozdrav merhaba , a da je poslije rata selam izdominirao ?chily-rz je napisao/la: ↑10 jan 2024, 21:30Dobro brate, iduci put kad te mati,žena, sestra pošalje na balkon po zimnicu ti njoj reci da nadje neki drugi izraz za balkon.VensanKasel je napisao/la: ↑10 jan 2024, 21:22
Naravno da nema ništa loše u selamu , samo mi nije jasno zašto u sred naše lijepe i drage Bosne i Hercegovine koristiš arapski izraz , zašto ne koristiš naš bosanski jezik pa fino ne kažeš mir sa vama ?![]()
Ono, naš jezik je pun turcizama, perzijskih i arapskih riječi i izraza pa bi izbjegavanje istih bila teška muka za konverzaciju i razumijevanje.
Nejse, logično da necu selam nazivati nekog koga ne poznajem, pitao sam Marshala zašto njemu smeta s obzirom da je neko ko vjerovatno u porodici ima članove koji praktikuju islam. On je odgovorio na to pitanje i sve ok, njegovo pravo da primi ili ne primi selam.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- VensanKasel
- Kontakt:
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Jesil upratio ljude da kazu cao? Merhaba?VensanKasel je napisao/la: ↑10 jan 2024, 21:32jasmin10 je napisao/la: ↑10 jan 2024, 21:25Ako ćemo tako gledati, hoćemo li onda i engleske izraze izbaciti ili samo arapske ?VensanKasel je napisao/la: ↑10 jan 2024, 21:22
Naravno da nema ništa loše u selamu , samo mi nije jasno zašto u sred naše lijepe i drage Bosne i Hercegovine koristiš arapski izraz , zašto ne koristiš naš bosanski jezik pa fino ne kažeš mir sa vama ?![]()
Nešto nisam upratio naše ljude kad se sretnu da se pozdravljaju sa Hello![]()
Sta vi mislite da je nas jezik cist i jedini problem je selam?
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
- ASD
- Kontakt:
Kad se već dotičete jezika. Jel još ko smatra turski jezik jednim od najružnijih koje je čuo. U Evropi po mom ukusa mu je jedino albanski konkurentan po ružnoći.
Arapski i Perzijski mi s druge strane zvuče zanimljivo.
Arapski i Perzijski mi s druge strane zvuče zanimljivo.
- VensanKasel
- Kontakt:
Kao što sam i najavio prije neki dan , Air Serbia će poslije 33 godine ponovo povezati Mostar i Beograd .
Air Serbia će ove letnje sezone započeti tri nedjeljna leta između Beograda i Mostara. Usluge će se održavati ponedjeljkom, petkom i nedjeljom, sa avionom Embraer E175. Prvobitno je planirano da letovi budu sezonski od 22. aprila do kraja oktobra, ali se mogu produžiti u zavisnosti od potražnje. Zračna luka Mostar će osigurati subvencije za ovu rutu. Očekuje se da će letovi biti zakazani ovog mjeseca nakon što dvije strane potpišu ugovor o subvenciji sljedeće sedmice.
Air Serbia izrasta u regionalnog lidera , Croatia Airlines sve jadnija i jadnija , ali to je cijena ulaska u EU , ne može kako ti hoćeš ...
Air Serbia će ove letnje sezone započeti tri nedjeljna leta između Beograda i Mostara. Usluge će se održavati ponedjeljkom, petkom i nedjeljom, sa avionom Embraer E175. Prvobitno je planirano da letovi budu sezonski od 22. aprila do kraja oktobra, ali se mogu produžiti u zavisnosti od potražnje. Zračna luka Mostar će osigurati subvencije za ovu rutu. Očekuje se da će letovi biti zakazani ovog mjeseca nakon što dvije strane potpišu ugovor o subvenciji sljedeće sedmice.
Air Serbia izrasta u regionalnog lidera , Croatia Airlines sve jadnija i jadnija , ali to je cijena ulaska u EU , ne može kako ti hoćeš ...
Njemacki daleko najruzniji, Finski ne zaostaje
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
- Pensioner26
- Kontakt:
Najružniji jezici su definitivno holandski i švedski.
- VensanKasel
- Kontakt:
Merhaba vrlo slabo , selam ga je potopio . Bar za Sarajevo pišem , ne pamtim kad sam čuo merhaba . Čak i Turci kada dođu kod mene govore hello brother , merhaba vrlo rijetko ...Brokula je napisao/la: ↑10 jan 2024, 21:37Jesil upratio ljude da kazu cao? Merhaba?VensanKasel je napisao/la: ↑10 jan 2024, 21:32
Nešto nisam upratio naše ljude kad se sretnu da se pozdravljaju sa Hello![]()
Sta vi mislite da je nas jezik cist i jedini problem je selam?
Finski je uzas. Čak ni svi ljudi rodjeni tamo ga ne pričaju. Švedski medju našom dijasporom tamo dominira.
Ali bukvalno svi pričaju engleski pa ti finski i ne treba.
Ali bukvalno svi pričaju engleski pa ti finski i ne treba.

Holandski nordijski turski albanski
Emancipate yourselves from mental slavery...
Memento Mori...
Memento Mori...
I found freedom. Losing all hope was freedom.
- VensanKasel
- Kontakt:
Njemački jezik je ubjedljivo najružniji koji sam čuo , tvrd nakav .
Ne znam, nisam toliko star da pamtim prije rata a ovo što pamtim za svog života bar u mom okruženju selam je najzastupljeniji a merhaba odmah poslije istog. Naravno, na ulici medju rajom, pogotovo u nekim mladim godinama je prolazilo sve i svašta kao pozdrav. Od đes ba, siđe, vozdra, ćus, cao, zdravo itd.VensanKasel je napisao/la: ↑10 jan 2024, 21:37
Sve OK , samo sam pitao . Mir sa vama baš lijepo zvuči , ja koliko god mogu koristim naše riječi . Je li se meni čini da se prije rata puno više koristio pozdrav merhaba , a da je poslije rata selam izdominirao ?
- AshburtonG
- Kontakt:
Madjarski, finski i pojedini njemacki dijalekti, tipa Voralberg ili svicarski njemacki.
Talijanski i spanski bih volio pricat tecno. Pocinjao sam par puta, dosta toga razumijem zbog dodira sa telenovelama tokom djetinjstva, ali nemam sad vremena za ucenje.
Madjarski definitivno, kontam da bi mi trebalo dva života samo da dobijem volju da ga naučim.
Mađarski i meni zvuči isto oni unga bunga memovi, ja imam ozbiljne sumnje da je ono stvarno realan jezik.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
- ASD
- Kontakt:
Skandinavski mi zvuče dobro. Holandski takođe. Finski i Mađarski definitivno su jezici koje ne bih učio da živim milion godina i da imam fotografsko pamćenje.
Oni mi jesu nivo albanskog i turskog. I za njih bi teško našao volju da učim.
Turskog pravi zanimljivim to što imamo dosta njihovih riječi, ali džaba kad ga ne mogu slušati nikako.
Oni mi jesu nivo albanskog i turskog. I za njih bi teško našao volju da učim.
Turskog pravi zanimljivim to što imamo dosta njihovih riječi, ali džaba kad ga ne mogu slušati nikako.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 10 jan 2024, 21:54, ukupno mijenjano 1 put.
-
- Kontakt:
Merhaba pretezno koriste u KrajiniVensanKasel je napisao/la: ↑10 jan 2024, 21:43Merhaba vrlo slabo , selam ga je potopio . Bar za Sarajevo pišem , ne pamtim kad sam čuo merhaba . Čak i Turci kada dođu kod mene govore hello brother , merhaba vrlo rijetko ...
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎
Zasto holandski? Imaju bas dobrih pjesama.Pensioner26 je napisao/la: ↑10 jan 2024, 21:42Najružniji jezici su definitivno holandski i švedski.
Nema ruznijeg jezika od njemackog.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Pricas 3 jel? Onda je rega. Ja sam bio poceo uciti Spanski intezivnije (i sad se mogu sporazumijeti rega), ali sam onda poceo mjesati sva 3, i presto.AshburtonG je napisao/la: ↑10 jan 2024, 21:46Madjarski, finski i pojedini njemacki dijalekti, tipa Voralberg ili svicarski njemacki.
Talijanski i spanski bih volio pricat tecno. Pocinjao sam par puta, dosta toga razumijem zbog dodira sa telenovelama tokom djetinjstva, ali nemam sad vremena za ucenje.
- ASD
- Kontakt:
Njemački mi je naravno jedan od najljepših jezika. 
Španski mi je dobar u serijama i filmovima. U pjesmama mi je bezveze. To me je @Alem jednom pokušao razuvjeriti ali nema šanse da vjerujem u drugačije.

Španski mi je dobar u serijama i filmovima. U pjesmama mi je bezveze. To me je @Alem jednom pokušao razuvjeriti ali nema šanse da vjerujem u drugačije.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 10 jan 2024, 22:00, ukupno mijenjano 1 put.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.