Situacija je sada dosta jasnija za rasplet, naročito u grupi II. Danska je osigurala već prolaz praktično, a vjerovatno je to sa prvog mjesta, jer im za suprotno trebaju 2 poraza, a i tako bi možda bili prvi

Za drugo se skoro sve svelo na nedjeljnu utakmicu Portugal-Švedska. Ako Portugal dobije, to je kraj priče, automatski su prošli. Ako Švedska dobije, teoretski nije gotovo, mada u biti jeste (Norveška bi onda s dvije pobjede do kraja mogla zakuhati, ali se prave haos krugovi). I pored trenutne gol razlike, rekao bih da remi odgovara Portugalu koji u posljednjem kolu igra sa Nizozemskom, dok Šveđani ipak imaju nezgodnije Norvežane. Mada nije ni Nizozemska nenezgodna. Sve u svemu, ta utakmica je sve.
U grupi I kolo manje, ali su Francuzi sigurni. Imaju bodove kontra Njemačke i Hrvatske, ostali ne mogu toliko preokrenuti stvari, čak i ako neko iznenadi. Mada, nisam nimalo oduševljen, generalno mi je grupa II puno bolja. Hajd eto Njemci koji su kući pa će imati i protekciju, ali sam prilično siguran da će i Francuzi ispasti sigurno u polufinalu, ko god bio s druge strane. Meni i Norveška, Nizozemska ili Portugal djeluju bolje na ovom prvenstvu, a da ne pričam Švedska i Danska. Tako da, čini mi se da je bolje u onoj grupi II biti drugi i izbjeći Njemce. Helem, čekamo da vidimo koliko Austrija može poremetiti planove. Mada, kako god se okrene, teško da ovdje neće biti Francuska i Njemačka na kraju. Hrvati nemaju to da dobiju sve 3 do kraja, nema šanse. Austrija, i da dobije Njemce, zakuhat će do kraja.
Ali, sve u svemu, zanimljivo je da će u top 10 skoro sigurno biti Austrija, Portugal, pa možda i Nizozemska. Nizozemci su do 2020. bili praktično bez velikog takmičenja (jedno u kamenom dobu). Portugal je početkom 2000-ih bio na nivou nas posljednjih godina, a sve ostalo je treća liga, i također od 2020. ludilo. Kod Austrije proces traje malo duže, posljednjih 15-ak godina, ali također zanimljiv napredak.