avenija je napisao/la: ↑27 jan 2024, 14:40
MortemHz je napisao/la: ↑27 jan 2024, 14:14
avenija je napisao/la: ↑27 jan 2024, 14:08
Eno RS se sva raspala nakon minimalne plate od 900 KM i 10 KM toplog obroka.
A kao siromašni entitet za Federaciju ili Kaliforniju kako je neki zovu.
Ne mogu oni izdržati minimalnu platu od 900 KM, već imaš na desetine kompanija koji žele da se prebace u Federaciju. RS će pomoći kompanijama u isplati minimalnih plata koji predstave plan što znači da će i to iz budžeta ići. Daleko najniže penzije u Europi, duplo više zaduženi od Federacije po glavni stanovnika. Sarajevo uplati više poreza od kompletnog RS-a.
Kada MUP ZDK nabavlja 50 vozila za potrebe policije preko auto kuce Porsche placa se porez u Sarajevu gdje sjedište kompanije
Kada je Elektroprivreda nabavila onu mašinu za Rudnik Raspotočje od 30 miliona za iskop placeno i kupljeno na adresi Elektroprivrede Sarajevo tako da mani se dječije price o Sarajevu. Taj populizam mozete medju sobom od Baščarsije od Čengić Vile.
Istina Sarajevo je daleko najbogatije tu nema sta ali nemoj samo o porezima pričati nama iz Zenice i Tuzle pogotovo da ne dodjemo do toga GDJE SU SVI RUDNICI I SVE TERMOELEKTRANE a gdje sjedište Elektroprivrede.
Zna se i koja dva kantona su najveci izvoznici a ko ubire ponder 1.5 a 20 godina prije toga ponder 2.0.
Ali to nije tema ko je kriv nesposobnim politicarima iz ZDK i TK što se ne izbore za svoje regije i gradjane i sto se prodaju za jedan tender. Mi ih biramo i mi smo krivi. 800 000 STANOVNIKA ta dva kantona broje.
Tema je 1000 KM minimalna plata i da je u RS trenutno i minimalna plata i prosjecna veca nego u FBIH.
Kada je Bakir izvalio onu 100 000 radnih mjesta jahalo se na tome 4 godine i ismijavalo, e sada je doslo vrijeme da jašemo po aktuelnoj vlasti. Gdje je 1000 KM i smanjeni doprinosi poslodavcima
sto je bilo obecanje broj 1 američkih kerova koji su dosli na vlast pomoci intervencije i suspenzije USTAVA.?
Baš je čudno što plate porez u Sarajevu kada kupuju ta auta u Sarajevu, šokantno. Čudo nije u Trebinje otišlo.
Većina tih korisnika su građani Kantona Sarajevo što znači da je opet normalno da se porez ovdje plati.
Sam si pisao da je Sarajevo najviše pogođeno ratom i zato je taj ponder i bio. Sada se on postepeno smanjuje ali to svakako ne igra veliku ulogu jer je naš budžet opet drastično narastao. Opet kada dođemo do poreza, vjerovao ili ne, ali Kanton Sarajevo je i dalje daleko najviše zakinut na osnovu one mizerije koju dobije nazad, RS recimo sve dobije nazad.
Znači sve i da je tačno to što pišeš a nije mi opet te pare ne dobijemo kako god da okreneš.
Ja prvi kritikujem ali oni su na vlasti tek godinu dana dok je Bakir sa svojom braćom bio preko 20 godina, to su velike razlike.
Vojin se itekako zaletio sa pričom o minimalnoj plati a poslije se pravdao kako je sa tim htio ubrzati proces što znači da ne poznaje materiju.
Ti dok središ sve stvari prije toga trebat će ti minimalno 6 mjeseci i to sa kvalitetnim radom, to sam ti mogao i ja odmah reći da si me pitao.
Opet ti sve zavisi od nivoa vlasti, recimo ja sam itekako zadovoljan kako trojka radi u Kantonu Sarajevo iako bi imao par zamjerki npr. Efendić je morao biti na jačoj poziciji kao što je Premijer Kantona Sarajevo. Šta god mi mislili o njemu, trebala se ispoštovati volja birača a on je dobio daleko, daleko najviše glasova u kantonu. Na entitetskom nivou može bolje dok apsolutno ne podržavam ovo na državnom nivou. Pozitivno je što ministar vanjskih poslova radi i pregazio je imbecilnu Turković i to u prvih pola godine.
Mnogo puta sam rekao da je Nikšić mutav i da ima mnogo boljih kandidata od njega za premijera entiteta, pa i u samom SDP-u.
Nikšić je baš na nivou Turković, on nije smio biti premijer.