Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

RollMan
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la RollMan » 28 feb 2024, 19:10

alemsa je napisao/la:
28 feb 2024, 19:07
ASD je napisao/la:
28 feb 2024, 18:43
Japan i Koreja su puni stranih radnika. Samo oni imaju male šanse da ikada dobiju državljanstvo.
Ne žele da prave greške Evrope.
Tesko je dobiti Japansko drzavljanstvo i da si rodjen tamo, jedino da su ti roditelji (ili jedan od roditelja) Japanci onda je automatski.
Zato ce i u tišini nestat, na kraj stoljeća postat će kineska kolonija
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 28 feb 2024, 19:13

RollMan je napisao/la:
28 feb 2024, 19:10
alemsa je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Japan i Koreja su puni stranih radnika. Samo oni imaju male šanse da ikada dobiju državljanstvo.
Tesko je dobiti Japansko drzavljanstvo i da si rodjen tamo, jedino da su ti roditelji (ili jedan od roditelja) Japanci onda je automatski.
Zato ce i u tišini nestat, na kraj stoljeća postat će kineska kolonija
Drzava koju najmanje napustaju njeni gradjani mozda i na svijetu.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 feb 2024, 19:14

numanumaye22 je napisao/la:
28 feb 2024, 19:10
ASD je napisao/la:
28 feb 2024, 19:00
28 feb 2024, 18:55

Pa koji ce im q drzavljanstvo, daj im boraviste i da rade.
Pa rade već. Ali neće lako promijeniti zanimanje.
Ne prave grešku recimo Njemačke. Njemačka uvozi radnu snagu na određeni posao, pa im radnici to napuštaju poslije godinu, dvije. I tako opet imaju manjak radnika.
Mora uvozit bokte pa pogledaj samo firme oko Minhena, Bosch, Siemens, Man, BMW, Daimler, Microsoft, Facebook, Lufthansa, Sky De, Deutsche Bahn, DHL, Amazon…

A gdje su tek klinike, Swiss i ostalo. Protegnes se malo dalje, kad ono Audi iza ugla. To su sve svjetske firme, zar mislis da bi mogli sve to popunit nijemci? Ne govorim samo o nasim radnicima vec i o drugim EU gradjanima koji uredno tu rade.
Samo što pola radnika neće raditi čitav život u DHL-u. Već nakon dvije godine mijenja posao, pa svake godine imaš isti manjak.
To Japan ne dozvoljava. Dođeš kao radnik pošte, to si i nakon 10 godina.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 28 feb 2024, 19:15

Sve ce manje drzave nestat ili se prelit u neke vece centre, ako nas sve ne ubije neka katastrofa, bilo prirodna ili vjestacka. Pojam nacionalnog ce sve vise nestajat, kako se ljudi budu miksali. Kako god, mjesto gdje sam rodjen ili jos bolje odrasto nece i ne moze nijedno mjesto na svijetu zamijeniti, da nije ovakve politicke situacije nikad ni u primozgu ne bih pomoslio bilo gdje da idem.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 28 feb 2024, 19:18

Pa dobro, za mene je licno glupo ograniciti nekog na samo neki posao ili zanimanje, pogotovo ako to ne zeli da radi. Zato su vjerovatno i depresivni i suicidni.

@sljivo, pametan zivi gdje mu je bolje a budala gdje je rodjen. Zamisli citav zivot ostat u jednom mjestu. Pa to je i bilo tako prije 100 godina, 150 godina, bez aviona nit iceg, nisi mogao maket, rodis se u pustinji tu i ostanes i umres. Sad si u Australiji za jedan dan, nismo svjesni koliko smo sretno ponekad.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 28 feb 2024, 19:19

Da Bog da se Balkan čitav raselio i nestao gen južnog slavena bilo gdje.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 28 feb 2024, 19:22

ASD je napisao/la:
28 feb 2024, 19:00
28 feb 2024, 18:55
ASD je napisao/la:
Pa koji ce im q drzavljanstvo, daj im boraviste i da rade.
Pa rade već. Ali neće lako promijeniti zanimanje.
Ne prave grešku recimo Njemačke. Njemačka uvozi radnu snagu na određeni posao, pa im radnici to napuštaju poslije godinu, dvije. I tako opet imaju manjak radnika.
Ako su vecina Istocna Evropa, ne dodiruje to Svabo plaho jer ce biti Svabe kroz generaciju dvije. Tipa ti dobijes cerku u Svabiji, ako se uda za Svabu, unuk ti je Hans Effenberg, nea nikakve veze s Bosnom. Dom je u Japanu drugacije barem po tom pitanju.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 feb 2024, 19:22

28 feb 2024, 19:18
Pa dobro, za mene je licno glupo ograniciti nekog na samo neki posao ili zanimanje, pogotovo ako to ne zeli da radi. Zato su vjerovatno i depresivni i suicidni.
Opet im je bolje nego na Filipinima ili u Vijetnamu.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 28 feb 2024, 19:42

Šta znači "maket", ako može neko od Gospode da me prosvijetli ?

Fala.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 28 feb 2024, 19:47

sljivo je napisao/la:
28 feb 2024, 19:15
Sve ce manje drzave nestat ili se prelit u neke vece centre, ako nas sve ne ubije neka katastrofa, bilo prirodna ili vjestacka. Pojam nacionalnog ce sve vise nestajat, kako se ljudi budu miksali. Kako god, mjesto gdje sam rodjen ili jos bolje odrasto nece i ne moze nijedno mjesto na svijetu zamijeniti, da nije ovakve politicke situacije nikad ni u primozgu ne bih pomoslio bilo gdje da idem.
Serbs laughs at this
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 28 feb 2024, 21:15

Centre forward je napisao/la:
28 feb 2024, 19:42

Fala.
Vjerovatno maknuti se, otići negdje, samo je ovo maket neka ruralno-seoska verzija, čini se iz srednje Bosne...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

deantinho
Kontakt:

Post Postao/la deantinho » 28 feb 2024, 21:21

28 feb 2024, 18:57

Kolike su im penzije vecini? Manje haman nego u Federaciji. Jarane zamisli s tom penzijom zivjet u Beogradu. Skapavanje. :rol:
Nije samo Beograd Srbija. Beograd je užasno skup grad i djelimično zapadnjački stil,gdje jedan običan posao nije dovoljan za život...
Nije isto živjeti u jednom Negotinu, Paraćinu,Ljuboviji i Beogradu i preostala tri najveća grada.

Ja živim relativno blizu Loznice i Šapca, u Bosni. Veće su kod nas nešto plate i penzije, ali su nam i uslovi života skuplji. Za 30% im je jeftiniji hljeb. Većina ostalih životnih namirnica takođe. Lijekovi dosta jeftiniji...(neki čak i za 60%) Bijela tehnika takođe. Kirije su im manje. To što ja zarađujem 150-200 maraka više za isti posao od onog u Loznici ne znači puno, jer mi je praktično sve skuplje, sem goriva, nego u najbližim većim mjestima u Srbiji. Banalan primjer popravka prednjih zuba. U gradu gdje živim, bijela blomba uz neke minimalne korekcije 50 maraka. U LO (gdje su ujedno i dosta bolji zubari) je ta priča 30 do 40 maraka.

Uporedih tih dakle komparativno gledano dva identična mjesta, jedno Bosna, drugo Srbija... Moj budžet od 1500 je identičan budžetu čovjeka u Loznici koji mjesečno ima 1200 maraka.

Uzgred, bez da od Srbije pravim nekakvog tigra po ugledu na Vučića, a od Loznice nekakvu razvijenu sredinu, u istoj toj Loznici imaš skroz novo naselje, da pozavide i puno veći centri u cijeloj regiji. Sa sve novim stadionom. A pri tome ona nije ni među 25 gradova u Srbiji.
Zadnja izmjena: deantinho, dana/u 28 feb 2024, 21:25, ukupno mijenjano 2 puta.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 28 feb 2024, 21:22

kraljttbvb je napisao/la:
28 feb 2024, 21:15

Fala.
Vjerovatno maknuti se, otići negdje, samo je ovo maket neka ruralno-seoska verzija, čini se iz srednje Bosne...
Ma naumpade mi da sam nekad davno čuo od jednog lika tu riječ. Nešto sam bio poslom u Maglaju (Natron) pa se sjetih da je on upotrijebio, jedan od radnika. Tad i vcrs sam čuo tu riječ pa me zanimalo je li to neka moderna omladinska lingvistička ekspertiza.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 28 feb 2024, 22:29

28 feb 2024, 21:22
kraljttbvb je napisao/la:
28 feb 2024, 21:15

Fala.
Ma naumpade mi da sam nekad davno čuo od jednog lika tu riječ. Nešto sam bio poslom u Maglaju (Natron) pa se sjetih da je on upotrijebio, jedan od radnika. Tad i vcrs sam čuo tu riječ pa me zanimalo je li to neka moderna omladinska lingvistička ekspertiza.
Ja nisam nikad prije cuo, tek na forumu od numana.

Ono znam da kod nas neki govore njihA, vego (umjesto nego) i jos dosta jezickih vratolomija, ali sa ovim maket se tek susrećem...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Pensioner26
Kontakt:

Post Postao/la Pensioner26 » 28 feb 2024, 22:38

Šta je vego koji klinac. To prvi put čujem, šta ono ima u krajini još brete, fasunga :mrgreen: Kako niste nikad čuli maket- pomaket :)

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 28 feb 2024, 22:51

deantinho je napisao/la:
28 feb 2024, 21:21

Uzgred, bez da od Srbije pravim nekakvog tigra po ugledu na Vučića, a od Loznice nekakvu razvijenu sredinu, u istoj toj Loznici imaš skroz novo naselje, da pozavide i puno veći centri u cijeloj regiji. Sa sve novim stadionom. A pri tome ona nije ni među 25 gradova u Srbiji.
Od Karakaja do Loznice nemaju dvije kuce sa fasadom, ona neka sela sa starim stalama i kucama. Mrtvilo, losi putevi, Viskoza rusevina oko koje je napravljen grad, nema privatluka. Bukvalno Kalesija 10 puta vitalnije mjesto.

Cak i kada predjes iz Zvornika u Mali Zvornik pa vozis 10 minuta vidis razliku na oko da je i Zvornik izgledom bolji.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 28 feb 2024, 22:52

alemsa je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Japanci su supci. I Japan nije pun stranih radnika kako se ovdje predstavlja. Naravno da se taj broj dobrano povecao, jer im fali radne snage. Oni nikad ne bi povecali taj broj, ali jednostavno moraju zbog nikakvog nataliteta. I opet, to nije ni blizu kako to radi recimo Njemacka. Zato ih Njemacka i jeste pretekla i sada su 4 ekonomija na svijetu, a bili su treca. Ubrzo ce ih i Indija preteci. Japanci imaju svoja pravila i rade ko konji. Tretiraju uvoznu radnu snagu kao smece, zato mnogi i ne zele da rade tamo. Jer dobijaju vize na kratko i samo im daju da rade poslove koji su jako teski i nezahvalni za raditi. A najgore je sto nemaju nikakvog pardona i ocekuju da stranci odmah postanu Japanci i da se ponasaju identicno kao oni. Sto je nemoguce, jer oni uce od rodjenja da ne izrazavaju misljenje, da stalno budu pristojni i nasmijani. I ocekuju od stranaca da im citaju misli. Natalitet im se nece znacajno povecavati jer su asocijalni, u redu im je da budu single zauvijek i cesto rade overtime. To im je potpuno normalno. Japanci zive u svom svemiru i najradije bi da im je 99% stanovnistva Japanci.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

H8Z7
Kontakt:

Post Postao/la H8Z7 » 28 feb 2024, 22:53

Jedan od najjačih tik tokova sa Balkana :urnebes:
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene

L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 feb 2024, 23:00

Bundesliga je napisao/la:
28 feb 2024, 22:52
alemsa je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Japanci su supci. I Japan nije pun stranih radnika kako se ovdje predstavlja. Naravno da se taj broj dobrano povecao, jer im fali radne snage. Oni nikad ne bi povecali taj broj, ali jednostavno moraju zbog nikakvog nataliteta. I opet, to nije ni blizu kako to radi recimo Njemacka. Zato ih Njemacka i jeste pretekla i sada su 4 ekonomija na svijetu, a bili su treca. Ubrzo ce ih i Indija preteci. Japanci imaju svoja pravila i rade ko konji. Tretiraju uvoznu radnu snagu kao smece, zato mnogi i ne zele da rade tamo. Jer dobijaju vize na kratko i samo im daju da rade poslove koji su jako teski i nezahvalni za raditi. A najgore je sto nemaju nikakvog pardona i ocekuju da stranci odmah postanu Japanci i da se ponasaju identicno kao oni. Sto je nemoguce, jer oni uce od rodjenja da ne izrazavaju misljenje, da stalno budu pristojni i nasmijani. I ocekuju od stranaca da im citaju misli. Natalitet im se nece znacajno povecavati jer su asocijalni, u redu im je da budu single zauvijek i cesto rade overtime. To im je potpuno normalno. Japanci zive u svom svemiru i najradije bi da im je 99% stanovnistva Japanci.
Natalitet svakog naroda je u problemu u budućnosti. Ne znam da li ima ijedna država da fertilitet nije drastično pao u poređenju sa stanjem prije 30-40 godina.
To je možda i najveći nedostatak kapitalističkog načina života.

U Indiji je fertilitet jedva preko 2.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 28 feb 2024, 23:17

Bundesliga je napisao/la:
28 feb 2024, 22:52
alemsa je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Jeste burazeru Indija sa 2 hiljade dollara godisnjom platom ce ih preteci. Kad su Japanci pustili radne vize, pola Azije apliciralo, Indijac bi obje rucke iso kopat kanal ili raditi sta bilo za 10-15k godisnje u Japanu, to u Indiji tek za 5-7 godina zaradi. Strance tretiraju tako jer nemaju Japansku radnu etiku, nisu navikli da neko ide kuci kad je vakat, to je kod njih da si lijen, a to im je medju najgorim osobinama sto mogu oznaciti nekog, s toga vjerovatno mnoge strance smatraju lijenim.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.