Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Sage
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Sage » 01 mar 2024, 11:42

H8Z7 je napisao/la:
29 feb 2024, 22:53
Hoće li ikad naši naučiti kako se zastava ispravno postavlja? :facepalm:
Znaju pripadnici minkenske gardijske brigade
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 01 mar 2024, 12:16

Asteriks je napisao/la:
01 mar 2024, 11:28
Sveto oružje pada u vodu ako nema hrabrosti.

Samo pišem da je artiljerija temelj pored svih naprednih oružja.

Evo ti primjer, kupimo od Amera 10ak polovnih F16 borbenih aviona, sve za nekih cca 200 miliona dolara. Nov se krece msm oko 60 miliona, opet zavisno od opreme itd.

Onda troškovi obuke pilota, održavanja, nadogradnja i šta sve ne. Neprijatelj ih par obori i ti si već zaglavio u ćorsokak.

Čak i dronovi, čija je cijena milion/dva su i dalje skupi, ali svakako neophodni i koriste se taktički. Dok granate koristiš kao potporu, da bi zaustavio, napredovao, itd.

Moj stari je bio u logoru par mjeseci jer nije želio ratovati na strani HVO-a. Prvo ih patili na Dretelju, pa Korčuli, onda Istri, a imao je sreće da su ih nakon pregovra prebacili u Švabiju.

Dostojanstvo i patriotizam nemaju cijenu, a pokazatelj su i budućim generacijama kako je neko imao petlju stati protiv neprijatelja. Istorija će pričati kako o 300 Spartanaca tako i golobradim Bošnjacima, šehidima, a ne o kukavicama koje bi prodali i rođenu mater.

Nekad sam baš na ovoj temi pisao kako je u slučaju rata bolje i otić, ali sad definitivno msm drugačije. Nije život 500 godina, a moralna načela te svako pravo počev od osnovnih ljudskih, nalažu da se braniš u slučaju nepravde.
Za koji komad zemlje si spreman umrijeti? Imas pogled na more? Mozes noge sq praga umociti u rijeku ili jezero? Mirise borovina u cistom zraku?

Uvijek ce biti budala ali zivot samo jedan.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 01 mar 2024, 12:59

H8Z7 je napisao/la:
01 mar 2024, 11:18
Asteriks je napisao/la:
01 mar 2024, 11:02
Čuj šta će ti...

Zapadni saveznici primjer kupuju granate koje će slati Ukrajini, a trebala bi uskoro dobiti pošiljku od 500k kalibra 150mm te oko 300k kalibra 122mm.

Vlada veeelika nestašica, pa tako njemački Rheinmetall do 2025. trebao bi povećati proizvodne kapacitete na 700k komada godišnje.

Dronovi, avioni su svakako potrebni, neophodni i dobro upotrebljeni donose prevagu, ali treba nešto razorno, učinkovito i da košta tek par hiljada po komadu, a ne desetine, milione i više plus da se lako proizvodi te nadoknađuje.

Rat je nevjerovatan trošak. Da bi se odbranio ili napadao moraš u određenim danima ispaliti i preko 10 000 ovih granata.
Znam da su granate itekako potrebne, međutim dokle ćemo živjeti u duhu fanatizma i nade da će srce odbraniti kućni prag?
Uzimam za primjer Azerbajdžan i Armeniju, i slučaj Armena kako su se ponadali da će opet uspjeti.
Povrh svega ne vidim da su mladi nešto posebno zainteresirani da brane i ratuju počevši od mene. Dajem ti primjer mog oca koji je čitav rat bio u sastavu ARBiH, skupio 40 godina radnog staža još je onkološki pacijent i svejedno ne može ići u penziju jer nema godine starosti :rol:
Da ne bude zabune ovo je samo jedna od razloga zbog koji ne ni išao u rat, a vjeruj mi da je lista veća nego lista razloga zbog kojih bi išao.
Poštujem sve one koji bi išli i koji žive u duhu patriotizma pa makar on bio na današnji praznik i 25.11.
Racuna se rat u staz

Osobi koja ima 40 godina penzijskog staža sa tri i po godine učešća u odbrani, tj. sedam godina posebnog staža, umanjuje se uvjet za starosnu penziju za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na penziju sa 58 godina života - objasnio je ranije za Faktor Kvesić

Duplo ti se racuna rat znaci eo nadjoh

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 01 mar 2024, 13:11

Svim patriotama sretan Dan nezavisnosti od velikosmrdskog projekta u nastajanju. :bih:

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 01 mar 2024, 13:13

slika
I prkosna od sna!
I found freedom. Losing all hope was freedom.

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 01 mar 2024, 13:13

Asteriks je napisao/la:
Dostojanstvo i patriotizam nemaju cijenu, a pokazatelj su i budućim generacijama kako je neko imao petlju stati protiv neprijatelja. Istorija će pričati kako o 300 Spartanaca tako i golobradim Bošnjacima, šehidima, a ne o kukavicama koje bi prodali i rođenu mater.

Nekad sam baš na ovoj temi pisao kako je u slučaju rata bolje i otić, ali sad definitivno msm drugačije. Nije život 500 godina, a moralna načela te svako pravo počev od osnovnih ljudskih, nalažu da se braniš u slučaju nepravde.
Mislim da nas je dosta razmišljalo na sličan način, pa smo vremenom manje-više promijenili svjetonazore.

Malo nezreli, malo razočarani i ljuti prvenstveno zbog sudbina sopstvenih porodica u prošlom belaju, i šta već ne.. uglavnom, mali milion razloga da se samo ispališ ako dođe do toga. Odatle i razumijem one koji sad tako misle, i stvarno nikome ne zamjerim.

Ali ja ne bih mogao dezertirati.. baš nema ni teoretske šanse. Znam da to sebi nikad ne bih oprostio i siguran sam da bi me ta odluka u grob otjerala.

Nema ništa svetije od porodice i domovine. Ako ikad zatreba, biće mi čast dati život za oboje.

Sretan praznik, vječna zemljo mojih pradjedova! :bih: :bih:
The saddest thing in life is wasted talent.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 01 mar 2024, 13:25

scholsey je napisao/la:
01 mar 2024, 13:13
Mislim da nas je dosta razmišljalo na sličan način, pa smo vremenom manje-više promijenili svjetonazore.

Malo nezreli, malo razočarani i ljuti prvenstveno zbog sudbina sopstvenih porodica u prošlom belaju, i šta već ne.. uglavnom, mali milion razloga da se samo ispališ ako dođe do toga. Odatle i razumijem one koji sad tako misle, i stvarno nikome ne zamjerim.

Ali ja ne bih mogao dezertirati.. baš nema ni teoretske šanse. Znam da to sebi nikad ne bih oprostio i siguran sam da bi me ta odluka u grob otjerala.

Nema ništa svetije od porodice i domovine. Ako ikad zatreba, biće mi čast dati život za oboje.

Opća deklaracija o ljudskim pravima, Europska konvencija o ljudskim pravima, pa Ustavi zemalja itd., sadrže spisak osnovnih ljudskih prava, poput prava na dostojanstvo, život, zabranu mučenja i ropstva, pravo na obrazovanje, mišljenje itd. U sve ovo utakana je sloboda, kao temelj bez kojeg nema ostalih prava.

Porodica i domovina se moraju čuvati. S naučnog gledišta, glavni "nagon" čovjeka kao civilizovanog bića, pa i ranije za vrijeme lovaca-sakupljača (ne samo kod ljudi već i životinje štite svoje vrste), bio je zaštita sebe i svoje porodica, kasnije plemena etc.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 01 mar 2024, 13:43

Ma jeste u plemenima kad si se branio od drugog plamena cisto, u modernom ratu se umece dosta toga tipa kradja/prodaja humanitarne pomoci, nepravda prema sopstvenom narodu, odstranjivanje "nepodobnih", vlast, uhraniivanje "svog" itd. Onaj sto bude posten na kraju dobije krompir. No, ako te iko napadne trebas se braniti, kako u svakodnevnom zivotu tako i to. To stoji

Eto ti mog starog mogo za Sloveniju odma '92, nije htio "sta bude sa mojim narodom bit ce i samnom", otiso za SA, ratovo 3 godine, poslije rata dobio kurchinu, opet otiso iz BiH, zivi sa gelerom u ramenu, izgubio i oca i mater u ratu i PTSD
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 01 mar 2024, 13:59, ukupno mijenjano 3 puta.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 01 mar 2024, 13:56

samoposmatram je napisao/la:
01 mar 2024, 12:16
Asteriks je napisao/la:
Sveto oružje pada u vodu ako nema hrabrosti.

Samo pišem da je artiljerija temelj pored svih naprednih oružja.

Evo ti primjer, kupimo od Amera 10ak polovnih F16 borbenih aviona, sve za nekih cca 200 miliona dolara. Nov se krece msm oko 60 miliona, opet zavisno od opreme itd.

Onda troškovi obuke pilota, održavanja, nadogradnja i šta sve ne. Neprijatelj ih par obori i ti si već zaglavio u ćorsokak.

Čak i dronovi, čija je cijena milion/dva su i dalje skupi, ali svakako neophodni i koriste se taktički. Dok granate koristiš kao potporu, da bi zaustavio, napredovao, itd.

Moj stari je bio u logoru par mjeseci jer nije želio ratovati na strani HVO-a. Prvo ih patili na Dretelju, pa Korčuli, onda Istri, a imao je sreće da su ih nakon pregovra prebacili u Švabiju.

Za koji komad zemlje si spreman umrijeti? Imas pogled na more? Mozes noge sq praga umociti u rijeku ili jezero? Mirise borovina u cistom zraku?

Uvijek ce biti budala ali zivot samo jedan.
Bukvalno :urnebes:

Kad se makne dalje od svog sokaka onda skontamo da i druge zemlje imaju i vode, rijeke, jezera, mora, planine, prirodna bogatstva, ali one imaju i ono sto mi nemamo, a to su konkretni zakoni koji te stite, firme gdje imas osnovno pravo na zivot i rad, normalan zivot gdje ti penzija nije 70 % umanjena nakon 40 godina staza, normalan zdravstveni sistem gdje ti se ne skuplja javno ako obolis da bi se operisao ili lijecio i slicno. Da ne govorim o normalnim putevima, infrastrukturi i ostalom jer bi se moglo pisati do sutra.

Zemlja se svoja naravno voli najvise ali tu zemlju cine ljudi koji su najvise doprinijeli da ta zemlja bude samo na "papiru" drzava i to je ono sto je veoma vazno kad gledas svoju buducnost. Mi smo doveli do tog stanja u drzavi, mi ljudi, narod i niko drugi jer zivotinje nemaju pravo glasa nit se sta pitaju, kao ni biljke.

Ili evo konkretno pitanje...sta danas imaju borci ali oni pravi (a ne ala SDA Zahiragic koji je tad imao 3 godine i bio na liniji) koji su se borili da odbrane zemlju? Imaju li normalne i velike penzije s obzirom da su proveli 4 godine u rovovima? Imaju li zdravlje? Imaju li im djeca poslove bez da moraju iskesirati 10 milja da bi se zaposlili u Bingu na kasi? Na kraju krajeva, imaju li ti ljudi uopste normlanu drzavu?

Tj, sta su oni konkretno tim dobili osim sto su eto neki uspjeli "igrom slucaja" sacuvati svoj zivot, dok je 100k ljudi poginulo i milion raselilo? Jer po Dejtonu iBogami drzava itekako podjeljena, nije cjelovita ma koliko bi mi to zelili, dakle nisi pobjedio u tom smislu.

Sretan dan nezavisnosti. :bih:

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 01 mar 2024, 14:03

15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 01 mar 2024, 14:06

scholsey je napisao/la:
01 mar 2024, 13:13
Asteriks je napisao/la:

Da u slučaju ratnih dejstava imaš porodicu gledao bi kako da ih makneš odavde negdje na sigurno, a ne da ti gineš po zemunicama i rovovima dok djeca funkcionera guze kurve po Beču i Moskvi.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 01 mar 2024, 14:20

Marsal je napisao/la:
01 mar 2024, 14:06

Da u slučaju ratnih dejstava imaš porodicu gledao bi kako da ih makneš odavde negdje na sigurno, a ne da ti gineš po zemunicama i rovovima dok djeca funkcionera guze kurve po Beču i Moskvi.
Ma ja sad se zna ishod, nasi roditelji nisu znali, imo mi je stari zenu i dvoje djece pa je osto nije htio ici, a sad vi znate ishod na tim prostorima u 5 deka.

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 01 mar 2024, 14:30

Asteriks je napisao/la:
01 mar 2024, 13:25
Porodica i domovina se moraju čuvati. S naučnog gledišta, glavni "nagon" čovjeka kao civilizovanog bića, pa i ranije za vrijeme lovaca-sakupljača (ne samo kod ljudi već i životinje štite svoje vrste), bio je zaštita sebe i svoje porodica, kasnije plemena etc.
Ovaj nazovi moderan insan dosta potcjenjuje te osnovne ljudske instinkte i njihov uticaj na kvalitetu života. Siguran sam da je bez toga nemoguće biti istinski ispunjen i sretan.
Marsal je napisao/la:
01 mar 2024, 14:06
Naravno, njihova sigurnost je i uvijek će biti osnovni prioritet. Samo kažem šta bih poslije uradio. Ne razmišljam na taj način.. lično me totalno boli qrac kako bi drugi postupali. Taman kad bih sam stojao i branio naše - so be it. Drugačije jednostavno ne mogu.
The saddest thing in life is wasted talent.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 01 mar 2024, 15:18

Kad politicari posalju svoju djecu u rat i ja cu otici. Ovako da ja i ostali "obican" narod ode u rat, a da se BOkir i ostali politicari smiju iz Berlina jer su izbjegli rat, vala necu. Da znam da ce drzava postati normalna bez stela i da moras biti u stranci da dobijes normalan posao, otisao bi prvi.

A da bude rat i nakon njega bude sve kao i sad jok. Pasos i granica.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 01 mar 2024, 15:24

DamirT je napisao/la:
01 mar 2024, 15:18
Kad politicari posalju svoju djecu u rat i ja cu otici. Ovako da ja i ostali "obican" narod ode u rat, a da se BOkir i ostali politicari smiju iz Berlina jer su izbjegli rat, vala necu. Da znam da ce drzava postati normalna bez stela i da moras biti u stranci da dobijes normalan posao, otisao bi prvi.

Samim tim sto se opet rat spominje u kontekstu dana nezavisnosti opet govori kakvi smo mi to ljudi. :urnebes:

Ko je izbjegao, nije pogrijesio, za 3-4 godine je stao na noge i on i porodica. Btw kad smo kod Berlina, leze mi 2437 eura od povrata poreza, bukvalno se nisam ni poces'o po guz'ci. :tokralju:

Judd
Kontakt:

Post Postao/la Judd » 01 mar 2024, 15:27

numanumaye22 je napisao/la:
01 mar 2024, 15:24
DamirT je napisao/la:

Samim tim sto se opet rat spominje u kontekstu dana nezavisnosti opet govori kakvi smo mi to ljudi. :urnebes:

Ko je izbjegao, nije pogrijesio, za 3-4 godine je stao na noge i on i porodica. Btw kad smo kod Berlina, leze mi 2437 eura od povrata poreza, bukvalno se nisam ni poces'o po guz'ci. :tokralju:
Pa nisi sebe počeš'o ali jesi druge. Realno :salut:
Ceri mi se u facu a ja njega pitam!

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 01 mar 2024, 15:54

DamirT je napisao/la:

Zamisli dodje ti neko iz totalno druge drzave ili grada i opljacka, spali tvoju kucu, a ti zivot dao da to steknes. Da ne idem dalje od toga, poput silovanja zenskih clanova porodice/familije, protjerivanje iz TVOG mjesta gdje si zivot proveo, zatvaranja u logore, klanje, ubijanje. To bi mogla uciniti samo neka pichoka. Sta ce mi zivot negdje u random drzavi ako sam sam sebi ispao pichka. Nema to veze ni s bakirom, nit nekim lokalnim bakirima kojih svi mi poznajemo na desetine i stotine. Cisto branim svoju vjeru, drzavu, svoj zivot, zivot najblizih, imovinu itd.

Uzivas u slusanju ucenja ezana s neke 4 munare u krugu od par kilometara i dopustis da neko to porusi i sravni s temeljima.....

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 01 mar 2024, 16:20

Tacno je to, samo su okolnosti takve da te niko nece napasti nit ima potrebu.

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 01 mar 2024, 16:24

crnje se samo pištolja boje
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 01 mar 2024, 16:28

Oružani sukob, da ne kažem rat, nije Call of duty...nema respawn-a, nije igrica kad ubijaš zombije i sl.
Odvesti ženu i djecu, porodicu, na sigurno, i vratit se ratovat, ubijati, ranjavat, i biti ranjen, ostat invalidom, bez ruke, noge, očiju, sluha, samo lud čovjek može. Pogotovo ovdje, da ratuješ za lopove...domoljublje je prisutno al da ja, svojim postupkom, uzmem djeci oca, ženi muža (jer postoji šansa da izgineš) a da neko sjedi i što kaže Marsal s kur.vama po Beču i sl., ne pada mi napamet. Branio bih sebe i svoje, al samo trenutni napad, šfo bi rekli pravnici nužna odbrana. Ovo ostalo, adios...
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.