polga je napisao/la:formance je napisao/la:
Ne mora imati, ali eto interesuje me, zašto prirodni dešnjak igra tenis lijevom rukom.
Kada je bio veoma mlad, koristio je obje ruke za igranje tenisa (dakle i lijevu i desnu), ali ga je Tony na kraju ubijedio da igra sa lijevom rukom, jer je to itekako velika prednost u tenisu, gdje je vecina tenisera desnoruka.
+1
Nadal je ambidexter. Koristi obe ruke u svakodnevnim poslovima.
Nadal ne bi bio to sto jeste da igra levom rukom. Jednostavno, rotacije loptice kod levorukih i kod desnjaka su sasvim razlicite. Kad se zna empirijski da je Nadal taj koji daje najvise rotacije u istoriji tenisa, i kad se doda leva ruka u sve to - dobije se jedan od razloga njegove dominacije nad Federerom u matchup-u.
Takodje, Nadal je do 9-10. godine zivota igrao i dvorucni forehand (kao Monika Seles), ali ga je Toni prebacio na jednorucni.
Inace, glede jucerasnjeg meca, posto ga nisam analizirao, vec se samo nastavljao sa @Begonjavim

, da kazem:
Ako se ne varam u setu koji je Nadal dobio, izgubio je samo dva poena na svoj drugi servis. Nije Nadal nista spektakularno servirao ni u tom prvom setu ali Novak jednostavno nije nalazio odgovor na Rafin drugi servis. Za igraca sa takvim reternom je krajnje neobicno, gotovo bi se moglo reci senzacionalno, da pusti protivnika na 78% osvojenih poena na drugi servis. Drugi servis Nadala je napravio razliku u tom setu. Kad je taj procenat otisao niz vodu nestalo je i velikog broja lakih poena posle drugog servisa i povecao se pritisak na prvi servis, a prvi servis se nekad pronadje u toku meca, a nekad i ne. Nadal ga nije pronasao, i to je to.
Ima necega i u tome, bar se meni cinilo sve vreme, da Nadal nije u svom uobicajenom terminator izdanju kad su fizikalije u pitanju,jer je igrao isuvise malo meceva protiv top guns ove sezone. Bilo je primetno da popravlja i igru i staminu sto se vise turnir blizi kraju ali nije to onaj Nadal koji ce pet setova da trci na svaku loptu i natera te da krvavo radis za svaki poen. Trci on i sada ali je cesto za dlaku kraci na lopti nego sto mu treba za one njegove udarce iz carapa pa pravi mnogo vise neiznudjenih gresaka nego sto je to ranije bio slucaj. Cini mi se da je Rafa bacio sve karte na to da u dva seta dobije mec jer je verovatno i sam bio svestan da mu nece ostati mnogo goriva za treci ali je Novak uspeo da podigne igru, odbrani onaj kljucni osmi (ili deveti?) gem u drugom setu i uvede mec u fazu u kojoj je on bio u usponu, a Rafa u padu. Ostatak je manje-vise bila stvar rutine i samopouzdanja, a samo "teniski bogovi" znaju koliko je toga u Novakovoj igri trenutno.
Jbga, tenis je na ovom nivou kombinacija mnogo faktora. Zato mislim da je malo preambiciozno i preterano navijacki traziti dlaku u ovom ili onom jajetu za neciji poraz. Ne secam se da se ranije, pre rivalstva izmedju Nadala i Federera, toliko spekulisalo sa tim koliko pojedini igraci gube zbog ove ili one dlake koja im je zasmetala. Mislim da je to posledica navijacke mantre navijaca ova dva igraca da nijedan od njih ne moze da izgubi ni od koga kad je na vrhu svoje igre. Medjutim, sta znaci "vrh svoje igre"? Ne znaci nista. Vrh tvoje igre je ono sto si u stanju da odigras u tom trenutku. Svi znamo da Nadal moze bolje od ovoga sto je odigrao u ovom finalu ali u tom finalu je igrao tako kako je igrao, jer nije mogao bolje. Ne moze se stalno, godinama, iz meca u mec igrati tenis na najvisem mogucem nivou koji si pokazao jednom ili dva puta ranije. Ne ide to.
Safinovi vrhovi karijere iz 2000. i 2005. bi mu doneli brdo GS turnira i dominaciju tenisom. Ali on ih je dva puta dosegao. Danasnja "velika trojka" to cini mnogo cesce i zato i jeste velika trojka u punom smislu te reci. Kad su Fedal delili trofeje medjusobno, Djokovic je uvek bio tu negde, ispadao ili od jednog ili od drugog u polufinalima ili finalima. Tu se vidi njegova velicina. Na poslednjih 17 GS turnira, on je pretrpeo 15 poraza - od toga 8 od Fedala, po 4 od obojice. Ostalo je pogubio od 7 razlicitih igraca: Safin, Haas, Roddick, Kohlschreiber, Melzer, Tsonga, Berdych. Samo K`schreiber nije nikada bio u top10, od svih pobrojanih. A svi drugi teniseri izvan velike trojke su mnogo cesce gubili i bili u "- fazi" od ove trojice.
Zato dajem prednost kontinuitetu uvek nad bljeskovima, i zato je za mene FedEx najbolji svih vremena. Kad Parera bude poobarao sve (ili skoro sve) Rogerove rezultate, necu imati nikakav razlog da mu osporim titulu GOAT-a.