Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

donDondon
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la donDondon » 01 apr 2024, 10:14

soxx je napisao/la:
01 apr 2024, 09:09
Koja je razlika u ljepilu cm16 i cm 17 ceresit? 8 maraka razlike je u cijeni po vreci.
17ka jaca vlakna ima
mada je to vise reklama da prodavaju sta skuplje
16ka isto sve moze
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 01 apr 2024, 10:15

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 01 apr 2024, 10:15

FONDOVI ZEKATA KOD 'SAMOZVANIH TUMAČA'
I FONDOVI ZEKATA IZ-a

Po 'samozvanim tumačima' zekat se dijeli, bez obzira ko ga ubirao, u fondove koji su spomenuti u suri Et-Tevba, 60 ajet.

Kaže Uzvišeni: "Zekat pripada samo nevoljnicima (fukari) i siromasima (miskinima), i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva i zaduženima i na Allahovom putu, i putniku. Farz od Allaha. Allah sve zna i mudar je."

Po islamskim pravnicima i učenjacima, skraćeno tumačenje ovih fondova je sljedeće:

FUKARA (nevoljnici)
To su oni koji nemaju imetka niti izvora zarade (po džumhuru učenjaka).
Oni koji imaju imetak ali ispod nisaba
(po hanefiijskom mezhebu).

MISKINI (siromasi)
To su oni koji imaju imetak ili izvor zarade međutim to im nije dovoljno za njihove potrebe (po džumhuru učenjaka).
Oni koji nemaju ništa od imetka pa zbog toga prose/traže (po hanefiijskom mezhebu).

SAKUPLJAČI ZEKATA
To su oni koji rade na prikupljanju zekata, svejedno ispred države, institucije ili udruženja. Njima se daje od zekata dnevnica ili nadoknada za taj posao.

ČIJA SRCA TREBA PRIDOBITI
U ovu skupinu ulaze muslimani slabog imana i kjafiri čijeg se zla bojimo ili čijem se dobru nadamo. Oko validnosti ovog fonda nakon smrti Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ima razilaženje među mezhebima. Po hanefijama i malikijama ovaj fond je ukinut kada ga je Omer, radijallahu anhu, ukinuo a na tome bili složni ashabi jer se islam proširio i postao moćan.

ZA OTKUP IZ ROPSTVA
Ovaj fond danas ne postoji jer nema robova.

ZADUŽENI
To su oni koji imaju dug a ispunjavaju dva šarta
1. Isteklo vrijeme vraćanja duga
2. Nije u stanju vratiti dug

NA ALLAHOVOM PUTU
U ovaj fond ulaze sljedeće kategorije:
-Borci koji nemaju platu u vojsci (bez razilaženja)
-Troškovi rata (po malikijama)
-Za obavljanje hadža islama (po 4 mezheba)
-Oni koji traže šerijatsko znanje (po skupini učenjaka)
-Za davu (po većini komisija za fetve i fikhskih kolegija)

PUTNIK
Onaj ko je na putovanju, daleko od mjesta življenja a nema imetka da se vrati u svoje mjesto (bez razilaženja).

Ovo je pojašnjenje fondova zekata i šta se pod njima misli, koje možemo naći u fikhskim i tefsirskim knjigama.

A po IZ-u fondovi zekata su sljedeći:

VJERSKO-PROSJETNE AKTIVNOSTI
(Mreža mladih. Savjetovališta za brak i porodicu. Podrška hifsu Kur’ana Časnog. Mektebi i mektebska nastava. Naučni skupovi, seminari, savjetovanja, radionice. Takmičenja učenika i studenata na svim poljima obrazovanja. Organizacije vjerskog života u kazneno-popravnim ustanovama. Podrška edukaciji osoba sa posebnim potrebama. Izrada nastavnih planova i udžbenika na svim nivoima obrazovanja. Podrška projektima na prevenciji nasilja i ekstremizma. Saradnja sa NVO. Mala medresa.)

PODRŠKA ORGANIZACIJI VJERSKOG ŽIVOTA NA NIVOU MUFTIJSTVA I DIJASPORALNIH ZAJEDNICA
Projekti u saradnji sa koordinatorima za brak i porodicu, za mlade, za društvenu brigu, za nevladin sektor.

NAUČNO- ISTRAŽIVAČKE USTANOVE
Gazi Husrev begova biblioteka. Instituti. Wesatijja. Podrška naučno istraživačkim projektima.

POMOĆ SOCIJALNO-UGROŽENIM
KATEGORIJAMA STANOVNIŠTVA
Pomoć povratnicima i povratničkim džematima. Podrška organizacijama koje se bave zdravstvenim, socijalnim i humanitarnim radom. Podrška migrantima. Pomoć socijalno ugroženim kategorijama u društvu. Podjela paketa prehrambenih proizvoda. Obilasci i briga o starim, iznemoglim i bolesnim. Pomoć u kriznim situacijama, poplave, požari, zemljotresi..

ODGOJNO OBRAZOVNE USTANOVE
Obdaništa. Mektebi. Medrese. Fakulteti. Studentski centri IZ. Dodjela stipendija i materijalna podrška u procesu obrazovanja. Podrška učesnicima i pobjednicima na takmičenjima u BiH i u svijetu.

PROMOCIJA ISLAMSKIH VRIJEDNOSTI KROZ MEDIJE
Radio BIR. Printani mediji-Preporod, Takvim, Glasnik. Novi Muallim. WEB stranice. Video produkcija.

Ono što bode u oči i što je nevjerovatna stvar da od 38 kategorija koje su naveli nema skoro ni jednog fonda a da je od fondova i kategorija spomenutih u kur’anskom ajetu i govoru uleme. Postavlja se pitanje, po kojim ajetima i hadisima su ovi fondovi uvedeni u raspodjelu zekata?

Spomenuti fondovi IZ-a za raspodjelu zekata nemaju osnova ne samo u Kur’anu, sunnetu i govoru uleme nego ni u Tevratu, Indžilu, Zeburu,
niti suhufima Ibrahima alejhisselam.

Rekao je Ebu Bekr, radijallahu anhu: "Koja će me nebesa pokrivati i koja zemlja nositi ako kažem o Allahovoj knjizi ono što ne znam."

Ako neka vjerska institucija (vlast, ministarstvo, mešihat, udruženje i slično) sakuplja zekat i sadekatul-fitr, ona nema pravo da ga dijeli po svom nahođenju osim u strogo određenje fondove i kategorije propisane Kur’anom i sunnetom.
A kamoli da ta sredstva uzima za svoje potrebe i još tvrdi da je samo njima ispravno dati zekat i da oni snose posljedicu odgovornosti kome se dijeli. Fetva i tvrdnja da je jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i sadekatul fitra fond bejtul-mala IZ-a nije vrijedna ozbiljnog šerijatskog komentara zbog njene ništavnosti.

U letku koji se dijeli i ovog ramazana o zekatu, bejtul-malu i fondovima navedena je fetva posvećena zekatu. Na kraju te fetve stoji sljedeće: "Zanimljivo je da ti ‘samozvani tumači’ imaju veće povjerenje u idžtihad neukih pojedinaca, u smislu načina raspodjele zekjata, od nadležnih organa islamske zajednice".

Ovaj skromni tekst je objašnjenje zašto imaju i zašto bi trebali imati veće povjerenje u ‘samozvane tumače’- zato što svoje tumačenje zasnivaju na Kur’anu, sunnetu, govoru priznate uleme i imama ummeta a ne po svom nahođenju i za svoje potrebe.

Na kraju ne preostaje ništa osim da dovimo za njih dovom Ise, alejhi selam: “Bože moj, oprosti im, ne znaju šta rade”.

Ve billahi tevfik.
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

scholsey
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la scholsey » 01 apr 2024, 13:23

numanumaye22 je napisao/la:
01 apr 2024, 10:10
U Njemačkoj je od danas legalna rekreacijska upotreba marihuane, ljubitelji jointa slavili u ponoć
Prava odluka, 3 biljke dozvoljene u kuci :bow: :bih:
Poslušaj druga i ne bakći se oko toga. To tek onda kad postigneš apsolutni mir sam sa sobom.

Sad si već dovoljno zbunjen.. tačno ti još samo šilja treba, i to ovi zapadnjački hibridi, ima da te zajme pa da kljucaš dok sve plate svijeta ne izračunaš. :urnebes: :urnebes:
The saddest thing in life is wasted talent.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 01 apr 2024, 13:37

Mladići u Tesliću se otimali oko bombe pa slučajno povukli osigurač: Obojica su povrijeđeni
:urnebes: :bow:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 01 apr 2024, 13:41

scholsey je napisao/la:
01 apr 2024, 13:23
U Njemačkoj je od danas legalna rekreacijska upotreba marihuane, ljubitelji jointa slavili u ponoć
Poslušaj druga i ne bakći se oko toga. To tek onda kad postigneš apsolutni mir sam sa sobom.

Sad si već dovoljno zbunjen.. tačno ti još samo šilja treba, i to ovi zapadnjački hibridi, ima da te zajme pa da kljucaš dok sve plate svijeta ne izračunaš. :urnebes: :urnebes:
Thc nije za prosjecni um sa Balkana, ali je u prednosti nad rakijom.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 01 apr 2024, 13:45

samoposmatram je napisao/la:
01 apr 2024, 13:41
scholsey je napisao/la:

2-4mg thc pomaze spavanju.

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 01 apr 2024, 13:47

RollMan je napisao/la:
01 apr 2024, 10:15
FONDOVI ZEKATA KOD 'SAMOZVANIH TUMAČA'
I FONDOVI ZEKATA IZ-a

Po 'samozvanim tumačima' zekat se dijeli, bez obzira ko ga ubirao, u fondove koji su spomenuti u suri Et-Tevba, 60 ajet.

Kaže Uzvišeni: "Zekat pripada samo nevoljnicima (fukari) i siromasima (miskinima), i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva i zaduženima i na Allahovom putu, i putniku. Farz od Allaha. Allah sve zna i mudar je."

Po islamskim pravnicima i učenjacima, skraćeno tumačenje ovih fondova je sljedeće:

FUKARA (nevoljnici)
To su oni koji nemaju imetka niti izvora zarade (po džumhuru učenjaka).
Oni koji imaju imetak ali ispod nisaba
(po hanefiijskom mezhebu).

MISKINI (siromasi)
To su oni koji imaju imetak ili izvor zarade međutim to im nije dovoljno za njihove potrebe (po džumhuru učenjaka).
Oni koji nemaju ništa od imetka pa zbog toga prose/traže (po hanefiijskom mezhebu).

SAKUPLJAČI ZEKATA
To su oni koji rade na prikupljanju zekata, svejedno ispred države, institucije ili udruženja. Njima se daje od zekata dnevnica ili nadoknada za taj posao.

ČIJA SRCA TREBA PRIDOBITI
U ovu skupinu ulaze muslimani slabog imana i kjafiri čijeg se zla bojimo ili čijem se dobru nadamo. Oko validnosti ovog fonda nakon smrti Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ima razilaženje među mezhebima. Po hanefijama i malikijama ovaj fond je ukinut kada ga je Omer, radijallahu anhu, ukinuo a na tome bili složni ashabi jer se islam proširio i postao moćan.

ZA OTKUP IZ ROPSTVA
Ovaj fond danas ne postoji jer nema robova.

ZADUŽENI
To su oni koji imaju dug a ispunjavaju dva šarta
1. Isteklo vrijeme vraćanja duga
2. Nije u stanju vratiti dug

NA ALLAHOVOM PUTU
U ovaj fond ulaze sljedeće kategorije:
-Borci koji nemaju platu u vojsci (bez razilaženja)
-Troškovi rata (po malikijama)
-Za obavljanje hadža islama (po 4 mezheba)
-Oni koji traže šerijatsko znanje (po skupini učenjaka)
-Za davu (po većini komisija za fetve i fikhskih kolegija)

PUTNIK
Onaj ko je na putovanju, daleko od mjesta življenja a nema imetka da se vrati u svoje mjesto (bez razilaženja).

Ovo je pojašnjenje fondova zekata i šta se pod njima misli, koje možemo naći u fikhskim i tefsirskim knjigama.

A po IZ-u fondovi zekata su sljedeći:

VJERSKO-PROSJETNE AKTIVNOSTI
(Mreža mladih. Savjetovališta za brak i porodicu. Podrška hifsu Kur’ana Časnog. Mektebi i mektebska nastava. Naučni skupovi, seminari, savjetovanja, radionice. Takmičenja učenika i studenata na svim poljima obrazovanja. Organizacije vjerskog života u kazneno-popravnim ustanovama. Podrška edukaciji osoba sa posebnim potrebama. Izrada nastavnih planova i udžbenika na svim nivoima obrazovanja. Podrška projektima na prevenciji nasilja i ekstremizma. Saradnja sa NVO. Mala medresa.)

PODRŠKA ORGANIZACIJI VJERSKOG ŽIVOTA NA NIVOU MUFTIJSTVA I DIJASPORALNIH ZAJEDNICA
Projekti u saradnji sa koordinatorima za brak i porodicu, za mlade, za društvenu brigu, za nevladin sektor.

NAUČNO- ISTRAŽIVAČKE USTANOVE
Gazi Husrev begova biblioteka. Instituti. Wesatijja. Podrška naučno istraživačkim projektima.

POMOĆ SOCIJALNO-UGROŽENIM
KATEGORIJAMA STANOVNIŠTVA
Pomoć povratnicima i povratničkim džematima. Podrška organizacijama koje se bave zdravstvenim, socijalnim i humanitarnim radom. Podrška migrantima. Pomoć socijalno ugroženim kategorijama u društvu. Podjela paketa prehrambenih proizvoda. Obilasci i briga o starim, iznemoglim i bolesnim. Pomoć u kriznim situacijama, poplave, požari, zemljotresi..

ODGOJNO OBRAZOVNE USTANOVE
Obdaništa. Mektebi. Medrese. Fakulteti. Studentski centri IZ. Dodjela stipendija i materijalna podrška u procesu obrazovanja. Podrška učesnicima i pobjednicima na takmičenjima u BiH i u svijetu.

PROMOCIJA ISLAMSKIH VRIJEDNOSTI KROZ MEDIJE
Radio BIR. Printani mediji-Preporod, Takvim, Glasnik. Novi Muallim. WEB stranice. Video produkcija.

Ono što bode u oči i što je nevjerovatna stvar da od 38 kategorija koje su naveli nema skoro ni jednog fonda a da je od fondova i kategorija spomenutih u kur’anskom ajetu i govoru uleme. Postavlja se pitanje, po kojim ajetima i hadisima su ovi fondovi uvedeni u raspodjelu zekata?

Spomenuti fondovi IZ-a za raspodjelu zekata nemaju osnova ne samo u Kur’anu, sunnetu i govoru uleme nego ni u Tevratu, Indžilu, Zeburu,
niti suhufima Ibrahima alejhisselam.

Rekao je Ebu Bekr, radijallahu anhu: "Koja će me nebesa pokrivati i koja zemlja nositi ako kažem o Allahovoj knjizi ono što ne znam."

Ako neka vjerska institucija (vlast, ministarstvo, mešihat, udruženje i slično) sakuplja zekat i sadekatul-fitr, ona nema pravo da ga dijeli po svom nahođenju osim u strogo određenje fondove i kategorije propisane Kur’anom i sunnetom.
A kamoli da ta sredstva uzima za svoje potrebe i još tvrdi da je samo njima ispravno dati zekat i da oni snose posljedicu odgovornosti kome se dijeli. Fetva i tvrdnja da je jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i sadekatul fitra fond bejtul-mala IZ-a nije vrijedna ozbiljnog šerijatskog komentara zbog njene ništavnosti.

U letku koji se dijeli i ovog ramazana o zekatu, bejtul-malu i fondovima navedena je fetva posvećena zekatu. Na kraju te fetve stoji sljedeće: "Zanimljivo je da ti ‘samozvani tumači’ imaju veće povjerenje u idžtihad neukih pojedinaca, u smislu načina raspodjele zekjata, od nadležnih organa islamske zajednice".

Ovaj skromni tekst je objašnjenje zašto imaju i zašto bi trebali imati veće povjerenje u ‘samozvane tumače’- zato što svoje tumačenje zasnivaju na Kur’anu, sunnetu, govoru priznate uleme i imama ummeta a ne po svom nahođenju i za svoje potrebe.

Na kraju ne preostaje ništa osim da dovimo za njih dovom Ise, alejhi selam: “Bože moj, oprosti im, ne znaju šta rade”.

Ve billahi tevfik.
U prevodu daj onom kome nema, nedaj nikome ko sakuplja i IZ.

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 01 apr 2024, 13:47

Nije to nimalo bezazlena stvar.

Kao što rekoh, samo i isključivo onda kad si 101% čist sam sa sobom.. jer u suprotnom su jako visoke šanse da sam sebi napraviš preozbiljne psihičke probleme.

U svakom slučaju je bolje od bilo kojeg alkohola.

bavariapivo
Kontakt:

Post Postao/la bavariapivo » 01 apr 2024, 13:48

Arvid je napisao/la:
01 apr 2024, 13:37
Mladići u Tesliću se otimali oko bombe pa slučajno povukli osigurač: Obojica su povrijeđeni
Sigurno Srbi

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 01 apr 2024, 13:49

soko je napisao/la:
01 apr 2024, 13:45
scholsey je napisao/la:

Caj?

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 01 apr 2024, 13:57

01 apr 2024, 13:49
soko je napisao/la:

Caj?
Kisela voda. Imaju od 2.5 mg pa cak i 20mg. Imaju i mix thc i cbd.
Ovdje kod mene je legalno. Imas i gumene bombone, brownies.
Imao sam jedno vrijeme dosta problema sa spavanjem, nemirne noge. Jedino to mi pomagalo.

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 01 apr 2024, 14:00

soko je napisao/la:
01 apr 2024, 13:57
soko je napisao/la:

Caj?
Imao sam jedno vrijeme dosta problema sa spavanjem, nemirne noge. Jedino to mi pomagalo.
Superstvar. A dovoljno slabo da mozes voziti auto.

OldTownDistrict
Kontakt:

Post Postao/la OldTownDistrict » 01 apr 2024, 14:01

bavariapivo je napisao/la:
01 apr 2024, 13:48
Arvid je napisao/la:
01 apr 2024, 13:37
Sigurno Srbi
Bosanski pravoslavci :mrgreen:
....sve drugo će proći!

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 01 apr 2024, 14:11

soko je napisao/la:
01 apr 2024, 13:57
soko je napisao/la:

Caj?
Ja imam tinitus koji se vremenom samo pojačava, ovako nešto bi mi život spasilo.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 01 apr 2024, 14:14

sta je sa alemom?
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 01 apr 2024, 14:29

Marsal je napisao/la:
01 apr 2024, 14:11
Ja imam tinitus koji se vremenom samo pojačava, ovako nešto bi mi život spasilo.
E jbg ako ti takav iz Zenice nisi u stanju bilo šta od ovoga nabaviti. :mrgreen:

Stvarno mi teško u to povjerovati.. da ne kažem nemoguće. :kafa:

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 01 apr 2024, 14:36

scholsey je napisao/la:
01 apr 2024, 14:29
Marsal je napisao/la:
01 apr 2024, 14:11
E jbg ako ti takav iz Zenice nisi u stanju bilo šta od ovoga nabaviti. :mrgreen:

Stvarno mi teško u to povjerovati.. da ne kažem nemoguće. :kafa:
Ne želim da pušim travu nit da se navučem na istu. Dugotrajno konzumiranje iste je mnoge dovelo do propasti ili same ivice. Previše slučajeva znam iz vlastitog iskustva nažalost gdje su neki divni ljudi otišli u qrac.

Volio bih da postoji upotreba u medicinske svrhe gdje tačno znam šta kupujem i koja doza je potrebna za moj slučaj/stanje.

Evo pogledaj forumaša @Chillya_rz, nekad veliki travar danas opijen religijom. Što mi to treba :mrgreen:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 01 apr 2024, 14:38

Surreal je napisao/la:
01 apr 2024, 14:14
sta je sa alemom?
Povukao se u zasluženu mirovinu
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 01 apr 2024, 14:40

scholsey je napisao/la:

Hahahahah svejedno kad je alkohol legalan, i ovo bi 100 % trebalo biti u granicama normale.

Kod nas ovaj zakon nece nikad zaziviti zbog policije :urnebes:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.