bablaz1 je napisao/la: ↑16 apr 2024, 20:41
upohaluhizugnimda je napisao/la: ↑16 apr 2024, 14:35
enterofuryl je napisao/la: ↑16 apr 2024, 14:27
Nemoj misliti da te nesto napadam ili slicno. Koliko sam mogao upratiti jedan si od onih koji navijaju za Zelju, a ne za onu dvojicu egoista, mozda grijesim ali nebitno sad. Interesuje me kakve bismo uslovi po tebi trebali dati i imamo li bolje ljude od trenutnih koji bi mogli voditi pregovore?
Ne navijam ni za jednog od tih, u pravu si.
Nemam zamjerke za ove ljude, svaka cast bilo kome ko se uhvatili posla. Problem je sto smo mi nerealni, po mom misljenju barem.
Bosna je mala i siromasna drzava, a Sarajevo mali i ucahuren grad.
Politicka situacija u zemlji je krajnje nestabilna u svakom smislu, a o kriminalu u nasoj ligi je glupo i pricati. Kao trziste mi nismo nikome specijalno interesantni.
Nas sport je smijesan, a pogotovo klupski fudbal. Ako nadjes nekog stranca da ulozi bilo kakav znacajniji iznos u jedan nas fudbalski klub, to je da se udaras nogom u guzicu. Treba probati, znamo da nije nemoguce, ali je jako tesko.
Na to sve mi dodjemo i postavljamo uslove, gdje trazimo od interesanata da sa nama ulaze u neke sheme gdje se mi pitamo za svasta... ne znam.
Vjerujem da bi uz puno truda i malo srece mogli pronaci nekoga, ali po ovakvim uslovima tesko. Ako neko ima zelju da dodje, mislim da ce htjeti da je sve njegovo i da se on pita. Radi se o ogromnom novcu, a kapital voli prohodan put i ciste odnose.
Mislim da smo nerealni i da se precjenjujemo, ali naravno bio bih presretan da grijesim.
Istog sam mišljenja. Investitor želi povrat na investiciju i zaštićena sredstva. Kako može zaraditi neko ko uloži u tim? Isključivo prodajom, da bi to napravio ima dva načina skautirati afričku djecu (to je problem sa brojem stranaca), koju će unaprijediti i prodavati dalje, te se kroz bonuse ugrađivati u potencijalne transfere. Ovo radi jako puno klubova u evropi. Mora imati vrhunske skaute i evropske trenere u omladinskom pogonu. Pored toga mora imati vrhunske uslove (terene, fitnes, teretane, smjetaj..). Mi to trenutno nemamo. Druga je opcija da kupi djecu po BiH iod njih pokuša napraviti igrače. Uslovi su malo jeftiniji. Da bi imao profit mora nadograditi prvi tim, kako bi došli ti klinci do izražaja, sa par vrhunskih igrača za maše uslove, što je dodatni problem, jer savez i sudije kroje sve. Politička situacija je takva da je i Digisliću savjetovano da ne ulaže. Po meni najbolja opcija (do zakona o sportu) jeste filijala nekog evropskog kluba, gdje će oni razvijati naše igrače i dovoditi svoje talente.
Ja mislim da bi se moglo svasta nesto probati kada bi mi, za pocetak, odlucili da li zelimo da se prodamo. Nema niko hrabrosti da podvuce liniju i kaze da ili ne. Mi nekako i bi i ne bi, pa trazimo neke varijante na pola.
Mi necemo vlasnika, daj nam "partnera." A sta mi nudimo? Klub i nekretninu (i to ne u vlasnistvo), ali da se mi pitamo isto ko i partner dok on daje pare, a mi uzivamo. Je li to realno?
Ako hoces da imas rezultate i moderan, stabilan klub, moras privuci kapital. Ako hoces da privuces kapital, moras vlasniku tog kapitala dopustiti da njime upravlja kako hoce.
Treba naravno zastititi tradiciju, brend, ime, grb, boje i slicno, ali ako si na prodaju onda si na prodaju.
Ako nismo spremni na to, onda moramo prihvatiti da cemo ostatiti prosjek lige. Nekad se fajtati za Europu, nekad ne. Eventualno se u idealnim okolnostima moze uhvatiti neki kup, proci koje pretkolo vise nego inace i to je to.
Nema niko hrabrosti da to otvoreno kaze.
Ovaj treci put koji mi sad pokusavamo da izguramo je na papiru super i nemam nista protiv da se proba pronaci neko, ko zna sta se moze desiti, ali treba sniziti ocekivanja.