Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
-
- Kontakt:
Re: Re: Chat
Ma brate budeš ti pregazen na bilo kojem poslu drug razmišljao da ode za Njemacku, a ima 2 milje platu.
Posao mu da se javlja na telefon i ako šta zatreba radnicima da im pomogne da utovare mislim smiješno.
Posao mu da se javlja na telefon i ako šta zatreba radnicima da im pomogne da utovare mislim smiješno.
Pa ovdje ako imaš platu oko 1500km tražiš neki hobi posao ili dnevnicu jaku i možeš izvuć pristojan život.Devedesetka je napisao/la: ↑16 apr 2024, 23:32Ma brate budeš ti pregazen na bilo kojem poslu drug razmišljao da ode za Njemacku, a ima 2 milje platu.
Evo npr ja i brat imamo 4 istovara kamiona mjesečno gdje nam je dnevnica 4x100km a efektivnog posla 3h.
Radio sam dugo vikende u klubova,dnevnice u šumama prije posla itd.
Zvao me majstor koji mi je zidao kuću jer mu fali jedan radnik za temelj kuće a pošto sam sa njima sebi radio i taj poso posluge mi nije problem otiću sa njim 5 radnih dana 13km satnica

Nedavno sam čuo čovjeka kako govori o boksu za kerove i kako se raspitivao za cijene koje su mi zvučale full nerealne

zbrojim kući sve i ispadne da mogu biti osjetno jeftiniji a imati jak profit,ponudio se,napravili ja i otac za dan i zaradiš ali i stekneš iskustvo.
Mislim da je generalni problem što svako sam sebe precjenjuje u tome koliko teško bi trebao raditi da bi uživao i onda ljudi napuste neke jednostavne a dobro plaćene poslove i idu po "bolji život" gdje te često realnost pogodi i vrati na isto ili gore.
-
- Kontakt:
Rosicky je napisao/la: ↑16 apr 2024, 23:39Pa ovdje ako imaš platu oko 1500km tražiš neki hobi posao ili dnevnicu jaku i možeš izvuć pristojan život.Devedesetka je napisao/la: ↑16 apr 2024, 23:32Ma brate budeš ti pregazen na bilo kojem poslu drug razmišljao da ode za Njemacku, a ima 2 milje platu.
Evo npr ja i brat imamo 4 istovara kamiona mjesečno gdje nam je dnevnica 4x100km a efektivnog posla 3h.
Radio sam dugo vikende u klubova,dnevnice u šumama prije posla itd.
Zvao me majstor koji mi je zidao kuću jer mu fali jedan radnik za temelj kuće a pošto sam sa njima sebi radio i taj poso posluge mi nije problem otiću sa njim 5 radnih dana 13km satnica
Nedavno sam čuo čovjeka kako govori o boksu za kerove i kako se raspitivao za cijene koje su mi zvučale full nerealne
zbrojim kući sve i ispadne da mogu biti osjetno jeftiniji a imati jak profit,ponudio se,napravili ja i otac za dan i zaradiš ali i stekneš iskustvo.
Mislim da je generalni problem što svako sam sebe precjenjuje u tome koliko teško bi trebao raditi da bi uživao i onda ljudi napuste neke jednostavne a dobro plaćene poslove i idu po "bolji život" gdje te često realnost pogodi i vrati na isto ili gore.

samo iskustvo
Ma brzu postu je lakse raditi u bih 100x, jedino cime se nasi kuriri moraju zajebavati su pare al opet haj i tu su cvrkne koji dinar na baksis. Al npr u njemackoj sve ozbiljnije poste (deutsche post, dhl, ups) moraju dostaviti paket licno na vrata tj to je policy, naravno da to mnogi i ne rade i tipa ostave pred vrata paket medjutua kad paket nestane ti ces ga platiti. Ok, olaksavajuca okolnost je ablageort, da ostavis paket na mjesto koje je kupac naznacio (garaza, iza kuce itd) al zato kod nas braca zovnu te za paket i ti njega ganjas, dodje kombijem dokle moze do zgrade i kapak, ti sidji iz zgrade, dodji do njega uzmi paket i nosi ga, nijedan nece ti donijet paket na vrata. A svabe glupe naruce pet vreca hrane za pse il macke, nema ablageorta pa ti tegljaj majstore, ostavis ledja na jednoj adresi 

1946-1987
- muhamedhulk
- Kontakt:
Vecina u BiH odradi svoj poso i kuci. Ja prvi. Niko nece da radi jos nesto, da poveca primanja. A nije da se nema izbora/vremena.
NEMA NAZAD!
FC Bayern Rekordmeister!
Sarajevo šampion!
Dallas Cowboys!
Safet Sušić - najbolji igrač u historiji Sarajeva i BiH, najbolji selektor u historiji reprezentacije BiH!
FC Bayern Rekordmeister!
Sarajevo šampion!
Dallas Cowboys!
Safet Sušić - najbolji igrač u historiji Sarajeva i BiH, najbolji selektor u historiji reprezentacije BiH!
- Pensioner26
- Kontakt:
Ja pridonesem nekih 4-4.500 mjesečno neto, supruga na početnoj 1.500, nekad manje nekad više, ali kao što neko napisa ne treba generalizovati. Neko ima kredite od prije iz BiH, neko je se zadužio u DE, neko fura odmore često i daje masu para, a neko zaglibi sa skupim autom gdje ga deru osiguranja i popravke. Vole mnogi se prsiti sa skupom odjećom, originalima, klincima i palcima, jesti konstantno po restoranima. Dosta stvari je suvišno…Pantelija je napisao/la: ↑16 apr 2024, 13:52Otprilike. S tim da zavisi sta radis. Sa fakultetom posao moze i jedno raditi ako imas djecu i da super se zivi.Pensioner26 je napisao/la: ↑16 apr 2024, 13:43Da skratimo priču, u Njemačkoj možeš solidno uštediti tek kada 2 rade. Sa jednom platom i kad imaš porodicu je knap sve. Ne fali ti ništa, ali ne možeš se preseravati.
Npr inžinjer sa 4-5 godina iskustva moze zaradjivati 60-70k bruto bez problema.
Imas kindergelt i sl.
Sve zavisi ovdje sta si i sta zelis. Nauci jezik i imas prekvalifikaciju sta hoces.
Vozis bus, tramvaj plate odlicne.
Da ne pricam u zdravstvu, sta mozes ako imas volju uciti i doskolovavati se. Ja sam dosao i prci posao dhl, odmah zatim ganjao sam sa diplomom posao jer znam da xu za gofinu dvije moci lupati satnicu, kap kvalifikovan radnik, u njemackoj je papir sve. Ako hoces biti šef, ides polahati neki kurs, ako hoces da radis jaku struju a imas za slabu, polazes.. al kad polozis plata gore 10-20-30%
I sto kaze feniks sada sjednem ovdje s nasom rajom nikome na pada na pamet da se vrati ili kupuje dole kuce, stanove, svi razmisljaju o kupovini istih ovdje
Na odmor dole odu sdemicu, ostalo se ide španija, grčka, turska, italija, hrvatska, kako sta ko voli, vikend se ide ovdje ima more jezera, planina, rijeka... Nekada su ljudi bikvalno sve sto bi zaradili gledali dole da uloze
Re: Chat
Zar ima 20 godina

Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene
L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!
L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!
Kod nas ima jedna zena barata sa chogan parfemima, bar jednom sedmicno jadan postar tegli desetke kutija na treci sprat i slaze ispred vrata. Ona ih topi po Srbiji, valjda uzme love na crnjaka vise nego na svom posluleo1946 je napisao/la: ↑16 apr 2024, 23:41Ma brzu postu je lakse raditi u bih 100x, jedino cime se nasi kuriri moraju zajebavati su pare al opet haj i tu su cvrkne koji dinar na baksis. Al npr u njemackoj sve ozbiljnije poste (deutsche post, dhl, ups) moraju dostaviti paket licno na vrata tj to je policy, naravno da to mnogi i ne rade i tipa ostave pred vrata paket medjutua kad paket nestane ti ces ga platiti. Ok, olaksavajuca okolnost je ablageort, da ostavis paket na mjesto koje je kupac naznacio (garaza, iza kuce itd) al zato kod nas braca zovnu te za paket i ti njega ganjas, dodje kombijem dokle moze do zgrade i kapak, ti sidji iz zgrade, dodji do njega uzmi paket i nosi ga, nijedan nece ti donijet paket na vrata. A svabe glupe naruce pet vreca hrane za pse il macke, nema ablageorta pa ti tegljaj majstore, ostavis ledja na jednoj adresi![]()
In the midst of chaos, there is also opportunity.
- feniksptica
- Kontakt:
- bavariapivo
- Kontakt:
Re: Chat
Evo ga I u Austriji, a ja već zamijenio gume…

-
- Kontakt:
Mogu pricati sta zele i kako zele. U Bosni se omjer rad/plata najvise isplati. Ne kazu bezveze, jedino kod nas mozes potrositi vise nego sto si zaradio (legalno). Citava mi je familija sa očeve strane u Njemackoj, znam napamet kako funkcionise zivot tamo. Isao, vidio, imao priliku raditi, zaraditi ali...Jabroni je napisao/la: ↑16 apr 2024, 23:25Mozes po cijenama koje je napisao u posljednjem postu vidjeti da Bosnu poznaje preko vijesti i foruma. Ja mislio ozbiljan lik a ono leorey vol 2.leo1946 je napisao/la: ↑16 apr 2024, 23:04I uostalom opra ova prica sa odlascima, usporedjivanjima itd. Zivite zivot gdje vam je dobro i lijepo, bosna, njemacka, australija, tunguzija. I iz njemacke ljudi idu u skandinaviju, iz amerike odu u njemacku, iz skandinavije u juznije krajeve itd itd al samo kod nas se to predstavlja ko da niko nigdje ne ide samo bosnjo u svabiju.
P.S dosta neistina se pise oko cijena u svabiji, znam iz prve ruke koliko je sta tako da to vam mozda i proguta neko ko ne zna i nije bio.. nemojte se prosipati previse![]()
I opet, nemam nista protiv ljudi koji se odluce na takav korak da odu. Svi gledaju da idu gdje im je bolje ili gdje ce se bar bolje osjecati, ali...
Ali nemojte nas ovdje koji smo ostali praviti fukarama. Znamo kako radimo, sta radimo, koliko zaradimo.
Reci cu samo jednu stvar, prije korone, ja i supruga smo imali zajedno cca 2400 KM, zivjelo se normalno sa jednim djetetom (kredit 490KM). Nakon korone, isti poslovi, ja zavrsio jedan kurs, supruga zavrsila jedan certifikat. Ulaganje u to obrazovanje nas kostalo cca 1500KM i sada imamo zajedno 3500KM (isti kredit) i hvala Bogu dvoje djece. Imamo kucu,basticu, ne radimo vikend, svaki vikend se negdje hoda, ide i ostano uvijek nesto sa strane jer se nesto uvijek odradi kada imas slobodan vikend.
Pitaju me da li bi otisao vani, ja kazem, naravno da bi. Ali kada bi mi neko za posao koji radim, sa odgovornoscu koju imam ovdje, rahatlukom kojim imam ovdje da mogu vidjeti majku, oca, prijatelje, rodbinu tamo dao meni 3500 eura i zeni 2500 eura. Ne bjezim da bi otisao. Ali, neko voli zivot kakav se zivi tamo, neko voli zivot kakav se zivi ovdje.
A ponavljam da napamet znam kakav se zivot tamo zivi a kakav ovdje i postujem sve koji se odluce na takav korak.
ako moze da mi samo objasnis kakav zivot se zivi ovdje a kakav u Bosni jer sam i ja zivio, ali bas zivio i tamo i ovdje?
Mozda je do ljudi s kojima si bio u Njemackoj, njihovog vidjenja i nacina zivota. Znam ih ja koji 5 godina nisu sjeli na kafu i otisli za vikend negdje vec sjede kuci i stekaju pare i govore kako je tesko i kako se ne moze.
Ja ovdje evo, imam vikend slobodan, u Bosni sam to imao samo u jednoj firmi. Ovdje mi je vikend free, skoro svaki vikend sam ili na nekom jezeru ili neka planina. U bosni to sebi nisam mogao da priustim, vec jednom mjesecno.
Radno vrijememi do 4. Fiksno. u Petak do 2. Znaci od petka u 2 do ponedeljka sam slobodan.
U bosni osim u drzavnim firmama, u dobrom djelu privatnih radno vrijeem je za inspekcije. Posebno usluzni sekrot, prekovremene udaras a niko ih ne placa. Ovdje ako i ostanes plati se.
Dalje, godisnji, svi znamo kako dole funkcionise, prvo dobijes 21 dan godisnjeg a od toga iskoristis mozda 15. Ostalo gazda uzme.
Ovdje 30 dana godsinjseg, bez vikenda (dole cesto racunaju suboru u godisnji). Uzmes godsinji kada hoces osim ako nije firma sa kolektivnim, imas tipa DHL (koji je najgora firma za raditi ali i najlaksa za onog ko tek dodje ) gdje imaju prednsost stariji radnici ( za stalno i sa porodicom) ali su to izuzetci.
Sad mene iskreno interesuje, sta znaci "znam kako se dola zivi a kako ovdje". jer ovdje imam i prijatelje s kojima idem na kafu,izadjem. Vikende provodim u uzivanju i ne vidim nikakvu razliku izmedju onog dole i ovdje osim sto sam psihicki rasterecen na maksimum.
Na poslu isto, znas ako si bolestan ides na bolovanje, ne smiju te pitati sto si bio, znamo kako u bosni funkcionise, dizu ljude s operacije neoporavljene na posao. Nema stresa, kada vide da si nesto "nasikiran", odmah ide nema stresa, polako... mozda sam ja sa 12-13 godina radnog staza u Bosni stvarno nalijetao na najgore mogguce firme, samo nesto mi to nema logike.
Da, nije isto, nije to mjesto gdje si rodjen, odrastao, nema drustva s kojim si odrastao, ali to su stvari koje ti sam odlucis. Ja licno nemam s tim ni najmani problem, ja sam vec ovdje nasao dovoljno drustva, imam i rodjake u blizini.
Mozda je do ljudi s kojima si bio u Njemackoj, njihovog vidjenja i nacina zivota. Znam ih ja koji 5 godina nisu sjeli na kafu i otisli za vikend negdje vec sjede kuci i stekaju pare i govore kako je tesko i kako se ne moze.
Ja ovdje evo, imam vikend slobodan, u Bosni sam to imao samo u jednoj firmi. Ovdje mi je vikend free, skoro svaki vikend sam ili na nekom jezeru ili neka planina. U bosni to sebi nisam mogao da priustim, vec jednom mjesecno.
Radno vrijememi do 4. Fiksno. u Petak do 2. Znaci od petka u 2 do ponedeljka sam slobodan.
U bosni osim u drzavnim firmama, u dobrom djelu privatnih radno vrijeem je za inspekcije. Posebno usluzni sekrot, prekovremene udaras a niko ih ne placa. Ovdje ako i ostanes plati se.
Dalje, godisnji, svi znamo kako dole funkcionise, prvo dobijes 21 dan godisnjeg a od toga iskoristis mozda 15. Ostalo gazda uzme.
Ovdje 30 dana godsinjseg, bez vikenda (dole cesto racunaju suboru u godisnji). Uzmes godsinji kada hoces osim ako nije firma sa kolektivnim, imas tipa DHL (koji je najgora firma za raditi ali i najlaksa za onog ko tek dodje ) gdje imaju prednsost stariji radnici ( za stalno i sa porodicom) ali su to izuzetci.
Sad mene iskreno interesuje, sta znaci "znam kako se dola zivi a kako ovdje". jer ovdje imam i prijatelje s kojima idem na kafu,izadjem. Vikende provodim u uzivanju i ne vidim nikakvu razliku izmedju onog dole i ovdje osim sto sam psihicki rasterecen na maksimum.
Na poslu isto, znas ako si bolestan ides na bolovanje, ne smiju te pitati sto si bio, znamo kako u bosni funkcionise, dizu ljude s operacije neoporavljene na posao. Nema stresa, kada vide da si nesto "nasikiran", odmah ide nema stresa, polako... mozda sam ja sa 12-13 godina radnog staza u Bosni stvarno nalijetao na najgore mogguce firme, samo nesto mi to nema logike.
Da, nije isto, nije to mjesto gdje si rodjen, odrastao, nema drustva s kojim si odrastao, ali to su stvari koje ti sam odlucis. Ja licno nemam s tim ni najmani problem, ja sam vec ovdje nasao dovoljno drustva, imam i rodjake u blizini.
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli
Tema je idealna za trolanja i uporedjivanja neuporedivog, prvenstveno jer svako iznosi uglavnom samo svoju licnu situaciju i/ili percepciju, te se uporedjuju pojedinacni slucajevi na razlicitim bazama, plus vecina ulazi u diskusiju samo da se indirektno pohvali svojom situacijom (ja to radim poprilicno direktno

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
- JayCatwright
- Kontakt:
Druze koliko si vec vani ? Po pisanju imam osjecaj da si otisao prije 5 godina ili vise. Ko se dize s bolovanja za na posao ? Ides na bolovanje kad si bolestan sasvim normalno niko te ni ne zove. Godisnji je evo meni trenutno 19 dana koristim kad zelim. Rad na praznik je placen logicno vise i logicno ako zelis. Cak kazem CAK I U KLADIONICAMA gdje je def najgore radno mjesto imaju pravo za praznik da rade za duplo ili budu free.Pantelija je napisao/la: ↑17 apr 2024, 08:53ako moze da mi samo objasnis kakav zivot se zivi ovdje a kakav u Bosni jer sam i ja zivio, ali bas zivio i tamo i ovdje?
I vjeruj da bi poslodavci u privatnom sektoru mogli ic i daleko vise da nemamo ogromne doprinose na platu zbog kurcevog drzavnog sistema i ljudi u drzavnom sektoru koji ne rade nista,zbog izmisljenih penzionera,invalida,izmisljenih radnih mjesta u drzavnim institucijama zbog miliona ministara itd. Ako se te stvari urede i obracuna sa istim mislim da ce ova drzava da procvjeta...
Kljucna rijec je ako 

Stvari će krenuti bolje tek kada promijenimo ovo, te za početak godišnje uložimo minimalno 350 miliona na R&D.
In the midst of chaos, there is also opportunity.
A ja se nadao nikad boljoj godini kod sebe...

I found freedom. Losing all hope was freedom.