MrkiMedo je napisao/la: ↑29 apr 2024, 06:17
Danielagger44 je napisao/la: ↑29 apr 2024, 00:46
Čitam ovaj forum već 3-4 godine i kako vrijeme odmiče sve je gore i gore. Gdje su nestali ljudi koji su "vodili" zdrave razumne prepirke odnosno iznošenje mišljenja.
Čim pohvališ nekog igrača ili bivšeg člana uprave odmah si njegov bot, a čim izneseš nešto negativno odmah te ljudi napadaju da mrziš želju. Neko vrijeme je bio jedan forumaš očito vise i ne piše zbog svakakvih ljudi ovdje, radio je analize i davao stručne komentare kakve bi se mnogi fudbalski analitičari postidjeli.
Eh došao sam samo da čujem mišljenje nekih ljudi. Kao sto znate da nam je omladinski pogon u nekoj stvari da li mislite da bi trebalo u svaku kategoriju staviti trenera koji zna šta je zeljo. Od 8 godina-ne znam šta su do 19 godina ili ti juniora.
Tko god je trenirao u Želji zna koliko te motiviraju treneri koji znaju šta je zeljo i koji nisu dopuštali poraze a nakon derbija izgubljenog bi bilo i kazni.
Npr imamo Bogicevica koji ima trenersku licencu i sigurno da može biti dobar trener i primjer djeci o tome kako treba biti požrtvovan za dres Želje,
Imamo Jahica koji je bio nas igrač i ima iskustva u reprezentaciji i trenutno je trener u Omladinskom pogonu često se hvali da ima dobre rezultate (barem sto upratim na fb)
Dok naprimjer imamo sad trenera koji je djeci od 16-17 godina trener neki "debil" i tjerao je djecu odnosno nije im davao da igra djeca su otišla kod kona i zablistala. Uzimao je mito sto se zna javno. Da li je bolje da se da prilika tim trenerima koji su "novopečeni" ili "zeljovci". Koji nam mogu vise doprinjeti omladinskom pogonu i općenito razvoju.
Koji su to igraci zablistali kod kona?
U omladinskom pogonu su napravljene velike promjene, veliki broj trenera je dobio otkaz bas zbog situacija gdje su djeci uzimali pare za privatne treninge.
Ni ta famozna akademija Sarsjeva nije nilakva pljacka. Nije to nikakav level iznad drugih.
Ali cinjenica je da je nas omladinski pogon u jako losem stanju.
Prije svega ti nemas strucan kadar.
Da se ne lazemo ne mogu ti omladinski pedagozi i treneri biti Senad Zeric,Fadil Zeric,Usanovic,Agovic,Mesic,Stilic....
I brojni drugi ljudi koji su se godinama tu vrtili.
Imao si ti par generacija predvodjenih Ticom, Adzemom...ali generalno jako je to slabo.
Ako izuzmemo Bajica i Hadiahmetovica,vecina igraca je nadosla u drugim sredinama ili su otisli vani.
Razvoj mladih igraca krece od dobre selekcije,kvalitetnog rada,nacina zivota i uslova.
Kod nas je selekcija losa,tatini sinovi,uticaj roditelja,mahalska treneiranja,rijetko koji igrac radi dodatne trenenige,teretana ,ishrana..
Zatim jako bitna stvar sportska psihologija. Dok god ti stvari nema,ili ima ovih negativnih,dobri izdanci iz omladinskih skola ce biti incidenti.
Zalosno je da si ti prije 30 i vise godina znao izbaciti po 4-5 igraca godisnje ,koji ako nisu u Zelji onda su nekad tokom karijere igrali u znatno bogatijim i boljim kloboboma.
Evo banalan promjer pred rat.
U ekipu ti ulaze omladinci Stanic,Bogdanovic,Vidovic,Katana,Pavlovic,Veldin Karic,Nikolic,Adzem,... ne mogu vise ni da se sjetim.
Igrao je Alihodzic,Pehlivanovic,Sopovic,Bajkusa,neki igraci koji su u nasoj ligi bili klase.
Danas mi kad jednog u 5 godina izbacimo pricamo o dobrom radu i selekciji.
Ne mislim ja samo da su treneri problem sami po sebi. Ima tu i do kluba i do same djece. Danas mu babo objavi 7 videa na You Tubu i om je vec zvijezda u svojoj i glavi svog babe.
Evo nedavno mi je izbacilo neki malac Korora.
Da li je on sin od onog Korore sto je trenirao samnom,ne znam ali vidi se da je mali talenat i da odskace. Ali ako se nastavi politika ovakva kakva se provodi,on ce za koju godinu jos samo u glavi babe biti dobar i jos jedan u nozu protracenih talenata.
Midhat Dzeko je najbolji trener Zelje u historiji,mada nikad nije trenirao Zelju.
Vidio covjek koliko mu je sin dominantan 3-4 godine.
Vidio kako je zajeban prelaz iz juniora u seniore,maksimalno se posvetio tome da sina sa Plisekom izvuce u Cesku.
Dzeko da je ostao u Zelji bio bi u rangu Mirsada Ramica.
Htijeli bi ga mi 2010 iz Veleza ili Igmana.
Njegov talenat je dosao do izrazaja dobrim radom i uslovima za treniranje.
Mi ne znamo gdje udaramo sa 1 timom a kamoli sa omladinskim pogpnom.