Da li je za vas iznenađenje zapravo kako defanzivno funkcioniše ovo što igramo bez klasičnog destruktivca u veznom redu posljednje 2 utakmice? U Gabeli dva centralna vezna su bili Radovac i Al Jaber, a jučer Mekić i Al Jaber. Ustvari možda i 3 utakmica jer se Karić povrijedio protiv Širokog pa je tandem u drugom poluvremenu tad bio Radovac-Mekić. Prije nego što se probao ovaj koncept, vjerovatno bi većina nas rekla da je preofanzivno, ali sad me definitivno tjera na razmišljanje.
Nešto slično je bilo kad je tandem centralnih veznih bio Dado Sadiković-Meša Alispahić i Hadžiahmetović-Blagojević, u smislu da nema klasičnog destruktivca tipa Karića i s oba navedena vezna tandema smo igrali jako lijep fudbal 2015. i 2019, a evo i sad ove 2-3 utakmice isto igramo fino s dva tehnički potkovana centralna vezna. Mada naprimali smo se golova u onoj prvoj polusezoni (covid prekinuta sezona) kad su bili Dado i Meša, ali to bih više pripisao konceptu tadašnje igre nego njima dvojici jer smo bili jako ranjivi iz kontranapada gdje su i odbrana i ostali igrači previsoko stajali, a mi spori ko puž. Mislim sjetite se onog poraza u BL od 3:0 kad je spori penzioner Kajkut pretrčao Kemu Osmankovića kod gola i to od centra se "trkali.
Uglavnom mislim da o ovom konceptu bez destruktivca mora biti jedan od faktora kad se bude razmišljalo o ljetnom prijelaznom roku, jer je jako bitno da razmišljamo o profilu veznog kojeg želimo dovesti na ljeto. Da li nam npr. treba još jedan defanzivnije orijentisan vezni igrač jer je Karić jedini tog profila i kad njega nema zbog povreda/suspenzija onda nemamo nijednog veznog tog profila. Druga varijanta je dovesti jednog defanzivnijeg veznog i jednog dubokog playmakera poput Mekića/Radovca, a treća varijanta je možda dovesti i dva duboka playa s obzirom da nas možda Mekić napušta ovog ljeta jer mu ističe ugovor. Može i Hiroš uletit na centralnog veznog ako bude puno povreda/suspenzija.
Opet zavisi kakav će koncept preferirati eventualni novi trener, da li više voli igrati sa jednim klasičnim defanzivnim veznim ili ne. Također zavisi i ko će nam sljedeće sezone biti "glavni" U-21 igrači, možda to bude neki vezni pa ćeš zbog pravila morati prilagođavat koncept.
Sad mi na kraju posta pade na pamet da imamo i Foču mada s obzirom da ga nisam gledao detaljnije, ne znam kakav je profil veznog i koja mu pozicija u veznom više odgovara, u smislu možemo li ga koristiti kao ofanzivnog veznog ili centralnog. Naša zvanična stranica ga je pri potpisu ugovora predstavila da igra na poziciji centarfora.
Zato u ove 3 preostale utakmice moramo testirati najtalentovanije juniore i kadete poput Foče da znamo zbog U-21 pravila za sljedeću sezonu, s obzirom da trenutni U-21 igrači (Karić, Drina, Drljo) se neće sljedeće sezone računati kao U-21 igrači, a neki i od njih svakako nemaju kvalitet. Mahmić je svakako samo na posudbi do kraja ove sezone, tako da ni njega ne računam iako on godištem spada među U-21 igrače za sljedeću sezonu.