Asimdemineri je napisao/la: ↑16 maj 2024, 18:19
Steelman je napisao/la: ↑16 maj 2024, 16:37
Statut jest usvojen 2017. i tad je zapoceta prica o clanskom modelu, ali ocito tek toliko da se uopste odrzi novi statut s obzirom na sve okolnosti i nakon toga si imao presjek i sagu s Turcima sto realno veze nema s ovim sistemom. Nesto najnakaradnije sto nam se moglo desiti i sto je u sebi sadrzavalo bas taj makijavelisticki pristup. Tebi mozda sve ovo lici na utopiju, ali u realnosti kad svedes pricu na borbu od 2014. onda srz ove price ne odstupa. Iza ove price stoje djela, a i neki rezultati. U zadnje 3 i po godine momci u klubu od tog nisu odstupali. Mozda su kod tebe ocekivanja prevelika za ovaj period ili mozda ti nisi u toku sta se sve izdesavalo oko kluba?
Makijavelisticki pristup k'o biva nismo imali u proslosti kad je klub gledao kako da stima opstanke, tekme zarad nekih sopstvenih ciljeva. Nismo imali cijelu plejadu makijavelistickih likova koji su mislili da su povukli da prostis Boga za muda dok su klub unistavali. Da klub ima namjeru da djeluje k'o kartel slozio bih se s tobom. Vjerovatno mislis na pricu o jakim ljudima u klubu, ali evo iznesi detaljnije misljenje i svoje ideje.
Kad kazem da se ne odstupa od izvorne ideje borbe, ima detalja gdje se neke stvari u masi znaju gledati drugacije po pitanju finesa sto je normalno, ali srz da je klub otvoren, demokratican i transparentan, da se radi racionalno, da se prije svega vracaju dugovi i da se u skladu sa svim tim gleda iskoristiti potencijal ne lici kao utopija nego kao nesto zdravo i normalno.
Kad spominjes makijavelizam to je vec neki skroz drugaciji pristup, koji sluzi kao primjer pa i mnogim mafijasima u kojem cilj opravdava sredstvo.
Vjerujem da ti mislis na ta lobiranja u interesu kluba, ali cim krenu bilo kakve muljaze gdje se ne gleda nacin dolaska do cilja to klub vec vodi u pogresnom smjeru. Temelj mora biti zdrav ako zelimo da nam se opet ne ponavljaju stvari iz ruzne proslosti. Da li je to utopija, prije bih rekao linija tezeg otpora i mudro zaobilazenje svih problema koje je proslost nosila, ali svakako i dugorocno isplativiji nacin rada.
Ako je ovo utopija sto se sve dosad radi onda evo iznesi svoj prijedlog kako bi trebalo to oko kluba sve izgledati i funkcionisati. Nije dovoljno spomenuti famoznog Niccola. Bas me zanima da detaljnije cujem misljenje. Valjda radoznalost kad vec spominjes doticnog stratega, pa da cujemo i te ideje.
Od svega napisanog isključivo sam mislio na boldirano. Ovo ostalo si već toliko puta napisao na ovom forumu da ne znam kome se to dat čitat.
GNK Dinamo je otišao u pogrešnom smjeru, kad su im preko noći politički otpisani dugovi.....
Da, Dinamo, Mamic i sve sto slijedi. Pretpostavio sam. Kod njih su se desile kriminalne odluke na nivou drzave po pitanju Croatie / Dinama. Igraci koji su bili dio tog kluba ne mogu niti putem suda naplatiti dugovanja prema njima, jer je taj klub u stvari novo pravno lice i de jure novi klub. S druge strane, priznaju im tradiciju po nekim neutvrdjenim kriterijima u tom slucaju, pa je k'o biva de facto Dinamo. Ne znam slican primjer.
Jeste, Dinamo je funkcionisao na taj nacin. Da su imali HNS pod kontrolom, jesu. Da je Mamic uzimao ucesce i u predsjednickim predizbornim kampanja kako bi mogao raditi kako mu se digne, jest. Da su bili uspjesni u Evropi za balkanski nivo, jesu. Da su uspostavili jedan standard za prodaju igraca na racun komplet tog aparata, jesu. Da su imali privilegije i koristili njihovu reprezentaciju kao izlog, jesu. Da su imali i drugu ekipu da im u ligi daje bodove, jesu. Da im je ligu ucinio nezanimljivom, jest. Da su koristili i gradske pare koje je davao Bandic i da su prali lovu putem i nekih kapelica na stadionu, jesu. Da je bio maher, jest, ali opet da se ofir'o putem racuna offshore firmi, jest. Da su se mnogi od njih i sami protiv toga borili, jesu. Da je Mamic sad bh. drzavljanin u bjekstvu od hrvatskog pravosudja, jest. Da je na kraju bizarno nakon svega pao zato sto nije prodao mladog igraca pod pokrivetljstvom jednog jaceg klana u Hrvatskoj od njega, jest. Da je sve to olicenje makijavelizma, jeste. Da li trebamo slijediti taj primjer i posebno u okolnostima koji se ne mogu porediti sa nasim slucajem, definitivno ne.
Jesi li svjestan da su nasi "makijavelisti" vec pokusali tako nesto s Turcima koje sam vec spomenuo? Domet "makijavelistickog" djelovanja je utusiti pare nekom klubu Dzaji kako bi Borac ispao iz lige, a zatim naredne godine dovesti sebe u situaciju na terenu da opet ispadas iz lige. I generalno posljedica svih tih muljaza je cupanje iz go.vana kojeg, kad se prevede sva ova nasa razmjena misljenja, zoves utopijom. Ja to zovem samo zdrav put koji ne dopusta da se klub u buducnosti dovede opet u ta ista gov.na nego da dobije sansu da ima zdrave ambicije.
To ti je druze moje misljenje. Medjutim, postujem tvoje misljenje iako imamo dijametralno suprotne stavove. Bez obzira sto si upucen kroz kakvu je golgotu Čelik prosao zbog tih "makijavelistickih" muljaza i da se Čelik skoro ugasio, ali vjerujes da bi neka bolja muljaza opet vrijedila. Evo tu je sad i aktuelni primjer, i Tuzla City kako stvari stoje ode niz vodu. Te stvari izgleda ne zelis da vidis.
Nevezano za tebe, imam generalno osjecaj da je takvo misljenje tog tipa daj nam jake ljude zastupljeno cisto da ne bismo pomislili da doprinosimo u svojim mogucnostima svom klubu, jer tesko je davati za nesto sto kazemo da volimo nego bolje ne mrdati qrcem i daj nam hairliju da vedri i oblaci.
Gasim se na ovu temu, budi pozdravljen druze.