Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Re: Chat
Vrlo jednostavno je analizirati mandat sadašnjeg establišmenta, kada za to dođe vrijeme.
Prošli vladajući kabineti u preko dvije decenije od početka radova, izgradili su tek 130ak km autoputa u FBIH, te u RS-u oko 110 km.
Pratiće se i stepen digitalizacije, rješavanje akumuliranih problema u poljoprivredi, pa energetika, zaštita okolišta itd.
Za prvi ozbiljan presjek treba minimalno period od 4 godine.
Jedan od velikih izazova jeste tunel Prenj i taj zacrtani rok za završetak radova do početka 2031. Ćemo da vidimo.
Sve ostalo je politizacija, manje važno i prebacivanje odgovrnosti. Istina, politička stabilnost je jedan od preduslova za privlačenje investicija, ali ekonomski uradit ono što je moguće unutar entiteta.
Prošli vladajući kabineti u preko dvije decenije od početka radova, izgradili su tek 130ak km autoputa u FBIH, te u RS-u oko 110 km.
Pratiće se i stepen digitalizacije, rješavanje akumuliranih problema u poljoprivredi, pa energetika, zaštita okolišta itd.
Jedan od velikih izazova jeste tunel Prenj i taj zacrtani rok za završetak radova do početka 2031. Ćemo da vidimo.
Sve ostalo je politizacija, manje važno i prebacivanje odgovrnosti. Istina, politička stabilnost je jedan od preduslova za privlačenje investicija, ali ekonomski uradit ono što je moguće unutar entiteta.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 29 maj 2024, 16:37, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Re: Chat
Sa strane obicnih radnika, nije ni lose da je dosta raje otislo vani.
Kod nas u gradu se nekad gujce davalo da bi se dobio posao u nekoj dobroj fabrici. Sad kod tih istih, nakon sto predas papire, za par dana pocnes raditi. Juce bas zena prica za kcerku, u subotu maturirala, vec ove sedmice pocela raditi. Ja kad sam zavrsio srednu skolu, nisi mogao naci posao nikako.
O povecanju plata da i ne govorim. Cim pocnu iz fabrika odlaziti, odmah ide povecanje plata radnicima, da ih zadrze. A nekad je bilo, cim spomenes povecanje plate - kao firma radi za skoro nikakvu zaradu, ako povecaju plate morat ce zatvoriti fabriku, ostat ce ljudi bez posla.
Ja govorim iz ugla sjeverne Hercegovine, odakle raja ne ide bas tako masovno kao u Krajini, odavde nije bas tako veliki broj...
Kod nas u gradu se nekad gujce davalo da bi se dobio posao u nekoj dobroj fabrici. Sad kod tih istih, nakon sto predas papire, za par dana pocnes raditi. Juce bas zena prica za kcerku, u subotu maturirala, vec ove sedmice pocela raditi. Ja kad sam zavrsio srednu skolu, nisi mogao naci posao nikako.
O povecanju plata da i ne govorim. Cim pocnu iz fabrika odlaziti, odmah ide povecanje plata radnicima, da ih zadrze. A nekad je bilo, cim spomenes povecanje plate - kao firma radi za skoro nikakvu zaradu, ako povecaju plate morat ce zatvoriti fabriku, ostat ce ljudi bez posla.
Ja govorim iz ugla sjeverne Hercegovine, odakle raja ne ide bas tako masovno kao u Krajini, odavde nije bas tako veliki broj...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Sa strane obicne raje, koga briga za digitalizaciju i zastitu okolisa, daj raji sto si obecao - minimalno milja, neradna nedjelja, vise godisnjeg odmora i ostale bitne stvari.Asteriks je napisao/la: ↑29 maj 2024, 16:33Vrlo jednostavno je analizirati mandat sadašnjeg establišmenta, kada za to dođe vrijeme.
Zezat ce ih Prenj momacki. Navodno su nasli jezero ili rijeku u planini na trasi kuda treba da prodje tunel. Treba sad to prvo rijesiti, pa onda nastaviti dalje radove...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Digitalizacija znači smanjenje administrativnih prepreka, modernizaciju javne uprave i stvaranje tzv. e-uprave, uz još masu dobrobiti.
Zaštita okoliša je ključ za čistu i zdravu budućnost te razvijanje svijesti kod budućih naraštaja. Da ne bude pucam ti šamar za bačen papirić ako te vidim, već da to predstavnici lokalne uprave ažurno rade. Onda, upravljanje otpadom, recikliranje, ukidanje divljih deponija te na kraju i zaštita rijeka.
Sve to su popratne teme uz one priroitetne - uslove rada, ali svakako neizostavne.
Što se Prenja tiče, ma ako probiju rok i tri godine, bit će ono daj šta daš. Sjeti se samo problema oko tunela Crnaje zbog sastava terena, a gdje je tek pomenuti Prenj i kilometri izazova.
Zaštita okoliša je ključ za čistu i zdravu budućnost te razvijanje svijesti kod budućih naraštaja. Da ne bude pucam ti šamar za bačen papirić ako te vidim, već da to predstavnici lokalne uprave ažurno rade. Onda, upravljanje otpadom, recikliranje, ukidanje divljih deponija te na kraju i zaštita rijeka.
Sve to su popratne teme uz one priroitetne - uslove rada, ali svakako neizostavne.
Što se Prenja tiče, ma ako probiju rok i tri godine, bit će ono daj šta daš. Sjeti se samo problema oko tunela Crnaje zbog sastava terena, a gdje je tek pomenuti Prenj i kilometri izazova.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Pozitivni zamahVirtu4l je napisao/la: ↑29 maj 2024, 13:44Nemam ja problem što im zeleni mjere svaki zalogaj, oni su opozicija i to im je posao. Znamo da njihov bezobrazluk nema granice, da će lagati, petljati, podmetati do besvijesti jer oni drugačije ne umiju. Zamisli stranku koja je spala na Zahiragića i Kapidžića, e to je alternativa Trojki.Centre forward je napisao/la: ↑29 maj 2024, 13:15Novoj vlasti se mjeri svaki "zalogaj" a Zeleni što su popljačkali sve u prethodne 3 decenije, to nikom ništa. To je snaga SDA
Imam problem sa tim što smo već sad na ivici da se ovaj pozitivni zamah zaustavi. Povratak zelenih na vlasti znači kapitulaciju bez ikakve šanse da se stvari promijene nabolje. Još četiri godine njihove vlasti bi značilo još pola miliona odlazaka iz države što bi bilo fatalno jer odlazi mladost ne odlaze penzioneri.

“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png
- VivaLaStella
- Kontakt:
Neka Vukoje. Ovo je za sve krezave ezdeja balije poput ovog iznad, yebo li vas Sakib Softic u shupak
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege
L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17
L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17
- feniksptica
- Kontakt:
Prviput izbire su dobili jer se islo jednostavno protiv SDA pa ko god realno. Bilo je gutavo.
Za sledece izbore za drzavne i federalne Parlamente i vlade morat ce dat nešto više od tog.
Trenutno nemaju neke odluke koje ce im pomoc u tome. Nazalost.
Morali su prve 4 godine odradit po P.Su...
Jedina sreca za sve je u tome sto je SDA kadar bas los..pa tako osim sigurnih glasaca ovi neutralni nemaju nekog razloga ni za njih glasat
Za sledece izbore za drzavne i federalne Parlamente i vlade morat ce dat nešto više od tog.
Trenutno nemaju neke odluke koje ce im pomoc u tome. Nazalost.
Morali su prve 4 godine odradit po P.Su...
Jedina sreca za sve je u tome sto je SDA kadar bas los..pa tako osim sigurnih glasaca ovi neutralni nemaju nekog razloga ni za njih glasat
Plavo oko plakalo je.
BOT (ponude u inbox)
BOT (ponude u inbox)
Centre forward je napisao/la: ↑29 maj 2024, 15:16Omiljeni lik sa EPL Teme, drug Brokula je lijepo primijtio da su se SDA strukture učahurile na nekim lokalima i ti to ne možeš puškom otjerat'. Povezani su k'o svinjska crijeva što kažu tvoje komšije i dok se takva klupka ne razmrse neće bit' nikakvog pomaka.
30 godina su se oni čahurili, nije lako sve ih smijeniti. Evo recimo na nivou Federacije to ide veoma sporo, presporo, jer Trojka hoće da ih smjenjuje po zakonu, a te procedure su nenormalno spore.
Jednostavno su imali preveliku moć, držali su sve nivoe vlasti po vertikali, državnu, entitetsku, kantonalnu i lokalnu, a najvažnije im je bilo to što su odatle crpili ogromno glasačko tijelo, ponajviše sa lokala.
Vidjećemo koliko su tu izgubili glasača.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Prvo je taj termin građanske države netačan opis onog što mi hoćemo (k'o što mi i inače volimo da se neprecizno izražavamo).
Kod nas je demokratija tj. gradjanska država daj da vladaju ova djeca iz mješanih brakova, a kad su u pitanju muslimani daj da je kakva Šejla ili Ado, da nije Mustafa ili Hajrija. Ideali Bogić Bogičević, Ivo Komšić i slični (kao ljudima njima svaka čast ali govorim u smislu "možeš biti takav ili nikakav").
Tako smo mi i isprepadali Srbe i Hrvate u BiH. A Bošnjaci sa druge strane se uglavnom uživili u ulozi najdominantnijeg.
Ta ideja da je demokratija vladavina proste većine u sebi sadrži sjeme konflikta i mi i kad se ne bi tukli oko "nacionalnih predznaka" tukli bi se, ako tako razumijemo demokratiju, oko nečeg drugog. Eno Srbije (i Hrvatske).
U pametnim društvima je demokratija element inkluzije. Da je demokratija vladavina proste većine u Njemačkoj nikad niko ne bi napravio posebne stepenice za invalide (većini ne treba).
Zato nama treba korjenita promjena u razumijevanju demokratije (prvo kod Bošnjaka) pa tek onda da pričamo o gradjanskoj državi. Ovako kako sada stvari stoje mi nemamo kapacitet da od BiH efektivno napravimo gradjansku državu. To bi buktili ustanci čas u istočnoj, čas u zapadnoj Hercegovini itd.
Kod nas je demokratija tj. gradjanska država daj da vladaju ova djeca iz mješanih brakova, a kad su u pitanju muslimani daj da je kakva Šejla ili Ado, da nije Mustafa ili Hajrija. Ideali Bogić Bogičević, Ivo Komšić i slični (kao ljudima njima svaka čast ali govorim u smislu "možeš biti takav ili nikakav").
Tako smo mi i isprepadali Srbe i Hrvate u BiH. A Bošnjaci sa druge strane se uglavnom uživili u ulozi najdominantnijeg.
Ta ideja da je demokratija vladavina proste većine u sebi sadrži sjeme konflikta i mi i kad se ne bi tukli oko "nacionalnih predznaka" tukli bi se, ako tako razumijemo demokratiju, oko nečeg drugog. Eno Srbije (i Hrvatske).
U pametnim društvima je demokratija element inkluzije. Da je demokratija vladavina proste većine u Njemačkoj nikad niko ne bi napravio posebne stepenice za invalide (većini ne treba).
Zato nama treba korjenita promjena u razumijevanju demokratije (prvo kod Bošnjaka) pa tek onda da pričamo o gradjanskoj državi. Ovako kako sada stvari stoje mi nemamo kapacitet da od BiH efektivno napravimo gradjansku državu. To bi buktili ustanci čas u istočnoj, čas u zapadnoj Hercegovini itd.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Haj' sve ali kako je ovo poprilično nebitan izbor? Pa ovo je možda i najbitnije pitanje u državi.Virtu4l je napisao/la: ↑29 maj 2024, 13:04Ovo mene brine. Narod se prima na ovu SDA propagandu o izdajnicima i samo se nadam da ima dovoljno razumnih ljudi koji neće dozvoliti da ovi procesi stanu.LegendKiller je napisao/la: ↑28 maj 2024, 21:21Zeleni se u KS neće zadugo vratiti na vlast, budi siguran.
Ljudi i dalje glasaju navijački, a još četiri godine SDA vlasti bi nas dokusurilo. Na svakom nivou, s tim da bi državni i federalni bio fatalan. Pored svih njihovih mana (najblaže rečeno), SDA više nema kadar koji bi popunio ključne pozicije pa bi zato na visokim funkcijama dobili Zahiragića, Kapidžića i slične.
SDA još uvijek ima ogromnu medijsku moć što najbolje pokazuje izbor Vukoje. Poprilično nebitan izbor od kojeg se napravilo najveće državno pitanje. Ogromna većina tu nema pojma o čemu se radi, koje su nadležnosti, kao i samo glasanje koje stranci uvijek mogu blokirati, tako da Vukoja ne može apsolutno ništa.
Suština svega.kraljttbvb je napisao/la: ↑29 maj 2024, 12:12Da je SDA sad u vlasti i oni bi glasali za Vukoju 100%...
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
-
- Kontakt:
Kako mozes reci da je izbor Vukoje (sudije ustavnog sada BiH) gdje nije imao protukandidata samo zato sto je HDZ-ov Hrvat nebitna stvar. I to ce na tom mjestu sigurno biti 20 godina. Pazi covjek za kojeg se zna da je HDZ-ov.Virtu4l je napisao/la: ↑29 maj 2024, 13:04
SDA još uvijek ima ogromnu medijsku moć što najbolje pokazuje izbor Vukoje. Poprilično nebitan izbor od kojeg se napravilo najveće državno pitanje. Ogromna većina tu nema pojma o čemu se radi, koje su nadležnosti, kao i samo glasanje koje stranci uvijek mogu blokirati, tako da Vukoja ne može apsolutno ništa.
Da ne pricamo o tome kako je smijesna prica o nekom pozitivnom zamahu. Jedini pozitivni zamah se ogleda u tome da se u drzavnu sluzbu i drzavne firme popunjava kadar trojke i to najvise kadar Konakovica. Cak Niksic i nije bezobrezan toliko kao sto je Konakovic. U sve u sta je mogao ubaciti je ubacio svoj kadar. Jednu zelju Memićki nije ispunio i ova je "otisla".
Stvarno taj pozitivni zamah mi se gadi, jer najbolje sto je ova politika uradila su uradili ljudi od kojih se Konakovic ogradjuje maximalno.
U Sarajevu stanje uzasno, gradom se ne moze normalno prohodati sa ne vidis zohara, smece na svakom cosku, JP-a da ne spominjem koji su kadrovi dosli i sta su uradili od JP-a.
Za zelene znamo kakvi smo, ali ovo sta su ovi uradili sa novcima od "belog" i za narkomanskog šefa je u najmanju ruku zalosno. Ispunili su sve sto su im i Hrvati i Srbi trazili.
Zalosno.
Zato sto je glupOsmaDolazi je napisao/la: ↑29 maj 2024, 18:18Kako mozes reci da je izbor Vukoje (sudije ustavnog sada BiH) gdje nije imao protukandidata samo zato sto je HDZ-ov Hrvat nebitna stvar. I to ce na tom mjestu sigurno biti 20 godina. Pazi covjek za kojeg se zna da je HDZ-ov.Virtu4l je napisao/la: ↑29 maj 2024, 13:04
Da ne pricamo o tome kako je smijesna prica o nekom pozitivnom zamahu. Jedini pozitivni zamah se ogleda u tome da se u drzavnu sluzbu i drzavne firme popunjava kadar trojke i to najvise kadar Konakovica. Cak Niksic i nije bezobrezan toliko kao sto je Konakovic. U sve u sta je mogao ubaciti je ubacio svoj kadar. Jednu zelju Memićki nije ispunio i ova je "otisla".
Stvarno taj pozitivni zamah mi se gadi, jer najbolje sto je ova politika uradila su uradili ljudi od kojih se Konakovic ogradjuje maximalno.
U Sarajevu stanje uzasno, gradom se ne moze normalno prohodati sa ne vidis zohara, smece na svakom cosku, JP-a da ne spominjem koji su kadrovi dosli i sta su uradili od JP-a.
Za zelene znamo kakvi smo, ali ovo sta su ovi uradili sa novcima od "belog" i za narkomanskog šefa je u najmanju ruku zalosno. Ispunili su sve sto su im i Hrvati i Srbi trazili.
Zalosno.
Mislio sam da je naivan ali nije, samo ovo prvo
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
problem je sto je otislo dosta kvalitetnih radnika mislim na stariju raju koji su su se pokupili sa porodicama .. kad se i zaposlis nema ti ko prenijeti znanje i radnu naviku naravno pricam opcenito nije svuda isto al eto … pogotovo se vidi u medicini al ne mislim samo na medicinu ..kraljttbvb je napisao/la: ↑29 maj 2024, 16:36Sa strane obicnih radnika, nije ni lose da je dosta raje otislo vani.
- numanumaye22
- Kontakt:
Cim u tudjim metropolama, pa iskreno i u manjim gradovima imas nase cevapare, restorane, kafice, doktore, zubare, porezne savjetnike samo onda skontas koliko se ljudi ispalio, na ovaj ili onaj nacin.
Neki dan bio u gradicu jednom manjem, ma nema 10k stanovnika, bukvalno zabaceni dio Bavarske, 2 nasa restorana, tj jedan hrvatski
Lik iz Bihaca, dosao i u tom mjestu odmah otvorio svoj restoran, ne zna 10 recenica njemackog. I to u mjestu gdje uopste nema ni turista nesto, vecinom zive nijemci
Sta ti je jarane putovnica, dodjes bez jezika i za mjesec otvoris restoran u sred EU ako imas ono love. A nasi ljudi cekaju 2 godine da se spoje sa zenom
Ma ima da klizeci uletim u njemacko drzavljanstvo aBd, nas pasos koristit samo za ulaz u Kinu i Rusiju ako se nekad ode, ostalo ga spakovat u ladicu, nek skuplja prasinu. :kafu:
Neki dan bio u gradicu jednom manjem, ma nema 10k stanovnika, bukvalno zabaceni dio Bavarske, 2 nasa restorana, tj jedan hrvatski

Lik iz Bihaca, dosao i u tom mjestu odmah otvorio svoj restoran, ne zna 10 recenica njemackog. I to u mjestu gdje uopste nema ni turista nesto, vecinom zive nijemci

Sta ti je jarane putovnica, dodjes bez jezika i za mjesec otvoris restoran u sred EU ako imas ono love. A nasi ljudi cekaju 2 godine da se spoje sa zenom

Ma ima da klizeci uletim u njemacko drzavljanstvo aBd, nas pasos koristit samo za ulaz u Kinu i Rusiju ako se nekad ode, ostalo ga spakovat u ladicu, nek skuplja prasinu. :kafu:
"Onda smo mi skontali zašto ćemo se mi zalagati ako njima nije bitno je li po Ustavu ili nije. Što ćemo se mi brinuti za to, uredu, evo neka bude jedan kandidat, izglasat ćemo ga. A ako on ne bude po Ustavu neka padne i šta nas briga", pojašanjava Nikšić svoje sinoćnje izlaganje koje je danas izvučeno iz konteksta i pogrešno protumačeno.
"HNS i HDZ legitimno predstavljaju neke ljude, oni su željeli Vukoju u zamjenu da lobiraju za nas i da dobijemo pristupne pregovore sa EU.
"Mi smo trebali izglasati njegovo (Marin Vukoja) imenovanje. Tražili smo da bude po zakonu, oni su rekli da ne treba biti po zakonu, ponovo smo tražili da bude po zakonu i insistirali na spisku, oni su rekli da neće po zakonu.
"Onda smo mi rekli u redu, neka bude tako, ako nećete vi nećemo ni mi, neka ide tako. Mi smo uradili svoj dio. OHR je to potvrdio i to je sva priča oko toga. Nismo napravili veću izdaju od Alije Izetbegovića u Daytonu", govori Nikšić.

- feniksptica
- Kontakt:
Cim to se izjednačava s SDA piso propalo..
Nego koji qurac je danasnjim roditeljima pa gledaj ti ba kakve se bolescuge vracaju jer roditelji se prsve pametni pa ne daju djecu vakcinisat ?? .
Ima l odje iko normalan
Nego koji qurac je danasnjim roditeljima pa gledaj ti ba kakve se bolescuge vracaju jer roditelji se prsve pametni pa ne daju djecu vakcinisat ?? .
Ima l odje iko normalan
Plavo oko plakalo je.
BOT (ponude u inbox)
BOT (ponude u inbox)
Da preformulišem, ni blizu bitno pitanje u odnosu na hajp koji se napravio.
Ustavni sud broji devet sudija od kojih su troje stranci i oni su postavljeni da niko nikoga ne bi mogao preglasati, tu je priča jasna kao dan. Zbog toga je izbor Vukoje u toj mjeri nebitan.
Najbitnije pitanje u državi bi bio odlazak stranih sudija i to bi bila katastrofa, a ovo je apsolutno nebitno.
Pusti ove krezave SDA jurišnike, bar ti nisi glupan, ovo su veoma jednostavne stvari.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.