Sve se nauči. I ova starija raja je radila na iskustvo, tako će i ovi mladji samo dok malo iskustva steknu.bob je napisao/la: ↑29 maj 2024, 19:52problem je sto je otislo dosta kvalitetnih radnika mislim na stariju raju koji su su se pokupili sa porodicama .. kad se i zaposlis nema ti ko prenijeti znanje i radnu naviku naravno pricam opcenito nije svuda isto al eto … pogotovo se vidi u medicini al ne mislim samo na medicinu ..kraljttbvb je napisao/la: ↑29 maj 2024, 16:36Sa strane obicnih radnika, nije ni lose da je dosta raje otislo vani.
Kod nas u gradu se nekad gujce davalo da bi se dobio posao u nekoj dobroj fabrici. Sad kod tih istih, nakon sto predas papire, za par dana pocnes raditi. Juce bas zena prica za kcerku, u subotu maturirala, vec ove sedmice pocela raditi. Ja kad sam zavrsio srednu skolu, nisi mogao naci posao nikako.
O povecanju plata da i ne govorim. Cim pocnu iz fabrika odlaziti, odmah ide povecanje plata radnicima, da ih zadrze. A nekad je bilo, cim spomenes povecanje plate - kao firma radi za skoro nikakvu zaradu, ako povecaju plate morat ce zatvoriti fabriku, ostat ce ljudi bez posla.
Ja govorim iz ugla sjeverne Hercegovine, odakle raja ne ide bas tako masovno kao u Krajini, odavde nije bas tako veliki broj...
Problem će biti radi populacije, jer će se Muje radjati u Njemackoj, a ne u BiH, ali to je već stvar kojom se treba baviti država, a ne mi...