Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Brokula
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la Brokula » 05 jun 2024, 16:03

Covjece ovo je sokantno. Demokrate nisu normalni jer guraju polumrtvog covjeka za presjednika
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

leo1946
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la leo1946 » 05 jun 2024, 16:24

avenija je napisao/la:
05 jun 2024, 15:26
Bundesliga je napisao/la:
05 jun 2024, 14:14
Marsal je napisao/la:
05 jun 2024, 12:48
Kad sam bio četvrti gimnazije pili u parku kod obdaništa a snijeg pada, dođe on i baci nam cvaju da se počastimo a kasnije leže na snijeg i pravi one snježne anđele ili kako se već zovu haha. I to trijezan je bio. Popi jednu s nama i ode. Kako je samo bio pristupačan na ulici, sa svima bi stao, popričao, uslikao se. I nije ga bilo briga da glumi neku veličinu, izađe ispred zgrade i na Kamberoviće na kafu u japankama, šorcu i dresu Milana :mrgreen: Meni će ostat vječno drag jer je uz Tarika Filipovića jedini koji je bio lokal patriota i koji se ponosio svojim rodnim gradom i sa zadovoljstvom isticao odakle je.

Počivaj u miru Harise i neka ti je laka ova zemlja bosanska. 🕊️
RIP. Kod nas ljudi umiru mladi ko muhe. Tih 61 godina je ništa kad pogledaš u svijetu koliko dugo ljudi žive. Lijepo je vidjeti da je čovjek volio svoj grad bez obzira na sve. To se treba cijeniti.

A kod vas u Zenici su u pozorištu bile genijalne predstave kad sam išao u srednjoj.
I sada su, ubjedljivo najbolje pozorište, najvise predstava, najvise premijera, najveća posjećenost i najveca i najbolja zgrada pozorišta u BiH.

Inace sto se tiče Burine, covjek za poželjeti u društvu, odrastao sam uz njega, druzio se uvijek sa nama mladjim jer kaze tako se onda i osjeca, zaboravi na godine. Zajedno smo proveli nekoliko prvih majeva uz roštilj i pive u kvartu, pili smo na hiljade puta zajedno u mahali. Jaran nam bio, našem društvu od kako smo imali 5 godina pa do 30, nikad se nije osjetila razlika u godinama. Nekada nije imao marku u džepu a nekada donese 20 000 KM i Mercedesa. Sjećam se da me tjerao da mezim jagodama sa šlagom uz pivu(nas 4) pitam ga što to, kaze suti nemamo sada za pečenje, samo da nas skroz ne uhvati a jagode sa šlagom 3 KM ima šećera ima svega. :D
Imao je njuh sa prepoznati "čobana" i kabadahije i čim stane ili pridje nama odmah je odlazio iste sekunde kuci. Problemi krecu kada mu je mama umrla jer je bio ekstremno vezan za nju, zbog nje se vratio iz Tuluza u Zenicu, nakon toga rastav braka sa glumicom isto iz BNP Zenica, na kraju srčani prije 6-7 godina. Ali nikad nije odustajao od svog stila života do kraja samog. Znam svaku njegovu tajnu ali evo reci cu jednu, nikada nije volio Enisa Bešlsgića jedinog od tih svih kolega jer kaze taj bi rodjenu majku prodao za reklamu i jednu marku..

Nakon povratka u naš kraj tamo negdje organizovali smo sa njim i kvartovsko druzenje jer mu se to posebno dopalo u Francuskoj kao običaj i 4 godine svako ljeto se skupe 4 zgrade od jutra do mraka, druzenje, rostiljanje, muzika, djeciji program itd, baš kao tamo po EU..izmiri komšije koje se ne gledaju i tako. Ljudina bio prema svima. Na kraju mi ostanemo piti u noci, njemu drago kako moze i kod nas 4 zgrade da svi budu sretni, ok i tako.. Uglavnom živio je 61 godinu sa uzivanjem i nije se štedio sekunde. Svaki dan full gas od studentskih dana.
I kada se sjetim svih situacija provedenih sa njim od kako znam za sebe pa sada do 34 godine bude mi nekako teško, kao da mi je otišao član obitelji jer znam iz prve ruke kakav je čovjek otišao. Bjezao je od starijih i takvog društva njegovih godina jer citiram "samo o bolestima pričaju, dosta mi mojih briga **** ih i tlak i pritisak i karcinom i srce i kamen u bubregu i sve bolesti". Ne moze zaspati kad mu glavu nafiluju brigama o zdravlju :D

Evo jos jedna anegdota, tu u kvartu ima jedna stara rudarska baraka koja nema grijanje za razliku od zgrada okolo i čovjek koji se doselio naručio drva ljeti da pripremi zimnicu i upalio motorku i pili drva u 10 ujutro na sred travnjaka izmedju zgrada a on kao i svi ti umjetnici se ne dize nikada ranije od podne i to ga je budilo. Medjutim on je čekao sutrašnji dan snimio Mozarta i kada je ovaj počeo da pili drva ujutro parkirao Mercedesa otvorio sva 4 vrata i pustio Mozzarta pojacan do kraja, nageo se na vrata i govori kakav sudar civilizacije u mom kvartu, da i ovo dozivim nakon 40 godina. Mi se bacali po betonu od smijeha.

I mislim da je on proživio za 61 godinu ono sto prosjecan covjek ne moze za 161 godinu. Živio Hare. :salut:

Jedna realna istinska legenda.
slika
:thumbup: lijepe uspomene nema sta.. veliki covjek, veliki glumac. Nek mu je vjecni rahmet, lahka zemlja bosanska i hvala
1946-1987

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 jun 2024, 16:25

05 jun 2024, 14:45
alemsa je napisao/la:
05 jun 2024, 14:29
Umiru svugdje, prosjek je 77 godina, mozda 20 i neki na svijetu.

Cini mi se da je veci prosjek zivota u BiH nego u Usa, ali dobro Amere ishrana najvise je.be.

Japan je recimo prvi (ili je u vrhu), 80 i nesto godina, a poredi prosjecni zivot Japanaca i Bosanca, Japanac ne bi ni 70 dozivio :mrgreen:
Ma ne vjerujem ja tom prosjeku. Gledam stanje na terenu i sudim. Eto vidiš kako ta statistika može biti zavaravajuća. Japan je država sa najviše starih ljudi na svijetu. Imaju dosta stogodišnjaka. A ajde nađi stogodišnjaka u BiH, moraš ga lupom tražiti.
16% Japanaca pusi, Bosanaca 38%, plus su Japanci aktivniji dosta kroz rad.

37% japanaca ne pije uopste alkohol, dok 56% popije par pica mjesecno.

To kad sastavis 93% Japanaca ne znaju sta je napiti se, Bosnjo gajbu sam uz jagnje spuca, i ispusi 2 kutije.

S obzirom na stil zivota prosjecnog Bosanca, 77 godina je zavidno, vjerovo ti ili ne

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 jun 2024, 16:49

alemsa je napisao/la:
05 jun 2024, 16:25

To kad sastavis 93% Japanaca ne znaju sta je napiti se, Bosnjo gajbu sam uz jagnje spuca, i ispusi 2 kutije.

S obzirom na stil zivota prosjecnog Bosanca, 77 godina je zavidno, vjerovo ti ili ne
Previše ti generaliziraš i pojednostavljuješ. To za pušenje je opšta činjenica, da ljudi u siromašnijim zemljama puše više. Srbija i Hrvatska su tu negdje s nama, Srbi još više puše. To da Japanci ne piju je čista izmišljotina, jer oni imaju kulturu da piju alkohol na poslovnim večerama. To stalno rade, ako odbiješ piti, oni to smatraju nekulturnim. I to za Bošnju i janje je isto stereotip. Ja ovo ljudi što znam, većina uopšte ne pije alkohol, i ne samo zbog religijskih razloga. Kuhinja je odraz ekonomske (ne)moći. Dosta ljudi jede nezdravu hranu jer nemaju para za zdravije. A i učilo ih od davnina, samo kruha i pite. Sirotinjske hrane. A Japanci morska hrana, suši-sašimi. Japanci da prožive sranja što Bosanci prožive za života, ne bi živili ni 50 godina. Toliko stresa, straha, ubijanja u mozak. Genetika igra ulogu isto, dosta se bolesti nasljeđuje.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 05 jun 2024, 16:56

05 jun 2024, 16:49
alemsa je napisao/la:
05 jun 2024, 16:25

Previše ti generaliziraš i pojednostavljuješ. To za pušenje je opšta činjenica, da ljudi u siromašnijim zemljama puše više. Srbija i Hrvatska su tu negdje s nama, Srbi još više puše. To da Japanci ne piju je čista izmišljotina, jer oni imaju kulturu da piju alkohol na poslovnim večerama. To stalno rade, ako odbiješ piti, oni to smatraju nekulturnim. I to za Bošnju i janje je isto stereotip. Ja ovo ljudi što znam, većina uopšte ne pije alkohol, i ne samo zbog religioznih razloga. Kuhinja je odraz ekonomske (ne)moći. Dosta ljudi jede nezdravu hranu jer nemaju para za zdravije. A i učilo ih od davnina, samo kruha i pite. Sirotinjske hrane. A Japanci morska hrana, suši-sašimi. Japanci da prožive sranja što Bosanci prožive za života, ne bi živili ni 50 godina. Toliko stresa, straha, ubijanja u mozak. Genetika igra ulogu isto, dosta se bolesti nasljeđuje.
Sve se moze naci na netu.
Evo japanci vise piju nego bosanci
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... per_capita
Dosta zavisi od hrane, bas to sto pises, pita, masna hrana a onda i stanja drzave. Bogatije zemlje, bolja medicina itd.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 jun 2024, 16:57

To sto ti poznajes individualne slucajeve je drugo, normalno da se gleda opsta slika/generilizovanje u ovim konverzacijama.

Beli98
Kontakt:

Post Postao/la Beli98 » 05 jun 2024, 17:06

Kakve nam glumcine odlaze, jedan po jedan... :(
BOSNA I HERCEGOVINA FK SARAJEVO FC BARCELONA

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 05 jun 2024, 17:09

Jel bolje gorivo na energopetrolu ili gazpromu?
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 jun 2024, 17:12

soko je napisao/la:
05 jun 2024, 16:56
Dosta zavisi od hrane, bas to sto pises, pita, masna hrana a onda i stanja drzave. Bogatije zemlje, bolja medicina itd.
Baš što kažeš. Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti u svijetu, uključujući i BiH. A šta dovodi do tih bolesti. Loša ishrana, stres, genetske predispozicije, visok pritisak, šećer itd. Većina ljudi jede lošu hranu jer je jeftinija i mogu je priuštiti sebi. Japanac jede ribu u restoranu, Bosanac jede procesovanu hranu kod kuće. Bosanca satra stres od milion stvari, Japanac se samo ima brinuti o poslu. Kod nas zdravstvo nikakvo, kod Japanaca jedno od najboljih na svijetu itd.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 jun 2024, 17:19

05 jun 2024, 17:12
soko je napisao/la:
05 jun 2024, 16:56
Baš što kažeš. Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti u svijetu, uključujući i BiH. A šta dovodi do tih bolesti. Loša ishrana, stres, genetske predispozicije, visok pritisak, šećer itd. Većina ljudi jede lošu hranu jer je jeftinija i mogu je priuštiti sebi. Japanac jede ribu u restoranu, Bosanac jede procesovanu hranu kod kuće. Bosanca satra stres od milion stvari, Japanac se samo ima brinuti o poslu. Kod nas zdravstvo nikakvo, kod Japanaca jedno od najboljih na svijetu itd.
Kako jeftinu hranu? Jeste meso(masnoca itd.) lose , za zdravu ishranu, ali Bosanci su generalno mesojedi i to zesci. Teletina, jagnjetina, junetina, biftek je sve osim jeftinog, ili meso opcenito (osim krmetine), a trpaju u sve, i makarone pravimo sa mljevenim mesom :rol:

Licniznanstvenik
Kontakt:

Post Postao/la Licniznanstvenik » 05 jun 2024, 17:23

Beli98 je napisao/la:
05 jun 2024, 17:06
Kakve nam glumcine odlaze, jedan po jedan... :(
baš strašno, dokaz da smo mi sve stariji i stariji :cry:
zar i ti sine Ivane!?

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 jun 2024, 17:26

Ti stvarno misliš da Bosanci jedu teletinu, janjetinu, biftek 5 puta sedmično lol. Misliš ako komšija okrene janje jednom u godini da to radi svaki dan.

RiNo
Kontakt:

Post Postao/la RiNo » 05 jun 2024, 17:28

Ma ishrana je baš katastrofa, brašno i šećer na milion načina. Ljudi umiru mladi, dosta ih već sa 50 god ima masu dijagnoza...
100% sportski i krajnje opušten potpis

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 jun 2024, 17:29

05 jun 2024, 17:26
Ti stvarno misliš da Bosanci jedu teletinu, janjetinu, biftek 5 puta sedmično lol. Misliš ako komšija okrene janje jednom u godini da to radi svaki dan.
Ne mislim, ali da trpaju meso u sve, trpaju. I jaje na oko kad ispeku stave hrenovku ili mljeveno meso. Velika vecina jela nase kuhinje sadrzi meso, od sarme, pite, gulasa, kupusa pa na dalje

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 jun 2024, 17:38

alemsa je napisao/la:
05 jun 2024, 17:29
Ne mislim, ali da trpaju meso u sve, trpaju. I jaje na oko kad ispeku stave hrenovku ili mljeveno meso. Velika vecina jela nase kuhinje sadrzi meso, od sarme, pite pa na dalje
Nije svo meso nezdravo. Crveno meso koje ti spominješ je nezdravo i naučno dokazano da može prouzrokovati rak. A nema teorije da prosječan Bosanac može jesti teletinu, janjetinu svaki dan-znači nije tačno. Pite jeftine za napraviti, sarme jeftine za napraviti-mljeveno meso jedno od najjeftinijih što možeš kupiti. Jedu dosta kruha, pita, masnog da se najedu. Jer valja iskeširati za povrće, ribu, maslinovo ulje itd.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 05 jun 2024, 17:42

Postoje istraživanja o prehrambenim navikama koja je provodila Agencija za statistiku, plus globalno istraživanje o potrošnji mesa koje je provodila Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu.

Sve ove statistike jasno kažu da smo ispod europskog prosjeka glede konzumacije mesa.

Sad što se meso zna naći na soframa diljem BiH u određenim jelima ne znači da ga pretjerano žderemo.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 05 jun 2024, 17:43, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 jun 2024, 17:43

05 jun 2024, 17:38
alemsa je napisao/la:
Ne mislim, ali da trpaju meso u sve, trpaju. I jaje na oko kad ispeku stave hrenovku ili mljeveno meso. Velika vecina jela nase kuhinje sadrzi meso, od sarme, pite pa na dalje
Nije svo meso nezdravo. Crveno meso koje ti spominješ je nezdravo i naučno dokazano da može prouzrokovati rak. A nema teorije da prosječan Bosanac može jesti teletinu, janjetinu svaki dan-znači nije tačno. Pite jeftine za napraviti, sarme jeftine za napraviti-mljeveno meso jedno od najjeftinijih što možeš kupiti. Jedu dosta kruha, pita, masnog da se najedu. Jer valja iskeširati za povrće, ribu, maslinovo ulje itd.
Rekao si burazeru da jedu jeftinu hranu, kazem ti da velika vecina nase kuhinje sadrzi meso, sto nije uopste za debatu, a meso opcenito nije jeftino.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 05 jun 2024, 17:48

alemsa je napisao/la:
05 jun 2024, 17:43
Rekao si burazeru da jedu jeftinu hranu, kazem ti da velika vecina nase kuhinje sadrzi meso, sto nije uopste za debatu, a meso opcenito nije jeftino.
Naravno da je za debatu jer nijedno meso ne košta isto. Piletina nije skupa-sem fileta koji jesu skupi. Junetina ne košta isto kao teletina. Mljeveno meso nije skupo. Ljudi ne jedu kilu teletine dnevno kako ti misliš. Ako kupi 3 kile teletine, ne mora značiti da je pojede u jednom zalogaju.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 05 jun 2024, 17:51

alemsa je napisao/la:
05 jun 2024, 17:38
alemsa je napisao/la:
Pa Aleme, covjek je upravu. Hrenovka jeftinja, pasteta parizer, mljeveno meso 75- 80% masti sto stavlja u pite i sarme jeftino.

Jedino sto nasi jedu da je skupo je puter, al kad odu u Njemacku kao @numan onda nije jer je tamo jeftino :mrgreen: euro
Zadnja izmjena: soko, dana/u 05 jun 2024, 17:59, ukupno mijenjano 1 put.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 jun 2024, 17:58

05 jun 2024, 17:48
alemsa je napisao/la:
Naravno da je za debatu jer nijedno meso ne košta isto. Piletina nije skupa-sem fileta koji jesu skupi. Junetina ne košta isto kao teletina. Mljeveno meso nije skupo. Ljudi ne jedu kilu teletine dnevno kako ti misliš. Ako kupi 3 kile teletine, ne mora značiti da je pojede u jednom zalogaju.
Ne trpaj mi sta mislim nego pokusaj razumijeti sta govorim. Piletina ok, ostalo sve meso, ne moze ni grah ni kupus bez mesa, plus rostilj normalna pojava u BiH da se jede s rostilja ili kuci ili vanka, mozda ne svaki dan ali sigurno da je normalna pojava, a gdje mu je meza suho meso i sudzuka. Sracunaj koliko kosta prosjecna ishrana Bosanca poredeci sa resto svijeta, sigurno da ste daleko iznad prosjeka. I nemoj mi reci ja poznajem 6 vegeterijanaca

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa, Jabroni, sirBobbyMoore i 12 gostiju.