Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

19vendetta87
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la 19vendetta87 » 05 jun 2024, 22:21

Surreal je napisao/la:
05 jun 2024, 22:13
19vendetta87 je napisao/la:
05 jun 2024, 21:55
Surreal je napisao/la:
05 jun 2024, 20:49

Suki i zvanično riješio ovu "ponovljenu" godinu na faxu, zovem kafe svima, bilo bi i više, ali ybg studentski :mrgreen:
Jesi ti na kraju rijesio onaj dug sto ti je rođak dugovao 700KM? Cini mi se da si ti to ovdje pisao
Ma bolan pisao mu, on mi uhvatio priču kako je baš sad ušao u neki posao i da se ne sekiram za pare, a evo bgm ja ih još vidio nisam.
Ma ne brini se...neces ih ni vidjeti :urnebes:
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 05 jun 2024, 22:48

Arvid je napisao/la:
05 jun 2024, 21:52
Aerials je napisao/la:
05 jun 2024, 21:48
Najjači su ovi što voze auto 20+ godina staro i bahate se njim. Kakav mentalni sklop. :tokralju:
Treba dati dozvolu sredstvima javnog saobraćaja da samo prođu kroz ovakve, pa blokiraj. :bih:
:thumbup: :thumbup:

Samo taj rad:

Dobra muzika :ljepota:

Uzivao sam gledajuci kako ih kupi sve redom, mogao bih ovo raditi citav zivot za 600 KM

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 05 jun 2024, 23:08

Sve je ovo policija kriva. Da rade svoj posao, ne bi se slične stvari desavale...

akisarajevo92 je napisao/la:
05 jun 2024, 19:50
feniksptica je napisao/la:
05 jun 2024, 19:24
akisarajevo92 je napisao/la:
05 jun 2024, 19:17
znaci dobijamo tramvajsku prugu do Dobrinje
Kad ikad su izgradjenje po njemackoj ih
ova bi bila zanimljiva ruta, malo uzbrdice, malo skretanja, ovo sto sad imamo skroz monotono za voznju :mrgreen:
Ne znam što ne bi uradili nadzemnu prugu (jel ono u Cikagu tako).

Izbetoniras stubove i nema problema za saobracaj, ideš iznad auta.

Nova pruga što povezuje novi i stari Kairo je tako urađena, ne smetas nikako automobilskom saobraćaju...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 jun 2024, 23:15

soko je napisao/la:
05 jun 2024, 21:44

Dje ti sad dodje do Arapa.
Nego hajde kad me jbs da se vratim
Asteriks je napisao da je BiH isprod prosjeka u europi sto se tice konzumiranja mesa. Ti napisa za krmetinu. Ja ti stavi podatke za govedinu i svinjetinu
Evo ti data sto sam sad pull i napravio prosjek.
Ako laze data, lazem i ja.
Sto se tice konzumiranju mesa, BiH pri dnu. Od 44 drzave, BiH na 39 mjestu
Govedina ispod prosjeka. Jagnjetina skroz malo. Sta reci za spance ili portugalce onda?

slika

Sto se tice govedine Bosna je 40 na svijetu od 185 drzava/regija, duplo vise od Srbije, vise od Hrvata, Spanije, Saudijske Arabije, Irana, Pakistana itd. Od drzava gdje su muslimani vecina top 5 na svijetu recimo.

Ove drzave sto su ispred velika vecina su ekonomski jaci od BiH. Ne racunam drzave poput Argentine jer je govedina sve sto imaju jel.

Govedina je skuplje i bolje meso od krmetine, s obzirom na ekonomsku situaciju u BiH jedu zavidno dosta govedine i ostalog mesa (minus krmetine), poredeci sa x drzava, koje to ne mogu priustiti.

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 05 jun 2024, 23:31

Nemoguće sa je u BiH prosjek koze i janjeta 300 grama godišnje, kurbani, pečenja…
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 05 jun 2024, 23:33

alemsa je napisao/la:
05 jun 2024, 23:15
soko je napisao/la:
05 jun 2024, 21:44

Dje ti sad dodje do Arapa.
Nego hajde kad me jbs da se vratim
Asteriks je napisao da je BiH isprod prosjeka u europi sto se tice konzumiranja mesa. Ti napisa za krmetinu. Ja ti stavi podatke za govedinu i svinjetinu
Evo ti data sto sam sad pull i napravio prosjek.
Ako laze data, lazem i ja.
Sto se tice konzumiranju mesa, BiH pri dnu. Od 44 drzave, BiH na 39 mjestu
Govedina ispod prosjeka. Jagnjetina skroz malo. Sta reci za spance ili portugalce onda?

slika

Sto se tice govedine Bosna je 40 na svijetu od 185 drzava/regija, duplo vise od Srbije, vise od Hrvata, Spanije, Saudijske Arabije, Irana, Pakistana itd. Od drzava gdje su muslimani vecina top 5 na svijetu recimo.

Ove drzave sto su ispred velika vecina su ekonomski jaci od BiH. Ne racunam drzave poput Argentine jer je govedina sve sto imaju jel.

Govedina je skuplje i bolje meso od krmetine, s obzirom na ekonomsku situaciju u BiH jedu zavidno dosta govedine i ostalog mesa (minus krmetine), poredeci sa x drzava, koje to ne mogu priustiti.
I sta to sad ima sa Europom i ovim sto su likovi gore naveli?

Popusti nekad jbg ja. Vidis da nisi u pravu, reci jbg napisi upravu ste daleko ispod prosjeka sto se tice mesa i ispod prosjeka sto se tice govedine u Europi. Tu se zavrsava prica, ne treba mjenjati temu

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 05 jun 2024, 23:36

JayCatwright je napisao/la:
05 jun 2024, 22:48
Uzivao sam gledajuci kako ih kupi sve redom, mogao bih ovo raditi citav zivot za 600 KM
Ma nije to baš tako lako, ja sam psa raspolovio lokomotivom, podleti idiot pod mašinu, nisam 3 dana mogao spavati. Nedo Bog čovjeka koliki god da je kreten povrijedit, kamoli ubit.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 05 jun 2024, 23:37

BosniaBoston je napisao/la:
05 jun 2024, 23:31
Nemoguće sa je u BiH prosjek koze i janjeta 300 grama godišnje, kurbani, pečenja…
Ne znam ni ja. To su podatci takvi.
Al i kad skontas kad npr ti jedes jagnjetinu? Prosjek neki, ja sam prosle godine okrenuo jagnje. Ove nisam. Pojeo sam ova dva rebra sa rostilja prosli mjesec.
Ovo po mom nekom krugu, sto se tice zena, jako malo da koja jede. Pravimo jagnje mora biti piletine za njih
slika
Zadnja izmjena: soko, dana/u 05 jun 2024, 23:40, ukupno mijenjano 1 put.

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 05 jun 2024, 23:40

kraljttbvb je napisao/la:
05 jun 2024, 23:08

Sve je ovo policija kriva. Da rade svoj posao, ne bi se slične stvari desavale...
Policija radi svoj posao, tužilaštva i sudovi ne rade. U kombinaciji s očajnim zakonima gdje za ubistva uz dobro vladanje odležiš nekoliko godina, gdje za pranje miliona maraka dobiješ godinu, država te podstiče da se baviš kriminalom. Bukv se više isplati baviti nego ne baviti.

numanumaye22
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la numanumaye22 » 05 jun 2024, 23:49

Previse se vjeruje svakoj budali i anonimusu koja skraba i objavljuje statisticke podatke koje nemaju veze s vezom i koji nisu nigdje relevantni. Kao recimo sto je neki anonimus objavio 2017 da je Sarajevo Greenest city in Europe pa nasi ljudi pofafali pricu :rol: Bukvalno platis sebi bus kartu od nekih 30-40 eura, eto te u Ljubljani za nekih 6 sati i uvjeris se kakve nebuloze ljudi objavljuju. :rol: :urnebes:

Danas svako ima pristup internetu pa je to razumljivo, nije problem kad npr neko na forumu napise neistinu jer to nece otici dalje od foruma, cak i da nekolicina povjeruje u glupost, nije neka steta, ali problem nastaje kad se radi o youtube kanalima, grupama na fejsu i stranicama koje broje po 200k+ followersa, subsa i onda sire lazi i propagandu, tj totalne neistine zbog klikova i lajkova, time zaglupljujuci stanovnistvo, posebno nekog ko stariji, manje obrazovan ili polupismen. Evo jedan primjer, grupa 250k :arrow:
slika

slika

slika

Od relativno korisne grupe uspio je napravit privatni profil koji mu sluzi da dijeli svoja razmisljanja i poglede na svijet, siri paniku i opcenito lupa gluposti. :urnebes:
Ovakve skrabotine i lazi bukvalno s 2 klika na Google raskrinkas al nije svako sposoban ni za to. Postoje i agencije koje ovakve ljude/stranice prijavljuju za fake news, sirenje dezinformacija i panike (sto je i zatvorom kaznjivo). :salut:

Sto se tice podataka za meso, dovoljno je pogledat samo Tursku koja je pri dnu, da znas o kakvoj se skrabotini radi, a ko je ikad bio igdje u Turskoj zna da je janje sveta zivotinja kod njih, 90 % mesnih stvari je od janjetine, od donera pa na dalje.
Zadnja izmjena: numanumaye22, dana/u 05 jun 2024, 23:59, ukupno mijenjano 1 put.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 05 jun 2024, 23:56

soko je napisao/la:
05 jun 2024, 23:33

Popusti nekad jbg ja. Vidis da nisi u pravu, reci jbg napisi upravu ste daleko ispod prosjeka sto se tice mesa i ispod prosjeka sto se tice govedine u Europi. Tu se zavrsava prica, ne treba mjenjati temu
Jeste ispod prosjeka u Evropi ako se gleda meso u globalu, sto uklapa krmetinu. Ako se gleda govedina Bosna je oko 20og mjesta, od 50 drzava jel, sto je iznad prosjeka. A 10 drzava ispred su Skandanavija i drzave zapadne Evrope, koje bolje stoje ekonomski.

Ja sam se samo nadovezao na @bundesligin post da Bosanci jedu jeftinu hranu, s cim se ne mogu sloziti, i dovde se doguralo :rol:

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 06 jun 2024, 00:23

alemsa je napisao/la:
05 jun 2024, 23:56
soko je napisao/la:
05 jun 2024, 23:33

Jeste ispod prosjeka u Evropi ako se gleda meso u globalu, sto uklapa krmetinu. Ako se gleda govedina Bosna je oko 20og mjesta, od 50 drzava jel, sto je iznad prosjeka. A 10 drzava ispred su Skandanavija i drzave zapadne Evrope, koje bolje stoje ekonomski.

Ja sam se samo nadovezao na @bundesligin post da Bosanci jedu jeftinu hranu, s cim se ne mogu sloziti, i dovde se doguralo :rol:
Ispod prosjeka, iznad mediana :mrgreen:

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 06 jun 2024, 00:33

numanumaye22 je napisao/la:
05 jun 2024, 23:49
Previse se vjeruje svakoj budali i anonimusu koja skraba i objavljuje statisticke podatke koje nemaju veze s vezom i koji nisu nigdje relevantni. Kao recimo sto je neki anonimus objavio 2017 da je Sarajevo Greenest city in Europe pa nasi ljudi pofafali pricu :rol: Bukvalno platis sebi bus kartu od nekih 30-40 eura, eto te u Ljubljani za nekih 6 sati i uvjeris se kakve nebuloze ljudi objavljuju. :rol: :urnebes:

Danas svako ima pristup internetu pa je to razumljivo, nije problem kad npr neko na forumu napise neistinu jer to nece otici dalje od foruma, cak i da nekolicina povjeruje u glupost, nije neka steta, ali problem nastaje kad se radi o youtube kanalima, grupama na fejsu i stranicama koje broje po 200k+ followersa, subsa i onda sire lazi i propagandu, tj totalne neistine zbog klikova i lajkova, time zaglupljujuci stanovnistvo, posebno nekog ko stariji, manje obrazovan ili polupismen. Evo jedan primjer, grupa 250k :arrow:
slika

slika

slika

Od relativno korisne grupe uspio je napravit privatni profil koji mu sluzi da dijeli svoja razmisljanja i poglede na svijet, siri paniku i opcenito lupa gluposti. :urnebes:
Ovakve skrabotine i lazi bukvalno s 2 klika na Google raskrinkas al nije svako sposoban ni za to. Postoje i agencije koje ovakve ljude/stranice prijavljuju za fake news, sirenje dezinformacija i panike (sto je i zatvorom kaznjivo). :salut:

Sto se tice podataka za meso, dovoljno je pogledat samo Tursku koja je pri dnu, da znas o kakvoj se skrabotini radi, a ko je ikad bio igdje u Turskoj zna da je janje sveta zivotinja kod njih, 90 % mesnih stvari je od janjetine, od donera pa na dalje.
Tebi cemo vjerovati. Necemo podatcima.
Ko je ikad bio u Turskoj zna koliko tamo ljudi ima i kakva sirotinja zivi. Ne jede svako meso, isto kao i kod nas. Mi kad nismo imali jeli smo puru, maslenice, pite/grah sa malo mesa. Nekad teletina,
Nemam se sta sramoti za razliku od tebe.
Sve ide sa ekonomijom pa i hrana. Ako imas kupujes kvalitet ako ne onda daj sta das

Licniznanstvenik
Kontakt:

Post Postao/la Licniznanstvenik » 06 jun 2024, 01:15

čajorije šukarije, mapir urde palamande, mapir urde palamande čaje...
:opaopa: :opaopa: :opaopa:
zar i ti sine Ivane!?

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 06 jun 2024, 02:31

soko je napisao/la:
06 jun 2024, 00:33

Sve ide sa ekonomijom pa i hrana. Ako imas kupujes kvalitet ako ne onda daj sta das
Tako'e
slika
Haj tomahawk :)

Mogli
Kontakt:

Post Postao/la Mogli » 06 jun 2024, 02:55

Piletina >>>

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 06 jun 2024, 05:01

Slažem se sa Alemom da smo mi u Bosni "mesari", pa kod nas kad za rucak nema mesa, odmah se pita što nema nešto konkretno za rucak :D

I opet bih se složio sa Alemom kad napisa da treba uporediti plate kod nas i na zapadu i količinu mesa koja se pojede.

Kod nas radiš za milju, a stoju dadnes na meso. Znaci da bi numan sa svojih 5 milja eura, mjesecno trebao trošiti 500 eura samo za meso :salut:

Samo u restoranima oko Jablanice se svaki dan na raznju okrene stado ovaca, sve to Bosanci pojedu, ne pojedu stranci...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 06 jun 2024, 07:06

Niste svjesni koliko ima domaćinstava u BiH kojima se 90% i više ishrane bazira na svinjskom mesu. I to najčešće osušenim.

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 06 jun 2024, 07:51

ArtemisFowl je napisao/la:
06 jun 2024, 07:06
Niste svjesni koliko ima domaćinstava u BiH kojima se 90% i više ishrane bazira na svinjskom mesu. I to najčešće osušenim.
Mesara u Bingu na Sickom u Tz proda svinjetine ko da je u Širokom minimum
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 06 jun 2024, 08:12

BiH je tijekom prošle godine uvezeno 30,475.689 kilograma goveđeg mesa.

- Slijedi uvoz 19,497.977 kilograma svinjskog mesa za oko 98 milijuna KM pa 12,583.261 kilogram mesa peradi i jestivih klaoničkih proizvoda od peradi za oko 38 milijuna KM - piše u podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH.
Podaci za 2022.
Drugi reprezentativan primjer je uvoz mesa, i to goveđeg, a koji je u protekloj godini dosegnuo količinu od 35,7 milijuna kilograma
Za 2023.

Ovdje ćemo dodati i broj klaonica čiji kapacitet te količina ne može podmiriti jedan veći grad. Tako da je kod nas većinom zaleđeno uvezeno meso.

Kada uzmemo u obzir broj stanovnika + turiste i ove količine uvezenog goveđeg mesa te skoro nikakvu domaću proizvodnju istog (i ono što valja ode vani), možemo zaključiti da je konzumacija u našoj zemlji ispod EU prosjeka. Naravno u prilog tome govore ranije pomenuti podaci Agencije za statistiku te FAO-a.

Zato krompira i hljeba tučemo životom.
In the midst of chaos, there is also opportunity.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.