- Vožnja do Istanbula traje cca 24 sata, prvenstveno zbog Bugara koji peglaju na granici.
- Čim dođeš u Istanbul, uzmi Istanbulkart za javni prijevoz, cijene javnog prijevoza su im bile fakat smiješne. Proširili su metro mrežu u posljednjih nekoliko godina, tako da će ti biti znatno lakše obilaziti grad.
- Izbjegavaj taksije, turiste lupaju po ušima.
- Mentalno se pripremi za saobraćajnu nekulturu kakvoj nisi nikad svjedočio ovdje. Jedne prilike sam vidio kako žena pretrčava ulicu sa bebom u kolicima na crveno.
- Javne površine su im prljavije nego u Sarajevu.
- Od smještaja ne očekuj ništa posebno, to će ti biti samo stanica za prespavati jer ćeš od jutra do mraka biti na nogama.
- Njihovi doneri su uglavnom od jagnjetine ili jaretine, tako da su inferiorni u odnosu na naše.
- Piletina, teletina i junetina su bile skupe vrste mesa kad sam išao, ne vjerujem da ćeš ih uspjeti naći jeftino. Piletinu možda, ostalo sigurno ne.
- Ne izbjegavaj fakultative, pogotovo onu za cijelodnevni obilazak Istanbula.
- Ako ne podnosiš turbofolk kao što ga ja ne podnosim, ne idi na noćno krstarenje.
- Na Džamlidži je top pogled i najjeftiniji čaj na koji sam u životu naletio (mislim da je bio oko 20 feninga

).
- Na kupanje zaboravi, voda je katastrofa.
- Ako nađeš kakvu curu koju bi volio zbarit, pozovi je u večernju šetnju na Uskudar, ostao mi je upečatljiv taj neki romantični vibe tamo.
- Tamo se ne pije česmovača, a flaširana voda ima ukus plastike. Na svakom ćošku djeca prodaju flašice vode za liru.
- Simit je precijenjen.
- Namirnice kupuj u trgovačkim lancima (Carrefour, Migros), nipošto u piljarama (zbog cijena).
- Pazi se vrućine, ovo čemu svjedočimo zadnjih dana je ništa kako u Istanbulu upekne.
- U Kapali čaršiji se cjenkaj, Turci to vole. Plus, uvijek ti kažu baš visoku cijenu.
- Obavezno probaj balik ekmek. To ti je u suštini sendvič čiji je glavni sastojak riba sa roštilja. Baš je bio top, a nije bio skup.
- Obiđi što više džamija u starom dijelu grada, svaka je top. Razlog je jednostavan - Istanbul je bio poligon za pokazati status, a u osmansko doba nije bilo boljeg načina za to od pravljenja impozantnih džamija.
- Ponesi indeks, imat ćeš popust ako budeš išao u muzeje, Topkapi npr.