FK Sarajevo

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz

Šta očekujemo od Evrope?

Prolazak u 3. pretkolo
87
49%
Prolazak u Play off
39
22%
Grupnu fazu
52
29%

Ukupno glasova: 178

H8Z7
Kontakt:

Re: FK Sarajevo

Post Postao/la H8Z7 » 25 jun 2024, 17:13

boki86 je napisao/la:
25 jun 2024, 17:07
Gledaj ovog stavlja stadion swansea, jbt brat bratu takav stadion 70 miliona.
Evo ti par primjera.
Gradski stadion Sivas 4 Eylül, Turska: Kapacitet 27.532, cijena oko 38 miliona dolara.

Stadion BBVA Compass, Hjuston, SAD: Kapacitet 22.039, cijena oko 95 miliona dolara.

Stadion TQL, Sinsinati, SAD: Kapacitet 26.000, cijena oko 250 miliona dolara.

Opus Arena, Osijek, Hrvatska: 13.005, cijena 80 miliona eura.

Evo ga ovaj od 80 miliona eura.
slika
Ovaj 38 miliona dolara.
slika
Zadnja izmjena: H8Z7, dana/u 25 jun 2024, 17:16, ukupno mijenjano 2 puta.
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene

L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!

Kmenkake
Kontakt:

Post Postao/la Kmenkake » 25 jun 2024, 17:13

Mi da imamo veći protok novca na godišnjem nivou,mislim na ulazne i izlazne transfere,našli bi vlasnici upravljačkih uloga način za neki "proces" stadion.

Ni zbog Sarajeva,ni zbog navijača,isključivo samo zbog "procesa".

napoleon72
Kontakt:

Post Postao/la napoleon72 » 25 jun 2024, 17:20

Za sta ce nam stadion od 20+ hiljada? Radi jedne utakmice godisnje u prosjeku?
Od 2014. godine do sad, posjete vece od 15k:

Borussija
Derbi 2015
Sloboda proslava titule
Lech (tu negdje na granici, oko 15k)
Atalanta prvo poluvrijeme, poslije 0:5 ostalo 15ak hiljada
Proslava titule 2019
Celtic
Derbi prosle sezone
Torpedo

Ostale derbije nisam naveo jer je NAS bilo uglavnom manje od 15k, mozda jos jednom u ovom periodu da nas je bilo toliko. Kad imas manji stadion, ogranicis i goste i cao. A manji stadion ti donosi veci marketing za clanske, pa kad dodje Celtic samo clanovi mogu kupit kartu u pretprodaji, pa se uclani il gledaj na TVu. Iskreno me zaboli za dijasporu i instagram navijace koji na 0:5 izadju sa stadiona.
GRMI SA SJEVERA!
1946

90ka deseti heroj Bosne

Velaxsa
Kontakt:

Post Postao/la Velaxsa » 25 jun 2024, 17:22

Kad bi nekako mogli otkupiti stadion "Olimpika" na Otoci, to bi nam bilo najbolje i najlakse. Lokacija dobra, moze se srediti, dovoljno prosiriti...ne znam ko je vlasnik, vjerovatno opcina...

hazarder
Kontakt:

Post Postao/la hazarder » 25 jun 2024, 17:35

napoleon72 je napisao/la:
25 jun 2024, 17:20

Borussija
Derbi 2015
Sloboda proslava titule
Proslava titule 2019
Celtic
Derbi prosle sezone
Torpedo

Ostale derbije nisam naveo jer je NAS bilo uglavnom manje od 15k, mozda jos jednom u ovom periodu da nas je bilo toliko. Kad imas manji stadion, ogranicis i goste i cao. A manji stadion ti donosi veci marketing za clanske, pa kad dodje Celtic samo clanovi mogu kupit kartu u pretprodaji, pa se uclani il gledaj na TVu. Iskreno me zaboli za dijasporu i instagram navijace koji na 0:5 izadju sa stadiona.
Glupo je davat' 30 miliona više za stadion koji bi max 3 puta u sezoni napunili. Bolje 13 hiljada al' da grmi svaku utakmicu. Ovi turisti i sezonci ako propuste koji derbi, 'ladno me zaboli qrac nek' gledaju kod Meše.

SamoDaKazeem
Kontakt:

Post Postao/la SamoDaKazeem » 25 jun 2024, 17:36

Tatamata1946 je napisao/la:
25 jun 2024, 15:34
Dok su nam prosle uprave ostavljale milionske dugove ova uprava se trudi iscupati od opstine pare ili stadion i napraviti makar jednu natkrivenu tribinu ili vise njih, napraviti trening centar, napraviti finansijski stabilan klub i opet ih pojedini na ovom forumu proglasavaju najgorim vjerovatno iz muke sto sve pare ne idu u zeljeznicar za koji navijaju
Užas kako plitko razmišljanje takozvanih navijača Sarajeva kao što si ti.

mercurial
Kontakt:

Post Postao/la mercurial » 25 jun 2024, 17:37

Ne isplati se graditi Stadion manji od 20 hiljada stolica za grad i klub kao Sarajevo. Nece biti uvijek pun, ali mora se na duze staze razmisljati. Vjerovatno bi tu i repka igrala.
S druge strane to kosta dosta novca i klub ga sam ne moze graditi. Tu bi se morali udruziti svi: klub, opcina/grad, federacija/drzava, savez, privatni sponzori, fifa/uefa da bi mi mogli nesto sto kosta 50-80 mil eura sagraditi.
Najbolje bi bilo skroz srusiti Kosevo i tu graditi novi Stadion. Ta lokacija je veoma attaktivna i mozda privlacna investitorima, dati nekom prostor za hotel ili trzni centar u sklopu stadiona, podzemne garaze.. Pametni ljudi s parama bi lako nasli nacin da to bude rentabilno. Treba Turke ili Arape ukljuciti u to. Kod njih su pare, a i imaju iskustva sa izgradnjom stadiona. Siguran sam da ima volje u nasoj drzavi za to, da bi se naslo i nacina. Mi nemamo ni stadiona ni Arene moderne u citavoj drzavi.

napoleon72
Kontakt:

Post Postao/la napoleon72 » 25 jun 2024, 17:38

hazarder je napisao/la:
25 jun 2024, 17:35
napoleon72 je napisao/la:
25 jun 2024, 17:20

Borussija
Derbi 2015
Sloboda proslava titule
Proslava titule 2019
Celtic
Derbi prosle sezone
Torpedo

Glupo je davat' 30 miliona više za stadion koji bi max 3 puta u sezoni napunili. Bolje 13 hiljada al' da grmi svaku utakmicu. Ovi turisti i sezonci ako propuste koji derbi, 'ladno me zaboli qrac nek' gledaju kod Meše.
Upravo to. Sem derbija, mislim da vec 20ak godina nismo prebacili 15k na nekoj ligaskoj tekmi. Imali smo na Kosevu dva finala kupa, protiv Celika i Sirokog, protiv Celika bilo oko 12k, protiv Sirokog jedva 8k. Masa ljudi ode iz drzave, postajemo zemlja staraca, a kao premalo nam je sve ispod 23 hiljade ili koliko vec.
GRMI SA SJEVERA!
1946

90ka deseti heroj Bosne

Tatamata1946
Kontakt:

Post Postao/la Tatamata1946 » 25 jun 2024, 17:51

SamoDaKazeem je napisao/la:
25 jun 2024, 17:36
Dok su nam prosle uprave ostavljale milionske dugove ova uprava se trudi iscupati od opstine pare ili stadion i napraviti makar jednu natkrivenu tribinu ili vise njih, napraviti trening centar, napraviti finansijski stabilan klub i opet ih pojedini na ovom forumu proglasavaju najgorim vjerovatno iz muke sto sve pare ne idu u zeljeznicar za koji navijaju
Pa koje je tvoje razmisljanje i sta se ne slazes sa mnom? Ne znam sta da ti odgovorim kad ti je post kratak i nejasan, ne znam na sta ciljas

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 25 jun 2024, 17:53

25 jun 2024, 17:51
Pa koje je tvoje razmisljanje i sta se ne slazes sa mnom? Ne znam sta da ti odgovorim kad ti je post kratak i nejasan, ne znam na sta ciljas

De ako si upucen napiši nas dug prije 10 godina prije 5 prije 3 a koliki je sad
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

Beton
Kontakt:

Post Postao/la Beton » 25 jun 2024, 17:59

Kako ovog **** smećara Mandića nije stid. Potpisao je ugovor sa bivšom direktoricom znajući da je isti krajnje nepovoljan po klub samo da bi sebi prikupio koji politički poen. Zajedno sa lezbijskom ublehom odrađivao političke kampanje. Za tableta vam trebalo stoko smećarska.

Mirvić i aktuelna uprava da su pametni odmah bi raskinuli ugovor sa opštinom nek se navijači više prestanu nadati.

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 25 jun 2024, 17:59

Zaboravih još da odgovorim tatamati
Ja sam kupio ulaznicu na "našem "stadionu
Sjećaš se toga,a stadion još uvijek nije nas,taj što je tad to napravio treba krivično odgovarati
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

Tatamata1946
Kontakt:

Post Postao/la Tatamata1946 » 25 jun 2024, 18:01

donDondon je napisao/la:
25 jun 2024, 17:53
25 jun 2024, 17:51

De ako si upucen napiši nas dug prije 10 godina prije 5 prije 3 a koliki je sad
Nisam upucen ali znam da smo dobili licencu i da se ne prica kao prije o bankrotu i promjeni imena, ni nekoj fuziji sa drugim klubovima.
Prica se o izgradnji krova i izgradnji trening kampa, obestecenjima koja placamo igracima i abd pricat ce se o titulu na proljece slijedece godine

_weella_

Post Postao/la _weella_ » 25 jun 2024, 18:06

Kad udjes na forum i vidiš da masa raspravlja o novom stadionu, a mi + svi nivoi vlasti, godinu dana nismo uspjeli pokriti tartan stazu oko terena, beton viri, urednije bilo u periodu 92-95.

Pritom, 100% se slažem da u Koševo Sarajevo ne treba marke uložiti, s obzirom na vlasništvo i profitabilnost bilo kakve investicije, Koševo je rupa bez dna. U ovom modelu i veličini objekta, sa uspjesima i pričom koju naš fudbal pravi, povrat investicije bi bio 50 godina.

Kad Opština, Kanton, Federacija, Savez proglase to kao objektom od značaja pa ulože neke ozbiljne bespovratne cifre (jer je stadion javni nije privatni) da se dovede u red ozbiljnog stadiona, onda se može početi razmišljati o privatnim parama za neke dodatne finte od kojih mi možemo zaraditi.

Šta znači koncesija na 30 ili 50 godina i stadion za marku, ne možeš napraviti zgradu na istoku i prodavati stanove pa da vratiš ulog. Šta god uložiš objekat je takav da moraš uložiti silne novce da na nešto moderno počne ličiti, nikad ih nazad nećeš dobiti.

A samo trava je bila milion. Zamisli da uložimo te pare sami, pa kroz rentu i kirije Opštini možeš 20 godina imati Koševo na raspolaganju za milion.

S druge strane ulagati novac da bi dolazilo jos 500 navijača u prosjeku i 2-3 puta godišnje 15-20K posjetilaca, priča nula bodova.

Sarajevo apsolutno nema nikakav gubitak sa trenutnim
izgledom Koševa.
Biti srcem vezan, u tome leži snaga!

mnon46
Kontakt:

Post Postao/la mnon46 » 25 jun 2024, 18:07

Stadion od 15-17k je nama optimalan.
A kaj ti bum rekel, stari, danas kad je sve to jučer znam dvije stvari. Jedna je da postoji grad u kojem sam legenda, a druga da ne kitim zagorske tamburaše ako ne znaju odsvirati „Da ga hoće zabit Matko, joj nano, nanice“.

Tatamata1946
Kontakt:

Post Postao/la Tatamata1946 » 25 jun 2024, 18:08

donDondon je napisao/la:
25 jun 2024, 17:59
Zaboravih još da odgovorim tatamati
Ja sam kupio ulaznicu na "našem "stadionu
Sjećaš se toga,a stadion još uvijek nije nas,taj što je tad to napravio treba krivično odgovarati
Pola vas kao da ste navijaci barselone i reala. Razmazeni ste bez razloga kao da smo prije svake godine slavili titulu a ne svake sedme...
Napokon neko dodje da nesto popravi i vi mu nadjete sto mana i ne mozete istrpiti par sezona. Sve vam smeta, postali ste frustrirani i ogorceni na sve zivo.
Ako iko uradi nesto u vezi stadiona to ce biti Mirvic. Kad je rat zavrsen i niko nista nije pokrenuo a on ce nesto uraditi

Kmenkake
Kontakt:

Post Postao/la Kmenkake » 25 jun 2024, 18:09

Beton je napisao/la:
Kako ovog **** smećara Mandića nije stid. Potpisao je ugovor sa bivšom direktoricom znajući da je isti krajnje nepovoljan po klub samo da bi sebi prikupio koji politički poen. Zajedno sa lezbijskom ublehom odrađivao političke kampanje. Za tableta vam trebalo stoko smećarska.

Mirvić i aktuelna uprava da su pametni odmah bi raskinuli ugovor sa opštinom nek se navijači više prestanu nadati.
Čuo sam x puta da je ugovor štetan za klub... ali nisam nikad imao zelju da saznam sta je štetno.
Znaš li ti možda,pa ukratko da me informišeš ako ti nije mrsko?

Beton
Kontakt:

Post Postao/la Beton » 25 jun 2024, 18:12

Stvari oko stadiona treba jasno posložiti. Najveću štetu klubu sa ugovorom o koncesiji nanijela je Sabrina Buljubašić u saradnji sa Srđanom Mandićem. I jedno i drugom je pucala ona stvar za Sarajevom. Prvoj osobi iz razloga što je znala da će uskoro biti bivša. Drugoj osobi zato što su joj jedino bili bitni politički poeni. Najveći kreten koji je pročitao jedan glupi ugovor u životu bi mogao procijeniti da ono što je onda potpisano ni po kakvom osnovu ne može ići u korist kluba nego isključivo u korist općine Centar.

Općina se rješava teret imovine za čiju obnovu nema ni para ni interesa. Srđan sad optužuje trenutnu upravu kluba, ali ne spominje svoju havericu iz gay sekte sa kojom je u talu osmislio plan o koncesiji.

Cora1946
Kontakt:

Post Postao/la Cora1946 » 25 jun 2024, 18:16

Stadioni o kojim vi pricate po Europi su masine za novac i generisu ogromne prihode. To su stadioni koji su svaku utakmicu puni, gdje se unaprijed rasprodaju sezonske ulaznice, gdje su cijene pojedinacnih ulaznica papreno skupe.
To su stadioni koji u svom sklopu imaju kojekakve poslovne prostore, trzne centre, hotele, gdje se za posjetu i obilazak takvog stadiona placa po 30-40 eura.
To su stadioni koji se mogu transformisati u dvorane za druge sportove ili za druge manifestacije poput koncerata gdje se ogromna lova obrne za iznajmljivanje.
Naravno da se pravljenje takvog stadiona u Europi isplati jer se njegova gradnja u buducnosti otplati i pocinje generisanje prihoda.

Sta cemo mi ovdje sa takvim stadionom? Prvo mi nemamo pare a i da nadjemo investitora, oni bi svakako ocekivali neki povrat novca od tog ulaganja. A od cega? Posjeta uopste ne bi bila znacajno uvecana, ovi sto nisu dolazili zbog vremenskih uslova ce dolaziti a ovi sto su dolazili jer im je blizu nece dolaziti, imam bruku takvih u raji, opet bi se sve svelo na standardne bolesnike. Cak bi i povecanje cijene karata na takvom stadionu uticalo na smanjenje posjete. Taj stadion bi napunio jednom u godini ako i toliko.
Niko ti nece dolazit maksuz u Butmir da obilazi stadion i jos placati za to.
Poslovni prostori tu nisu atraktivni, cak dole ima i pun k hotela ni to ti ne bi generisalo prihode.
Koncerti i druge vrste manifestacija se svakako tu ne bi odrzavale jer imaju vec prostori za to po gradu.
A da ne spominjem da je odrzavanje takvih stadiona samo po sebi skupa rabota, nije to ko Kosevo da se mahne metlom jednom u mjesec dana i da se povalja i pokosi trava.

U nasom slucaju, u okolnostima u kakvim jesmo i u podneblju u kojem zivimo, najrealnija opcija je da se Kosevo dovede do CAT4 uz jos neka sminkanja i to je to.
Ili da radimo ko Velez, nadji prostor, yebi se sa administracijom jedno godinu dana i pravi tribinu po tribinu koliko si u mogucnosti uz pomoc Kantona i drzave, potrajat ce godinama ali na kraju ces imati stadion.
Svi ovi "svemirski brodovi" od stadiona su nerealni kao i nase poredjenje sa njima.
90!

Beton
Kontakt:

Post Postao/la Beton » 25 jun 2024, 18:17

Kmenkake je napisao/la:
25 jun 2024, 18:09
Beton je napisao/la:

Čuo sam x puta da je ugovor štetan za klub... ali nisam nikad imao zelju da saznam sta je štetno.
Znaš li ti možda,pa ukratko da me informišeš ako ti nije mrsko?
Klub bi sa tim ugovorom preuzeo održavanje stadiona i njegove zaposlenike. Dakle, zašto bi ti sa godišnjeg najma koji je lupam 50 hiljada KM (platiš termine utakmica bez da te interesuje išta drugo) prešao na godišnje troškove od 300 hiljada (plate zaposlenika, troškovi održavanja) i plus pored svih tih dodatnih troškova vršio i ulaganja u stadion. Za ove četiri godine da se ugovor aktivirao od samog početka bi halalili milion maraka, a da nismo ništa ni zakopali.

Ovakva konstalacija odgovara samo općini i načelniku jer se dotadašnji troškovi upravljanja stadionom mogu lagano preusmjeriti u druge političke projekte, a istovremeno bi pitarske ovce bile na broju jer su dobile dugo traženu koncesiju

Odgovori

Natrag na “FK Sarajevo”