Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

kraljttbvb
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la kraljttbvb » 27 jun 2024, 10:30

19vendetta87 je napisao/la:
26 jun 2024, 23:45
fakticki na kraju ne znas kako treba bar 30% gostiju.
Dovede rodjak curu iz drugog grada na tvoju svadbu, a zensku ni ti ni žena nikad očima niste vidjeli. I ako prekinu, neces je vise nikad ni vidjeti :D

PikachuSA je napisao/la:
27 jun 2024, 00:49
CAGarfia je napisao/la:
27 jun 2024, 00:09
Ja ne mogu organski svadbe, parada pijanstva i kiča.
Nisi jedini. Iskreno, volio bih da moje vjenčanje bude sa što manje prisutnih, 20 osoba max.
Kod mene vecera sa 35 ljudi. Manji restoran, fina atmosfera, fino druženje, ispalo 10 puta bolje nego smo planirali.

Inače i ja i žena smo bili stava da je bolje pare potrošiti na dobro putovanje, nego praviti neku veliku svadbu...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 27 jun 2024, 10:33

Pa vrate ti se pare u koverti realno, vjerovatno budeš i u plusu u većini slučajeva, osim ako ti je familija ciganija teška. Nisam ni ja fan ogromnih svadbi, ali mi je to jako loš argument

MaroonBjelave
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la MaroonBjelave » 27 jun 2024, 11:06

Svadba, najveća budalaština. Svede se na najedanje i napijanje tuđih guzica, a tebi stres samo takav. Pozoveš 300 ljudi, nađe se opet onaj jedan koji će reći nije mene pozvao. Onaj će reći, nije mu vala nešto bio prostor, muzika nije valjala.

Ubjedljivo najveća glupost.

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 27 jun 2024, 11:10

menu close icon
logo
radio icon
Pogledajte koliko ljudi u BiH je nezaposleno, a zapošljavamo strane radnike
Da radnika nedostaje reći će vam danas svaki poslodavac u Bosni i Hercegovini. trenutno nedostaje 30.000 radnika različitih zanimanja, od toga 20.000 u Federaciji BiH, a oko 10.000 u Republici Srpskoj.
BiH Tatjana Čalić
27. juni 2024, 9:47

fb_sharetwitter_shareurl_sharewhatsapp_shareviber_share
main image
Trenutno im nedostaje 30.000 radnika različitih zanimanja, od toga 20.000 u Federaciji BiH, a oko 10.000 u Republici Srpskoj.

Oni smatraju da je potrebna dodatna liberalizacija i pojednostavljenje procedura oko uvođenja strane radne snage, ali i liberalizacija procedura oko zapošljavanja domaće.

U isto vrijeme, na odgovara evidencijama zavoda za zapošljavanje,Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba.

Kako je moguće da u zemlji sa hiljadama nezaposlenih, nema ko da radi, te su poslodavci prinuđeni uvoziti radnu snagu?

ŠTA KAŽU POSLODAVCI?

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kaže za BUKU da je anketna stopa nezaposlenosti za Republiku Srpsku ispod 11%, odnosno oko 64.000 nezaposlenih, ali je struktura ponude radne snage ili nezaposlenih loša i zato su poslodavci primorani da traže radnike na drugim tržištima rada.

Kako je pojasnio, preko 36% nezaposlenih je nekvalifikovano i polukvalifikovano, odnosno nemaju kvalfikacije za današnje tržište rada. Pored toga, 14% ili 9.000 radne snage je sa višom i visokom stručnom spremom i oni, uslovno rečeno, imaju više kvalifikacije nego što su potrebne našem tržištu rada.

Starosna struktura je takođe veoma loša, jer 37% nezaposlenih je preko 50 godina starosti.

Uz sve rečeno, tu je i crno tržište rada, kaže Aćić, na kome se kreće između 20-30% nezaposlenih, a nije nezanemarljiv i procenat ljudi koji borave i rade na tržištu rada EU, a nalaze se na evidencijama nezaposlenih. Ovome treba dodati slabu horizontalnu i vertikalnu pokretljivost radne snage i upitnu prilagođenost ishoda učenja potrebama tržišta rada.

“Zaključak je da je ponuda radne snage veoma oskudna i ne garantuje održivosti rasta i razvoja ekonomije i zajednice u cjelini. Ovakvo stanje je samo posljedica više faktora, poput loših demografskih kretanja, slabe i nekonkurentne ekonomije, arhaičnog obrazovnog sistema i odsustva afirmacije rada i radnih navika u zajednici”, jasan je Aćić.

Naglašava da su rješenje problema bolna i da će trebati vrijeme, kojeg mi, nažalost, nemamo, a cijena naše sporosti je previsoka - ljudi odlaze: “Prije svega potrebna je politička volja i dosljednost u provođenju reformi. Nužna je brza i odlučna modernizacija obrazovnog sistema usmjerena ka značajnom rastu i razvoju ljudskog kapitala. Ekonomiju je potrebno tehnološki podići na viši nivo. Kroz značajniju državnu podršku, stabilan politički i pravni sistem potrebno je stvoriti povoljan ambijent za značajniji rast investicija u tehnološki razvoj i digitalizaciju. Stvarenje radnih mjesta na kojima se ostvaruje veća produktivnost predstavlja ključni cilj. Fleksibilna imigraciona politika je takođe nužna, ali ona koja će se realizovati kroz aktivnosti na obezbjeđivanje nedostajućeg radnog potencijala sa stranih tržišta rada sa ciljem uvećanja kvaliteta ljudskog kapitala u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Uopšte, stanje na tržištu rada i obrazovnom sistemu zahtijeva ozbiljne reforme sa visokom posvećenošću i dosljednošću u njihovoj primjeni”.

U Udruženju poslodavaca FBiH takođe kažu da nemaju pretjeranu koristi od zavoda za zapošljavanje, jer oni postoji samo radi forme i određenih privilegija, te da u njihovoj evidenciji i nema radnika koji njima trebaju. Ovo udruženje je upravo zbog nepostojanja evidencija aktivnih tražilaca posla koje bi pratile stvarne potrebe za radnom snagom, limitiranog uvoza radne snage, te sistema školstva koji ne prati potrebe tržišta rada sačinilo dokument "Šta poslodavci očekuju od vlasti", u kome je predloženo 40 prijedloga propisa na svim nivoima vlasti u BiH kojim se daju konkretni prijedlozi za poboljšanje stanja u funkcionisanju realnog sektora.

ŠTA KAŽU EKONOMISTI?

Ekonomista Faruk Hadžić smatra da je situacija jako zabrinjavajuća, te da je nužna hitna reakcija vlasti po pitanju reforme tržišta rada.

“Imamo jednu paradoksalnu situaciju, a to je da na evidencijama službi za zapošljavanje imamo veliki broj nezaposlenih osoba, a da opet poslodavci traže uvoz preko 30.000 radnika jer određene profile ne mogu naći na evidencijama. Gotovo je nemoguće da FBiH ima preko 284.000 nezaposlenih na evidencijama. Jedan od razloga zbog čega imamo veliki broj registrovanih nezaposlenih osoba, a u praksi nemamo ni približan isti broj jeste korištenje usluge zdravstvenog osiguranja osoba koje su na evidencijama nezaposlenih osoba. Jedan od prijedloga koji treba aktivno zagovarati, a potrudit ću se da budem jedan od takvih, jeste da se svim građanima omogući da imaju obavezno osnovno zdravstveno osiguranje, ali da se onda razdvoji ko su aktivni tražioci posla i da znamo stvarni nivo nezaposlenosti”, jasan je Hadžić.

Ekonomista Igor Gavran takođe smatra da je nužna reakcija vlasti kada je u pitanju reforma tržišta rada, ali napominje i da se podaci o nezaposlenosti trebaju posmatrati sa oprezom, jer različiti izvori koriste različite vrste podataka, a i isti izvori su u prethodnom periodu mijenjali definicije nezaposlenosti i neke svoje podatke.

Po njemu, jedina konkretna evidencija nezaposlenih je ona u zavodima za zapošljavanje i ona jeste pouzdana, ali samo kada se govori o formalnoj nezaposlenosti. Međutim, pojašnjava, dok se nekada ranije nezaposlenim smatrao svako onaj ko nije u radnom odnosu, kasnije oni koji nemaju nikakav ugovor o radu ili djelu, danas se nezaposlenima smatraju tek oni koji nemaju praktično nikakve prihode od bilo kakvog makar i povremenog i privremenog rada: “Dakle, ovim formalnim promjenama je vještački značajno smanjen broj nezaposlenih i sada veliki broj ljudi koji realno nemaju posao i redovna primanja nemaju status nezaposlenih - to je samo fikcija i ne znači nikakvo poboljšanje. S druge strane, imamo veliki broj formalno nezaposlenih koji stvarno imaju redovne poslove i prihode, ali u sivoj ekonomiji, odnosno izvan su legalnih tokova poslovanja. U ovom slučaju imamo fiktivno veće viđenje nezaposlenih. Treći problem su podaci iz različitih procjena, na osnovu ankete o radnoj snazi i drugih istraživanja, koji su definitivno netačni, jer zavise od uzorka i iskrenosti ispitanika, a koji logično neće biti iskreni, ako recimo rade na crno, a neko ih pita jesu li zaposleni”.

Ipak, nezavisno o svim statističkim podacima, zaključuje Gavran, naša realnost je da još uvijek imamo visoku nezaposlenost, što potvrđuje i MMF, koji uzima u obzir kombinaciju izvora podataka, a ključni faktor pada broja nezaposlenih koji često možemo čuti od predstavnika institucija i političara, nažalost, nije njihovo zapošljavanje nego njihovo iseljavanje.

“Stoga bih zaključio da je stopa nezaposlenosti upitna, jer mi ne znamo ni stvarni broj stanovnika, obzirom da se ljudi iseljavaju, popis nismo imali, a onaj iz 2013. godine je i zastario i nikad nije ni bio potpuno pouzdan, ali broj ljudi koji se smanjuje na zavodima za zapošljavanje definitivno je najviše zbog odlaska i zapošljavanja izvan BiH”, jasan je Gavran.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 27 jun 2024, 11:21

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 27 jun 2024, 11:49

19vendetta87 je napisao/la:
26 jun 2024, 22:37
Rosicky je napisao/la:
26 jun 2024, 22:36
Pravim svadbu ove godine i na muziku i fotografa ce hladno otici 6K a da je to neki prosjek
Pa ko ti pjeva? Ili si angazovao nekog fancy skupog fotografa?
Jedan koji je postao relativno poznat preko zvezda granda ali je on bio u nekom srednjem cjenovnom razredu.Ovi jeftiniji pjevači ili bendovi su bili što zauzeti a isto tako ne pjevaju neke zabavnije pjesme nego samo narodne.
Fotografa smo uzeli najjeftinijeg jer nam nije bitno slikavati se prije,poslije..pozirati i slicno..osnovni paket :D
rio_Ferdy88 je napisao/la:
26 jun 2024, 23:40
[quote=19vendetta87 post_id=9843616 time=<a href="tel:1719434279">1719434279</a> user_id=51503]
[quote=Rosicky post_id=9843612 time=<a href="tel:1719434184">1719434184</a> user_id=23831]
Pravim svadbu ove godine i na muziku i fotografa ce hladno otici 6K a da je to neki prosjek

Zvanica je nominalno trebalo biti 900+ pa smo u svađi sa roditeljima sveli na 600 :D
Pozvat ću samo ljude koje znam i kojima sam ja išao ili radio sa njima.Nisam htio kao što bi to inače išlo jer sramota me zvati ljude koje ne bi prepoznao na ulici iako su moji isli njima i to je red da se vrati.

Sa dogovorenom hranom i svima opet bih trebao biti u dobrom plusu.Vecina prikazuje oko 100e a koštat će me 40tak km stolica.

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 27 jun 2024, 11:59

Ma svadbe su zakon. Ali tuđe. :zviz:

Meni peglativno organizovati kućno sijelo kad nas ima više od četvero, a ne kamoli ovo. Mada u potpunosti razumijem raju koja u tome uživa. Nek se voli, slavi, uživa.. biće vremena za kontanje o parama.

Nek bude sa srećom @Rosicky. :salut:
The saddest thing in life is wasted talent.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 27 jun 2024, 12:05

scholsey je napisao/la:
27 jun 2024, 11:59
Isto ko i vikendica. Beton armirani, ali kad ides kod nekoga.

Odes, ljudi te ugoste, hvala lijepo, fino je bilo, dodjite i vi nama.

Kad ti imaš vikendicu, dodju ljudi kod tebe, fino bude, ali oni odose svojoj kući, a ti ostaneš da sve pospremis, slomis i sebe i ženu...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 27 jun 2024, 12:11

kraljttbvb je napisao/la:
27 jun 2024, 12:05
scholsey je napisao/la:
27 jun 2024, 11:59
Isto ko i vikendica. Beton armirani, ali kad ides kod nekoga.

Odes, ljudi te ugoste, hvala lijepo, fino je bilo, dodjite i vi nama.

Kad ti imaš vikendicu, dodju ljudi kod tebe, fino bude, ali oni odose svojoj kući, a ti ostaneš da sve pospremis, slomis i sebe i ženu...
Tačno tako. :salut:

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 27 jun 2024, 14:47

MaroonBjelave je napisao/la:
27 jun 2024, 11:06
Svadba, najveća budalaština. Svede se na najedanje i napijanje tuđih guzica, a tebi stres samo takav. Pozoveš 300 ljudi, nađe se opet onaj jedan koji će reći nije mene pozvao. Onaj će reći, nije mu vala nešto bio prostor, muzika nije valjala.

Ubjedljivo najveća glupost.
Meni je fascinantno da je ljudima bitnije jedno loše mišljenje , nego 299 dobrih :D
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 27 jun 2024, 14:48

Nema vece gluposti od velikih svadbi i najIdanja svItskih guzovaca. Haj porodicu zovnes fino, prijatelje, provedes se fino, ali ljudi po 300-400 zvanica, nisu ljude u zivotu vidjeli nikad, nit ce sa njima kafe popit nakon svadbe, pa onda placaju po 20-25k, mozes pola Europe za medeni obici za te pare. :rol:

Kod nas je to na jos gorem nivou, ono bas seljacki, pa imas pucanje u zrak, trestenje srpskih pjesmica, navaljivanje na sirenu kroz grad, igranje kola bakutanera sa 2 zuba u vilici gdje ne znaju ni koja je godina i slicno.

Jos kad dijele ono koverte, nadajuci se da ce vratiti bar pola ulozene cifre, a ono pola praznih koverata :rol:

Haj ko ima love i moze, ali roditelji im se zavale u kredit (jer vecinom parovi oboje ne rade) da bi najeli svItske guzovace, a nemaju tepiha u kuci, bas ono zivot na fol.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 27 jun 2024, 16:50

Imam osjećaj da ti ujutro kad se pogledaš u ogledalo prvo sebe zamrzis, a onda da se ne bi ubio uvjeravas se da je u Bosni najgore i tješiš se tako da nisi glupi Bosnjo, nego ipak ugledni građanin Njemačke, a onda se ipak mrziš jer tamo nisi njihov, nego si i dalje ipak naš, pa staviš na glavu vilenjacku kapu i živiš u nekoj svojoj zamišljenoj bajci.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 27 jun 2024, 17:04

numanumaye22 je napisao/la:
27 jun 2024, 14:48
Nema vece gluposti od velikih svadbi i najIdanja svItskih guzovaca. Haj porodicu zovnes fino, prijatelje, provedes se fino, ali ljudi po 300-400 zvanica, nisu ljude u zivotu vidjeli nikad, nit ce sa njima kafe popit nakon svadbe, pa onda placaju po 20-25k, mozes pola Europe za medeni obici za te pare. :rol:

Kod nas je to na jos gorem nivou, ono bas seljacki, pa imas pucanje u zrak, trestenje srpskih pjesmica, navaljivanje na sirenu kroz grad, igranje kola bakutanera sa 2 zuba u vilici gdje ne znaju ni koja je godina i slicno.

Jos kad dijele ono koverte, nadajuci se da ce vratiti bar pola ulozene cifre, a ono pola praznih koverata :rol:

Haj ko ima love i moze, ali roditelji im se zavale u kredit (jer vecinom parovi oboje ne rade) da bi najeli svItske guzovace, a nemaju tepiha u kuci, bas ono zivot na fol.
Ja ne znam koji je tebi qrac haha. Ti prozivaš nas za nešto, a bukvalno se sam ponašaš kao stereotipični bošnjo iz dijaspore

1/1 tip što uzme BMW na leasing i čuva ga u garaži od godišnjeg do godišnjeg
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 27 jun 2024, 17:21

Ne znam da je lik ikad ista pozitivno napisao u vezi BiH. Jedva ceka da krene sr.at i sprdat.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

GefufnaII

Post Postao/la GefufnaII » 27 jun 2024, 17:28

ma kod nas su svadbe glupost, da vidis kako to fino i uljudno izgleda u Njemackoj, po hiljade gostiju bude, ljepota, civilizacija :ljepota:
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

TheShed
Kontakt:

Post Postao/la TheShed » 27 jun 2024, 17:37

DamirT je napisao/la:
27 jun 2024, 17:21
Ne znam da je lik ikad ista pozitivno napisao u vezi BiH. Jedva ceka da krene sr.at i sprdat.
Valjala mu je BiH dok je uzimao mjesečno 2000-3000 eura za posao preko interneta, leorey je čudo. :mrgreen:

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 27 jun 2024, 17:54

DamirT je napisao/la:
Navuče vas uvijek s istom pričom, ne bi me uopće čudilo da živi negdje tipa u Brezi

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 27 jun 2024, 17:54

E tačno je ovaj Santas kleiner Freund und Helfer relevantan po pitanju derneka. :clap:

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 27 jun 2024, 18:02

Ja kad sam bio na oktoberfestu vidio sam seljacina vise nego na bilo kojoj nasoj svadbi, pravih svaba.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 27 jun 2024, 18:15

JayCatwright je napisao/la:
27 jun 2024, 17:54
DamirT je napisao/la:
Navuče vas uvijek s istom pričom, ne bi me uopće čudilo da živi negdje tipa u Brezi
Ma trudim se da mu ni ne odgovaram, ali dopizdi mi vise lik. Qarinu si ti u Njemackoj, 90% vremena ovdje provedes...
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: 19vendetta87 i 6 gostiju.