U evropskim klubovima, akademijama, ja rijetko vidjam da do u17 rade stariji ljudi. To su vecinom momci do 30ak godina. Razlog, kako mi objasniše je taj, sto oni zelemda se edukuju, uče i mnogo su posvećeni poslu pa u prosjeku provode 50% više vremena radeći nego starije kolege ili igraci koji du zavrsili karijeru.
Sta vrijedi npr Vrančić za trenera u 15 akoce on doci. 15 min do treninga, odraditi isti i otici kuci? Nista.
Sta vrijedi skaut za akademiju kojem je mrsko hodati po selima i seoskim turnirima? Sta vrijedi bilo koji uposlenik kojem nije cilj da radi, napreduje, daje 100% od sebe...
E sad pitanje, retoričko, sta se desi kada u jednu sredinu dodje neko ko radi od jutra do mraka, trazi bolje, napredak, edukuje se, uči, svojim radom tjera i druge da rade vise?
Pa, u normalnim sredinama, ta osoba ubrzo napreduje, dobije povecanje plate. A kod nas bude nagažen jer ugrožava komocciju ostalih, jer pored njega onda oni izgledaju kao i sto jesu, neambiciozni neradnici... I onda fino se taj ukloni, dovede slican njima i dobijemo sto dobijemo.
Primjer Dupovca, ne moze niko reci ni da je dobro ni da nije, samo mozemo ceksti da vidimo. Do njega je, da li ce posao shvatiti kao priliku uz veliku zelju za rasom i napretkom, ostajanjem duze na poslu, radu i posvevenosti djeci ili ce biti od do i kuci ..
Ps. Šef akademije koja je do sada izbacila bar 15ak dobrih evropskih igraca, medju njima jedan sada vrijedi 70ak mil eura, ima 32. Godine i igrao je neke druge lige u svojoj zemlji i prekinuo karijeru sa 24 godine. Vecina uposlenika ima manje od 30. Al tu je rad i disciplina ko u vojsci...
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli