Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

VivaLaStella
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la VivaLaStella » 16 avg 2024, 12:37

MilanMladenovic je napisao/la:
16 avg 2024, 10:47
Pa upravo zbog takvih roditelja koji nisu brinuli na vrijeme o djeci i treba da se uvede vojni rok. Sve je vise nesposobne djece. Nije stvar ni u vjestinama koliko su oni nesamostalni. Ako mati ne opere, ne popegla, ne skuha on ne bi imao sta ni obuc ni pojest. Djeca postaju sve vise ovisna o roditeljima u tom smislu, a sve ih manje postuju. A da ne kazem da bi se smanjio broj ovih sto briju noge i slicno.

Ruku na srce, @Marsal, upravu si sto se tice guzonjinih sinova. Sa drzavnim uredjenjem BiH nema sanse da tako neciji sincic ode sluziti.
Djeca bogatasa ce na obavezni trezorski rok :rol:
Mentalna priprema za život u bunkeru
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 16 avg 2024, 12:50

Još od malog uzrasta, u mnogim zemljama učenici imaju praktičnu nastavu u radionicama, čime između ostalog razvijaju motoričke vještine. Ove radionice su sastavni dio nastavnog programa.

Vještine se u daljim stadijima mogu razvijati i nadograđivati, ali to je većinom dobrovoljno.

Na prijelazu iz razdoblja sarijevanja u svijet odraslih, potrebna je neka opšta obuka.

U okviru obaveznog vojnog roka, obuka za rukovanje oružjem jedna je od standardnih procedura. Tu su dalje simulacije vježbi, obuke u stresnim uvjetima, početna osposobljenost za krizne situacija, te ona sociološka komponenta tačnije prevencija socijalnih devijacija itd.

Niko ne kaže da je ovo garant nekog uspjeha, te sigurna formula kod izgradnje ličnosti, obzirom da je to jedan mnogo širi pojam te vremenski traži jedno dugo razdoblje. Ali, može biti podsticaj za neke osnove kao i podstrek za volontiranje i sudjelovanja u javnim aktivnostima, koje su od prilične koristi za neku zajednicu.

Postoje studije koje potvrđuju kako obavezni vojni rok utiče na izgradnju zajedništva te stvaranje i jačanje međuljudskih veza.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 16 avg 2024, 12:59

Za početak, Domaćinstvo u osnovne škole kao obavezni predmet. Ako ga već nisu vratili?
The saddest thing in life is wasted talent.

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 16 avg 2024, 14:18

Asteriks je napisao/la:
16 avg 2024, 12:50
Još od malog uzrasta, u mnogim zemljama učenici imaju praktičnu nastavu u radionicama, čime između ostalog razvijaju motoričke vještine. Ove radionice su sastavni dio nastavnog programa.

Vještine se u daljim stadijima mogu razvijati i nadograđivati, ali to je većinom dobrovoljno.

Na prijelazu iz razdoblja sarijevanja u svijet odraslih, potrebna je neka opšta obuka.

U okviru obaveznog vojnog roka, obuka za rukovanje oružjem jedna je od standardnih procedura. Tu su dalje simulacije vježbi, obuke u stresnim uvjetima, početna osposobljenost za krizne situacija, te ona sociološka komponenta tačnije prevencija socijalnih devijacija itd.

Niko ne kaže da je ovo garant nekog uspjeha, te sigurna formula kod izgradnje ličnosti, obzirom da je to jedan mnogo širi pojam te vremenski traži jedno dugo razdoblje. Ali, može biti podsticaj za neke osnove kao i podstrek za volontiranje i sudjelovanja u javnim aktivnostima, koje su od prilične koristi za neku zajednicu.

Postoje studije koje potvrđuju kako obavezni vojni rok utiče na izgradnju zajedništva te stvaranje i jačanje međuljudskih veza.
Brate ti živiš u nekom filmu, ne mogu da vjerujem da ti istinski misliš i vjeruješ u ovo sve što si napisao.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 16 avg 2024, 14:37

U današnjem vremenu i bh društvu, mladi su često društveno distancirani i izolovani, bez tolerancije i onog osjećaja da svojim aktivnostima unutar zajednice mogu pokrenuti značajne pozitivne promjene.

Evo primjer, neki od njih na drugoj godini fakulteta ne znaju svoju krvnu grupu, niti su ikada radili sistematski pregled. Ovo sam slučajno dobio potvrdu jedne radnice iz Mostara, gdje je bio nekakav program, kojim su poticali omladinu da se uključi u akcije poput darivanja krvi, pregleda i slično, te ankete i upiti vezano za pomenuto.

Prije par mjeseci vozim se na relaciji Jablanica - Konjic te ispred mene u Čelebićima čovjek sa Seatom zapuca u tunel. Stao, upali sve četiri, kontam nema mu spasa. Pored nas prolaze auta kao da se ništa nije desilo. Tek poslije su neki priskočili u pomoć. To je onaj nedostatak odgovornosti, čime se onda krše i neke dužnosti te propisi.

Preko 50 zemlja ima obavezne vojne rokove, među kojima su čak neke razvijene evropske, poput Norveške, Švedske, Finske, Austrija, Švice itd. Vojni rok je osnova za osposobljavanje u kriznim situacijama, potpora aktivnostima civilne službe, pružanje pomoći stanovništvu koje je pogođeno katastrofom, sudjelovanje u humanitarnim akcijama itd.

Bez pokušaja usađivanja discipline, gubi se pojam i osjećaj građanskih dužnosti.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 16 avg 2024, 14:42, ukupno mijenjano 2 puta.

Mogli
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Mogli » 16 avg 2024, 14:38

Judd je napisao/la:
16 avg 2024, 10:31
Mogli je napisao/la:
16 avg 2024, 02:43
akisarajevo92 je napisao/la:
16 avg 2024, 02:28
kad pomislim da smo svakim danom koji prodje blizi onom periodu kad mrak pada u 4 popodne :kuknjava:
Vecina ih to jedva ceka. Vidis da samo kmece kako je vruce ko kavi penzioneri. :yawn:
Šta ti misliš o obaveznom vojnom roku? Mislim da nama to ne treba :salut:
Moze ako nece biti u junu, julu i augustu. :salut:

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 16 avg 2024, 14:55

Disciplina, humanost i ostalo ide iz kuce, ne iz vojske. Koga roditelji nauce ponasanju, ne treba mu neki potpukovnik da to radi.

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 16 avg 2024, 14:56

dscile je napisao/la:
16 avg 2024, 14:55
Disciplina, humanost i ostalo ide iz kuce, ne iz vojske. Koga roditelji nauce ponasanju, ne treba mu neki potpukovnik da to radi.
Ma kako ne treba?,vidis da se neki loze da se neko izdrkava na njih :kafa:
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 16 avg 2024, 15:05

To je jedan duži proces, koji se onda odrastanjem negdje izgubi, bilo zbog nesigurnosti i sl.

Ovo može biti dodatna potpora mladim ljudima da sigurno zakorače u život, te da im pomogne da samouvjereno savladaju prepreke, za koje neki nisu vjerovali da mogu.

Porodica, često zaštitnički nastrojena, sinove drži po strani sve dok otac i majka ne posustanu.

Vojni rok neće regulisati sve probleme kao čarobni štapić, ali može biti potpora kako bi dobili osjećaj za saradnju i sve već gore pomenuto.

Neki će misliti da je nepotreban, neki će se složiti da bi uvođenje donijelo više koristi.

Na strani prvih se nalaze i grupa onih feminiziranih, mekušca i isprepadanih, koji će zbog svojih strahova biti isključivo protiv. :mrgreen:
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 16 avg 2024, 15:08, ukupno mijenjano 1 put.

MilanMladenovic
Kontakt:

Post Postao/la MilanMladenovic » 16 avg 2024, 15:07

dscile je napisao/la:
Nemaju svi "stroge" roditelje koji su uspjeli usaditi svojoj djeci odredjene vrijednosti. Neki to jedino mogu kroz ovakav vid preodgoja. Misljenja sam da ta dva mjeseca mogu vise korisnog donijeti nego stete, ako nista bit ce fizicki aktivni dva mjeseca. Nije to vise kao nekad po godinu i vise, dva mjeseca je nista.
Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

Judd
Kontakt:

Post Postao/la Judd » 16 avg 2024, 15:20

L-Train je napisao/la:
16 avg 2024, 14:56
dscile je napisao/la:
Podsjećaju me na ovu jednu djevojku koja se takođe loži na to :salut:
Ceri mi se u facu a ja njega pitam!

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 16 avg 2024, 15:24

Koji qrac je Elonu Musku?
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 16 avg 2024, 15:40

Vratiti obavezan vojni rok i biti u društvu sa Finskom, Austrijom, Danskom, Švedskom, Švicom…

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 16 avg 2024, 16:02

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 16 avg 2024, 16:15

Judd je napisao/la:
16 avg 2024, 15:20
L-Train je napisao/la:
16 avg 2024, 14:56
dscile je napisao/la:
Podsjećaju me na ovu jednu djevojku koja se takođe loži na to :salut:
:lol:

Baboon
Kontakt:

Post Postao/la Baboon » 16 avg 2024, 16:52

Marsal je napisao/la:
14 avg 2024, 16:50
Marsal je napisao/la:
12 jul 2024, 15:56
U džehennemu gorili dabogda svi oni koji vole ove vrućine kao i njihovi bližnji.
:kafa:
slika
it's football day

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 16 avg 2024, 17:40

15 godina sam u vojsKi i mogu reći da je obavezan vojni rok potreban :salut:
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 16 avg 2024, 17:44

Odgoj i navike/obaveze krecu od oca i majke...mislim na dobre/zdrave navike te drugo.

Kolko je ovdje na ssf sluzilo vojni rok, zapalilo vatru, kopalo kanal(rov), pucalo iz oruzja(9mm i veceg)?
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 16 avg 2024, 17:47

To je najveca laz da ce vojska napravit covjeka.

Ako je **** bit ce i kad se vrati.
Barem ja znam dvojicu koji su bili medju zadnjim dok je bilo obavezno. Jedan propalica, drugi isto pije al ima porodicu pa stalno napada ženu.

Jest ih vojska opravila svaka im cast.

Il si normalan i neke normalne navike ces stec sam il neces i niko te na to ne moze promijenit.

Moze jedino eto u mene stari prije vojske nije htio jest nikakvu salatu pa kad se vratio to počeo :urnebes:
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 16 avg 2024, 17:51

alan_kardec je napisao/la:
16 avg 2024, 17:40
15 godina sam u vojsKi i mogu reći da je obavezan vojni rok potreban :salut:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.