Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la alemsa » 19 avg 2024, 00:45

slika

:kafa:

CAGarfia
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la CAGarfia » 19 avg 2024, 01:09

I opet će kreten zijanit izbore. :zviz:

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 19 avg 2024, 02:46

alemsa je napisao/la:
18 avg 2024, 17:02
Finn je napisao/la:
18 avg 2024, 16:21

Što će reći da je sarajevo kasaba, te stvari se ovdje ne mogu vidjeti. Između ostalog. Na papiru glavni grad države, u realnosti kasaba.
Ma pravljena cijela Bosna na isti kalup, glavna ulica (carsija) gradi okolo i to je to. S obzirom na populaciju vecina ce gradica biti 20-30k ljudi i nisu imali potrebu da se nesto sire. I Sarajevo vjerovatno kad je pocelo je bilo samo dole Bascarsija pa kako je populacija rasla tako se i sirio.
Sarajevo jeste drzava u drzavi, ali ako se malo skokne van drzave, covjek vidi da to nista posebno nije i cak sta vise, da se jako kasni pa i za komsijama u dosta stvari. Beograd je NYC za Sarajevo u svakom smislu.

Nego pare su u Sarajevu, to znaju politicari, sve ostalo je opljahano, pa i taj Mostar. Coviceva kcer npr ne radi u dragom mu Mostaru nego u Sarajevu u Centralnoj banci. Plus imas fakultete i tu se onda studenti doseljavaju iz manjih vukoyebina u nadi da ce uciniti nesto od svog zivota, zbog toga imas i najvise desavanja u odnosu na ostale gradove Bejha.

Hajmo realno ovako, za stranog turistu, sta ima ponudit taj grad da se vidi, osim Bascarsije i cevapa? Nikakvu turisticku atrakciju nemas, koliko imas muzeja, kakva je kulturna scena, pozorista? Sportska desavanja, koncerti? Prosjecnom turisti 2 dana je sasvim dosta da se obidje grad i vidi sve sto imamo ponudit. Kad to uporedis sa npr Beogradom, a kamoli drugim metropolama u Europi, onda to zvuci jako tuzno, siromasno ali je tako.

Pa imas Dzumhur javno kad je govorio na pocetku karijere, kad je igrao prve GS koliko su mu uslovi bili teski iz Sarajeva i koliko je smetala ta nepovezanost za ostalim metropolama u Europi i svijetu, da je jednostavno morao da se preseli u Beograd da bi uopste nastupao na takvim turnirima.

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 19 avg 2024, 03:07

Imas Vrelo Bosne, Trebevic, Jahorinu, Igman, Bjelasnicu, Vidikovac, Veliku Aleju,Stojcevac, tabije, dzamije, crkve, sinagoge, katedrale,Bascarsija,unikatnu kulturu i dusu
Beograd ima bolje kurve i nocni zivot
Od normalnih atrakcija imaju Kalemegdan, tvrdjavu, zoloski vrt, japanski vrt.
Ja sam vise za prirodu nego za te atrakcije kao sto su splavovi i ta cuda
Najjaci im muzicari, glumci,pisci itd su oni koji su rodjeni u Sarajevu, BiH ili izvan Beograda
Sta im je kultura Maras i juzni vetar, farma, veliki brat, turbofolk,kursadzije,desingerica i jaja :rol:
Koji su im najveci u kulturi Ivo Andric iz Travnika i Mesa Selimovic iz Tuzle?
Najvece djela koja beogradjani redovno isticu su “Na Drini cuprija,Prokleta Avlija i Tvrdjava”
Najveci filmski reziser im Kusturica iz Sarajeva..
Imali su Bajagu, Riblju Corbu i tako to, ali ne mogu u istu recenicu sa Indexima, Bijelo Dugme, Zabranjeno Pusenje, Bombaj Stampa, Crvena Jabuka
Da ne nabrajam pojedinacno Dino, Cola, Bebek, Davorin, Monteno..
Sto se tice kulture i umjetnosti Sarajevo je broj 1 u Ex Yu i sire

Beograd jeste razvijeni grad od Sarajeva imaju realno napredniju infrastrukturu, tehnologiju, sport
Medjutim i u Sarajevu se sve radi i uskoro ce biti sve ulice strasne, javni gradski prijevoz napreduje velikom brzinom tramvaji, trolejbusi i novi busevi koji trebaju da dodju promijenit ce skroz sliku Sarajeva

Sarajevo da bi se diglo na sto puta veci nivo neophodno je ulaganje u zeljeznicku stanicu,autobusku,avio linije,koncerti stranih zvijezda, zoloski vrt, dvorane, stadione, terene, putevi prema planinama, staze, skakaone od olimpijskih igara i zimi bi nakon SFF takodjer kidali s turizmom

Generalno za BiH je neophodno zajednicki raditi na spajanju gradova,autoputevi,brze ceste, nove sine, novi vozovi, novi busevi…
Autoput do jedinog izlaza na more je nesto sto je moralo biti davno gotovo
Moraju se i ostali dici na veci nivo pogotovo Tuzla
Zenica ce se spojiti s Dobojom i tako povezati koliko toliko sjever zemlje, a u Tuzli ni gradske ceste se ne renoviraju, cak su aerodrom sjebali sto je facinatno
Za BiH Tuzla je kljucna, jer je to najveci grad na istoku BiH i najmnogoljudniji kanton u BiH i mora napredovati
Oni moraju biti “Sarajevo” na istoku zemlje
Malo sam promijenio post :D
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

Judd
Kontakt:

Post Postao/la Judd » 19 avg 2024, 09:39

📢Izdaje se potpuno namještena garsonjera od 30m2 u naselju Bulevar na Stupu na 8 spratu zgrade. 🔝
Izdaje se na duzi period ✔️
Izdaje se ozbiljnoj osobi na period od minimum godinu dana.🆓
➡️600 KM+REŽIJE 💶
:urnebes: :urnebes:
Ceri mi se u facu a ja njega pitam!

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 19 avg 2024, 09:56

NoDi80 je napisao/la:
19 avg 2024, 03:07
Imas Vrelo Bosne, Trebevic, Jahorinu, Igman, Bjelasnicu, Vidikovac, Veliku Aleju,Stojcevac, tabije, dzamije, crkve, sinagoge, katedrale,Bascarsija,unikatnu kulturu i dusu

Medjutim i u Sarajevu se sve radi i uskoro ce biti sve ulice strasne, javni gradski prijevoz napreduje velikom brzinom tramvaji, trolejbusi i novi busevi koji trebaju da dodju promijenit ce skroz sliku Sarajeva

Sarajevo da bi se diglo na sto puta veci nivo neophodno je ulaganje u zeljeznicku stanicu,autobusku,avio linije,koncerti stranih zvijezda, zoloski vrt, dvorane, stadione, terene, putevi prema planinama, staze, skakaone od olimpijskih igara i zimi bi nakon SFF takodjer kidali s turizmom
Da bi Sarajevo izraslo u moderan i napredan grad, potrebno je kvalitetno širenje zelenih površina te jasno upravljanje otpadom.

U urbanističkom planu Sarajeva, koji se radi na 10 i 20 godina, ne postoji jasna strategija razvoja zelenih površina, koje u određenom procentu moraju rasti uporedo sa širenjem i razvojem grada. Urbanistički plan se može vijedti na stranici npr. novigradsarajevo, čiji je nosilac izrade Zavod za planiranje razvoja KS.

Što se otpada tiče, znači treba da ima efikasan i održiv sistem za sakupljanje, obradu, reciklažu i odlaganje otpada.

Sarajevo opasno kaska u ova dva segmenta, a dovoljno je dva sata vožnje autom da se vidi rezultat nebrige.

Nekog Japanca slabo zanima muzej, ako pore istog imaš haman pa divlju deponiju nabacanih kesa.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Celestial
Kontakt:

Post Postao/la Celestial » 19 avg 2024, 10:18

Retardirano nadrogirani NoDi poredi selendru Sarajevo sa velikim Beogradom. :rol:

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 19 avg 2024, 10:58

Sarajevo je odraz kulture za Beograd
Zadnja izmjena: NoDi80, dana/u 19 avg 2024, 11:24, ukupno mijenjano 4 puta.
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 19 avg 2024, 10:58

I found freedom. Losing all hope was freedom.

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 19 avg 2024, 11:06

slika

Sarajevo u konstantnom rastu, suštinski ljekari u Sarajevu nisu potrebni
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 19 avg 2024, 11:20

Jedino šta BG ima a Sarajevo ne je noćni život, kurve i modernu infrastrukturu. Kad nas se sada počeo raditi na infrastrukturi. E sad šta je prednost još BG je broj stanovnika pa svjetski brednovi tamo prave svoje predstavnike za Balkan.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 19 avg 2024, 11:33

Moja mama je odrasla u Sarajevu tj isla tamo u skolu i najcesci komentar kada smo otisli tamo nakon godina i godina sto nije bila bio je “vidi ovo isto kao kad sam ja bila” :D

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 19 avg 2024, 11:35

Porediti Sarajevo sa Beogradom je presmijesno. :mrgreen:

S tim sto sam u Sarajevu proveo dva vikenda, i grad kao grad je prelijep za mene, ima se sta i vidjeti i proci i istraziti.. Ali Beograd je jednostavno metropola u svakom mogucem smislu. Nisam bio u Zagrebu pa da mogu uporediti, ali ne vidim neki drugi grad u ovom dijelu Balkana da mu moze prismrditi kad gledas sveukupno.

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 19 avg 2024, 11:46

dscile je napisao/la:
19 avg 2024, 11:35

S tim sto sam u Sarajevu proveo dva vikenda, i grad kao grad je prelijep za mene, ima se sta i vidjeti i proci i istraziti.. Ali Beograd je jednostavno metropola u svakom mogucem smislu. Nisam bio u Zagrebu pa da mogu uporediti, ali ne vidim neki drugi grad u ovom dijelu Balkana da mu moze prismrditi kad gledas sveukupno.
Koji su ti parametri za metropolu

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 19 avg 2024, 11:46

dscile je napisao/la:

Zagreb je od njih najljepši za života, mislim nekog mirnijeg, barem meni je takav utisak ostavio (npr sam Maksimir kao park vrijedi toga :D ), Sa je premalo a previše ljudi i auta i onda su gužve konstantno, BG je isto gužva, što ne čudi obzirom na broj st, al opet ima i dobar javni prijevoz, 2 KM dnevna karta, aplikacija i udri, ne kupuješ u troli i tramvaju kao u Sa recimo, tako da je za turiste s te strane puno lakše tako negoli mijenjati u marke i sl.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Judd
Kontakt:

Post Postao/la Judd » 19 avg 2024, 11:47

NoDi80 je napisao/la:
19 avg 2024, 10:58
Sarajevo je odraz kulture za Beograd
A ti si živio u Beogradu pa znaš ili?
Ceri mi se u facu a ja njega pitam!

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 19 avg 2024, 11:49

dscile je napisao/la:

Najrealniji komentar i može dati neko ko nije iz sarajeva, pa čak i iz bosne, ali je bio više puta. Ljudi su previše subjektivni i nostalgični vamo.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 19 avg 2024, 11:49

dscile je napisao/la:

Na stranu na sta odmah nasi pomisle, Srbija, Vucic...Beograd je bio metrpola u Jugi jos za sve te gradove na Balkanu, ko je ikad bio tamo, bez imalo podyebavanja, jasno mu je to ko dan. I nema veze broj stanovnika s tim, kako neki zele potencirati.

Dino spominje gore Vrelo Bosne, jel tebi normalno da pored vrela 2 metra stoji "Voda nije za pice"? Dakle izvire voda i pored stoji nije za pice. :rol:

Cuj Sarajevo odraz kulture, a Beograd ima samo kurve i infrastrukturu hahahaha. Mozda ako si Beograd vidio samo na Pinku. Pa u Beogradu imas muslimana skoro kao u Sarajevu, 200k+. Multietnicka metropola jednostavno i jedini grad koji se tako moze nazvati na Balkanu. Imas direktne letove za New York, jedini grad na Balkanu koji je podlozan za izgradnju metroa, prva kafana u Europi ti je tamo otvorena 1500 i neke godine itd. Smijesno poredit, ko je ikad bio, on to zna. :salut:

Sarajevo ima samo zimsku olimpijadu 1984 i to se samo spominje, nekad bilo. Studirao sam tamo davno, odes 10 godina kasnije, sve isto ostalo, eventualno se po koji kafic otvorio a neki zatvorio i to je to.
Zadnja izmjena: numanumaye22, dana/u 19 avg 2024, 11:52, ukupno mijenjano 1 put.

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 19 avg 2024, 11:50

Rosicky je napisao/la:
19 avg 2024, 11:33
Moja mama je odrasla u Sarajevu tj isla tamo u skolu i najcesci komentar kada smo otisli tamo nakon godina i godina sto nije bila bio je “vidi ovo isto kao kad sam ja bila” :D
vjerovatno negdje u Briješću išla u školu

čuj sve isto, kakva mitomanija dan te nej3bo zatucani :bow:

MilanMladenovic
Kontakt:

Post Postao/la MilanMladenovic » 19 avg 2024, 11:51

Ma neuporedivo je Sarajevo i Beograd. Mi volimo nase pa nas subjektivnost vodi, ali samo treba uzeti da u Beogradu zivi 1.685.563 stanovnika, u cijeloj BiH 2.946.301 (procjena iz 2022). Samim tim je logicno da imaju bolju infrastrukturu od Sarajeva, vece brendove, vise mogucnosti, bolji nocni zivot i sve ostalo.
Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: VensanKasel i 10 gostiju.