Hvala tiKulesza je napisao/la: ↑20 avg 2024, 15:42Da odmah kažem, mene ovo prepucavanje na relaciji FKŽ-FKS ne zanima, kao ni želja da izjednačim ovu gore sliku sa šampionskim generacijama 1967., 1972., pa čak i sa onim poslije rata, samo da ilustrujem da su "titule" koje nisu Prva savezna liga (od 1946-47 pa na dalje) beznačajne, kao i nekakva nacionalna prvenstva 1945. i 1946. koja su služila samo za kvalifikaciju u PSL, te postali potpuno obesmišljeni naknadnim plej-ofima, političkim ubacivanjima i tako dalje
Neko iznad (možda čak i vi) je spomenuo da su HNS i FSS priznali titule svojim klubovima, evo šta Srbi i Hrvati misle o njimaZdravko Reić, splitski novinar
Međutim, nikako nije jasno, u stvari čini se nezamislivim, da to bogatstvo splitskog kluba pojedinci nastoje svojim falsifikatima, izventavanjima, pod svaku cijenu nadopuniti. I to sve kako bi opravdali svoje uloge u novijem životu Hajduka. [...]
Ili kako su se "kroničari" dosjetili da je Hajduk postao prvak Hrvatske 1945. kada u to vrijeme prvenstvo nije igrano, tako da ga nema notiranog niti u službenim dokumentima, prigodnim almanasima. Radilo se o jednoj pobjedi Hajduka nad vojnom selekcijom, na masovnom sportskom sletu u Zagrebu. S Poljuda su urgirali da im se prizna titula 1945., pa su posredstvom Ante Pavlovića utjecali i dobili plaketu za naslov prvaka, premda u brojnim dotadašnjim službenim knjigama splitskog kluba o tom naslovu nema spomena.Ukoliko Skupština FSS proglasi Crvenu zvezdu prvakom iz 1946. otvoriće se i pitanje prava subotičkog Spartaka koji je iste sezone igrao kvalifikaciono prvenstvo Vojvodine gde je završio na prvom mestu, a koja je i tada kao pokrajina bila sastavni deo Srbije.
– Ispada da je Jugoslavija 1946. godine imala nekoliko prvaka. Neke stvari treba prepustiti istoriji i okrenuti se budućnosti. Teško je reći ko je tada bio šampion ako je svaka republika imala svoje takmičenje – priča za Danas bivši fudbalski sudija Rade Đurović.
Ljubo Španjol, nekadašnji potpredsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije, tvrdi za naš list da nije u analima FSJ bez razloga 1946. godina ostala prazna.
– Poslednji šampion Kraljevine Jugoslavije bio je Građanski 1940, a prvi šampion posleratne države Partizan 1947. Naknadno je titula iz 1946. priznata Hajduku u Hrvatskoj, a ako bi baš moralo da se kopa po prošlosti onda bi je splitski klub i zaslužio u tadašnjoj Jugoslaviji. Iskreno, nije mi jasno šta će sada Zvezdi ta titula iz 1946? Jedinom šampionu Evrope iz bivše Jugoslavije i najtrofejnijem klubu iz bivše države ne priliči da se na takav način bori za pehar, a nije da ih nema impozantan broj u svojoj vitrini.
Nije sportski i nije fer plej tražiti titulu iz godine koja nije bez razloga bila računata kao kvalifikacije za veliku ligu države. Ne postoji 1946. ni liga Srbije, ni liga Hrvatske, ni liga Makedonije, ni liga Bosne i Hercegovine, postojala je tada samo Jugoslavija i njeno prvenstvo – objašnjava Španjol.
Dakle, 1949. nismo mi imali najveci fudbalski uspjeh nego mi i Velez, nisam znao i hvala ti na info.
Ovo ostalo razumijem, ali mi za trenutnu raspravu nije bitno, zelim reci da je Zeljo tih godina bio najjaci u BiH, bila titula priznata ili ne, igrali smo utakmice i pokazali se kao najbolji.

[/url]