Suđenje na početku sezone nije loše, ali se nadam da u NSBiH nisu u fazonu "ovo je odlično", nego da svaki dan rade na greškama i da ove sudije imaju redovne sastanke. Generalno, u nekoj narednoj fazi možda ne bi bilo loše uvesti i par ljudi sa strane koji će korigovati sve u suđenju što nije ok.
Istakao bih nekoliko loših stvari ove sezone.
1. Neke sudije, a naročito pomoćne, uopšte nisu VAR obučene i ne poštuju VAR protokol. Najsvježiji primjer je na utakmici Igman-Široki, drugi gol Širokog, gdje je pomoćnih signalizirao ofsajd čim je pomislio da bi mogao biti. Sreća, glavni sudija nije prekidao igru (rekao bih da su glavni ipak upućeniji), pa je nakon korekcije VAR gol priznat. Ipak, sudija nije čekao kraj akcije. I to nije jedini slučaj, recimo na utakmici GOŠK-Radnik je bilo također toga od strane pomoćnika. Neko mora sugerisati sudijama (pa čak i kažnjavati) da se to ne smije raditi.
2. Super je bila tendencija u prvih nekoliko utakmica da se manje sviraju faulovi. Generalno, sudije bi trebale dobiti instrukciju da puštaju glupe i sitne faulove, te da se čak nametne kao cilj da se prosjek faulova po utakmici svede na recimo 25. Ili 30 u prvoj fazi. Recimo, Bandić je sinoć pretjerao bespotrebno sa sitnim faulovima (nevezano za one krvničke i oštre).
3. VAR prelahko zove i sugeriše penale. Ja bih čak rekao da veliki broj penala koji su korigovani VAR intervencijom nije ni bio, barem ovo što sam ja gledao. Kod nas sad ispada svaka ruka penal. Štaviše, rekao bih da naše sudije sada indiciju VAR-om pretvaraju u penal/faul, bez da se slijedi pravilo da je odluka na terenu dobra sve dok se 100% ne dokaže suprotno. Na prvu: prva dva penala na utakmici Sarajevo-Sloboda su glupost; nit je ono za Slobodu ozbiljno da bi se pričalo o penalu, nit je ona ruka na kontra strani penal igdje na svijetu; penal na Posušje-Sloga je bezveze, bez kamere koja ga dokazuje uopšte i gdje se ne može utvrditi gdje lopta leti, kako pogađ i sl; po meni ni onaj penal za Radnik kontra Veleža jučer nije trebao biti sviran jer sudija nema uvid da li je lopta prvo pogodila igrača Veleža u nogu recimo, a onda ne bi bio penal itd.
Inače, za VAR se mora povećati broj kamera i one se moraju bolje pozicionirati. Ofsajd kamere su sada uglavnom ok, centralne dvije su ok. Kamere iza golova bi morale obavljati bolji posao (i biti prisutne na svakom terenu), ali MORALA bi tu biti još i kamera na suprotnoj strani koja prati igru, baš zbog VAR. To je dosta jednostavno uraditi.
Vidjet ćemo dok se u igru ozbiljnije uključe Zrinjski i Borac kakvo će suđenje biti. Do sada, uz neke greške, ne može se reći da je bitno utjecalo na rezultat igdje.