Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

leo1946
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la leo1946 » 27 avg 2024, 13:51

donDondon je napisao/la:
27 avg 2024, 10:34
leo1946 je napisao/la:
27 avg 2024, 09:20
Otelo je napisao/la:
27 avg 2024, 08:10
slika
I šta ćemo sad?
Ko ovog retarda uzima za ozbiljno :rol: nepismeni kompleksas koji mijenja misljenje kako vjetar puhne, jedan dan njemacka se raspada na 1000 komada, iduci dan njemacka najbolja zemlja na svijetu.. levatina

+ sto nerijetko siri dezinformacije, a nas narod plitak i nepismen nasjeda na to, umjesto da prate informacije sa zvanicnih stranica
ja ne slusam njeg i ne uzimam ga kao relevantnog

samo procitam sta Numan pise i time se vodim
Pa bolje i numana neg njega u svakom slucaju
1946-1987

ArtVandelay
Kontakt:

Post Postao/la ArtVandelay » 27 avg 2024, 19:56

Ja isključivo vjerujem našem Numanagi.

U njemačkoj nema problema nikakvih. Kuće su od čokolade a prozori od marmelade. 🥰
Zar ćeš vjeru i naciju
pogazit k’o staru modu,
zar ćeš rađat’ tamo negdje
dušmanine svome rodu?

Nemoj sestro ja te molim
ne daj da ti ponos gaze,
nemoj gledat’ kratkoročno
razmišljaj na duge staze!

GermanyUnderground
Kontakt:

Post Postao/la GermanyUnderground » 27 avg 2024, 20:36

lumani je napisao/la:
06 jun 2024, 22:53

Imaju oni 10 razlicitih Visa..Pricamo o normalnim poslovima ,nista Faks 5-6 godina :| ja bio presao iz Canade u Texas radio za Nabors Drilling ,mogao sam uzeti Green,ali koji ce mi klinac,imao Canadske Papire.
gdje si bio u Canadi? Ontario?

armando
Kontakt:

Post Postao/la armando » 27 avg 2024, 20:49

ArtVandelay je napisao/la:
27 avg 2024, 19:56

U njemačkoj nema problema nikakvih. Kuće su od čokolade a prozori od marmelade. 🥰
Vjeruj ti svojim očima. Uskoro stižu polarne noći, a onda i polarni dani. Pripremi psihu za to. Mnogi domaćini se nisu tu pronašli pa je štrik i jedro stablo od džanarike bilo jedino rješenje. :mrgreen:
Ubi Concordia, Ibi Vicktoria

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 28 avg 2024, 00:31

Kod mene laganica sve, danas nakon smjene, za nepunih 7 sati laganog rada uzeh minimalnu penziju Bejha penzionera i otvaram clanak, ministri u SBK se uslikali, asfaltirali 80 metara puta oko nekog sela i uslikali se svi. Kontam yebes ovih 250 eura, nek nisam u toj komediji o drzave vise. :salut:

Inace, u najjacoj ekonomiji Europe uvijek nekakvi problemi, a u najnerazvijenijoj drzavi Europe vazda idila. Ha ja. :kafa:

Sto se tice Dinokia, covjek koji ne zna pisati nas jezik tesko da je neko mjerilo u Njemackoj, osim nasim levatima sto ne znaju procitat 5 recenica na internetu, tako da necu to ni komentarisat. O njemu sve receno, jos davno. :salut:

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 28 avg 2024, 00:43

Asteriks je napisao/la:
27 avg 2024, 09:11
Prema zvaničnim podacima za 2023., plate u Švabiji su porasle u prosjeku za cirka 6 %. Istina inflacija je pojela dobar dio rasta. Nominalna plata je pokazala značajan rast ali je realna, tj. ona mjerena kupovnom moći porasla za 0,1 % u odnosu na godinu prije.

Godišnja prosječna minimalna plata u 2023. bila je 14 % veća nego u 2022.

Njemačka je i dalje vodeća zemlja EU po ulaganju u naučno-istraživanje, pa prema tranziciji gledajući broj vjetroelektrana. Da je pomenem i kao zemlju koja u EU ima najveći procenat reciklaže komunalnog otpada, što u konačnici utiče na kvalitet života.

Da bi uspjeli potrebno je napredovati. Primjer ovih zaposlenih po njemačkim aerodromima, gdje im se u startu nude plate od 2000 eura neto (uz neku potporu smještaja), što u očima bh društva i nije nešto. Takvi će ostati na istom nivou ako ne iskoriste/savladaju njemački jezik, te ne polože testove, neke kurseve etc, koji su osnovna za budući progres.

Naravno ima i ona strana gdje vidimo primjer kašnjenja vozova, što je neprirodno za tu zemlju.

Ipak, ostat će država kojoj se gravitira te koja će u budućnosti i dalje postavljati standarde, barem kada je Evropa po pitanju.

Druga stvar da će neki ljudi, koji su tamo minimalno 5 godina, gledati da od ušteđevine pokrenu kakav (manji) biznis u BiH, bilo zbog nostalgije, zdravlja eventualno po njih lagodnijeg načina života (lagodnijeg po pitanju obaveza).

Da se može uštedit u nekim zemljama EU, vidio sam iz prve ruke. Rodica koja je radila sezonu Austriji, za pola godine u BiH donijela blizu 6000 eura keša. A radila na recepciji nekog osrednjeg hotela.
Pa ja doci ce ljudi nakon sto za 5 godina u uredjenom sistemu lape prvi pasos svijeta i zgrnu pare a onda ha Svica, ha Amerika, ha Bejha, i onda pokupovat stanove kod nas, kao sto i sad rade, a stanovi zjape prazne.

Ali evo haj dobro sve, samo da mi neko objasni kakav je to lagoniji nacin zivota u BiH za prosjecnog covjeka a da je ovdje tezak, po pitanju obaveza? Kakvu to obavezu imas u Njemackoj a da je nemas u BiH? Zapravo da je nemas bilo gdje drugo gdje preselis?

Da pogodim, posao? Jer ga dole uglavnom nemas? Skolu? Obavlja li se dole kupovina namirnica? Placaju li se racuni? Vozi li se dijete u vrtic?

Jedino mi pada na pamet, lagodniji zivot po pitanju obaveza u smislu besposlicarenja i ispijanja kafice povazdan uz kladju, sto radi 70 % drzave. Takav zivot me nikad iskreno nije privlacio, vise za vikend volim otici na one day trip, tipa zimi na alpe, proputovati i vidjeti nova mjesta.

Zar nije logicno da se lagodnije ljudi osjecaju kad ne gledaju da li mogu da plate kiriju, racune i osnovne zivotne namirnice? Kad imaju normalno zdravstveno? Kad im ne kasni plata? Kad imaju zagarantovanih 25 dana godisnjeg, bez vikenda? Kad uzmes bolovanje kad hoces, bez da te iko ista pita? Kad mozes vozom proputovat svu Europu? Kad imas fino autoput povezan u citavoj zemlji i sa drugim zemaljama takodjer? Kad se ne zvecka o ratu u zemlji stalno? Kad nemas najvise nesreca na putu proporcionalno broju stanovnika? Kad nemas najlosije puteve i infrastrukturu opcenito? Kad samo kroz porez (radeci za minimalac) mozes godisnje dobit godisnju penziju sto penzioner u Bejha dobije?

Mozes ovako do sutra. Logicno, jer zbog toga ljudi i idu, a brojke vam nikako ne idu u prilog, ni vama ni SDA medijima. do 2035 nas nece bit 1.7M u drzavi.

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 28 avg 2024, 01:05

armando je napisao/la:
27 avg 2024, 20:49

Vjeruj ti svojim očima. Uskoro stižu polarne noći, a onda i polarni dani. Pripremi psihu za to. Mnogi domaćini se nisu tu pronašli pa je štrik i jedro stablo od džanarike bilo jedino rješenje. :mrgreen:
Haj bježi s tom džanarikom.. navlači bijedu u kuću - kao kad imaš samo jednu kozu. Daj kakvu bukvu, nek se vješaju ko gospoda. :zviz: :mrgreen:
The saddest thing in life is wasted talent.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 28 avg 2024, 01:26

slika

I Dino se cudi cari putera

Ali ono sto Dino ne zna je da je Meggle ipak Njemacka firma i da se proizvodi u Bavarskoj, tacnije Wassenburg am Inn.

Ne budi glup i lijen ko Dino i saznaj nesto vise u dva klika.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 avg 2024, 07:40

numanumaye22 je napisao/la:
28 avg 2024, 00:43

Pa ja doci ce ljudi nakon sto za 5 godina u uredjenom sistemu lape prvi pasos svijeta i zgrnu pare a onda ha Svica, ha Amerika, ha Bejha, i onda pokupovat stanove kod nas, kao sto i sad rade, a stanovi zjape prazne.

Ali evo haj dobro sve, samo da mi neko objasni kakav je to lagoniji nacin zivota u BiH za prosjecnog covjeka a da je ovdje tezak, po pitanju obaveza? Kakvu to obavezu imas u Njemackoj a da je nemas u BiH? Zapravo da je nemas bilo gdje drugo gdje preselis?

Da pogodim, posao? Jer ga dole uglavnom nemas? Skolu? Obavlja li se dole kupovina namirnica? Placaju li se racuni? Vozi li se dijete u vrtic?

Jedino mi pada na pamet, lagodniji zivot po pitanju obaveza u smislu besposlicarenja i ispijanja kafice povazdan uz kladju, sto radi 70 % drzave. Takav zivot me nikad iskreno nije privlacio, vise za vikend volim otici na one day trip, tipa zimi na alpe, proputovati i vidjeti nova mjesta.
Kažem neki ljudi, koji su iz raznoraznih razloga odlučili da nekako izguraju pet godina u inostranstvu. Ako nekom ne odgovara cijelo novo okruženje, naravno da će mu biti lagodnije kada se vrati doma.

Sad, za pet godina u Njemačkoj se može uštedit dobar novac, a neki će pokrenuti/uložiti u ono što nisu ranije mogli. Primjer kupovina velikih plastenika i mehanizacije, onda kupovina opreme i mašina za pvc uz prostor koji već ima itd.

Neće živjeti bolje, gledajući finansijsku stranu, ali će mu biti lagodnije zbog količine obaveza i ovih već pomenutih okolnosti, a to znači život sa manje stresa.

Npr. tebi i meni stres te novo okruženje ne predstavlja problem, ali ne tikuje svako na isti način.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 28 avg 2024, 07:43, ukupno mijenjano 1 put.
In the midst of chaos, there is also opportunity.

SamuelMbangula

Post Postao/la SamuelMbangula » 28 avg 2024, 07:43

kako se ono na nasem kaze štres
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

leo1946
Kontakt:

Post Postao/la leo1946 » 28 avg 2024, 08:56

28 avg 2024, 01:26
slika

Ali ono sto Dino ne zna je da je Meggle ipak Njemacka firma i da se proizvodi u Bavarskoj, tacnije Wassenburg am Inn.

Kako se ofira lik :rol:
1946-1987

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 28 avg 2024, 09:43

slika

Ne znam ko je taj Dino, al sam siguran da Dino zna da u Bihacu ima produkcija Meggla koja zaposljava oko 220 radnika i saradjuje sa oko 1400 farmera al mozda ti ne znas?

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 28 avg 2024, 10:21

:rol:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 28 avg 2024, 10:34

soko je napisao/la:
28 avg 2024, 09:43
slika

Ne znam ko je taj Dino, al sam siguran da Dino zna da u Bihacu ima produkcija Meggla koja zaposljava oko 220 radnika i saradjuje sa oko 1400 farmera al mozda ti ne znas?
Kakve to veze ima, i kola se puni u Hadzicima :rol:

xinxee
Kontakt:

Post Postao/la xinxee » 28 avg 2024, 10:34

Poklopi ga soko ko palačinku

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 28 avg 2024, 10:45

Asteriks je napisao/la:
28 avg 2024, 07:40
28 avg 2024, 00:43

Kažem neki ljudi, koji su iz raznoraznih razloga odlučili da nekako izguraju pet godina u inostranstvu. Ako nekom ne odgovara cijelo novo okruženje, naravno da će mu biti lagodnije kada se vrati doma.

Sad, za pet godina u Njemačkoj se može uštedit dobar novac, a neki će pokrenuti/uložiti u ono što nisu ranije mogli. Primjer kupovina velikih plastenika i mehanizacije, onda kupovina opreme i mašina za pvc uz prostor koji već ima itd.

Neće živjeti bolje, gledajući finansijsku stranu, ali će mu biti lagodnije zbog količine obaveza i ovih već pomenutih okolnosti, a to znači život sa manje stresa.

Npr. tebi i meni stres te novo okruženje ne predstavlja problem, ali ne tikuje svako na isti način.
Ja znam samo da kod nas ljudi 30+ velikom vecinom zive i dalje s roditeljima, jer finansijski ne mogu sami da opstanu. Jer su ti isti roditelji dobili stanove u Jugi jos za papire. Da im vecinom kasni plata ili je mizerna, da slabo gdje zbog toga i odu i vide nesto novo i da je to vecinom rad u istoj losoj firmi godinama gdje nisu ni osigurani, dakle tapkanje u mjestu. A toliki svijet.

Novo okruzenje i posao moze biti problem samo ljudima koji nisu ambiciozni i sposobni da ostvare nesto u svom zivotu ili ljudi jednostavno u strahu da nesto promijene jer su ubijeni u pojam svakodnevno od sistema i gazdurina.

To za ulaganje, svakako, ali ljudi koji imaju EU pasos i zive vani mogu lagano da ulazu i na druge nacine, pa tako imas recimo app za crypto i sl koje vecinom i ne rade kod nas.

Pa kod nas bolan ne mozes izvadit Revolut karticu, nesto najlakse na svijetu, samo jer nismo u SEPA bankarskom sistemu, eto kud ces dalje.

Svako sebi odlucuje, ali licno ne vidim razloga da se dole ista ulaze ako ce se provesti 15 dana godisnje, a djeca svakako ce imati jos manje veze sa nasom zemljom. Na kraju krajeva, svako od nas ima dole bar svoj stan, sto je opet plod roditelja i starog sistema logicno a ne nas samih. To su sve cinjenice.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 28 avg 2024, 10:53

xinxee je napisao/la:
28 avg 2024, 10:34
Pravo me poklopio nema sta, pa produkciju Megglea imas i u Singapuru i Brazilu pa jel to znaci da je brazilski proizvod? :rol:

Sjediste firme je u Bavarskoj i tu je glavna centrala. Meggle je Njemacki proizvod, tj firma

MilanMladenovic
Kontakt:

Post Postao/la MilanMladenovic » 28 avg 2024, 11:12

28 avg 2024, 10:53
xinxee je napisao/la:
28 avg 2024, 10:34
Pravo me poklopio nema sta, pa produkciju Megglea imas i u Singapuru i Brazilu pa jel to znaci da je brazilski proizvod? :rol:

Sjediste firme je u Bavarskoj i tu je glavna centrala. Meggle je Njemacki proizvod, tj firma
Mislim da ti pokusavaju reci da ne uvozimo meggle proizvode i da nema potrebe da budu toliko skuplji kod nas nego kod vas.
Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

Goalgetter
Kontakt:

Post Postao/la Goalgetter » 28 avg 2024, 11:34

Nije dobro izguglao, nemojte ga :kafa:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 avg 2024, 11:41

MilanMladenovic je napisao/la:
28 avg 2024, 11:12
ne uvozimo meggle proizvode i da nema potrebe da budu toliko skuplji kod nas nego kod vas.
Postoji nekoliko faktora koji utiču na razliku u cijenama, iako ova razlika nije opravdana.

Neki od tih faktora: ogromno njemačko tržište, obim proizvodnje te dostupnost sirovina, stepen razvoja stočarstva, itd. Onda konkurentnost tržišta te pregovaračka moć trgovačkih lanaca tipa Aldija, Rewea i sl., sa proizvođačima i dobavljačima.

Saradnja Meglea sa domaćim stočarima u BiH je klimava, obzirom da je naše stočarstvo godinama na aparatima i svake godine sve više ljudi napušta ovaj biznis.

Tu su i dalje troškovi uvoza osnovne sirovine tj. mlijeka. Domaća proizvodnja mlijeka ne može zadovoljiti potrebe bh tržište, plus oni što su dobili certifikate radije će izvesti u EU.

Meggle u Švabiji zapošljava 10 puta više radnika te ima 1000 puta više saradnika u blizni.:mrgreen:

Budimo zadovoljni ako narednih godina imali i dva domaća putera približnog kvaliteta, pa će tako Meggle BiH bez problema držati ove cijene, uzimajući u obzir naravno sve regulacije.

Opet, ovo je više tema za nekog stručnjaka iz ekonomije, mada msm da sam dovoljno zagrebao po površini.
In the midst of chaos, there is also opportunity.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Quartararo i 9 gostiju.