Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

numanumaye22
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la numanumaye22 » 28 avg 2024, 11:59

MilanMladenovic je napisao/la:
28 avg 2024, 11:12
numanumaye22 je napisao/la:
28 avg 2024, 10:53
xinxee je napisao/la:
28 avg 2024, 10:34
Poklopi ga soko ko palačinku
Pravo me poklopio nema sta, pa produkciju Megglea imas i u Singapuru i Brazilu pa jel to znaci da je brazilski proizvod? :rol:

Sjediste firme je u Bavarskoj i tu je glavna centrala. Meggle je Njemacki proizvod, tj firma
Mislim da ti pokusavaju reci da ne uvozimo meggle proizvode i da nema potrebe da budu toliko skuplji kod nas nego kod vas.
Pa ne uvozimo mi jos dosta toga pa je skuplje nego ovdje

Ovdje nije rijec samo o izvozu/uvozu (najvise jest naravno) ali ima do toga da nemas nikakve kontrole i onda sibaju cijene kako god zele

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 28 avg 2024, 13:20

28 avg 2024, 10:34
soko je napisao/la:
28 avg 2024, 09:43
28 avg 2024, 01:26
slika

I Dino se cudi cari putera

Ali ono sto Dino ne zna je da je Meggle ipak Njemacka firma i da se proizvodi u Bavarskoj, tacnije Wassenburg am Inn.

Ne budi glup i lijen ko Dino i saznaj nesto vise u dva klika.
Ne znam ko je taj Dino, al sam siguran da Dino zna da u Bihacu ima produkcija Meggla koja zaposljava oko 220 radnika i saradjuje sa oko 1400 farmera al mozda ti ne znas?
Kakve to veze ima, i kola se puni u Hadzicima :rol:
Normalno da ima veze. Meggle suradjuje sa 1400 BiH farmera sa BiH podrucja. Koristi BiH mlijecne proizvode. Eno, meni se cini godisnje 50M litara mlijeka od BiH krava. Sigurna da je to mlijeko jeftinije neg u Njemackoj. Zaposljava 220 bosanski radnika, sigurno da je plata ovim sto rade u fabrici u Bihacu dosta manja neg onim u Njemackoj.
Znaci nesto smrdi. Popusti nekad jbg ga ja.

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 28 avg 2024, 13:29

Smrdi truli kapitalizam Binga, Belamionixa i Merkatora...imaju sigurno tržište,sjede zajedno,dogovaraju cijene, marže i plate radnicima..Kapitalizam ili otvoreno tržište to dozvoljava..U Njemačkoj ljudi nemaju dogovore takve prirode i svi se bore za svoj dio kolača, a kako privući kupca nego cijenom..i onda dobijaš pravu tržišnu ekonomiju, konkurenciju i sniženje cijene do nekog prihvatljivog levela..Naši preduzetnici su glavom i razmišljanjem u periodu kapitalizma zvanom akumulacija kapitala, samo što oni akumuliraju kapital da kupe sebi i djeci kola i nekretnine, dok se negdje nekad davno skupljalo za investicije..zaostali smo i dok ne dođe neko pametan u trgovinu i slične grane kao sto su došli pametni ljudi u IT koji su skontali da je čovjek broj jedan u lancu nema nam napredka
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 28 avg 2024, 13:37

Slatinash_7 je napisao/la:
28 avg 2024, 13:29
Smrdi truli kapitalizam Binga, Belamionixa i Merkatora...imaju sigurno tržište,sjede zajedno,dogovaraju cijene, marže i plate radnicima..Kapitalizam ili otvoreno tržište to dozvoljava..U Njemačkoj ljudi nemaju dogovore takve prirode i svi se bore za svoj dio kolača, a kako privući kupca nego cijenom..i onda dobijaš pravu tržišnu ekonomiju, konkurenciju i sniženje cijene do nekog prihvatljivog levela..Naši preduzetnici su glavom i razmišljanjem u periodu kapitalizma zvanom akumulacija kapitala, samo što oni akumuliraju kapital da kupe sebi i djeci kola i nekretnine, dok se negdje nekad davno skupljalo za investicije..zaostali smo i dok ne dođe neko pametan u trgovinu i slične grane kao sto su došli pametni ljudi u IT koji su skontali da je čovjek broj jedan u lancu nema nam napredka
Ma ja ba. Nego numan pise Dino glup i lijen jer eto ne proizvodi se u BiH nego Njemackoj. I numan da je kliknuo dva puta saznao bi da se proizvodi u BiH i nebi ispao glup i lijen
Lik se sad nesto pravda ovdje

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 avg 2024, 13:47

soko je napisao/la:
28 avg 2024, 13:20
Meggle suradjuje sa 1400 BiH farmera sa BiH podrucja. Koristi BiH mlijecne proizvode. Eno, meni se cini godisnje 50M litara mlijeka od BiH krava. Sigurna da je to mlijeko jeftinije neg u Njemackoj. Zaposljava 220 bosanski radnika, sigurno da je plata ovim sto rade u fabrici u Bihacu dosta manja neg onim u Njemackoj.
U BiH se ne proizvodi dovoljno mlijeka, da bi se podmirilo domaće tržište, te da bi nudilo neku sigurnost. Kad kažem sigurnost msm na onu po pitanju širine i konkurentnosti, jer domaća konkurencija, između ostalog i snižava cijenu.

Što znači da je BiH prisiljena i da uvozi ogromne količine mlijeka, koje služi i kao sirovina za dalju preradu, ne samo gotovo za piće.

Evo ti zvanična statistika Agencije za statistiku BiH.

slika

Znači 2023. u našoj zemlji se prikupilo 260 763 tone mlijeka, od čega je otišlo 124 209 tona na mlijeko za piće. Tek ostatak ide na ostale proizvode.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 28 avg 2024, 13:48, ukupno mijenjano 1 put.
In the midst of chaos, there is also opportunity.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 28 avg 2024, 13:47

28 avg 2024, 13:29
Kod nas ima previše ljudi u lancu.

Vani ode komercijalista iz Aldija u fabriku i dogovori 10 slepera putera. Na osnovnu cijenu doda svoju zaradu i to je to.

Kod nas jedna firma kupi u fabrici, pa proda drugoj, onda treća razvozi po državi, samoposluge su tek 4. ili 5. u lancu. Dok svak uzme dio, na kraju konačna cijena proizvoda bude velika.

@soko
Meggle puter koji numan postavlja se uvozi, bar kod je strani (40349...), mislim da ga ne rade u Bihacu.

Vajkrem, jogurt, mlijeko i još dosta mliječnih proizvoda se radi u Bihacu.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

MilanMladenovic
Kontakt:

Post Postao/la MilanMladenovic » 28 avg 2024, 13:53

kraljttbvb je napisao/la:
28 avg 2024, 13:47

@soko
Meggle puter koji numan postavlja se uvozi, bar kod je strani (40349...), mislim da ga ne rade u Bihacu.

Vajkrem, jogurt, mlijeko i još dosta mliječnih proizvoda se radi u Bihacu.
Nisam siguran 100%, ali mislim da bar kod nema veze sa zemljom proizvodnje nego sa zemljom porijekla firme. Tako ni coca-cola iz hadzica nema 387 nego neki drugi.
Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 28 avg 2024, 14:03

Asteriks je napisao/la:
28 avg 2024, 13:47
soko je napisao/la:
28 avg 2024, 13:20
Meggle suradjuje sa 1400 BiH farmera sa BiH podrucja. Koristi BiH mlijecne proizvode. Eno, meni se cini godisnje 50M litara mlijeka od BiH krava. Sigurna da je to mlijeko jeftinije neg u Njemackoj. Zaposljava 220 bosanski radnika, sigurno da je plata ovim sto rade u fabrici u Bihacu dosta manja neg onim u Njemackoj.
U BiH se ne proizvodi dovoljno mlijeka, da bi se podmirilo domaće tržište, te da bi nudilo neku sigurnost. Kad kažem sigurnost msm na onu po pitanju širine i konkurentnosti, jer domaća konkurencija, između ostalog i snižava cijenu.

Što znači da je BiH prisiljena i da uvozi ogromne količine mlijeka, koje služi i kao sirovina za dalju preradu, ne samo gotovo za piće.

Evo ti zvanična statistika Agencije za statistiku BiH.

slika

Znači 2023. u našoj zemlji se prikupilo 260 763 tone mlijeka, od čega je otišlo 124 209 tona na mlijeko za piće. Tek ostatak ide na ostale proizvode.
Ja sam ovo za 50 miliona litara mlijeka vidio na meggle stranici. Tako oni pisu da toliko koriste od BiH farmera.

@kralj do mene je onda

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 28 avg 2024, 14:09

Mislim da kod nas treba uvesti pravilo da proizvodnja mora imati istu ako ne i veću maržu od prodaje..Al došli bi onda kapitalisti i rekli to je komunizam, vi određujete cijene i porokali bi nas ovdje kao Vijentamce i Južnoamerkance prošlog vijeka..

I to kad staviš ograničenje dođe majmun, napravi se budala, digne maržu, plati inspektora da mu ne dolazi ili malu kaznu jer mu ovaj dođe jednom u dvije godine..
Slatina Bog i batina

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 28 avg 2024, 14:13

28 avg 2024, 14:09
Mislim da kod nas treba uvesti pravilo da proizvodnja mora imati istu ako ne i veću maržu od prodaje..Al došli bi onda kapitalisti i rekli to je komunizam, vi određujete cijene i porokali bi nas ovdje kao Vijentamce i Južnoamerkance prošlog vijeka..

I to kad staviš ograničenje dođe majmun, napravi se budala, digne maržu, plati inspektora da mu ne dolazi ili malu kaznu jer mu ovaj dođe jednom u dvije godine..
U Americi ti je isto kapitalizam al posto imas vise opcija da biras onda se to nekako sve izravna.
Npr u Americi mozes eto uzeti puter pojesti pola, i vratit ga nazad i reci ne svidja mi se. Vrate ti pare.

MilanMladenovic
Kontakt:

Post Postao/la MilanMladenovic » 28 avg 2024, 14:18

soko je napisao/la:
28 avg 2024, 14:13

U Americi ti je isto kapitalizam al posto imas vise opcija da biras onda se to nekako sve izravna.
Npr u Americi mozes eto uzeti puter pojesti pola, i vratit ga nazad i reci ne svidja mi se. Vrate ti pare.
Isto kod nas u Bingu :plac:
Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 28 avg 2024, 14:25

soko je napisao/la:

Druže imaš i kod nas više opcija, ali dzaba kad sve opcije sjednu zajedno i dogovore cijenu/maržu, platu radnicima i sve ostalo..Kod nas konkruencija postoji samo prividno..u bingu jeftinije pivo 10 feninga u merkatoru šljive..plate u 50 KM..

Bio sam pristuan na jednom seminaru na kojem je poslje bio sastanak gdje su se direktori iz jedne branše dogovorili koja je cijena svima prihvatljiva i ta cijena se gura,bez obzira što navedeni posao ne vrijedi ni pola toliko.. Da vidiš tek kako se obračunavaju sa neistomišljenicima..

Kod nas kapitalizam nije napredovao tj nije pratio svoj prirodni tok zbog kojega načelno i jeste ekonomski bolji sistem od socijalizma, jer će godinama,povećanjem konkurencije dovesti do nižih cijena proizvoda/usluge a zbog tržišta rada doći do povećanja plata i benefita radnika..To se i desilo u državama u kojima žive normalni ljudi a negdje gdje žive truhle se nije desilo..al ne možeš ti našem majmunu objasniti da što više trošiš više i imaš..druga stvar, u državama gdje kapitalizam prati normalan razvoj u parlamentima ne sjedi Fadil Novalić i Milorad Dodik čije porodice imaju više hiljada zaposlenik pod sobom pa mu nije svejedno izglasati povećanje minimalne satnice, dok nekog Hansa tamo to uopste ne zanima, covjek gleda da poboljša radnicka prava a samim time i ljudska onih koji za njega glasaju..i tako dalje i tako dalje..Problem je naš sasvim jednostavan, ali rješenje se sa trenutnim garniturama ljudi na vlasti kao i onih koji žele doći na vlast ne nazire
Slatina Bog i batina

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 28 avg 2024, 14:27

28 avg 2024, 14:18
soko je napisao/la:

Bez zeze,
Samo kao primjer. Mozes npr kupiti madrac, koristi ga godinu i vratit nazad dobijes pare nazad, pogotovo u costu. Jedan lik sto ga znam, vratio kauc poslije 3-4 godine

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 28 avg 2024, 14:32

28 avg 2024, 14:25
soko je napisao/la:

Druže imaš i kod nas više opcija, ali dzaba kad sve opcije sjednu zajedno i dogovore cijenu/maržu, platu radnicima i sve ostalo..Kod nas konkruencija postoji samo prividno..u bingu jeftinije pivo 10 feninga u merkatoru šljive..plate u 50 KM..

Bio sam pristuan na jednom seminaru na kojem je poslje bio sastanak gdje su se direktori iz jedne branše dogovorili koja je cijena svima prihvatljiva i ta cijena se gura,bez obzira što navedeni posao ne vrijedi ni pola toliko.. Da vidiš tek kako se obračunavaju sa neistomišljenicima..

Kod nas kapitalizam nije napredovao tj nije pratio svoj prirodni tok zbog kojega načelno i jeste ekonomski bolji sistem od socijalizma, jer će godinama,povećanjem konkurencije dovesti do nižih cijena proizvoda/usluge a zbog tržišta rada doći do povećanja plata i benefita radnika..To se i desilo u državama u kojima žive normalni ljudi a negdje gdje žive truhle se nije desilo..al ne možeš ti našem majmunu objasniti da što više trošiš više i imaš..druga stvar, u državama gdje kapitalizam prati normalan razvoj u parlamentima ne sjedi Fadil Novalić i Milorad Dodik čije porodice imaju više hiljada zaposlenik pod sobom pa mu nije svejedno izglasati povećanje minimalne satnice, dok nekog Hansa tamo to uopste ne zanima, covjek gleda da poboljša radnicka prava a samim time i ljudska onih koji za njega glasaju..i tako dalje i tako dalje..Problem je naš sasvim jednostavan, ali rješenje se sa trenutnim garniturama ljudi na vlasti kao i onih koji žele doći na vlast ne nazire
E to je problem. Mora se tu dosta promjenuti.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 avg 2024, 14:41

soko je napisao/la:
28 avg 2024, 14:03

Ja sam ovo za 50 miliona litara mlijeka vidio na meggle stranici. Tako oni pisu da toliko koriste od BiH farmera.

@kralj do mene je onda
Na godišnjem nivou proizvedemo i prikupimo cca 260 000 tona mlijeka.

Od toga blizu 50 % ide u mlijeko za piće. Ostatak se odvaja za proizvode poput putera.

Ovo su zvanični podaci Agencije za statistiku BiH, koja je glavni organ za službenu statistiku na državnom nivou.

Taj podatak što si naveo je moguć, kad pretvorimo tone u litre. :mrgreen:

Nije stvar u toj količini, koju kada pomeneš zvuči mnogo, već što je jasno da ova proizvodnja u BiH ne zadovoljava potrebe domaćeg tržišta. Zbog toga BiH uvozi velike količine mlijeka, ne samo za finalnu upotrebu već i onog koje se koristi kao sirovina za ostale mliječne proizvode.

Zbog toga je i cijena paprenija. Godišnje konzumiramo blizu 200 litara mlijeka po glavi stanovnika. Pa ti vidi. :D
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 28 avg 2024, 14:52, ukupno mijenjano 1 put.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 28 avg 2024, 14:47

soko je napisao/la:
28 avg 2024, 14:27
28 avg 2024, 14:18
soko je napisao/la:

Bez zeze,
Samo kao primjer. Mozes npr kupiti madrac, koristi ga godinu i vratit nazad dobijes pare nazad, pogotovo u costu. Jedan lik sto ga znam, vratio kauc poslije 3-4 godine
:tokralju:
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

emir_

Post Postao/la emir_ » 28 avg 2024, 14:48

Diskusiju ste bazirali na fotki sa akcije iz DE i standardne cijene u BiH.

Ovaj maslac košta 2,99€. Kao i većina proizvoda iz prehrambene industrije cijena je povoljnija tamo gdje je konzum i prodaja veća. DE ima 20x više stanovnika, veću konkurenciju i markete koji u velikoj mjeri reguliraju cijene.
Jeftini facebook populizam raznih gastarbajtera je upravo to - jeftini populizam.
4-IN-A-ROW

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 28 avg 2024, 15:36

Asteriks je napisao/la:
28 avg 2024, 14:41
soko je napisao/la:

@kralj do mene je onda

Od toga blizu 50 % ide u mlijeko za piće. Ostatak se odvaja za proizvode poput putera.

Ovo su zvanični podaci Agencije za statistiku BiH, koja je glavni organ za službenu statistiku na državnom nivou.

Nije stvar u toj količini, koju kada pomeneš zvuči mnogo, već što je jasno da ova proizvodnja u BiH ne zadovoljava potrebe domaćeg tržišta. Zbog toga BiH uvozi velike količine mlijeka, ne samo za finalnu upotrebu već i onog koje se koristi kao sirovina za ostale mliječne proizvode.

Zbog toga je i cijena paprenija. Godišnje konzumiramo blizu 200 litara mlijeka po glavi stanovnika. Pa ti vidi. :D
Ne vjerujem da oni lazu, moze bit. Podjelis sa hiljadu i sa gustocom mlijeka, oko 50 000 tona mlijeka, jak broj za tu firmu

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 avg 2024, 15:44

soko je napisao/la:
28 avg 2024, 15:36
Asteriks je napisao/la:
soko je napisao/la:

@kralj do mene je onda

Ne vjerujem da oni lazu, moze bit. Podjelis sa hiljadu i sa gustocom mlijeka, oko 50 000 tona mlijeka, jak broj za tu firmu
Kao što sam i naveo, taj podatak nije sporan.

Sporno je što trošimo cca 400 miliona litara mlijeka godišnje više nego što proizvedemo. :D

Na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda prošle godine potrošili smo 230 miliona KM.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 28 avg 2024, 15:51

Asteriks je napisao/la:
28 avg 2024, 15:44
soko je napisao/la:
28 avg 2024, 15:36
Asteriks je napisao/la:

Kao što sam i naveo, taj podatak nije sporan.

Sporno je što trošimo cca 400 miliona litara mlijeka godišnje više nego što proizvedemo. :D

Na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda prošle godine potrošili smo 230 miliona KM.
Razumjemo se :thumbup:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.