Mislim da se to koristi u okolini Zenice i nekim opštinama oko nje (Vitez, Busovača, Žepče). Taj glagol sam dosad čuo od ljudi iz tih krajeva.
Kad smo već kod dijalekata... Imam osjećaj da mi u Bosni (tačnije, Sarajevu

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Mislim da se to koristi u okolini Zenice i nekim opštinama oko nje (Vitez, Busovača, Žepče). Taj glagol sam dosad čuo od ljudi iz tih krajeva.
numanumaye22 je napisao/la: ↑05 sep 2024, 12:52Vrhunac hrabrosti, dati otkaz u drzavnoj firmi hahahaha![]()
Ja imam osjećaj da u Sarajevu upotrebljavaju razne starinske riječi, koje mi recimo u TK nikada nismo čuli.PikachuSA je napisao/la: ↑05 sep 2024, 13:11Mislim da se to koristi u okolini Zenice i nekim opštinama oko nje (Vitez, Busovača, Žepče). Taj glagol sam dosad čuo od ljudi iz tih krajeva.
Kad smo već kod dijalekata... Imam osjećaj da mi u Bosni (tačnije, Sarajevu) poprilično agresivno pokušavamo iskorijeniti naše dijalekte, za razliku od mnogih drugih evropskih naroda.
Izumire to uveliko, takve riječi ćeš čuti skoro isključivo u Starom Gradu od autohtonih Sarajlija koje su mahom treće životne dobi. Pošto sam iz SG i pošto je moja rahmetli nana iz jedne od tih porodica, poprilično sam upoznat s tim vokabularom, ali ga baš rijetko koristim.
Kod nas u TK je pitanje da li su te riječi ikada bile prihvaćene.PikachuSA je napisao/la: ↑05 sep 2024, 14:27Izumire to uveliko, takve riječi ćeš čuti skoro isključivo u Starom Gradu od autohtonih Sarajlija koje su mahom treće životne dobi. Pošto sam iz SG i pošto je moja rahmetli nana iz jedne od tih porodica, poprilično sam upoznat s tim vokabularom, ali ga baš rijetko koristim.
Izumiranje dijalekata nije ništa neobično, čak ni u ovim jezicima koji imaju mnogo native speaker-a.
Jedan takav primjer je Schönbrunn Deutsch - poseban dijalekt njemačkog kojeg su koristili Habsburgovci i plemići.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 11 gostiju.