Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 139

MilanMladenovic
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la MilanMladenovic » 05 sep 2024, 12:26

Centre forward je napisao/la:
05 sep 2024, 12:23

@EKV, je li to Mercedes u pitanju ? Najbolje da to vidiš sa nekim provjerenim vulkanizerom.
:thumbup:
Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 05 sep 2024, 13:44

Mani se toga na Focusu. Em je ružno k'o lopov, em kvalitet zvuka k'o sa isparane longplejke na rashodovanom Iskrinom gramofonu.

Ne znam u kakvom su mu stanju zvučnici i radio, al' kod mene je savršenstvo i mislim da imaju najbolji kvalitet zvuka u klasi.

@EKV, je li to Mercedes u pitanju ? Najbolje da to vidiš sa nekim provjerenim vulkanizerom.
Ma brt zvučnik je odličan, ne treba mi zbog muzike već da mogu pozive vršiti preko nje a ne sa telefona i naravno zbog lakšeg korištenja navigacije. Kontam tražiti neku sa dobrim mikrofonom taman da je i 400-500 km

miki_92
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 06 sep 2024, 17:09

Arvid je napisao/la:
19 avg 2024, 15:39
Peugeot 3008 :ljepota: :ljepota: :ljepota:

Naprosto sam se zaljubio.
3008 II generacije 2016- ?

ako i dalje tražiš ovo auto zaobidji 1.5HdI motor (PSA DV5), taj motor ima problem s lancem koji ide preko bregastih, stari lanac je 7mm i u dosta slučajeva dolazi do pucanja istog prije servisnog intervala od 150 000km te potencijalne havarije na motoru

Riješenje za taj problem je novi ojačani lanac od 8mm, nove bregaste te novo deklo a to sve košta cca 2000KM + ruke, to je ovaj set na slici ispod, i preporuka je da se sipa ulje 5w30 umjesto 0w30

slika

Sva auta koja imaju PSA DV5 motor( a mnogo ih je) i proizvedena su do kraja januara 2023 su pogođena ovim problemom, auta koja su proizvedena od februara 2023 pa dalje imaju novi ojačani lanac od 8mm

Kako najlakse znati da li auto ima lanac od 7mm ili 8mm je OE broj na deklu

9830580480 - nova verzija 8mm
9812647280 - stara verzija 7mm

a postoji i jasna vizuelna razlika između dekla sa lancem od 7mm (br. 1 i 2 na slici, ravno), i lancem od 8mm (slika br. 3 - ima ovu izbočinu)

slika

Lista vozila koja su pogođena ovim problemom
CITROEN :
C3 III, C3 Aircross, C4 III, C4 Cactus, C4 SpaceTourer, C5 Aircross, Berlingo III, Berlingo III Van, Traveler, Jumpy

DS :
DS3 Crossback, DS4 II, DS7 Crossback

OPEL / VAUXHALL :
Corsa, Mokka, Crossland, Grandland, Combo, Combo Cargo, Zafira, Vivaro

PEUGEOT :
208 II, 2008 II, 308 II and III, 508 II, 3008 II, 5008 II, Rifter, Partner, Expert

TOYOTA :
Proace, Proace City, Proace City Verso, Proace Verso
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 06 sep 2024, 18:02

Uglavnom bjezi od Francuza :mrgreen:
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 06 sep 2024, 18:40

Iš'o je taj motor i u Fordove, kol'ko ja znam.

Ništa manje problematičan je i njihov famozni 1.2 benzinski motor.

Uglavnom, Francuzi su tih godina baš zabrljali, i koštaće Stelantis milijarde da se to ispravi.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 09 sep 2024, 20:06

Kao veliki poštovalac VW, njihove tradicije i svega onog što svih tih proteklih godina rade, moram im se još jednom nakloniti, ostao sam fasciniran, impresioniran itd. Upoznao sam čovjeka koji je imao Golfa 7 GTD, najmoćniju sedmicu ikada, a sada je prešao na Golf 8 GTE.

Taj GTE je jedinstven na tržištu, nema nikakvu konkurenciju, napraviti nešto drukčije, tehnološko čudo, a sa druge strane zadržati tradiciju, auto je miks tradicije i budućnosti, fokusiran na obnovljive izvore energije, a tu temu itekako poštujem. Tako da imaš auto koji objedinjuje zanimljive teme.

Sam taj bedž GT govori dovoljno za sebe, svako može reći šta će Golf, kupi za te pare nešto drugo, ali kada se vidi GT niko nije ravnodušan. Ma možeš voziti bilo šta, ali GT to je uvijek enigma i valuta za sebe. A posebno neko ko voli Golfa, tek onda znamo da cijenimo tu historiju GT brenda.

Dakle, prvo subjektivan jesam, ali uživo na cesti taj GT sa matrix farovima i saćama ispod, izgleda kao auto sa druge planete, nesvakidašnja pojava na cesti, ko ga je vidio samo na slikama i videu taj nema pojma, jer sličnosti uživo skoro da nema.
Auto u svakom trenutku ima 245hp, stotku diže za 6.5s, kada ima baterije u sport modu troši 2l, kada se baterija isprazni tada opet ima dostupnih 245, ali troši nevjerovatnih 5.5l uz max gas, a u komfort vožnji sa praznom baterijom troši 4l benzina. Moguće je voziti samo na struju komfort vožnjom 50km. Puni se na kućnoj utičnici za 5h(idealno preko noći). Taj oblik obnovljivosti energije, gdje benzina uzima samo 4l i usput nadopunjuje bateriju koja ga dodatno gura, to je za mene tehnološko čudo, imati ovakve sportske performanse uz tako mali utrošak energije i veliku obnovljivost izvora, ja sam teško to mogao povjerovati.
Nije ovisan o struji i punjačima, a opet se može voziti na struju i to finih 50km, idealno za grada, ima sportske performanse kad zatreba, a isto tako bez ikakve bojazni se vozi max opušteno na struju ili hibrid mod bez ikakve potrebe da se gasa.
VW je dao vijek trajanja baterije, naravno teoretski, na 10 000 punjenja, ili 30 godina da se puni svaki dan.
Pa na kraju krajeva dokaz pouzdanosti je prva generacija Golf 7 GTE(2015) koji su prelazili preko 300k km.
VW je dosta uložio u program razvoja električne energije, evo rezultata da su stvarno nešto postigli.

meho-medo
Kontakt:

Post Postao/la meho-medo » 09 sep 2024, 21:21

06 sep 2024, 18:40

Uglavnom, Francuzi su tih godina baš zabrljali, i koštaće Stelantis milijarde da se to ispravi.
Sta je problem sa benzinskim motorom 1.2 96 kW (130 konja), isao je u opela.
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 11 sep 2024, 23:45

Je li iko od vas imao problem da mu freon curi na ventilima gdje se puni klima ? kad sam vozio auto na servis primijetili su fleku na hladnjaku da pusta, zamijene hladnjak, klima izdrzi 3 dana i iscuri....odvrnem kapice ventila i vidim mjehurice u ventilima...pokazem video drugom majstoru, kaze pusta tu...zamijeni on oba ventila, klima radi danima, reko evo ga rijeseno...nakon otprilike tri sedmice opet isto, vidim tople sve cijevi od klime, odvrnem opet kapice i opet mjehurici...kaze majstor "zamijenio sam do sad tonu tih ventila i nije mi se nikad desilo da opet tu pusta"....je li neko od vas imao iskustva s ovim, je li moze biti da je neodgovarajuci ventil ili da je ostecen navoj gdje se zavrce ventil pa da tu prolazi freon ?
Ko rano rani, il je pekar il nije normalan

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 12 sep 2024, 00:22

meho-medo je napisao/la:
09 sep 2024, 21:21

Nisam siguran da je iš'o u Opele i da li je Opel bio dio Stelantisa tad, al' ti to voziš pa vjerovatno jeste.

Remen je u tom motoru "potopljen" u ulje što se pokazalo katastrofalnim rješenjem.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 12 sep 2024, 12:51

12 sep 2024, 00:22
meho-medo je napisao/la:
09 sep 2024, 21:21

Nisam siguran da je iš'o u Opele i da li je Opel bio dio Stelantisa tad, al' ti to voziš pa vjerovatno jeste.

Remen je u tom motoru "potopljen" u ulje što se pokazalo katastrofalnim rješenjem.
Jedini problem je propisani servisni interval od 200k km sto je apsurd i ludilo. Taj kajs se mijenja na 50-60 hiljada i motor nema problem osim tog
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 12 sep 2024, 19:06

Pa popravljeno je to opozivom. Na mom autu je zamijenjen i ubacen novi lanac besplatno.

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 12 sep 2024, 21:20

Golf 8 GTE part II

Dakle, unutrašnjost Golfa. :o
Ovo je jedan skroz drugi svijet, zaboravite što vidite na youtubeu i slikama, to nije ono što je uživo pa skoro ni slično. ;)
Progres koji je išao sa petice na šesticu pa na sedmicu, sve po jednu generaciju ovdje je prekinut tako da je naspram sedmice ovo skok od dvije generacije, potpuno drukčiji u odnosu na 3 generacije prije. Dok od petice do sedmice svi liče, ovaj odskače, mijenja pravac i filozofiju enterijera, moderniji i luksuzniji.
Greben u sredini je deblji, zahvaljujući malom DSGu nudi osjećaj veće prostranosti kao u D segmentu, i nudi osjećaj za volanom kao D segment.
Ekrani su me strašno iznenadili svojom kvalitetom, responzivnošću, rezolucijom i kvalitetom boja, ovo je kvalitetno koliko i nanoviji mobitel flagship segmenta, kristalno jasno sa jakim osvijetljenjem, apsolutno ovakvo nešto nisam očekivao. Visoki sjaj dominira, a osjećaj za volanom je i dalje pravi Golf, utegnut, ušuškan, doziva osjećaj sigurnosti.
Sjedišta u ovoj GT opremi su nevjerovatna kako drže, fiskirano nema mrdanja, 100l manje prostora u gepeku GTE verzije se teško i primjeti, jer je gepek samo malo plići, tj. ispod podnice nema prostora.

A sada ono što interner publika(vjerovatno nisu nikad ni sjeli za volan) zamjera. Ekranizacija, digitalizacija bez fizičkih tipki, komplikovan infotaiment, slaba responzivnost, zaštopavanje... Od ovog 100% ništa nije tačno. Ovaj infotaiment je čast koristiti, sve jednostavno, responzivno, brzo i na dohvat ruke. Moraš baš biti tokmak za touch tehnologiju da bi ovo zasmetalo. Evo ja bih se odmah riješio svih fizičkih tipki za nešto ovakvo. Ne skreće pažnju koliko ni same fizičke tipke, sve jasno, čisto, prečaci itd. Podešavati klimu, modove vožnje, radio stanice, jačinu zvuka, slajderi itd, sve je na svom mjestu i daje jedan premium doživljaj, a tako jednostavno za korištenje.

Sljedeća zamjerka internet publike jesu kapacitivne(touch) komande na volanu, pa daju zamjerku kako su mogući slučajni dodiri itd. E ovako i ovo je 100% laž, jesu tipke kapacitivne, ali polukapacitivne. Dakle ipak ih treba uprijeti, imaju hod i povratnu vibraciju, a nešto slučajno uprijeti je nemoguće ako to nećete. Ove tipke na volanu su pun pogodak, opet premium i vrhunski osjećaj, ekstra responzivne i rade baš ono što očekujete, a nikad nešto što nećete.

Internet publika i auto novinarstvo su definitivno čisti promašaj, i kada jedan nešto kaže onda to svi kopiraju.

Mnogi na internetu čak govore da je Golf 7.5 najljepši najbolji do sad, bolji od ovog, pa nabrajaju neke detalje itd., da se ne lažemo Golf 8. generacije je poslije prelaza Golfa 2 na Golf 3 facelift ponovio taj čuveni napredak i skok od dvije generacije.
Golf 7 pripada staroj generaciji koja je počela još davno, a Golf 8 okreće priču i pravi put prema budućnosti., nešto na čemu će dolaziti sljedeće generacije.
Da ne zaboravim napomenuti dodatni napredak u kvaliteti, vrata i gepek i prije odličan osjećaj, sada to opet ide još naprijed, materijali unutra su robusni, utegnuti max, stvarno daje osjećaj da može godinama, kederi na vratima još deblji itd. Ne bih se nikako složio sa konstatacijama da kvalitet ide nazad, da se štedi, ovo je dokaz da nije.

Još jednom svaka čast VW, i ja koji znam koliko je to kvalitetno i siguran da nisu omanuli, eto i mene su još dodatno iznenadili. :)

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 26 sep 2024, 01:04

Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

jelle
Kontakt:

Post Postao/la jelle » 26 sep 2024, 13:13

Huske je napisao/la:
09 sep 2024, 20:06
Kao veliki poštovalac VW, njihove tradicije i svega onog što svih tih proteklih godina rade, moram im se još jednom nakloniti, ostao sam fasciniran, impresioniran itd. Upoznao sam čovjeka koji je imao Golfa 7 GTD, najmoćniju sedmicu ikada, a sada je prešao na Golf 8 GTE.

Taj GTE je jedinstven na tržištu, nema nikakvu konkurenciju, napraviti nešto drukčije, tehnološko čudo, a sa druge strane zadržati tradiciju, auto je miks tradicije i budućnosti, fokusiran na obnovljive izvore energije, a tu temu itekako poštujem. Tako da imaš auto koji objedinjuje zanimljive teme.

Sam taj bedž GT govori dovoljno za sebe, svako može reći šta će Golf, kupi za te pare nešto drugo, ali kada se vidi GT niko nije ravnodušan. Ma možeš voziti bilo šta, ali GT to je uvijek enigma i valuta za sebe. A posebno neko ko voli Golfa, tek onda znamo da cijenimo tu historiju GT brenda.

Dakle, prvo subjektivan jesam, ali uživo na cesti taj GT sa matrix farovima i saćama ispod, izgleda kao auto sa druge planete, nesvakidašnja pojava na cesti, ko ga je vidio samo na slikama i videu taj nema pojma, jer sličnosti uživo skoro da nema.
Auto u svakom trenutku ima 245hp, stotku diže za 6.5s, kada ima baterije u sport modu troši 2l, kada se baterija isprazni tada opet ima dostupnih 245, ali troši nevjerovatnih 5.5l uz max gas, a u komfort vožnji sa praznom baterijom troši 4l benzina. Moguće je voziti samo na struju komfort vožnjom 50km. Puni se na kućnoj utičnici za 5h(idealno preko noći). Taj oblik obnovljivosti energije, gdje benzina uzima samo 4l i usput nadopunjuje bateriju koja ga dodatno gura, to je za mene tehnološko čudo, imati ovakve sportske performanse uz tako mali utrošak energije i veliku obnovljivost izvora, ja sam teško to mogao povjerovati.
Nije ovisan o struji i punjačima, a opet se može voziti na struju i to finih 50km, idealno za grada, ima sportske performanse kad zatreba, a isto tako bez ikakve bojazni se vozi max opušteno na struju ili hibrid mod bez ikakve potrebe da se gasa.
VW je dao vijek trajanja baterije, naravno teoretski, na 10 000 punjenja, ili 30 godina da se puni svaki dan.
Pa na kraju krajeva dokaz pouzdanosti je prva generacija Golf 7 GTE(2015) koji su prelazili preko 300k km.
VW je dosta uložio u program razvoja električne energije, evo rezultata da su stvarno nešto postigli.
Kako je gtd 7 najmocnija sedmica ukad , u kojem smislu ?

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 26 sep 2024, 13:37

jelle je napisao/la:
26 sep 2024, 13:13
Kako je gtd 7 najmocnija sedmica ukad , u kojem smislu ?
U smislu optike, jer čovjek toliko kulturno a decidno radi izgled, ima uvijek ideje, ništa ne pretjeruje, bude to skladno kao fabrika, a opet se izdvaja u odnosu na druge Golfove. Ova sedmica je izgledala jednako moćno kao fabrički najmoćniji 7R facelift

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 26 sep 2024, 20:33

FoSte95 je napisao/la:
05 sep 2024, 13:44
Mani se toga na Focusu. Em je ružno k'o lopov, em kvalitet zvuka k'o sa isparane longplejke na rashodovanom Iskrinom gramofonu.

Ne znam u kakvom su mu stanju zvučnici i radio, al' kod mene je savršenstvo i mislim da imaju najbolji kvalitet zvuka u klasi.

Ma brt zvučnik je odličan, ne treba mi zbog muzike već da mogu pozive vršiti preko nje a ne sa telefona i naravno zbog lakšeg korištenja navigacije. Kontam tražiti neku sa dobrim mikrofonom taman da je i 400-500 km
https://olx.ba/shops/TUNING_CENTAR/aktivni

Pogledaj ovdje , kontaktiraj ih . :kafa:
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

lol89
Kontakt:

Post Postao/la lol89 » 28 sep 2024, 22:41

Može pomoc 😁

Koje auto kupiti do nekih 11000-12000KM u pitanju je porodica sa dvoje male djece.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 29 sep 2024, 22:13

lol89 je napisao/la:
28 sep 2024, 22:41
Može pomoc 😁

Koje auto kupiti do nekih 11000-12000KM u pitanju je porodica sa dvoje male djece.
Hečbek , sedan , karavan ?

Manuelac ili automatik ?

Benzin :thumbup: ili dizel :puke: ?
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

lol89
Kontakt:

Post Postao/la lol89 » 30 sep 2024, 09:26

VensanKasel je napisao/la:
29 sep 2024, 22:13
lol89 je napisao/la:
28 sep 2024, 22:41
Može pomoc 😁

Hečbek , sedan , karavan ?

Manuelac ili automatik ?

Benzin :thumbup: ili dizel :puke: ?
Karavan, ostalo nije bitno benzin ili dizel manuelac ili automatik. Bitno mi je samo da ima prostora

MilanMladenovic
Kontakt:

Post Postao/la MilanMladenovic » 30 sep 2024, 12:21

Veoma zanimljivo auto ako nista.

Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 10 gostiju.