Esmir Bajraktarević

Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog,TaRgEt_

Madal
Kontakt:

Re: Esmir Bajraktarević

Post Postao/la Madal » 19 sep 2024, 11:12

RollingPaper je napisao/la:
19 sep 2024, 07:37
U Španiji svaku utakmicu od početka igra Yamal, i kad je imo 16 i 17 godina.

Samo kod nas kad je dijete talentovano dobije po 15 minuta po utakmici. Ovaj naš selektor nešto priča kao polako da ga štiti nešto, nešto bi on kao zaštitio nešto bi to on usporio... Šta pričaš druže jesi normalan, pustite dijete da igra.

Trebaju se ugledat na velike selekcije, i forsirat mlade igrače od prve minute. Da je izabrao SAD, do sad bi odigrao 300,400 minuta sigurno.
Ako su samo godine razlog sto ne starta onda si upotpunosti upravu jer to odavno nije ogranicavajuci faktor.

Ali cini mi se da kod Esmira ima jos nekih stvari: do sad je bio engima i za nas a i za protivnika (bit ce nesto teze kad su ga timovi vec skautirali), ulazio je pred kraj na vec donekle izmorene igrace i odbrane(bit ce nesto teze ako igra od pocetka), igra u MLSu koji nije neka šaban liga ali je intenzitet utakmica u Europi puno jaci i sigurno da ce mu trebati makar neki kratki period adaptacije, putuje iz USA na okupljanja, pitanje je koliko nam moze pomoci u igri bez lopte a nama je to haman igra u 70% utakmice, i igramo formaciju gdje ga mozemo koristiti tek u njegovoj sekundarnoj poziciji odnosno ofanzivni vezni, i zadnje sto bi imao pritisak jer je jedan od rijetkih u ekipi koji nije operisan od fudbala i navijaci bi mnogo ocekivali od njega samim tim bi se i razocarali ako ne pruzi ocekivano, a znamo sta bude kad se navijaci razocaraju :D . Mada to za pritisak je mozda i najmanji razlog da ne igra od prve, jbg fudbaler si i nosi se s tim.

Tako da ima i drugih stvari zbog cega ga ne forsiraju u prvu od pocetka i zato mi to nije amaterska i katastrofalna odluka, ali se opet nadam da bi mogao startati protiv Madjara ili ako ne tad onda u kval. za SP da ga vidimo i od prve minute. Kad cemo probavati ako ne sad. Mada vjerujem da ga uskoro ceka transfer u Europu pa onda nece uopste imati razloga da ga "cuvaju" na klupi.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

RollingPaper
Kontakt:

Post Postao/la RollingPaper » 19 sep 2024, 11:20

BenjooJutub je napisao/la:
19 sep 2024, 10:43

Samo kod nas kad je dijete talentovano dobije po 15 minuta po utakmici. Ovaj naš selektor nešto priča kao polako da ga štiti nešto, nešto bi on kao zaštitio nešto bi to on usporio... Šta pričaš druže jesi normalan, pustite dijete da igra.

Trebaju se ugledat na velike selekcije, i forsirat mlade igrače od prve minute. Da je izabrao SAD, do sad bi odigrao 300,400 minuta sigurno.
Pretpostavljam da se nikada nisi profesionalno bavio timskim sportom, pa makar na nekom trećeligaškom nivou... Protosak je ogroman, ne mogu ni zamisliti kako je tek na najvećem nivou, što reprezentacija svakako jeste.

Ne treba se porediti sa Španijom, oni imaju ovakvih igrača stalno, kao na traci... Sjeti se Krkića, Fatija pa i Gavi/Pedri. Svi su oni rano gurnuti u vatru, što sbog takve politike što zbog vanserijskog talenta. Igrač koji u ovom periodu ne podlegne pritisku kao što je to slučaj sa Yamalom, je 100% generecijski talent i nema šanse ako ga povrede zaobiđu da neće uspjeti.

Ovi mogu riskirati mi i ne baš. Ovo što Barbarez radi je sasvim OK, liku je 19 godina, 15 godina će igrati za repku zašto ga sad gurati u vatru bez obzira što nemaš bolja riješenja?
Za tvoju informaciju, bavio sam se profesionalnim sportom, a ovaj dio rečenice "makar na trećeligaškom nivou" mi govori da si treniro negdje u seoskoj ligi pa sad misliš da dublje poznaješ fudbal.

A šta mi tačno riskiramo? Valjda Španija ne bi trebala da rizikuje, zašto mi ne bi rizikovali, i to u nebitnoj mrtvoj prijateljskoj utakmici Lige nacija? Šta mi imamo da izgubimo reci mi? Nemoj da nabrajam kakvim sve panjevima i "talentima" se davalo da startuju utakmice u reprezentaciji.

Čuj liku je 19 godina, pa prijatelju to uopšte nisu mlade godine u današnjem fudbalu, gdje živiš ti? 19 godina to je u današnje doba igrač i tako se i tretira.

fanatik19
Kontakt:

Post Postao/la fanatik19 » 19 sep 2024, 11:20

Spanija svaku reprezentaciju napada cijelu utakmicu, dok se mi sa iole ozbiljnom reprezentacijom branimo. U tome je razlika izmedju toga sto oni mogu stavit Yamala a mi ne mozemo Esmira. Da kojim slucajem mi imamo jednog igraca sa 17 godina kao Yamal u Barceloni, u reprezentaciji bi se uklopio u sivilo nase igre i govorili bi svi kako ga boli briga za reprezentaciju. Evo konkretno, stavi Yamala u nasu reprezentaciju od pocetka u ovoj zadnjoj utakmici protiv Holandije garantujem zivotom da ne bi 3 lopte primio.

BenjooJutub
Kontakt:

Post Postao/la BenjooJutub » 19 sep 2024, 11:29

19 sep 2024, 11:20

Pretpostavljam da se nikada nisi profesionalno bavio timskim sportom, pa makar na nekom trećeligaškom nivou... Protosak je ogroman, ne mogu ni zamisliti kako je tek na najvećem nivou, što reprezentacija svakako jeste.

Ne treba se porediti sa Španijom, oni imaju ovakvih igrača stalno, kao na traci... Sjeti se Krkića, Fatija pa i Gavi/Pedri. Svi su oni rano gurnuti u vatru, što sbog takve politike što zbog vanserijskog talenta. Igrač koji u ovom periodu ne podlegne pritisku kao što je to slučaj sa Yamalom, je 100% generecijski talent i nema šanse ako ga povrede zaobiđu da neće uspjeti.

Ovi mogu riskirati mi i ne baš. Ovo što Barbarez radi je sasvim OK, liku je 19 godina, 15 godina će igrati za repku zašto ga sad gurati u vatru bez obzira što nemaš bolja riješenja?
Za tvoju informaciju, bavio sam se profesionalnim sportom, a ovaj dio rečenice "makar na trećeligaškom nivou" mi govori da si treniro negdje u seoskoj ligi pa sad misliš da dublje poznaješ fudbal.

A šta mi tačno riskiramo? Valjda Španija ne bi trebala da rizikuje, zašto mi ne bi rizikovali, i to u nebitnoj mrtvoj prijateljskoj utakmici Lige nacija? Šta mi imamo da izgubimo reci mi? Nemoj da nabrajam kakvim sve panjevima i "talentima" se davalo da startuju utakmice u reprezentaciji.

Čuj liku je 19 godina, pa prijatelju to uopšte nisu mlade godine u današnjem fudbalu, gdje živiš ti? 19 godina to je u današnje doba igrač i tako se i tretira.
Nisam se bavio fudbalom, igrao sam košarku u 2. slovenskoj ligi, prije 13 godina. Dobro znam šta je pritisak i koliko je psiha važna u tom uzrastu.

Španija može riskirati jer ima takvih milion i nije im problem da igraču unište karijeru, jer će im kod jednog proć, odnosno pronaći će nekog ko je mentalno stabilan sa 16 godina. Ako igrač podlegne pritisku, napraviš od njega u najgorem slučaju prosječnog fudbalera.

A ako ga istempiraš, vjerovatno sa sazrijevanjem može biti nosilac igre. Osim u rijetkim situacijama kao kod Yamala, gdje je lik sa 14 godina bio zreliji nego neko sa 25.

Nisu mlade godine da je produkt La Masie, lik je produkt MLS-a, i vjerujem da igrače u tom periodu tamo tretraju isto kao i u drugim njihovim sporotovima. Sa 19 godina si koledž igrač a i na njemu se vidio da je daleko od mentalne zrelosti.

RollingPaper
Kontakt:

Post Postao/la RollingPaper » 19 sep 2024, 11:44

19 sep 2024, 11:29
19 sep 2024, 11:20

Nisam se bavio fudbalom, igrao sam košarku u 2. slovenskoj ligi, prije 13 godina. Dobro znam šta je pritisak i koliko je psiha važna u tom uzrastu.

Španija može riskirati jer ima takvih milion i nije im problem da igraču unište karijeru, jer će im kod jednog proć, odnosno pronaći će nekog ko je mentalno stabilan sa 16 godina. Ako igrač podlegne pritisku, napraviš od njega u najgorem slučaju prosječnog fudbalera.

A ako ga istempiraš, vjerovatno sa sazrijevanjem može biti nosilac igre. Osim u rijetkim situacijama kao kod Yamala, gdje je lik sa 14 godina bio zreliji nego neko sa 25.

Nisu mlade godine da je produkt La Masie, lik je produkt MLS-a, i vjerujem da igrače u tom periodu tamo tretraju isto kao i u drugim njihovim sporotovima. Sa 19 godina si koledž igrač a i na njemu se vidio da je daleko od mentalne zrelosti.
Slažem se s tobom u vecine stvari, ali i dalje ostajem pri tome da je velika glupost i nestručnost što mali nije dobio više minuta. Kao što je urađeno sa Ahmedhodžićem, Tahirovićem i Hadžikadunićem itd; kad su stigli. Uopšte im nije štetilo ni u jednom segmentu, čak je Tahirovića odvelo u Ajax, jer je tad otprilike igro više u reprezentaciji nego u klubu.

Uostalom nisu bile utakmice evropskog prvenstva, pa da igrač "pregori", nego Lige nacija, što je defakto zamjena za prijateljske.

Vjerovatno je Sergej htio da izvuče neki rezultat, pa mu se nije uklapao u taktičke zamisli, što opet po meni nije dovoljan razlog.

PasodelMar
Kontakt:

Post Postao/la PasodelMar » 19 sep 2024, 11:46

19 sep 2024, 11:29

Izgovori...loši izgovori, uvijek samo izgovori :yawn:.

Nema sta bolan da se čeka.

Napravi dobru formaciju, postavi igrače na njihove najjače tj. prirodne pozicije i uklopi nove sto prije u sistem. Ništa drugo me ne zanima. Trebamo se ugledati na najbolje a ne tražiti izgovore zašto oni mogu a mi ne možemo. Možemo i mi.

Minutaza protiv Madjarske, neopravdano niska.

HeraklitMracni
Kontakt:

Post Postao/la HeraklitMracni » 19 sep 2024, 11:50

Samo u Holandiju

Lewy21
Kontakt:

Post Postao/la Lewy21 » 19 sep 2024, 12:21

Prije sam i ja imao pogrešno uvjerenje da se ti talenti pokazuju tako kad ih ubaciš zadnji petnaestak minuta, dijelom zbog toga što su se "valjda do tad istrošili ostali". Sada i ja kao i ti mislim da jednostavno ako se vidi da je momak talentovan, da je potencijal da napravi karijeru, guraj odmah u vatru, daj mu neke upute, pa onda vidi kako će se snalaziti. Ja se nadam da će se protiv Njemačke već probati sa njim i Dedićem po desnoj strani u prvoj postavi. Šta znaš, možda se momci vremenom uigraju.

Nažalost, ne raspolažemo ni nekim talentima baš ni nekim kvalitetnim i ostvarenim igračima više (ako ne griješim dva nam takva ostala), pa treba isprobati neke kombinacije sa ovo malo talenata što imamo, neće im niko normalan **** majku ako ne bude išlo. U svakom slučaju, nikakve koristi od toga što će većinu minuta grijat klupu nekakvom škartu.

hurem
Kontakt:

Post Postao/la hurem » 19 sep 2024, 14:35

Valjda stručni štab zna koliko moze u ovom trenutku. Valjda na treninzima mogu vidjeti koliko je fizički spreman za jednu utakmicu kao sto je ona protiv Nizozemske ili Mađarske. Plus psihološki momenat...
Manite se ćorava posla.
Jedino sta je moglo jeste da se dalo momku nekih 10ak minuta više i to je to.
Mi znamo bolje od 10 ljudi u stručnom štabu koji su uz to bili profesionalni fudbaleri.
Oni će ocijeniti kada će moći startati neku utakmicu.
Njemu je onih 30ak minuta u dvije utakmice mnogo značilo za budući transfer. Značit će minute i u narednim prozorima LN, akoBogda.

HariTz
Kontakt:

Post Postao/la HariTz » 19 sep 2024, 14:48

Slažem se donekle da Esmiru treba dati više minuta, međutim, ne smijemo zaboraviti taj psihološki momenat kod mladih igrača.

Okej, apsolutno je tačno da su se granice pomjerile i danas nije "wow" vidjeti igrača sam 17-18 u prvoj postavi u seniorskom timu.
Donedavno je bio anonimus, relativno nepoznat igrač o kojem se nije ni pisalo. Sada je pod nekim "reflektorom", došao je u reprezentaciju, u Europi je fudbal jačeg inteziteta i sve to može utjecati da "pregori" u toj svoj želji. Radije sa njim pristupiti laganije i imati igrača za narednih 15 godina.

Nemamo baš mnogo talenata koji se pojave odnekle gdje možemo riskirati kao npr Španija.

Horoz
Kontakt:

Post Postao/la Horoz » 19 sep 2024, 14:58

Mi uzmemo najvećeg talenta na kugli zemaljskoj, Yamala, i po njemu mjerimo odnos selektora prema Bajraktareviću :roll:
Bajraktarević nije Yamal, nije ni Guler, a Guler je tek u petoj utakmici igrao od prve minute za Tursku. I to protiv Latvije, pa opet na klupu.
Ne znam gdje letite? Ne igra Bajraktarević za BVB, pa da smo sigurni da je to ekstra kvalitet i da odmah ide u prvih 11.
“Dugotrajno robovanje i rđava uprava, mogu toliko unakaziti shvatanje jednog naroda, da mu se zdrav razum i sud potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može da razlikuje, ne samo dobro od zla, nego i sopstvenu korist od očigledne štete.” - Pisac

gaston
Kontakt:

Post Postao/la gaston » 19 sep 2024, 15:27

Njegov tim, New England Revolution, remizirao je protiv Montreala, a Esmir Bajraktarević podsjetio je golom na neke velike fudbalere. Yarmolenko, Robben ili Messi se ne bi postidjeli ovakvog gola.
Ne može me niko ubjediti da se novinari ovog portala ne pucaju nečim.
Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!

"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"

PasodelMar
Kontakt:

Post Postao/la PasodelMar » 19 sep 2024, 15:34

Horoz je napisao/la:
19 sep 2024, 14:58
Mi uzmemo najvećeg talenta na kugli zemaljskoj, Yamala, i po njemu mjerimo odnos selektora prema Bajraktareviću :roll:
Bajraktarević nije Yamal, nije ni Guler, a Guler je tek u petoj utakmici igrao od prve minute za Tursku. I to protiv Latvije, pa opet na klupu.
Ne znam gdje letite? Ne igra Bajraktarević za BVB, pa da smo sigurni da je to ekstra kvalitet i da odmah ide u prvih 11.
Brate, jesil' fakat realan?

Unazad 15 godina nismo imali igrača da je ono uradio, što je Esmir uradio protiv Holandije. 15 godina bolan. Šta sada? Da sjedi i čeka priliku umjesto koga, čega? Pa nakon njegovog ulaska je igra prema naprijed ličila na nešto, je li vi to ne vidite ili prosto uvijek morate kontrirati da bi Barabreza odbranili. Ako me oči ne varaju skroz, čini mi se da smo nakon ulaska Burnica i Esmira čak prešli na 4 igrača u odbrani. Znaci ako je neko morao više odigrati, onda je to Esmir.

Čuj hurema iznad, stručni štab valjda vidi 😂. Sto stručni štab nije vidio da Tahirovic i Krunic ne mogu igrati DMF jer nemaju takmičarsku formu? Kojoj selekciji igra igrač na poziciji DMF bez utakmica u nogama osim nas? Hajde navedi još nekog? Mislim halo ba...
Zadnja izmjena: PasodelMar, dana/u 19 sep 2024, 15:36, ukupno mijenjano 1 put.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 19 sep 2024, 15:35

gaston je napisao/la:
19 sep 2024, 15:27
Njegov tim, New England Revolution, remizirao je protiv Montreala, a Esmir Bajraktarević podsjetio je golom na neke velike fudbalere. Yarmolenko, Robben ili Messi se ne bi postidjeli ovakvog gola.
Ne može me niko ubjediti da se novinari ovog portala ne pucaju nečim.
Bajraktarevic, Yarmolenko i Messi u istoj recenici :tokralju: :tokralju: :tokralju:
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 19 sep 2024, 15:40

PasodelMar je napisao/la:
19 sep 2024, 15:34
Čuj hurema iznad, stručni štab valjda vidi 😂. Sto stručni štab nije vidio da Tahirovic i Krunic ne mogu igrati DMF jer nemaju takmičarsku formu? Kojoj selekciji igra igrač na poziciji DMF bez utakmica u nogama osim nas? Hajde navedi još nekog? Mislim halo ba...
Trebalo im je 160 minuta da skontaju kako Dedić ne može igrati lijevo, te da je bolja opcija Jusufa lijevo a Amara desno. Trebalo im je 165 minuta da skontaju kako je Mujakić tarabetina koja nije kvalitet ni za najboljih klubova naše lige, a kamoli za reprezentacije, ali eto stručni štab vidi :rol: :rol:
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

hurem
Kontakt:

Post Postao/la hurem » 19 sep 2024, 15:44

Horoz je napisao/la:

Unazad 15 godina nismo imali igrača da je ono uradio, što je Esmir uradio protiv Holandije. 15 godina bolan. Šta sada? Da sjedi i čeka priliku umjesto koga, čega? Pa nakon njegovog ulaska je igra prema naprijed ličila na nešto, je li vi to ne vidite ili prosto uvijek morate kontrirati da bi Barabreza odbranili. Ako me oči ne varaju skroz, čini mi se da smo nakon ulaska Burnica i Esmira čak prešli na 4 igrača u odbrani. Znaci ako je neko morao više odigrati, onda je to Esmir.

Nevjerovatna površnost i ograničenost.
Jedan od gorih forumasa koji su se naslonili na tastaturu.

BenjooJutub
Kontakt:

Post Postao/la BenjooJutub » 19 sep 2024, 15:46

Horoz je napisao/la:

Baš zato što je prvi takav u 15 godina ne smijemo riskirati i uništiti ga. Polako ga privikavati jer jasno je da momak ne igra na vrhunskom nivou i da se zna nositi sa pritiskom. Hajde da je prvotimac nekog Bundesligaša pa da je to već osjetio, pa ga se može gurnuti u vatru i sa 17... Kako ne kontaš?

PasodelMar
Kontakt:

Post Postao/la PasodelMar » 19 sep 2024, 15:49

baboedindzeko09 je napisao/la:
19 sep 2024, 15:40
Trebalo im je 160 minuta da skontaju kako Dedić ne može igrati lijevo, te da je bolja opcija Jusufa lijevo a Amara desno. Trebalo im je 165 minuta da skontaju kako je Mujakić tarabetina koja nije kvalitet ni za najboljih klubova naše lige, a kamoli za reprezentacije, ali eto stručni štab vidi :rol: :rol:
Dodje ti dijete iz Amerike da igra za Bosnu sa 19 godina, povede napad protiv Holandije u gostima i bude direktan asistent u jednom od najboljih napada Bosne koje sam ja gledao unazad 30 godina i sada treba protiv Madjarske da izgori 😂. Daj ba...pa ne gori se tek tako lahko, šta vam je ljudi?

BobRock
Kontakt:

Post Postao/la BobRock » 19 sep 2024, 17:55

Ima i za i protiv njegovog angazmana od pocetka:

Za- nismo imali takvog igraca ne zadnjih 15g nego od Safeta naovamo, jednostavno decko je preinteligentan, brz, vrhunska kontrola lopte idealan za nas da igra od pocetka.

Protiv- ali, dolazi sa 19g u jet lag, a ko nije dozivio taj i ne zna kako to zna biti naporno, u njegovom slucaju u jednoj tekmi moze bit vrh a u drugoj teski pobacaj a da nikom nije jasno zasto je to tako, imace priliku sigurno on dvije utakmice ne bi odigrao na tom nivou koji nam se svidja pa bi bilo raznih komentara kako smo vec navikli, ovako u par puta nakratko je bilo super i bice jos bolje.

Za-treba ga izloziti pritisku samo tako ce postati igrac, dobra stvar sa repkom je sto napokon imamo ljude koji pustaju omladinu da zaigraju kao tinerjdzeri, do neki dan smo morali cekati da ispadnu iz forme, ovo je ipak napredak u odnosu na prije, on ce preci u evropu brzo i tu ce poceti pritisak koji njemu treba a ne svako mjesec dva po jedno teze iskusenje praceno emotivnim ispadima mase

Za- americki sportski odgoj je najslicniji njemackom, psiholoski su igraci odlicno pripremljeni tako o nekom savorijevanju nema govora, on je vec na nivou nasih 30g sto naravno nije tesko, kad pogledam ove sportiste sto su ponikli ovde i mentalne oscilacije to su dva svijeta razlicita

Sto se tice omladine u ranijim reprezentacijama Mrkela je sa 17g debitovao, Stojkovic sa 18/19, Savicevic, Prosinecki, Boban itd itd to se sve desavalo ovde prije 30-40 g bije rijec o modernosti, do sad kod nas je bilo rijec o talovima oa nema mjesta za talenta, a od sad se ta situacija mijenja - sam primjer je upravo Esmir

Pozz

PasodelMar
Kontakt:

Post Postao/la PasodelMar » 19 sep 2024, 18:44

hurem je napisao/la:
19 sep 2024, 15:44

Nevjerovatna površnost i ograničenost.
Jedan od gorih forumasa koji su se naslonili na tastaturu.
Lakše ti je mene vrijeđati, nego na jednostavno pitanje odgovoriti moj Hureme, je li tako?

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: bhfanatic14, Majestic-12 [Bot], Mow, Scholl i 24 gosta.