Nije moguce da ste tako naivni i da vjerujete u te neke bajke o strogoci, disciplini i patriotuzmu...ili se ubjedjujete da to mora da postoji. Pa Barba da Dzeku zatvori u hotel sobu ne bi doceko slijedeci ciklus tekmi. Samo se navijaci loze na te suplje i budalstine, valjda od nedostatka rezultata ili bilo kakvog ozbiljnijeg uspjeha u fudbalu. Ne znam ko je ludji onaj sto misli da je disciplina i patriotizam taj kljuc koji ce pokrenuti sve, ili onaj ko misli da je Barba simbol toga, ili da je bilo ko drugi. Dozivljavate igrace kao robove kojima treba bic da ih neko udara pa ce isti zaigrat. Nece, osim ako redovno ne igra, ako nije talent ili klasa.
Doduse, razumijem, posto ne zelimo sebi priznat da smo talentom i igracima grohnuli i da nemamo taj pool odakle ih izvlaciti, pa smo onda nasli te neke sekundarne kvalitete koje cemo proglasavati krivcima. Sve dok ne priznamo sebi da je kljuc u kompetentnosti i znanju, i dok ne isplaniramo sistemski razvoj igraca i repke nikad vise necemo nigdje ni uspjet, osim ako nas neka sreca ne dograbi pa zapadnemo u neki krug igara i reprezentacija gdje se mozemo nadati nekom ozbiljnijem rezultatu. Citajuci godinama komentare, od 2014 pa dalje, kroz razne selektore i saveze zakljucio sam da navijaci nemaju pojma ni sta hoce od repke ni kojim smjerom da se ide, uvijek je neka banalnost, skalndal krivac ili neko ko "ne lezi" navijacima, a pravi uvid u stanje fudbala skoro da nema niko. I zato se uvijek cudim kakvih banalnosti i gluparija se navijaci hvataju da su to stvarni problemi repke, lige, saveza...Vecina uspjeha ili neuspjeha se ne mogu objasniti, jednostavno se dese, plod su srece ako je rezultat bez prethodnog planiranja ili su rezultat sistemskog prada koje radi u pozadini a to niko ne vidi.
Sta vidim u Barbarezu, i ovoj repki? Nista posebno sto nije vidjeno. Malo se zatalasalo oko tih nekih otkaza ali to je dio selebriti svijeta fudbala. Barba mi je vise politicka odluka neko strucna odluka. Mozda i uspije, ko ce ga znat, ako nesto klikne mozda i da, ali ne vidim sta moze kliknut ako generalno nemamo naj prag kvaliteta da porastemo, do tipa 30, 40 repki svijeta.