za late night drive
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- VivaLaStella
- Kontakt:
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege
L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17
L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17
- numanumaye22
- Kontakt:
Stanovi su skocili svugdje, ne samo u Americi. U Sarajevu nemas normalnog stana ispod 700-800 km da je na ok lokaciji i bar eto dvosoban. Pa ja prije 10 godina garsonjeru placao 350km na malo boljoj lokaciji, dakle cijene su i tada bile paprene, a obzirom da je plata bila tada ipak osjetno niza.Murga je napisao/la: ↑22 okt 2024, 06:52Situacija u Americi (barem u Utah) je ta sto su cijene kuca u zadnjih 20 godina skocile 3-4x, gdje je 'median' cijena kuce oko $550k. Problem u tome je taj sto plate nisu 3-4x vece u odnosu na tad, i samim tim veliki dio populacije ne moze da kupi kucu sto u 2004 nije bio slucaj. Takodje, razlika u rati na kamatnu stopu na $125k i $550 nije zanemariva.
Kirije su takodje skocile 2-3x, tako da ni to nije bas bajno.
Gledajuci samo inflaciju, $1000 kupovne moci u 2004 je kao $1700 ove godine. Po nikakvom standardu nije isto zivjeti u 2004 i 2024 u Americi.
- VensanKasel
- Kontakt:
U Sarajevu Nova Otoka 25 kvadrata - 800 KM ...numanumaye22 je napisao/la: ↑22 okt 2024, 12:54Stanovi su skocili svugdje, ne samo u Americi. U Sarajevu nemas normalnog stana ispod 700-800 km da je na ok lokaciji i bar eto dvosoban. Pa ja prije 10 godina garsonjeru placao 350km na malo boljoj lokaciji, dakle cijene su i tada bile paprene, a obzirom da je plata bila tada ipak osjetno niza.Murga je napisao/la: ↑22 okt 2024, 06:52Situacija u Americi (barem u Utah) je ta sto su cijene kuca u zadnjih 20 godina skocile 3-4x, gdje je 'median' cijena kuce oko $550k. Problem u tome je taj sto plate nisu 3-4x vece u odnosu na tad, i samim tim veliki dio populacije ne moze da kupi kucu sto u 2004 nije bio slucaj. Takodje, razlika u rati na kamatnu stopu na $125k i $550 nije zanemariva.
Gledajuci samo inflaciju, $1000 kupovne moci u 2004 je kao $1700 ove godine. Po nikakvom standardu nije isto zivjeti u 2004 i 2024 u Americi.
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
- numanumaye22
- Kontakt:
Eto vidis, to je vise od pola plate dakle na stan koji je mnogo dalje od centra i to imas jednu sobu. I onda se ljudi cude kad placaju 1000 eura kiriju u Becu koji je centar Europe, gdje imas posla i prilika na svakom koraku.
Stanovi su postali toliko skupi kao da su palace i to je najveca mana danasnjeg zivota opcenito i jedina prednost prijasnjih vremena. Ali ne treba bit nelogican tu, najvise svojih stanova imamo najvise mi iz istocne Europe kojima je propali komunizam to omogucio da se klapi preko firme za papire i slicno. Stanove koje narod i dan danas otplacuje a i da ne zna. Nema dzaba nista nikad i zato je to sve i propalo u komunizmu.
I onda kaze, zivimo u svom stanu...ne....mi zivimo u stanu roditelja ili ga nasljedujemo i kupimo i dalje plodove njihovog rada, nista drugo. Budimo realni sa platama u Jugi, ko bi uspio ista uzeti na kredit, kamoli petosobne stanove i koliko dugo bi trebalo pojedincu da ga uopste otplati? Zbog toga je sve to i propalo a narod i dalje ispasta danas preko visokog PDV, poreza i slicno. To je jedan od najvecih razloga sto je Juga defacto bankrotirala (uz izmisljanje radnih mjesta), dakle kroz zaduzivanje, da bi ubrzo i priznala da ne moze da vraca kredite i proglasila bankrot, pa se malo kasnije i raspala skroz.
Koliko je realno da danas u kapitalizmu jedan momak od 25 godina dobije dzaba stan od 4 sobe u gradu u kojem i radi? Dakle, nije bilo realno ni tad i moralo je pasti. Kod nas je uspjeh naslijedit stan, ko ne nasljedjuju se stanovi u Austriji ili Americi, sta li.
Stanovi su bili i prije 40 godina skupi, proporcionalno smijesnim platama i standardu, to je jasno ko dan.
Stanovi su postali toliko skupi kao da su palace i to je najveca mana danasnjeg zivota opcenito i jedina prednost prijasnjih vremena. Ali ne treba bit nelogican tu, najvise svojih stanova imamo najvise mi iz istocne Europe kojima je propali komunizam to omogucio da se klapi preko firme za papire i slicno. Stanove koje narod i dan danas otplacuje a i da ne zna. Nema dzaba nista nikad i zato je to sve i propalo u komunizmu.
I onda kaze, zivimo u svom stanu...ne....mi zivimo u stanu roditelja ili ga nasljedujemo i kupimo i dalje plodove njihovog rada, nista drugo. Budimo realni sa platama u Jugi, ko bi uspio ista uzeti na kredit, kamoli petosobne stanove i koliko dugo bi trebalo pojedincu da ga uopste otplati? Zbog toga je sve to i propalo a narod i dalje ispasta danas preko visokog PDV, poreza i slicno. To je jedan od najvecih razloga sto je Juga defacto bankrotirala (uz izmisljanje radnih mjesta), dakle kroz zaduzivanje, da bi ubrzo i priznala da ne moze da vraca kredite i proglasila bankrot, pa se malo kasnije i raspala skroz.
Koliko je realno da danas u kapitalizmu jedan momak od 25 godina dobije dzaba stan od 4 sobe u gradu u kojem i radi? Dakle, nije bilo realno ni tad i moralo je pasti. Kod nas je uspjeh naslijedit stan, ko ne nasljedjuju se stanovi u Austriji ili Americi, sta li.

Stanovi su bili i prije 40 godina skupi, proporcionalno smijesnim platama i standardu, to je jasno ko dan.
Treba mi savjet, drug odlučio da se ženi i pored sprata kojeg njegovi roditelji prave polahko baš za njega i buduću mu ženu, ona nije za tu opciju. Okrene ga protiv roditelja i dečko u roku od dva mjeseca se totalno promijeni. Od uzornog sina, studenta, momka koji je sam zarađivao sebi novac do čovjeka koji prezire svoje roditelje.
I na tom "početku" dok je on imao namjeru da ode od svojih, ali i dalje živio sa njima - bio sam uz njega, iako niko drugi nije. Podržavao plan da ode i da se osamostali, bez obzira koliko je bio bezobrazan prema roditeljima (čisto priče radi zbog čega su oni toliko vezani za njega - već su izgubili tragično jedno dijete), buduća žena ga okrenula i protiv sve familije i prijatelja, ostao sam mu samo ja, bar za sada. Mada i to mi je čudno, ja sam mu odjedanput jedini brat i armija, a bio sam rezerva rezerve za opciju kuma, i došao sam do nje tek kad su ga ostali odyebali.
Elem, svakim danom njemu sve gore bilo u kući, dok mu sinoć hanuma mami nije rekla da bi bilo bolje da se ubije, nego što muči svoje dijete, ženu bar po njegovim riječima prevrnulo, izgubila svijest, hitna, vamo-tamo. Uglavnom istjera njega otsc iz kuće. Odjednom djevojka ne može da ga primi, jer ima neke goste baš tad. On mene zove sa pitanjem može li ostati kod mene do svadbe (ne znam koliko se čeka), ja jasno nemam svoj stan i ne ovisim samo od sebe, a šanse da dobijem suglasnost za još jednu osobu su minimalne. Kako da postupim? Ne slažem se sa njegovim ponašanjem, uvrijedio je sve oko sebe, sad mi se javlja sa ovakvom molbom. Da li da mu ponudim neke pare što imam ili prosto da odbijem?
I na tom "početku" dok je on imao namjeru da ode od svojih, ali i dalje živio sa njima - bio sam uz njega, iako niko drugi nije. Podržavao plan da ode i da se osamostali, bez obzira koliko je bio bezobrazan prema roditeljima (čisto priče radi zbog čega su oni toliko vezani za njega - već su izgubili tragično jedno dijete), buduća žena ga okrenula i protiv sve familije i prijatelja, ostao sam mu samo ja, bar za sada. Mada i to mi je čudno, ja sam mu odjedanput jedini brat i armija, a bio sam rezerva rezerve za opciju kuma, i došao sam do nje tek kad su ga ostali odyebali.
Elem, svakim danom njemu sve gore bilo u kući, dok mu sinoć hanuma mami nije rekla da bi bilo bolje da se ubije, nego što muči svoje dijete, ženu bar po njegovim riječima prevrnulo, izgubila svijest, hitna, vamo-tamo. Uglavnom istjera njega otsc iz kuće. Odjednom djevojka ne može da ga primi, jer ima neke goste baš tad. On mene zove sa pitanjem može li ostati kod mene do svadbe (ne znam koliko se čeka), ja jasno nemam svoj stan i ne ovisim samo od sebe, a šanse da dobijem suglasnost za još jednu osobu su minimalne. Kako da postupim? Ne slažem se sa njegovim ponašanjem, uvrijedio je sve oko sebe, sad mi se javlja sa ovakvom molbom. Da li da mu ponudim neke pare što imam ili prosto da odbijem?
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Ovo ako mu nije red flag ja ne znam šta je.
Jaran mi zvuči kao da je to prva pi.čka koju je osjetio u životu. Zaje.bano je kad namazana treba tako naleti na neiskusnog momka. Čupajte ga iz te veze dok joj nije dijete napravio.
I nikakve mu pare davat jesi dobar
Kako lud post, imam želju da se uključim
Prvo pitanje, da li on i njegovi roditelji dolaze iz urbane ili ruralne sredine? Velika je razlika da li njegovi imaju kuću u gradu ili na selu? Na osnovu toga bi se dalo diskutovati da li je njegova odluka za osamostaljenjem ispravna ili nije.
Šta god je u pitanju, nemoj davati nikome pare i nemoj se miješati gdje ti nije mjesto.
Odyebi to sto prije. Takvim si dobar samo kad mogu iskoristiti za nesto.Surreal je napisao/la: ↑22 okt 2024, 13:49Treba mi savjet, drug odlučio da se ženi i pored sprata kojeg njegovi roditelji prave polahko baš za njega i buduću mu ženu, ona nije za tu opciju. Okrene ga protiv roditelja i dečko u roku od dva mjeseca se totalno promijeni. Od uzornog sina, studenta, momka koji je sam zarađivao sebi novac do čovjeka koji prezire svoje roditelje.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
Zapravo jeste, ovo mu je prva veza ikad, znao je izaći nekad sa djevojkama, ali bi se obično završilo na jednom izlasku. Prva veza. Žao mi ga, dobri smo, datiralo je prijateljstvo još od osnovne, ali ne znam šta da uradim. Kako god - ja ću ispasti njegov dušmanin.Jabroni je napisao/la: ↑22 okt 2024, 13:54Ovo ako mu nije red flag ja ne znam šta je.
Jaran mi zvuči kao da je to prva pi.čka koju je osjetio u životu. Zaje.bano je kad namazana treba tako naleti na neiskusnog momka. Čupajte ga iz te veze dok joj nije dijete napravio.
I nikakve mu pare davat jesi dobar
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
- Marsal
- Kontakt:
Boktejebo kako se uvijek ti nađeš u tim pizdarijama
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
coelho41 je napisao/la: ↑22 okt 2024, 13:56Kako lud post, imam želju da se uključim
Pa na Ilidži mu je kuća, blizu Stojčevca, jasno nije centar grada, ali nije baš da je u šupku civilizacije.
Lik ide na preko DL-a na faks, vrijedan, pametan. Ne znam što mu sve ovo treba, žao mi gledati kako neko propada, a ne mogu ništa. Još će sigurno zamjeriti ako ga ne primim.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
Pitanje samo, jesi ti njemu promovisan u bff kad su ga svi odje.bali ili si bio i ranije?Surreal je napisao/la: ↑22 okt 2024, 14:03Zapravo jeste, ovo mu je prva veza ikad, znao je izaći nekad sa djevojkama, ali bi se obično završilo na jednom izlasku. Prva veza. Žao mi ga, dobri smo, datiralo je prijateljstvo još od osnovne, ali ne znam šta da uradim. Kako god - ja ću ispasti njegov dušmanin.
Zvuči mi malo da ste bili šira raja koja se dugo zna a sad odjednom ko da ste rov djelili
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
Kralju nije ti se zivot promjenio puno u zadnjih 20 godina, i tad si imo i internet (koji si placo), i mobitel, kablovsku itd. Osim sto su te iste stvari napredovale. Fazon je sto si tad mogao priustiti sve to (sto se smatra normalnim: stanbeno pitanje, auto, telefon itd.), kao niza srednja klasa, dok danas je to za srednju+. Ako svatas, svatas.numanumaye22 je napisao/la: ↑22 okt 2024, 12:54Stanovi su skocili svugdje, ne samo u Americi. U Sarajevu nemas normalnog stana ispod 700-800 km da je na ok lokaciji i bar eto dvosoban. Pa ja prije 10 godina garsonjeru placao 350km na malo boljoj lokaciji, dakle cijene su i tada bile paprene, a obzirom da je plata bila tada ipak osjetno niza.Murga je napisao/la: ↑22 okt 2024, 06:52Situacija u Americi (barem u Utah) je ta sto su cijene kuca u zadnjih 20 godina skocile 3-4x, gdje je 'median' cijena kuce oko $550k. Problem u tome je taj sto plate nisu 3-4x vece u odnosu na tad, i samim tim veliki dio populacije ne moze da kupi kucu sto u 2004 nije bio slucaj. Takodje, razlika u rati na kamatnu stopu na $125k i $550 nije zanemariva.
Evo pročito sam ti i drugi post. Ovdje ne postoji tačan odgovor, situacija je kompleksna i ovo je samo gašenje požara, a ti nisi dužan da ga gasiš, možda te emocije drže, al doći će ti to s godinama u glavu.coelho41 je napisao/la: ↑22 okt 2024, 13:56Kako lud post, imam želju da se uključim
Pa na Ilidži mu je kuća, blizu Stojčevca, jasno nije centar grada, ali nije baš da je u šupku civilizacije.
Lik ide na preko DL-a na faks, vrijedan, pametan. Ne znam što mu sve ovo treba, žao mi gledati kako neko propada, a ne mogu ništa. Još će sigurno zamjeriti ako ga ne primim.
On treba da zna da se može fino živjeti u istoj kući s roditeljima, posebno ako je u pitanju kuća koja je u ili blizu velikom mjestu, a može se i fino osamostaliti od roditelja bez da praviš scene svojima i da odvodiš roditelje u hitnu. Ako želi da ima uspješan brak on treba da razgovara i sa njenim roditeljima i da upozna svoje i njene roditelje i da se svi zajednički dogovore oko nekih stvari, u tvojoj priči vidim da se tu niko ništa ne pita i da je sve ishitreno.
Odbij sve njegove zahtjeve da živi kod tebe i da posuđuje pare. Nek se vrati svojima i nek riješi situaicju.
E bukvalno kao što si opisao, ono izlazili bi kao grupa, ja sam ono bio tu "štreber", malo zayebancija, ali ništa ozbiljno. Ima svog najboljeg druga u kojeg se kune, ali on je već raskrstio sa njim i odbio ga. Odjednom se mene sjetio, kao da smo najbolji.Jabroni je napisao/la: ↑22 okt 2024, 14:07Pitanje samo, jesi ti njemu promovisan u bff kad su ga svi odje.bali ili si bio i ranije?Surreal je napisao/la: ↑22 okt 2024, 14:03Zapravo jeste, ovo mu je prva veza ikad, znao je izaći nekad sa djevojkama, ali bi se obično završilo na jednom izlasku. Prva veza. Žao mi ga, dobri smo, datiralo je prijateljstvo još od osnovne, ali ne znam šta da uradim. Kako god - ja ću ispasti njegov dušmanin.
Zvuči mi malo da ste bili šira raja koja se dugo zna a sad odjednom ko da ste rov djelili
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
- JayCatwright
- Kontakt:
Kažeš mu otvoreno da misliš da niste toliko bliski da ga možeš primiti kod sebe, prosto ko pasulj.
zato obavezno vratiti ugovorene brakove da se ovakve stvari nedesavaju.. isto se i malom mirsinom anelu desilo.. samo on ima para ko blata..
Kao nekakav zenski kutak za kukanje.
Joj Dzemila sta da radim...
Joj Dzemila sta da radim...
In the midst of chaos, there is also opportunity.
Pa ako je njegov najbolji jaran mogao raskrstiti sa njim, a bili su (pretpostavljam) nerazdvojni, zasto ti ne bi mogao, a niste toliko bliski?Surreal je napisao/la: ↑22 okt 2024, 14:18E bukvalno kao što si opisao, ono izlazili bi kao grupa, ja sam ono bio tu "štreber", malo zayebancija, ali ništa ozbiljno. Ima svog najboljeg druga u kojeg se kune, ali on je već raskrstio sa njim i odbio ga. Odjednom se mene sjetio, kao da smo najbolji.Jabroni je napisao/la: ↑22 okt 2024, 14:07Pitanje samo, jesi ti njemu promovisan u bff kad su ga svi odje.bali ili si bio i ranije?Surreal je napisao/la: ↑22 okt 2024, 14:03Zapravo jeste, ovo mu je prva veza ikad, znao je izaći nekad sa djevojkama, ali bi se obično završilo na jednom izlasku. Prva veza. Žao mi ga, dobri smo, datiralo je prijateljstvo još od osnovne, ali ne znam šta da uradim. Kako god - ja ću ispasti njegov dušmanin.
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je