admin je napisao/la: ↑23 okt 2024, 08:40
Zbog situacije kakva jeste određeni period pustam da se iznose stvari koje realno nisu za foruma. Evo, mislim da su svi ucesnici se ispuhali, pa je vrijeme da i temu vratimo u normalu.
Malo sam čitao i nažalost nisam vidio da je bilo ko spomenuo jednu bitnu stvar.
Uticaj se kupuje novcima, ne samo u sportu nego u bilo kojoj sferi. Nazalost, ali tako je.
E sad, ima li "bosnjackih ili bosanskih" novaca u ligi? Mtes kupio prava na prenose, WWin kupio ime lige. Sta su kupili Bh Telecom, Hifa, Bingo, Bh posta...
Dobro znam da je zainteresiranost za prava na prenose bila nikakva. Bh Telecom se nije ocesao, nije ih zanimalo da od mtesa preuzmu prava.
Dalje, prodana su prava na prenose, ostalo je ime lige. Da li je ikom od gore nabrojanih naumpalo da uđe u trku za kupovinom imena lige?
I jeste i nije tako. Novac može kupiti dosta toga, ali ipak moraš nekako "upasti" i biti podoban bez obzira na novac, moraš imati insajedra, nekoga ko će ti otškrinuti vrata, a bez tih "detalja" sam kapital je pasivna kategorija. Ovdje je više riječ o moći uticaja nego o kupovini uticaja.
Mnoge stvari oko NS/FS su obavijene velom tajne, netransparentne, informacije se oko mnogih ugovora daju na kapaljku, bilo da su neka sponozorstva i uslovi oko istih, npr. izvođači radova, njihov odabir i uslovi ugovora oko rekonstrukcije terena, nabavke opreme i ostalo.
Nekažnjavanje zaštićenog kluba zbog veličanja ratnog zloćinca ili loše sudijske odluke generalno su samo vrh ledenog brijega, koje upućuju na sveprisutni kriminal.
Može se to sve uraditi suptilnije, ali ovdje se moć izjednačava sa bezgrešnošću pa se vinovnici i moćnici i ne trude zataškati stvari, naprotiv, konstantno forsiraju bahatost i ponavljaju stvari uvjereni kako na taj način cementiraju svoju nadmoć i nedodirljivost.
"Bosanskih" novaca ima u ligi ali je sam "cash flow" uslovljen gore pomenutim faktorima.
Možeš ulagati u klub, igrački kadar, infrastrukturu, stadion, općenito image kluba, ali možeš "ulagati" i u struktrue ili satelite oko NS/FS.
Ovaj drugi način "ulaganja" se pokazao efikasnijim, pogotovu u zadnjih nekoliko godina . . .