Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

numanumaye22
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la numanumaye22 » 31 okt 2024, 14:09

Pa samo budala moze misliti da ce Njemacka propasti do te mjere i da ce biti potpuno unistena. Ljudi nisu propali ni 45' kad su doslovno bili poravnati. Nisu propali cak ni krajem dvadesetih godina proslog vijeka kad su bili Weimarska Republika, kad stvarno jesu bili bijeda.

Pazi ovo.

slika

:rol:

Inace u pogledu inflacije i slicnog, ja evo koliko sam godina ovdje, niti jednom mi plata nije kasnila, nije se smanjila, naprotiv raste konstantno, svake godine, putuje se fino, jede, nije mi jasno o kojoj propasti govore ljudi. :rol:

Posla bukvalno na svakom koraku, pa postarima povecali stanice na 17 eura bokte. Scholz i ministar rada Hubertus Heil spominju minimalac od 2026 da ce bit 15 eura :rol:

gollum
Kontakt:

Post Postao/la gollum » 31 okt 2024, 14:12

jedna opaska o moralnom propadanju Zapada i sl., nakon nekoliko godina zivota tu:

pe. d. eri, lezbe, otvorene veze, oni u vezi s cukama, oni koji nece nikog, oni koje niko nece, svega ima kod svaba. ali niko od njih te nece zajebati. u finansijskom smislu, sto bi se reklo kod nas nece te uzeti za pare. bit ce po dogovoru.

kod nas, svaki drugi koji pocne recenicu sa "Allaha mi" ce te uzeti za pare cim stigne.

tako da je pitanje ko propada i kako. mito i korupcija su za mene vece propadanje. mito doktoru da te izlijeci jedno od najgorih propadanja drustva.
Seks je užitak, a gol je ekstaza.

"Taktika je bila ne primiti gol. Funkcionirala je odlično sve dok nismo primili gol."

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 31 okt 2024, 14:22

Centre forward je napisao/la:
31 okt 2024, 14:00
numanumaye22 je napisao/la:
31 okt 2024, 13:36
Centre forward je napisao/la:
31 okt 2024, 13:26
Sad, bez zayebancije, ako nije neka interna tajna, šta radiš ti u Njemačkoj?

Ne vidim ništa loše ni u razvoženju pošte, bar za početak. Vjeujem da je težak pos'o, al' zašto ga ti gledaš degradirajuće?
Pa radim isto sto sam radio i dole, u IT sam. Nisam degradirajuce gledao na taj posao, satnica postara, pocetna, trenutno je 17 i nesto eura, to je daleko od minimalca. Oni lagano kroz prekovremene izadju na 2500 neto. Ako imaju partnera, eto da je na minimalcu imaju 4300 skupa, to ti je dovoljno da zivis kako god ti zelis i u Minhenu, cak i uz placanje tog stana od 1200 eura. :kafa:

Govorim da ima ljudi, samaca, koji dodju na minimalac raditi na ulaznu vizu i to odmah u Minhen. Zive u smjestaju sa jos 5 ljudi jer ne mogu priustiti tamo kiriju s tim parama, dadnu otkaz, izgube vizu i vrate se. Masa je takvih primjera. Ali to govori i da Zapad nije za njih. Jer znam isto tako 5 puta vise ljudi koji su isto bili na tom minimalcu, zivjeli u smjestaju, docekali 3 platne liste, nasli normalno stan i promijenili posao i sad nakon par godina jako dobro zaradjuju. Sve je stvar cilja i principa, mada treba malo i srece.

Mora se znati da ne dodje svako na isto i na isti posao na pocetku, nekome je to dosta olaksano od starta. Ja se recimo nisam nikad patio, dosao fino u stan ovdje, s parama. Ali ja i nisam otisao zbog finansijske situacije tako da nisam ni relevantan za poredjenje. Vjerujem da ima jos takvih. Potpuno mi je jasno da ne dodje svako s par milja eura do prve plate.
Hvala na informaciji prije svega. OK, ti si neka vrsta inženjera, da tako kažem, pa mi čudno da sve gledaš kroz prizmu novca. To mi nekako malo atipično.

Druga stvar, koju znam sa terena, da ovi noviji trendovi odlaska nisu uslovljeni primarno novcem, neg' nečim daleko složenijim. To su recimo neke stvari koju neki ne mogu sa svare, tipa onog balije iz Zenice i co. Možda bi mogli i otvorit' diskusiju o tome, al' nemaju on i slični genetske, moralne i genealoške predispozicije da dobace tako "visoko".

Evo Virtual je napisao više - manje što bih i ja, za forumaša GG3. Dodao bih da su to uglavnom podcasti iz Srbije koji sanjaju propast Zapada a bale za Levis farmerkama i Ajfonom. Meni to samo nije jasno, toliko "znalaca" na jednom mjestu a najveća rupa Evrope.
Istok hvali, na zapad se svali, vazda bilo. :kafa:

Sve znalci a nista zivo nismo izmislili na svijetu. Najneobrazovaniji i najnepismeniji narod u Europi daleko. Uvjeren sam da nije bilo Austrougarske, pitanje je bi li imali ikakve puteve i visoke skole.

Nikad se bolje na zapadu nije zivilo, nikad vise ljudi nisu putovali, redovno kad budem po aerodromima konstantno vidim kako dolaze avioni vracajuci se sa egzoticnih destinacija, sve mladi nijemci i europljani, nemaju po 20 godina, vracaju se a Maldiva, Sri Lanke, Tajlanda, Amerike. Kako je to moguce kad je kriza takva?

U Njemackoj ima 50 miliona prijavljenih putnickih vozila. Bukvalno vidim djecu kako voze pile. Kako je to moguce ako se sve raspada? Prava kriza je bila jedino kad je po Versajskom nepostenom ugovoru Njemacka davala novac zbog WWI, pa su bili bas bijeda, kasnije i zbog kraha americke berze. Malo bolje je to vidljivo kroz seriju Babylon Berlin, kako je to bilo u Weimarskoj Republici, u Berlinu.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 31 okt 2024, 14:56

Kolega @gollum je to fino primijetio, onako najosnovniju razliku. Istina, to je mnogo složenije al' to je neka baza diferencijacije.

Pazi, leo, ja ne živim u Njemačkoj. Bio sam u Njemačkoj par puta turistički, te sam 3 mjeseca radio preko neke studentske organizacije. O njoj znam mnogo, al' knjiški (ti više terenski jer živiš tamo, potpuno prirodno), jer me ona oduvijek zanimala. Posebno se to odnosi na njenu klasičnu filozofiju koju treba čitat' da bi se shvatilo način bivstvovanja i historijsku transformaciju njihovog društva. Čak sam ti ovdje i preporučivao neku literaturu. Njemačka je kao država bila siromašna u odredjenim historijskim periodima, al' nikad nije bilo "siromašno" njeno društvo. Izanaliziraj kako je, kao eto najsvježiji primjer, tekla obnova poslije Drugog Velikog rata. Možda i najbolji reper njihovog mentaliteta.

Dakle nije stvar o čistom novcu, koji ti eto opet potenciraš. Ne mjeri se kvalitet života brojem turističkih angažmana koji su Nijemci uplatili na Sejšelima. Ima i to, al' nije najbitnija stvar. Bitnije je kako je posložen sistem vrijednosti, podjela vlasti, i projekcija budućeg razvoja društva. Sve to kod nas NE POSTOJI, zato ja mislim da je egzodus našeg naroda uslovljen baš time, a ne čistom egzistencijom i konzumerizmom.

Njemačka je u osnovi socijalistička država. Ko to dobro, al' dobro, razumije, mislim da neće imat' nikakvih problema sa adaptacijom i razumijevanjem društvenih tokova "gore".
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 31 okt 2024, 15:03

31 okt 2024, 14:09
Pa samo budala moze misliti da ce Njemacka propasti do te mjere i da ce biti potpuno unistena. Ljudi nisu propali ni 45' kad su doslovno bili poravnati. Nisu propali cak ni krajem dvadesetih godina proslog vijeka kad su bili Weimarska Republika, kad stvarno jesu bili bijeda.

Pazi ovo.

slika

Inace u pogledu inflacije i slicnog, ja evo koliko sam godina ovdje, niti jednom mi plata nije kasnila, nije se smanjila, naprotiv raste konstantno, svake godine, putuje se fino, jede, nije mi jasno o kojoj propasti govore ljudi. :rol:

Posla bukvalno na svakom koraku, pa postarima povecali stanice na 17 eura bokte. Scholz i ministar rada Hubertus Heil spominju minimalac od 2026 da ce bit 15 eura :rol:
Pa kad ima stanovnika kao sve te drzave skupe. Gdp ima dosta veze sa populacijom. S toga ti je Indija recimo "jaca" ekonomija od Svabije (jest ali sutra).

Za ostalo se slazem, ne moze Svabo propasti.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 31 okt 2024, 15:07

alemsa je napisao/la:
31 okt 2024, 15:03

Pazi ovo.

slika

Pa kad ima stanovnika kao sve te drzave skupe. Gdp ima dosta veze sa populacijom. S toga ti je Indija recimo "jaca" ekonomija od Svabije (jest ali sutra).

Fino da si to potencirao, ali Njemacka ima jako malo stanovnika kad poredis sa Amerikom ili Kinom i opet je treca ekonomija svijeta, nedavno su prestigli i Japan i sada su samo iza Kine i Amerike. Indija je iza naravno sa 2.7T iako imaju 1.5 milijardi ljudi. Kad zbrojis sve te drzave imaju skupa 160M ljudi.

Zapravo, da zvuci jos vise impresivno, njihov BDP je kao citava Afrika i Juzna Amerika skupa. :kafa:

@Centre Forward slazem se sve. :salut:

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 31 okt 2024, 15:16

alemsa je napisao/la:
31 okt 2024, 15:03

Deru i Japan sa ekonomijom sto je interesantno,a Japan ima pa cirka ca 40 miliona stanovnika više (od Njemačke)

Ali američka hegemonija :rol: :rol: :rol: California ce sa duplo manje stanovnika od De, tri puta manje stanovnika od Japana imati kroz par godina veću ekonomiju.

I Texas isto čim pređu 40 mil stanovnika , a vidim da po ovim novinama da su država u koju se najviše useljava ( uz Floridu)

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 31 okt 2024, 15:21

Japan je druga "true" ekonomija svijeta, ljudi prave sve (bujvalno), i to je njihov produkt. Kinezi su postali dobri u kopiranju. Ameri su najveci potrosac i trziste/market svijeta (mogu sve priustiti) tako da ce oni vazda biti prvi.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 31 okt 2024, 15:26

alemsa je napisao/la:
31 okt 2024, 15:21
Japan je druga "true" ekonomija svijeta, ljudi prave sve (bujvalno), i to je njihov produkt. Kinezi su postali dobri u kopiranju. Ameri su najveci potrosac i trziste/market svijeta (mogu sve priustiti) tako da ce oni vazda biti prvi.
Naravno, al kad bi nabrajao ovdje sta proizvodi Njemacka, trebalo bi mi jedno 3 dana da napisem. Vecina sto ti valja u kuci ti je njemacko. :rol:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 31 okt 2024, 15:30

31 okt 2024, 15:26
alemsa je napisao/la:
31 okt 2024, 15:21
Naravno, al kad bi nabrajao ovdje sta proizvodi Njemacka, trebalo bi mi jedno 3 dana da napisem. Vecina sto ti valja u kuci ti je njemacko. :rol:
Svabe ti vise prave luksuz, Japan pravi sve, i sve sto naprave im je kvalitetno. S toga na trzistu Japan proda daleko vise stvari od Svaba.

A Boga mi u nekim stvarima parira Japan i po luksuzu da se ne lazemo

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 31 okt 2024, 16:37

Jadni nijemci izvoz im stao samo na 1000 milijardi godisnje :rol:

Kad cemo mi sta proizvest, izvest? Ni cackalice nismo u stanju napraviti a najpametniji narod. :urnebes:

dduJ
Kontakt:

Post Postao/la dduJ » 31 okt 2024, 16:40

Izvezli smo tebe. Šta hoćeš bolje od toga? :yawn:

tobaccos
Kontakt:

Post Postao/la tobaccos » 31 okt 2024, 16:43

31 okt 2024, 16:37

Kad cemo mi sta proizvest, izvest? Ni cackalice nismo u stanju napraviti a najpametniji narod. :urnebes:
Eto vidiš primjer gore ljudi koji žive i rade u BiH i lupaju gluposti o njemačkoj, postavljaju članke i neke rekla kazala priče. Od jende od najjačih ekonomija svijeta naprave Siriju. Tako i ti iz Njemačke govoriš nama kakvo je stanje u državi u kojoj živimo i radimo.

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 31 okt 2024, 16:44

Pazi ovo.

slika

Ti mislis da je Njemcu bitno da li je minimalac 10, 13, ili 15€ ?
Ne nego , sigurnost, standard itd.
Pa taj isti Scholz sad nema 15% podrske u Njemackoj.
Problem je da je stanovnistvo pocelo se navikavat na vise i vise a Industrija taj Standard nemoze Pratit.
Ne kazem da ce njemacka Propast, ali slijede malo teze godine nego one prije Korone.
Naj veci problem je Autoindustrija, VW planira zatvorit 3 Fabrike , Kina ih ubi za Elektricnim Autima itd.
Radna snaga koja je trebala biti popunjena Izbjeglicama, je ustvari NERADNA snaga vecinom, koja je na socijali i kradu po njamackoj. Pogledaj samo Rammo - Clan familiju od 500 do 1000 ljudi na socijali i samo probleme prave, a takvih je mnogo.
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 31 okt 2024, 16:54

tobaccos je napisao/la:
31 okt 2024, 16:43

Eto vidiš primjer gore ljudi koji žive i rade u BiH i lupaju gluposti o njemačkoj, postavljaju članke i neke rekla kazala priče. Od jende od najjačih ekonomija svijeta naprave Siriju. Tako i ti iz Njemačke govoriš nama kakvo je stanje u državi u kojoj živimo i radimo.
Pa ja zivio i radio u toj drzavi preko 20 godina, jel se to nesto promijenilo stanje u zadnje 4 godine? :rol:

@GG3, koliko mi je jasno, ovdje su sigurnost i standard jako visoki, bar to nesto ne treba pojasnjavat laiku

Socijala u Njemackoj postoji od naseg pamtivijeka, tj bila je i devedesetih kad smo dosli ko izbjeglice, a i mnogo prije pa nisam vidio neki problem s tim, socijalna drzava i sigurna.

Mogli
Kontakt:

Post Postao/la Mogli » 31 okt 2024, 17:04

Toliko mu je dobro da mu je najbitnije da se hvali na forumu. Dobar mindestlohn u DE. :yawn:

tobaccos
Kontakt:

Post Postao/la tobaccos » 31 okt 2024, 17:09

31 okt 2024, 16:54
tobaccos je napisao/la:

Pa ja zivio i radio u toj drzavi preko 20 godina, jel se to nesto promijenilo stanje u zadnje 4 godine? :rol:

@GG3, koliko mi je jasno, ovdje su sigurnost i standard jako visoki, bar to nesto ne treba pojasnjavat laiku

Socijala u Njemackoj postoji od naseg pamtivijeka, tj bila je i devedesetih kad smo dosli ko izbjeglice, a i mnogo prije pa nisam vidio neki problem s tim, socijalna drzava i sigurna.
Pa kako pričaš ovdje si odlično živio i zarađivao. Ja evo ove godine 10 godina radnog staža i mogu ti reći da je trenutno dosta bolje nego kada sam počeo. Zadovoljan i poslom i platom.

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 31 okt 2024, 17:14

tobaccos je napisao/la:

Serator teški, uživa ovako da trolla i provocira narod bez potrebe. Ovo što on priča je otprilike istina, ali kad umanjiš za jedno 50x
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 31 okt 2024, 17:21

31 okt 2024, 16:54
tobaccos je napisao/la:

Neznam stvarno gdje zivis, mozda je ovaj dio malo sigurniji dole prema Svicarskoj,znaci München, Stuttgart ali Gradovi kao Berlin, Köln, Hamburg su postali totalno nesigurni za zivot, kriminal na sve strane. Za nekog obicnog radnika,koji ne prati sva drustveno ekonomska desavanja u drzavi sigurno da mu je situacija ok. Jos jednom kazem nece njemacka propast samo promijenit ce se mnogo toga…
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 31 okt 2024, 17:30

In the last decade, Germany has experienced a range of terrorist attacks from different ideological groups, including Islamist extremism, right-wing extremism, and left-wing extremism. There have been several notable Islamist attacks, such as the 2016 Berlin Christmas market attack, where a truck drove through a crowd, killing 12 people. This incident marked the deadliest Islamist terror attack in recent years, with other smaller-scale incidents and foiled plots occurring periodically since then.

Right-wing extremism has also been a significant issue, with attacks like the 2019 assassination of regional politician Walter Lübcke and the racially motivated shootings in Hanau in 2020, where 10 people were killed. These events underscore an increasing concern within Germany about far-right radicalization, especially after multiple high-profile cases revealed a structured and violent neo-Nazi presence.

Over the years, Germany has recorded hundreds of terrorism-related incidents, some successful and others prevented, across various ideological backgrounds. Despite the differences in ideology, the German government maintains a high level of vigilance across these threats, recognizing both the ongoing risk of lone-wolf and organized attacks.
Choose your killer :rol:
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.