Centre forward je napisao/la: ↑31 okt 2024, 14:00
numanumaye22 je napisao/la: ↑31 okt 2024, 13:36
Centre forward je napisao/la: ↑31 okt 2024, 13:26
Sad, bez zayebancije, ako nije neka interna tajna, šta radiš ti u Njemačkoj?
Ne vidim ništa loše ni u razvoženju pošte, bar za početak. Vjeujem da je težak pos'o, al' zašto ga ti gledaš degradirajuće?
Pa radim isto sto sam radio i dole, u IT sam. Nisam degradirajuce gledao na taj posao, satnica postara, pocetna, trenutno je 17 i nesto eura, to je daleko od minimalca. Oni lagano kroz prekovremene izadju na 2500 neto. Ako imaju partnera, eto da je na minimalcu imaju 4300 skupa, to ti je dovoljno da zivis kako god ti zelis i u Minhenu, cak i uz placanje tog stana od 1200 eura.
Govorim da ima ljudi, samaca, koji dodju na minimalac raditi na ulaznu vizu i to odmah u Minhen. Zive u smjestaju sa jos 5 ljudi jer ne mogu priustiti tamo kiriju s tim parama, dadnu otkaz, izgube vizu i vrate se. Masa je takvih primjera. Ali to govori i da Zapad nije za njih. Jer znam isto tako 5 puta vise ljudi koji su isto bili na tom minimalcu, zivjeli u smjestaju, docekali 3 platne liste, nasli normalno stan i promijenili posao i sad nakon par godina jako dobro zaradjuju. Sve je stvar cilja i principa, mada treba malo i srece.
Mora se znati da ne dodje svako na isto i na isti posao na pocetku, nekome je to dosta olaksano od starta. Ja se recimo nisam nikad patio, dosao fino u stan ovdje, s parama. Ali ja i nisam otisao zbog finansijske situacije tako da nisam ni relevantan za poredjenje. Vjerujem da ima jos takvih. Potpuno mi je jasno da ne dodje svako s par milja eura do prve plate.
Hvala na informaciji prije svega. OK, ti si neka vrsta inženjera, da tako kažem, pa mi čudno da sve gledaš kroz prizmu novca. To mi nekako malo atipično.
Druga stvar, koju znam sa terena, da ovi noviji trendovi odlaska nisu uslovljeni primarno novcem, neg' nečim daleko složenijim. To su recimo neke stvari koju neki ne mogu sa svare, tipa onog balije iz Zenice i co. Možda bi mogli i otvorit' diskusiju o tome, al' nemaju on i slični genetske, moralne i genealoške predispozicije da dobace tako "visoko".
Evo Virtual je napisao više - manje što bih i ja, za forumaša GG3. Dodao bih da su to uglavnom podcasti iz Srbije koji sanjaju propast Zapada a bale za Levis farmerkama i Ajfonom. Meni to samo nije jasno, toliko "znalaca" na jednom mjestu a najveća rupa Evrope.
Istok hvali, na zapad se svali, vazda bilo.
Sve znalci a nista zivo nismo izmislili na svijetu. Najneobrazovaniji i najnepismeniji narod u Europi daleko. Uvjeren sam da nije bilo Austrougarske, pitanje je bi li imali ikakve puteve i visoke skole.
Nikad se bolje na zapadu nije zivilo, nikad vise ljudi nisu putovali, redovno kad budem po aerodromima konstantno vidim kako dolaze avioni vracajuci se sa egzoticnih destinacija, sve mladi nijemci i europljani, nemaju po 20 godina, vracaju se a Maldiva, Sri Lanke, Tajlanda, Amerike. Kako je to moguce kad je kriza takva?
U Njemackoj ima 50 miliona prijavljenih putnickih vozila. Bukvalno vidim djecu kako voze pile. Kako je to moguce ako se sve raspada? Prava kriza je bila jedino kad je po Versajskom nepostenom ugovoru Njemacka davala novac zbog WWI, pa su bili bas bijeda, kasnije i zbog kraha americke berze. Malo bolje je to vidljivo kroz seriju Babylon Berlin, kako je to bilo u Weimarskoj Republici, u Berlinu.